Γράψτε ένα σχόλιο

Νέα δημοσκόπηση: ανασχηματισμό και κατα μνημονίου

Εντυπωσιακές μεταβολές και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία αφήνει πίσω της η ψήφιση του πακέτου μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», οι πολίτες στο ερώτημα «τι θα ήταν πιο ωφέλιμο να συμβεί για τη χώρα μετά την ψήφιση των μέτρων», απαντούν, 30,5% «ανασχηματισμός», 28,2% «να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει», ενώ το 29,8% ζητά πρόωρες εκλογές. Δεν απαντά το 11,5%.

Στην ερώτηση αν η ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση αφού δεν ψήφισε τα μέτρα, οι ερωτηθέντες απαντούν κατά 58,2% να μείνει, ενώ 32% να φύγει.

Σχετικά με το πακέτο των μέτρων και την πρωθυπουργική δήλωση πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν» και πως η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγματεύσεων, οι ερωτηθέντες είναι κατηγορηματικοί. Το 73% πιστεύει πως υπήρχαν κι άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ το 21,2% ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν απαντά το 5,8%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών στην ερώτηση ποια στάση έναντι των μέτρων θα επέλεγαν αν βρίσκονταν στη θέση των βουλευτών. Το 69,7% θα καταψήφιζε το πακέτο των επώδυνων μέτρων έναντι 26,2% που θα το στήριζε, ενώ δεν απαντά το 4,1%.

Εντυπωσιακό είναι όμως το αποτέλεσμα και στο ερώτημα «πιστεύετε ότι το να ανήκει η χώρα μας στην ευρωζώνη είναι ωφέλιμο ή επιζήμιο;»: Ωφέλιμο εκτιμά το 65,2% των ερωτηθέντων και επιζήμιο το 31%.

Ωστόσο όπως δείχνει η δημοσκόπηση οι πολίτες δεν πείθονται από την κατάργηση του μνημονίου. Στο ερώτημα «ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και παράλληλα την κατάργηση του μνημονίου. Μπορούν να συμβούν και τα δύο αυτά μαζί;» το 63,1% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» το 4,8%.

Αντίθετα «ναι] απαντά το 24% και το 3,9% «μάλλον ναι», με τη συνολική απήχηση των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να φθάνει το 27,9%. Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό πως έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι η παραμονή στην ευρωζώνη απαιτεί σε κάθε περίπτωση επώδυνα μέτρα ενώ διαφορετικά η έξοδος από το ευρώ είναι αναπόφευκτη.

 

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,745 other followers

Powered by WordPress.com