Γράψτε ένα σχόλιο

Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ οι αντάρτες και οι δελφίνοι

Το απόγευμα της Τετάρτης, κάποιοι έψαχναν το Βασίλη Κεγκέρογλου στις αποβάθρες της Κρήτης. Αποδείχτηκε τελικά, ότι ο συναγερμός ήταν λάθος, ο μοναδικός  βουλευτής που έσωσε το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη ήταν στη βουλή και χειροκροτούσε το Βενιζέλο. Το σοκ ήρθε από την άλλη άκρη της Ελλάδας, από την Κέρκυρα και την Άντζελα Γκερέκου .

Οι έξι απώλειες που είχε το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία αντιστοιχούν στο 20% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι διαγραφές ήταν ένα πολύ πικρό ποτήρι για το Βενιζέλο, ο οποίος προσπάθησε ως την τελευταία στιγμή να τις αποφύγει και ειδικά να αποφύγει τη διαγραφή του Σκανδαλίδη. Μάταιος ο κόπος, γιατί οι βουλευτές  που ψήφισαν τα μέτρα δεν είχαν καμιά διάθεση να το δεχτούν.  

Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά για το Βενιζέλο, για την ακρίβεια τώρα αρχίζουν. Από τη μια είναι ο Λοβέρδος που ετοιμάζεται να κάνει την κίνηση του. Από την άλλη ο Σκανδαλίδης που δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ούτως ή άλλως συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ απέκτησε αντίζηλο σχήμα, αριστερόστροφο μέσα στο κοινοβούλιο. Και στους 27 βουλευτές που ακολούθησαν τη γραμμή και ψήφισαν δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη, το μείγμα είναι απολύτως ετερόκλητο και αντιφατικό, πάρτε παράδειγμα την Τζάκρη.

Ο Βενιζέλος έχει χρόνο ως τη Δευτέρα για να συνέλθει από το στραπάτσο και να δεί τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ξέρει, ότι αυτά τα αποτελέσματα τα περιμένει με ενδιαφέρον και ο Λοβέρδος για να κάνει την κίνηση του. Μέσα στον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ, που παρακμάζει ραγδαία, θα πρέπει να εκπονήσει στρατηγική για διμέτωπο αγώνα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να κάνει.

Μετά το Eurogroup ο Βενιζέλος θα πρέπει να ολοκληρώσει άλλη μια δυσάρεστη απόφαση, να «κόψει» τον Χρυσοχοϊδη, που φλερτάρει με το Σαμαρά, από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Τη θέση του θα πάρει ο Σαχινίδης αυτό είναι αποφασισμένο. Και έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο καθήκον, να κάτσει στο τραπέζι και να καταλήξει σε συμφωνία με τους άλλους δύο αρχηγούς ώστε η συγκυβέρνηση να μπορέσει να συνυπάρξει όσο γίνεται να συνυπάρξει.

Μόνον αν γίνουν όλα αυτά, θα μπορεί να προχωρήσει ο ανασχηματισμός, που στο ΠΑΣΟΚ δεν τον περιμένουν άμεσα, όχι πριν περάσουν δεκαπέντε μέρες δηλαδή. Ο Βενιζέλος χρειάζεται όμως πολύ καλή τύχη για να αναχαιτίσει την διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ προς τη διάλυση.

Το κόμμα εμφανίζεται πια μύλος που έχει πάρει στροφές και γυρίζει απειλώντας σε κάθε στροφή να συρρικνωθεί και άλλο ,  αφού όλες οι φυγόκεντρες τάσεις βρίσκονται σε δράση. Είναι αμφίβολο, αν το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει την εσωτερική κατάρρευση.  Χωρίς το ΠΑΣΟΚ όμως δεν υπάρχει κυβέρνηση…

Υπενθυμίζεται πως με την ψήφο τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα η Άντζελα Γκερέκου  ο Χρήστος Κασσής, ο Κώτας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Παραστατίδης. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος  διέγραψε από την ΚΟ του κόμματος του βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,392 other followers

Powered by WordPress.com