Γράψτε ένα σχόλιο

Τα αρχιεπισκοπικά δώρα ζιργκόν, σμάλτο, ασήμι ενώ η εκκλησία χρεοκοπεί

Την ίδια στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει στα Μέσα πως τα αποθεματικά της Εκκλησίας φθάνουν για δυο μήνες και αν δεν βρεθούν χρήματα θα αναγκαστεί να απολύσει τους 300 υπαλλήλους που εργάζονται στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπάρχει σε ισχύ διαγωνισμός για την προμήθεια δεκάδων πολυτελών δώρων.

Στο κείμενο του διαγωνισμού όλα περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια.  Πρόκειται για 24 κατηγορίες δώρων, εγκόλπια, σταυροί, αρχιερατικές ράβδοι, δίσκοι, εικόνες και άλλα αναμνηστικά, άλλα φτιαγμένα από ασήμι, άλλα επιχρυσωμένα και επιπλατινωμένα άλλα απλώς επαργυρωμένα.

Οι λεπτομέρειες που προβλέπονται στον διαγωνισμό είναι απίστευτες. Σε μια άλλη εποχή δεν θα αποτελούσαν καν είδηση, αλλά όταν η Εκκλησία προαναγγέλλει «στάση πληρωμών», όταν απλοί εφημέριοι δεν ανάβουν τα φώτα στις εκκλησίες τους για να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσουν συσσίτια απόρων, η ύπαρξη και μόνο αυτού του διαγωνισμού προκαλεί.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN βρήκε το κείμενο του διαγωνισμού. Οι περιγραφές που ακολουθούν είναι από το ακριβές κείμενο της προκήρυξης:

 

    

01 Τα εγκόλπια και οι σταυροί θα είναι ασημένια 925ο, επίχρυσα ή επιπλατυνωμένα.

02 Οι λίθοι που θα επικολληθούν θα είναι «ζιργκόν», ευρωπαικής κοπής (brilliant cut), χρώματος λευκού, κεχριμπαρί, σμαραγδί, ροδί και άκουα μαρίνα.

03 Τα σμάλτα των εγκολπίων θα είναι αρίστης ποιότητος.

04 Όπισθεν των σμάλτων θα τοποθετηθή πλαξ, επί της οποίας θα χαράσσεται η υπογραφή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Η υπογραφή αύτη θα χαράσσεται και εφ’ όλων των λοιπών αντικειμένων.

05 Τα εγκόλπια θα συνοδεύωνται με αργυράν αλυσίδα, επίχρυσον ή επιπλατυνωμένην, βάρους τουλάχιστον 50gr. Εις την δοθησομένην τιμήν θα περιλαμβάνεται και η της αλυσίδος.

06 Τα εγκόλπια και οι σταυροί (και το στέμμα και το δάκρυ) να έχουν εις ολόκληρον την οπισθίαν πλευράν δευτέραν πλάτην (πικό), κατά τρόπον όμως ώστε να φαίνωνται οι λίθοι και το σμάλτον.

07 Τα εγκόλπια θα είναι τοποθετημένα εντός βελούδινης κασετίνας, χρώματος αντιστοίχου προς τους εγχρώμους λίθους τούτων.

Πηγή: εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ρεπορτάζ : Ανδρέας Λουδάρος

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,290 other followers

Powered by WordPress.com