Γράψτε ένα σχόλιο

Λένε αντίο στον Β. Βενιζέλο -Τι θα κάνει ο Κ. Σκανδαλίδης – Η ανησυχία του Α. Σαμαρά

Το μαντίλι στον Βαγγέλη Βενιζέλο πρόκειται να του κουνήσουν τα επόμενα 24ωρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσουν όπως λένε τα μέτρα. Πρώτος ο κ. Σκανδαλίδης που τώρα κατάλαβε πόσο καλά εννοούσε τη πολιτική και προσωπική σχέση του με τον κ. Βενιζέλο σε σχέση με τον  ίδιο, αφού πολύ καθαρά φάνηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε και άλλα έκανε στην πράξη.

Ο βασικός συνεργάτης του και  πρώην υπουργός στήριξε σε δύσκολες καταστάσεις τον κ. Βενιζέλο. Μέχρι και το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε να “τσαλαπατηθεί”  να παραμεριστεί η εσωκομματική δημοκρατία στην άκρη όταν επέμενε στις τυπικές διαδικασίες κατά την εκλογή νέου αρχηγού εμμένοντας μαζί με τον Β. Αργύρη (υπεύθυνο οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ) στη συλλογή υπογραφών των άλλων υποψηφίων, με στόχο τον αποκλεισμό τους.

Αν υπήρχαν τώρα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΠΑΣΟΚ διότι τώρα έχουν απομακρυνθεί, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική , πολύ πιο περισσότερο από τη σημερινή και με ψήγματα προοπτικής,  το ΠΑΣΟΚ δεν θα έφτανε σε αυτά τα χάλια γιατί θα υπήρχε το αντίπαλο δέος. Δεν θα ήταν μόνος του δηλαδή όπως είναι τώρα ο κ. Βενιζέλος.

Οι κομματικοί στρατοί

Τώρα που ο κ. Σκανδαλίδης βρέθηκε πολιτικά αντιμέτωπος μαζί του και δεν μπορεί να κάνει πίσω απ΄τα όσα έχει πει στην προ τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο  όπως η φράση ” … συνιστούν απώλεια εθνικής κυριαρχίας τα μέτρα… ”   άσχετα αν τη φράση αυτή δεν την συμπεριέλαβε στο κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε μετά στη δημοσιότητα,  μόνος του θα αντιμετωπίσει και την απόφασή του. Θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ; θα καταψηφίσει τα μέτρα όπως διατείνεται; θα διαγραφεί από τον κ. Βενιζέλο όπως απειλεί; μόνος του όλα γιατί ο κ. Σκανδαλίδης δεν είχε και δεν έχει κομματικό στρατό ή ομάδες στο ΠΑΣΟΚ ποτέ δίπλα του. Κατά περιόδους μόνο κάποιες φιλίες που άλλες είναι διαχρονικές και άλλες πρόσκαιρες.

Αν δεν είχε συναινέσει σε όλα τα κωμικοτραγικά που είχαν συμβεί τότε στην εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τώρα και για τον ίδιο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.  Γιατί όσοι είναι έξω από το ΠΑΣΟΚ όπως πολλά στελέχη που δεν κόλλησαν με τον Β. Βενιζέλο πολιτικά, σκέπτονται και λένε: γιατί εμείς τώρα να τον βοηθήσουμε… Τέτοια στελέχη είναι ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης , ο  Γ. Ραγκούσης, ο Δημήτρης Ρέππας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ακόμη και ο Α. Λοβέρδος με τον οποίο είχε συχνή επαφή μαζί του. Βέβαια συνομιλεί με στελέχη από όλη την Ελλάδα ο κ. Σκανδαλίδης σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά όμως οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται και συμμαχίες.   Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα που υπέβοσκε εδώ και πολλά χρόνια.

Μόνος ο Β. Βενιζέλος στο κόμμα του

Από την άλλη βέβαια φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης , αυτομάτως το μεγαλύτερο πρόβλημα αποκτά ο κ. Βενιζέλος και κατ’ επέκταση η συνοχή της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν δεν έχει στο κόμμα του στελέχη με σημαντική πολιτική παρουσία να λειτουργήσει μόνος του. Δεν φτάνει!. χρειάζονται και άλλοι. Δεν μπορεί μόνο με τον Π. Κουκουλόπουλο τον οποίο πλέον ανοικτά και ευθέως τον αμφισβήτησαν στελέχη και βουλευτές  με εκφράσεις πεζοδρομίου αποκαλώντας τον    (βλαχοδήμαρχο, καρφί και άλλα απαξιωτικά επίθετα) οι βουλευτές στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Το τι θα κάνει είναι δικό του θέμα λένε στο ΠΑΣΟΚ αν θα παραμείνει ή όχι , στη θέση του συντονιστεί για την ανασύσταση του κόμματος  είναι απόφαση που αφορά τον κ. Βενιζέλο. Σε κάθε περίπτωση πλέον δεν τον υπολογίζουν πολιτικά. Και όχι μόνο οι κομματικοί του αντίπαλοι αλλά και οι ίδιοι μέσα στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου, όπως ο κ. Λ. Γρηγοράκος που του επιτέθηκε φραστικά στα σκαλιά της Ιπποκράτους.

Συμπέρασμα: το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται αλλού, μακριά από την  κοινωνία.  Ότι και να κάνει ο κ. Βενιζέλος δεν επενδύει σε τίποτα την πολιτική του στους πολίτες, δυστυχώς.  Διευθύνει ένα μικρό κόμμα, μια μάζα ετερόκλιτων στελεχών που δεν τους ενώνει ψυχικά και πολιτικά τίποτα.

Ψήφος εμπιστοσύνης τα μέτρα

Όλα αυτά βέβαια ανησυχούν τον Αντώνη Σαμαρά, που βλέποντας την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατρέψει την ψήφιση των μέτρων σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης μήπως και μπορέσει να διασώσει τίποτα από το ΠΑΣΟΚ. Να το ενώσει συγκυριακά ο ίδιος για να ψηφιστούν τα μέτρα έστω και οριακά που πάντως θα πολιτικά δεν θα έχουν τη νομιμοποίηση μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων που συγκυβερνούν.

Ανησυχεί για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός γιατί του ανοίγουν την όρεξη και στο δικό του κόμμα που κακά τα ψέματα και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά τους ενώνει η κυβερνητική εξουσία. Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών και εκεί δεν θα αργήσει να έρθει, αφού οι παροιμίες που είναι πάντα σωστές και επαληθεύονται λένε ότι αν βλέπεις το σπίτι του διπλανού σου να καίγεται, να ανησυχείς και για το δικό σου.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,349 other followers

Powered by WordPress.com