1 σχόλιο

Η μαργαρίτα του Α. Σαμαρά και ο ανασχηματισμός των Βενιζέλου – Κουβέλη

Τη μαργαρίτα μαδάνε στο Μαξίμου για το αν πρέπει, χρειάζεται ή είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δεν έχει πειστεί μέσα ακόμη ότι μια τέτοια απόφαση θα του έλυνε προβλήματα στο εσωτερικό του, ή θα του δημιουργούσε περισσότερα ανοικτά μέτωπα.

Αυτό εξαρτάται και από τους δύο άλλους εταίρους. Το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΑΜΑΡ για το τι θέλουν, αφού το αποτέλεσμα της απόφασης του πρωθυπουργού, θα κριθεί από τις διαθέσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη. Ένας ανασχηματισμός κομμένος και ραμμένος στα τρία … κόμματα πάντα θα είναι εξαρτημένος από ισορροπίες, συσχετισμούς, και μικροκομματικές αντιλήψεις και αντιπαραθέσεις.

Ειλικρινά, ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ποιον από τους δύο δρόμους να λάβει μετά το τέλος της δόσης. Το δρόμο που θα το εξασφαλίσει εν μέρει ηρεμία για μικρό χρονικό διάστημα αφού θα έχει τακτοποιήσει φίλους του σε νέους υπουργικούς ρόλους, η το δρόμο εκείνο που ναι μεν θα του προκαλεί θολούρα από τη σκόνη των αντιδράσεων των στελεχών που όμως είναι δοκιμασμένος δρόμος με τους σημερινούς υπουργούς, έτσι όπως είναι η κυβέρνησή του και άρα θα αποφύγει νέες περιπέτειες.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προετοιμάζονται

Κατά το ΠΑΣΟΚ όπως εκτιμούν, ο κ. Σαμαράς, δύσκολα θα κάνει ανασχηματισμό λένε, εκτός και αν πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους. . Γιατί να χαλάσει τις ισορροπίες του; Το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει να μπει στη γκιλοτίνα και πάλι;. Αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι πέριξ του κ. Βενιζέλου όπως η Τόνια Αντωνίου, η οποία παράλληλα αναφέρει ότι δεν θέλει να τεθεί επικεφαλής της ΚΟΕΣ ενόψει του συνεδρίου που παραμένει πάντα ανοικτός λογαριασμός στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ πάλι, θέλει να μετέχει μεν στη κυβέρνηση, έτσι όπως μετέχει σήμερα, όχι πιο ενεργά, θέλει δηλαδή στα δύσκολα να έχει τις αποστάσεις της από τον κ. Σαμαρά για να μπορεί να καλλιεργεί και το αριστερό της προφίλ με μεγαλύτερη άνεση από τώρα, αλλά και να ελίσσεται κατά το δοκούν όπως και στην ψηφοφορία του μνημονίου, αλλά από την άλλη δέχεται πιέσεις από στελέχη που θέλουν να υπουργοποιηθούν. Επομένως και στο κόμμα του κ. Κουβέλη, δεν υπάρχει καθαρή γραμμή στρατηγικής, όπως επισημαίνει και ο κ. Οδ. Βουδούρης που λίγο έλλειψε να βρει την πόρτα εξόδου από το κόμμα του.

Άρα γιατί να κάνει ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς; Ερωτούν συνομιλητές του όταν βάζουν στο τραπέζι όλα αυτά τα σενάρια. Του ασκούνται βέβαια πιέσεις και εξωθεσμικές και εντός της κυβέρνησης και του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση, περισσότερα προβλήματα θα του προκαλέσει παρά θα του λύσει.

Πιέσεις και στο ΠΑΣΟΚ από τους υπουργοποιήσιμους

Το ίδιο βέβαια πιέζουν και στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη τον κ. Βενιζέλο. Να μπει στην κυβέρνηση και να πάρει μαζί του μερικούς εκ των υποψηφίων… υπουργών. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το τι θα κάνει λένε. Και για το αν θα δεχθεί στη συζήτηση που θα κάνει με τον κ. Σαμαρά αλλά και για το ρόλο που θα έχει: προέχει η λειτουργία της κυβέρνησης που πρέπει να έχει κανόνες, ενημέρωση και κοινό βηματισμό οι υπουργοί, λέει μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά, που φέρεται να θέλει να τοποθετηθεί σε θεσμικό υπουργείο και μάλιστα στο υπουργείο εσωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει αποφασίσει τι είναι προτιμότερο για τον ίδιο: να μπει στην κυβέρνηση σε ρόλο αντιπροέδρου; Ή να μην μπει αλλά έτσι και αλλιώς θα συνεχίσει να έχει πολιτικό κόστος από την υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.

Κόντρα με παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τη συζητήσει που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την κυβέρνηση Σαμαρά, πιθανόν να είναι και στελέχη που δεν έχουν εκλεγεί, εξωκοινοβουλευτικά, όπως ο Κ. Καρτάλης και ο Δημ. Λιτζέρης. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο παρασκήνιο ανάμεσα σε στελέχη όπως το Θάνο Μωραϊτη και τον Φίλιππο Σαχινίδη που θεωρούνται ότι θα μπούνε στην κυβέρνηση μετά την ανάλογη απόφαση του κόμματός τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον κ. Σαχινίδη πρώην υπουργό οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο επί Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζει για μια θέση υπουργού η στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη. Αντίθετα, στον Θάνο Μωραϊτη εμφανίζεται ισχυρός υποστηρικτής του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της αριστερής πρωτοβουλίας. Ρ. Βάρτζελη και Γ. Παναγιωτακόπουλος προέρχονταν κάποτε από το ίδιο κομματικό στρατόπεδο αλλά τώρα έχουν χωρίσει. Η «κόντρα» επομένως που ασκείται ενδοκομματικά είναι για το ποια από τα δύο στρατόπεδα θα επικρατήσουν.

Σφήνα νέων στελεχών προωθεί ο Βενιζέλος

Σφήνα μπαίνουν οι νέοι του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος ψάχνοντας στηρίγματα ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, σκέφτηκε το εξής έξυπνο τρικ: Να βάλει ασπίδα σε όσους τον αμφισβητούν τους νέους, τους οποίους υπόσχεται κυβερνητικές θέσεις… Από τις υποσχέσεις του κ. Βενιζέλου, φαίνεται ότι «τσίμπησαν» μερικοί όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, και ο Κ. Τριαντάφυλλος που ήδη μιλούν ότι έφτασε η ώρα της νέας γενιάς κόντρα στη παλιά. Αποτέλεσμα του έξυπνου κόλπου που εφεύρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να αντιδράσουν τα υπόλοιπα στελέχη που τι λένε: απέναντι στο παλιό δεν είναι το νέο, αλλά το ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί στον κ. Σαμαρά και την πολιτική του. Χρειάζεται όπως λένε, άλλη πολιτική από άλλη ηγετική ομάδα. Χρειάζεται υποστηρίζουν να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι παρά τα λάθη του, έβαλε μυαλό και είναι έτοιμο να κάνει ρήξεις με το παρελθόν του αλλάζοντας προσωπείο και όχι επί της ουσίας πολιτική και πρόσωπα.

Παν. Ρους.

20121118-114427.jpg

One comment on “Η μαργαρίτα του Α. Σαμαρά και ο ανασχηματισμός των Βενιζέλου – Κουβέλη

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,496 other followers

Powered by WordPress.com