1 σχόλιο

Ανδρέας Λοβέρδος : Το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να μην μπει στη βουλή

Ο Ανδρέας Λοβερδος , με συνεντευξη του στην εφημεριδα τυπος της κυριακης μιλαει για τα επόμενα βήματα του, για την κυβερνηση και για το ΠΑΣΟΚ. Γατί δεν μπαινει στην κυβέρνηση , για τους κινδύνους του ΠΑΣΟΚ, αλλα και τι διαμηνύει σε πολλους αποδέκτες.

Διαβάστε ολη τη συνεντευξη:

1.Χαρακτηρίσατε την πρόσφατη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, καλή αλλά όχι επαρκής, εκτιμώντας ότι αν η ύφεση συνεχίζει να αυξάνεται θα τινάξει και αυτό το πρόγραμμα στον αέρα. Τι δεν κάνει η κυβέρνηση προς σε αυτήν την κατεύθυνση και τι μπορεί να γίνει;

Να παρουσιάσει ένα σχέδιο απεγκλωβισμού της οικονομίας από το κράτος και να ριχτεί στη μάχη για να το εφαρμόσει αμέσως. Έτσι όπως καθυστερεί, και με βάση το γεγονός πως η απόφαση του eurogroup έχει πολλές ουρές και εκκρεμότητες, οι μέρες αυτές θυμίζουν Ιούλιο – Αύγουστο 2011. Όταν είχαμε μία μέτρια απόφαση στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση κατέβασε τα μολύβια.

2.Θα συνεχίζετε να στηρίζετε την τρικομματική κυβέρνηση εντός Βουλής, όπως κάνετε από τον Ιούνιο και μετά;

Προφανώς και ναι και με όλες μου τις δυνάμεις. Η Βουλή αυτή, παρ’όλα τα τραγικά της προβλήματα – είναι από πλευράς σύνθεσης η χειρότερη μεταπολιτευτικής βουλή – πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή όσο γίνεται περισσότερο.

3.Υπάρχει ενδεχόμενο να σας δούμε στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα; Γνωρίζω ότι το έχετε απορρίψει και μάλιστα δημοσίως αλλά οι πληροφορίες επιμένουν…

Όχι. Η συμμετοχή στη μάχη ενοχοποιήθηκε από το κόμμα μου, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ. Η δε ΝΔ σήκωνε αδιάφορα τους ώμους. Ασκώ με πατριωτικό τρόπο τα καθήκοντα μου, δίχως κυβερνητικά ανταλλάγματα.

4.Θεωρείτε αποτυχημένο πρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο. Τον κατηγορείτε για αντιφατικές επιλογές, λάθος χειρισμούς, έλλειψη στρατηγικής και τακτικής. Του χρεώνετε την κοινοβουλευτική και πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. το κακό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τη δημοσκοπική καθίζηση. Το ερώτημα είναι ευθύ: Θα διεκδικήσετε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή θεωρείτε μία τέτοια κίνηση ρίσκο χωρίς αντίκρισμα;

Δεν στρέφομαι εναντίον της κ. Βενιζέλου. Δεν θα το κάνω ποτέ. Θα ήταν πολιτικά, ηθικά και συναισθηματικά απαράδεκτο. Μιλώ πολιτικά. Ένα κόμμα όταν δεν έχει στρατηγική και τακτική σε τόσες σκληρές συνθήκες καταστρέφεται. Πρότεινα τον Μάιο και τον Ιούνιο συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και απορρίφθηκε. Όχι επειδή έγινε επιλογή κάποιου άλλου, άλλα διότι το ΠΑΣΟΚ γλίστρησε σε πολιτικές συμπεριφορές χωρίς πυξίδα. ’λλα υποστήριζε τη μία μέρα και άλλα την άλλη. Γι’ αυτά τα θέματα μιλώ. Όχι για τον εαυτό μου. Απέδειξα με την στάση μου πως ήμουν και είμαι υπέρ της συλλογικής ηγεσίας που ανοίγει μέτωπα, συγκρούεται και δίνει μάχες, συσπειρώνοντας πολίτες και κοινωνικές ομάδες. Δεν αποφεύγω το ερώτημα, σας λέω τί ακριβώς παλεύω. Τα θέματα ηγεσίας έπονται όλων των προηγούμενων ζητημάτων που σας ανέφερα.

5.Να το ρωτήσω πιο καθαρά. Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υπερβεί πλέον τον κύκλο του. ‘Οτι δεν αποτελεί ούτε πολιτική, ούτε κοινωνική αναγκαιότητα. Συμπληρώνουν ότι και εσείς δεν είστε μακριά από αυτήν την άποψη όταν μιλάτε για ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη σας, έχει ή δεν έχει ρόλο στη διαδικασία ανασύνταξης του χώρου; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει συνενωτικά;

Μα δεν είναι προφανές; Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Είμαστε σε δρόμο καταστροφής γι’αυτό δεν χωρούν ημίμετρα. Καμπανιακά συνέδρια επιβεβαίωσης ηγεσιών και εγκλωβισμού δυνάμεων θα οδηγήσουν το ιστορικό αυτό κόμμα εκτός βουλής. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές. Πρέπει να δημιουργηθεί κοινός πολιτικός χώρος, γιατί σήμερα οι σοσιαλδημοκράτες είναι πολλοί αλλά διάσπαρτοι σε κόμματα και δίκτυα. Πολλοί μάλιστα παραμένουν αδρανείς μη βλέποντας λύση. Πρέπει να ενωθούμε. Ιδού, σε αυτή τη μάχη έπρεπε σήμερα να ριχτεί το ΠΑΣΟΚ. Με όλα, μα όλα, τα θέματα ανοιχτά. Αν, αντίθετα, προσκαλείς άλλες δυνάμεις να μοιραστούν τα βάρη και τα βαρίδια του κόμματος σου, τότε δεν θα προσέλθει κανείς.

6.Γιατί επιστρέψατε στις διαδικασίες του κόμματος και γιατί δεν προχωρήσατε σε νέο κόμμα όπως επέμεναν οι πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα και είχατε αφήσει να εννοείται και από τις ομιλίες σας; Πολλοί λένε ότι ηρθαν στα χέρια σας απογοητευτικές μετρήσεις…

Μετά το σχέδιο νόμο για τα ΑΕΙ και τα επεισόδια της ίδιας ημέρας στη Κ.Ο., αποφάσισα να μην συμμετέχω γιατί η διαφωνία μου για την στρατηγική και τακτική θα δημιουργούσε καθημερινές συγκρούσεις. Στήριξα όμως δημόσια και με θάρρος τις πολιτικές μας αποφάσεις. Μετά, όμως, την ψήφιση των μέτρων ζήτησα αποτίμηση της περιόδου. Στην προχθεσινή συνεδρίαση αποδείχθηκε, όπως πιστεύω, ότι είχα δίκιο. Ούτε έφυγα, ούτε επέστρεψα, μάχομαι. Αλλά δεν πιστεύω πως έχουν κάποιο νόημα οι συγκρούσεις μέσα, στο 5% του ελληνικού λαού. Νόημα έχει το άνοιγμα στο 50% της Δημοκρατικής Παράταξης.

7.Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μορφή του νέου πολιτικού συστήματος. Διπολικό, τριπολικό, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, αριστερά και ακροδεξιά. Εσείς έχετε πει ότι δε μετακινείτε από την κεντροαριστερά και βάζετε μετ΄ επιτάσεως και την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να υπηρετήσουν τη μετάβαση στο μοντέλο που έχετε περιγράψει; Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα νέο κόμμα;

Είμαι στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο και παλεύω για την ανασυγκρότησή του. Ποια μορφή θα πάρει αυτό δεν μπορώ να το ξέρω ακόμη. Ας βάλουμε κοινούς στόχους και τα άλλα θα έλθουν.

8.Τι απαντάτε σε αυτούς που σας χρεώνουν τη σημερινή, δραματική κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ;

Άκουγα, πως για αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή πάλευαν οι κυβερνήσεις από την δεκαετία του ΄70. Οι συντεχνίες την απέκρουαν. Την καταφέραμε το 2011. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή μετά το ΕΣΥ στο χώρο της υγείας. Το βασικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι η χρηματοδότηση. Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνομαι. Αντιθέτως, αν οι κλάδοι υγείας είχαν παραμείνει μαζί με τους συνταξιοδοτικούς κλάδους, οι συντάξεις θα απορροφούσαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η έλλειψη χρημάτων αφορά μόνο τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα αφορούσεκαι όλα τα χωριστά ταμεία. Εκεί όμως, όπως γινόταν πάντα, θα προτιμούσαν να δίνουν συντάξεις, αντί να πληρώνουν τα φάρμακα και τα νοσοκομεία. Η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ διέσωσε την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

20121202-143631.jpg

One comment on “Ανδρέας Λοβέρδος : Το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να μην μπει στη βουλή

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,601 other followers

Powered by WordPress.com