Το Σάββατο στην εφημερίδα 6 ημέρες στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ποιός φταίει που μπλεχτήκαμε με το ΔΝΤ, έδωσα την εξής απάντηση :
«Η Γερμανία και ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σε ότι με αφορά, μαζί με τρεις-τέσσερις ακόμη υπουργούς, είχαμε διαφωνήσει με την επιλογή αυτή και μάλιστα έντονα».
Η απάντηση μου αφορούσε την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό διάσωσης. Την άποψη για την μη εμπλοκή του Ταμείου στη διάσωση της χώρας την είχα εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο σε όλα τα υπουργικά συμβούλια που είχαν γίνει την περίοδο εκείνη και είναι καταγεγραμμένη από τα Μ.Μ.Ε.
Προς επιβεβαίωση παραθέτω :
α) Απόσπασμα από την ομιλία μου στις 16 Φεβρουάριο του 2012 κατά την παρουσίαση των Θέσεων για την Νέα Ελληνική Ανόρθωση στο ΕΒΕΑ
(…) θα είμαι επιγραμματικός επ’ αυτού, ο διάλογος όμως ο σχετικός είναι τεράστιος. Η ανάγκη να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλυθούν τα προβλήματα μας αντέφασκε με ορισμένες πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής και στέλναμε λάθος μηνύματα, ή μηνύματα που δύσκολα ερμηνεύονται.(…)
β) Απόσπασμα από το άρθρο μου στην Καθημερινή στις 3 Ιουνίου του 2012
(…)Τέλος, είναι απαραίτητο, να καθοριστεί ως στρατηγικός στόχος του αναθεωρημένου προγράμματος, η ταχεία, εντός τριετίας, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το Δ.Ν.Τ., οι οποίες σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 20 δις Ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι πολιτικοί λόγοι της απεμπλοκής μας από το Δ.Ν.Τ. είναι προφανείς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε. (…)
Το σωτήριο ; Ετος 2013
Ο κ. Λοβέρδος παράλληλα , μέσα απ την ιστοσελίδα του, αναφέρεται στις προκλήσεις του νέου έτους:
Κλείνει μια σκληρή χρονιά. Το 2013 θα είναι,επίσης, μια δύσκολη χρονιά. Από τους πολιτικούς της Ελλάδας εξαρτάται, αν θα είναι το έτος της κατάπτωσης ή της αρχής της ανόρθωσης της χώρας. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το αδύναμο πολιτικό της σύστημα. Το οικονομικό μας πρόβλημα είναι παράγωγο του πολιτικού. Πρέπει, λοιπόν, να παλέψουμε όλοι, δίχως παρωπίδες και μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Εμείς που συγκροτήσαμε τη ΡΙΚΣΣΥ, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με τις προτάσεις και την κριτική μας, τόσο στην Βουλή, όσο και στον υπόλοιπο δημόσιο χώρο. Από τον πρώτο μήνα του νέου έτους θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα νέο δείγμα πολιτικής γραφής: θα καταθέσουμε προτάσεις και μεθόδους πολιτικής δράσης ενός προγράμματος άμεσης δράσης για την απελευθέρωση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Και θα προσπαθήσουμε, μέσα στην Βουλή, να πείσουμε την κυβέρνηση να τις εφαρμόσει. Οι δύο χιλιάδες εξακόσιοι πολίτες που έχουν ήδη εγγαφεί στη ΡΙΚΣΣΥ τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της συγκρότησής της, καθώς και η ενθάρρυνση που μας έδωσαν οι δύο περιοδείες μας στην Καλαμάτα και τα Ιωάννινα αποτελούν μια πρώτη σταθερή βάση εκκίνησης. Θα το παλέψουμε.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να πάρουμε την πατρίδα και τις τύχες μας στα χέρια μας.