1 σχόλιο

Χρήστος Πρωτόπαπας: Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει στην πράξη τα πιστεύω του!

 

Χρήστος Πρωτόπαπας * Άρθρο Χρήστου Πρωτόπαπα

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας της ΚΟΕΣ Χρήστος Πρωτόπαπας, με άρθρο του στο “Egiakoumis” αναλύει βήμα, βήμα την πολιτική του κόμματός του, επισημαίνει όμως πως πέρα από τις συγκλήσεις με τη Ν.Δ έφτασε η ώρα για το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει στην πράξη τα πιστεύω του.

Διαβάστε το άρθρο του κ. Χρ. Πρωτόπαπα

Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την ΝΔ και την ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ισχυρής θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη. 

Στηρίζουμε με ειλικρίνεια και ευθύνη αυτή την επιλογή με ορίζοντα 4ετίας.

Όμως έστω και αν τα δημοσιονομικά θολώνουν τις διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές, αυτές για εμάς πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν. Και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις αρχές μας, τις στρατηγικές θέσεις μας, το «στίγμα» μας, σε θέματα που αφορούν τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, την λειτουργία των θεσμών, την εκπαίδευση, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Θέλουμε και μπορούμε να εκφράσουμε το χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει ότι απευθυνόμαστε:

στις   στις ποιο ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που θέλουν ευκαιρίες δημιουργίας και εξέλιξης, επιχειρηματική δράση, αξιοκρατία, που δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό, αλλά αποστρέφονται τις κρατικοδίαιτες, κομματικές και ρουσφετολογικές λογικές.

Στους απλούς ανθρώπους που θέλουν αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην ζωή τους, ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, σεβασμό της προσωπικότητάς τους από την Δημόσια Διοίκηση. Και στους πολίτες που βιώνουν την φτώχεια και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού δημιουργώντας ένα «δίχτυ ασφάλειας» που θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Στην πολιτική βέβαια δεν αρκούν οι προθέσεις.

Χρειάζονται κινήσεις, δράσεις, που τις αποδεικνύουν στην πράξη.

Έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μου να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε από την δανειακή σύμβαση. Σ’ αυτό δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια.

Όμως την ίδια ώρα τίποτα δεν μας δεσμεύει από το να εφαρμόζουμε στην πράξη τα «πιστεύω» μας και να αποκαθιστούμε τις γέφυρες επικοινωνίας με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκφράσουμε, προτείνοντας και διεκδικώντας εντός και εκτός Βουλής:

α)         Τομές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στη λειτουργία του συστήματος υγείας, που θα προωθούν τη σύγχρονη Ελλάδα ως μια «κοινωνική» ευρωπαϊκή χώρα όπως είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με προτάσεις νόμου, πρωτοβουλίες αλλά και αντίσταση σε κάθε επαναφορά λογικών πελατειακών σχέσεων, κομματικών διευθετήσεων, διαπλοκής.

β)         Προτάσεις που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άνεργους, τους ανάπηρους, τους ανασφάλιστους, τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Όμως και μέσα στην κρίση οφείλουμε να βρούμε τους πόρους για τις στοιχειώδης παρεμβάσεις αποκατάστασης της κοινωνική συνοχής.

Και αυτά επιχειρούν οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την μεταφορά στα Ασφαλιστικά Ταμεία των εσόδων από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

γ)         Πρωτοβουλίες στήριξης των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την δημιουργία μετώπου κατά της βίας.

Κύριος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των ναζιστικών πρακτικών της Χρυσής Αυγής. Αλλά και δεν πρέπει να επιστρέψουμε να ξηλωθούν θετικές ρυθμίσεις όπως αυτές της Ιθαγένειας, που μας αναδεικνύουν ως μια χώρα που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών.

δ)         Τέλος ανοικτό είναι για μας το θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, της αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης, αλλά και της διαφορετικής λειτουργίας των πολιτικού συστήματος.

Πρώτο θέμα η αλλαγή του Εκλογικού Νόμου. Όταν το πολιτικό σύστημα αλλάζει, όταν οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται πράξη, δεν μπορείς να λειτουργείς με Εκλογικό Νόμο άκριτης πόλωσης και διχασμού.

Και αυτό πρέπει να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στην πορεία προς το Συνέδριό του, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση.

Να αναδείξει ότι μπορεί και πάλι να απευθυνθεί στους Έλληνες, να ξεπεράσει το σύνδρομο της ήττας και της εσωστρέφειας, να βρει τον νέο δικό του πολιτικό δρόμο, με τις δικές του παρεμβάσεις.

Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, είναι σήμερα μέλος της γραμματείας ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ

One comment on “Χρήστος Πρωτόπαπας: Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει στην πράξη τα πιστεύω του!

  1. ΠΟΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΤΕ ,ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ Η ΟΡΥΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,661 other followers

Powered by WordPress.com