Γράψτε ένα σχόλιο

Τι είπε ο Β. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον

Αντιγραφουμε το δελτιο τυπου του ΠΑΣΟΚ που αναφερει τισ συναντήσεισ του κ Βενιζελου στισ ΗΠΑ:

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF κ. Charles Dallara και τον γενικό διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του IIF κ. Jeffrey Anderson, συζητήθηκε το ζήτημα της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος αντικαθιστά την κα. Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στο εξωτερικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η υποδιευθύντρια του ΔΝΤ κα. Νέματ Σαφίκ και ο σύμβουλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Μαρκ Φλάναγκαν.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν κεντρικό και στη συνομιλία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Λίπτον, ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία η οποία έχει υποστεί τόσο μεγάλες θυσίες.

Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Βενιζέλος θα συνατηθεί με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κα. Lael Brainard, τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών κ. Christopher Smart, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Eric Rubin.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το γνωστό αμερικανικό think-tank Brookings Institution, με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και τον ρόλο των ΗΠΑ.

Απαντήσεις Ευάγγελου Βενιζέλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συναντήσεις της Παρασκευής, στην Ουάσιγκτον

Ερώτηση: Σήμερα είδατε τον κ. Νταλάρα και τον κ. Λίπτον. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
Ευ. Βενιζέλος: Κοινός παρονομαστής των επαφών που έχω στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ, με το IIF και τον Τσαρλς Νταλάρα, με κρίσιμα πρόσωπα από την αμερικανική κυβέρνηση -και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών- είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα.
Από εκεί εξαρτάται αν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό πακέτο που θα πείσει και την ελληνική κοινωνία και τις αγορές. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό. Αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε και όλα τα άλλα προβλήματα.Το ανοιχτό πρόβλημα με τα εργασιακά και όλα τα άλλα εξαρτώνται από αυτό. Γι αυτό και αφιερώνω τις προσπάθειές μου στο κρίσιμο αυτό σημείο.

Ερώτηση: Τι τους είπατε τι είπανε αυτοί;
Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς απάντησα σε ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για την κυβερνητική σταθερότητα –γιατί πρέπει να πείσουμε διεθνώς ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση.
Τους εξήγησα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την αντίδραση της κοινωνίας, το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοφασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Και βεβαίως, τους εξήγησα ότι αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση.

Ερώτηση: Μετά από αυτές τις επαφές, νομίζετε ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι όλες οι επαφές βοηθούν. Κι εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε ενεργά. Δεν θα το μάθουμε αυτό, παρά μόνο στο τέλος. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όταν διαμορφώσουμε αυτό το πακέτο σε λίγες μέρες, θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Ερώτηση: Για το θέμα της βιωσιμότητας, υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρώτη έκθεση δεν είναι θετική…
Ευ. Βενιζέλος: Η βιωσιμότητα, όπως ξέρετε, είναι κι ένα παιχνίδι αριθμών. Είναι πάρα πολύ εύκολο, κάνοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, μια καλύτερη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αλλάξεις ριζικά το μαθηματικό αποτέλεσμα. Η πρόοδος μπορεί να είναι γεωμετρική.
Άρα λοιπόν, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί εάν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουν αυτό. Και νομίζω ότι το κατάλαβαν.

20121027-103914.jpg

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,290 other followers

Powered by WordPress.com