Γράψτε ένα σχόλιο

Επιστολή στον Π. Κουκουλόπουλο απο μέλη ΠΑΣΟΚ

Αγαπητές συντρόφισσες

Αγαπητοί σύντροφοι

Μας καλέσατε πρόσφατα να συμμετάσχουμε , ως μέλη της ΚΟΕΣ, στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ .

Δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση σας για τους εξής τρεις λόγους:

1. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί (είτε θέλει είτε δε θέλει) να εκπροσωπήσει αυθεντικά καμία κοινωνική δύναμη από αυτές που εκπροσωπούσε έως το πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης δε μπορεί (είτε θέλει είτε δε θέλει) να εκπροσωπήσει αυθεντικά καμία άλλη κοινωνική δύναμη.

Η ασκηθείσα πολιτική των τελευταίων ετών , η πρακτική του ως δύναμη εξουσίας και τα αποκτηθέντα από την κυβερνητική πολιτική φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και δυστυχώς δεν συνάδουν και με τις μελλοντικές ανάγκες της. Αυτή είναι μία επιλογή που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρονικά περιθώρια ούτε τα πολιτικά εφόδια ούτε τα κοινωνικά αποθέματα ούτε οι ιδεολογικές επεξεργασίες για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ , να θυμίσει κάτι από τον παλιό καλό εαυτό του. Αντίθετα, η πορεία των πραγμάτων δείχνει πως μπορεί εύκολα να αναπαράγει τον παλιό κακό εαυτό του.

Λυπούμαστε για αυτό, επειδή γνωρίζουμε πως στελέχη και μέλη του Κινήματος, φίλοι και σύντροφοι πολλών χρόνων, θέλουν να ελπίζουν σε κάτι άλλο. Τους νιώθουμε αλλά δε συμφωνούμε.

Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η ελπίδα για το κάτι άλλο, σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είναι ανεδαφική.

2. Το Συνέδριο πολιτικά είχε ένα τουλάχιστον προαπαιτούμενο : τη συζήτηση για την πρωτοφανή εκλογική , πολιτική και κοινωνική συρρίκνωση.
Αυτή η συζήτηση αποτράπηκε, γεγονός απαράδεκτο για ένα κόμμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η ίδια η συγκρότηση της ΚΟΕΣ δε δημιουργεί οποιαδήποτε προοπτική να γίνει μία συστηματική , διεξοδική και ουσιαστική αυτοκριτική. Πολλές δυνάμεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, έστω και τη ψευδαίσθηση της ανασύνθεσης του πολιτικο-ιδεολογικού μας χώρου μέσα από το ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν.

Το ΠΑΣΟΚ οδεύει με ευθύνη της ηγεσίας του σε ένα ακόμη συνέδριο προαποφασισμένων επιλογών. Δεν είναι οι δικές μας, δε συμμετέχουμε.

3. Ο χώρος του ευρωπαϊκού, δημοκρατικού σοσιαλισμού στην πατρίδα μας , δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις και πολιτικές επιβουλές από τα δεξιά (μία δεξιά σκληρή, προσφάτως ενδεδυμένη τη λεοντή του «ευρωπαϊκού συνομιλητή») και από τα αριστερά (μία αριστερά ανίκανη να αρθρώσει έναν μη λαϊκιστικό , ουσιαστικό και υπεύθυνο λόγο).
Η ανάγκη να προστατευθεί αυτός ο χώρος είναι δημοκρατικό καθήκον και εθνική υπόθεση. Δυστυχώς, αυτό δε μπορεί να συμβεί χωρίς την εκ θεμελίων ανασύνθεση της ελληνικής κεντροαριστεράς- μία ανασύνθεση που θα περιλαμβάνει δυνάμεις πολύ ευρύτερες από αυτές που περιέχονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Η διοχέτευση σε κοινή κοίτη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο τόξο της ελληνικής κεντροαριστεράς είναι το ιστορικό στοίχημα της εποχής. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί , αν γρήγορα κατανοήσουμε όλοι την ανάγκη για συστράτευση σε αγώνες , που θα δώσουν νέα μορφή στις ιστορικές αξίες , που υπηρετήσαμε για πολλά χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Αγαπητές συντρόφισσες

Αγαπητοί σύντροφοι

Σας μιλήσαμε με ειλικρίνεια και συντροφικότητα .

Εξηγήσαμε με ευθύτητα τους λόγους που δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην «πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».

Μοιραστήκαμε τις πολιτικές μας αγωνίες, που πολύ καλά γνωρίζουμε πως είναι αγωνίες και πολλών από εσάς.

Έχουμε μέσα μας βαθιά την πίστη πως θα ξανασυναντηθούμε.

Στο επανιδείν
Κώστας χαραλαμπίδης

Σάββας Τσολακης
Συντροφικά

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,614 other followers

Powered by WordPress.com