1 σχόλιο

Αιμορραγεί η ελλαδα φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό

20130101-215445.jpg

Σανίδα σωτηρίας» στο εξωτερικό αναζητά η νέα γενιά Ελλήνων, η οποία, βλέποντας δυσοίωνο το εργασιακό μέλλον στη χώρα μας, ψάχνει αγωνιωδώς για μία θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Ομιλος Adecco και η οποία διεξήχθη σε δείγμα 400 ατόμων μέσω του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizzard – From Wisdom to Magic, Holistic Marketing Solu-tions.

«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη χώρα μας τους ταλαντούχους εκείνους επαγγελματίες που θα υποστηρίξουν την τοπική κοινωνία και οικονομία», τονίζει ο Κων. Μυλωνάς, γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας
Ειδικότερα, από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 49% ανέφερε ότι αυτήν τη χρονική περίοδο αναζητά εργασία στο εξωτερικό, ενώ ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει ήδη δεχτεί κάποια σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει.
Αυξημένη ανεργία
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, καθώς το 39% των συμμετεχόντων σε αυτή δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ειδικότερα, το 36% των ερωτηθέντων προβάλλει ως κύριο λόγο την ανεργία και την αδυναμία πρόσβασης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας, το 29% την έλλειψη προοπτικής και μόλις το 12% τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.
Ενα ακόμη στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το Διαδίκτυο αποτελεί την πρώτη επιλογή αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά τις χώρες προορισμού το 70% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.).

Το 45% εστιάζει στις ανεπτυγμένες χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.), ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ (Μέση Ανατολή κ.λπ.).
Στο ερώτημα τι έχει να τους προσφέρει η εργασία στο εξωτερικό, ποσοστό 63% απάντησε ότι προσβλέπει σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μία πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη.
Σχετικά με τον ελάχιστο επιδιωκόμενο μισθό, 29% του δείγματος απάντησε ότι θα μετοικούσε για έναν μισθό ύψους 2.000 ευρώ, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι θα μετοικούσε ακόμη και για έναν μισθό της τάξης των 1.500 ευρώ.
Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας, σχολίασε στο «Εθνος – Εργασία»: «Ολο και πιο συχνά υποψήφιοι που αναζητούν εργασία απευθύνονται σε εμάς για να τους προτείνουμε τρόπους προσέγγισης εταιρειών στο εξωτερικό.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας ωθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας σε αναζήτηση επαγγελματικών διεξόδων εκτός των συνόρων. Διαμορφώνεται, λοιπόν, μία τάση φυγής που διαρκώς ενισχύεται.
Νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας υποψήφιοι ολοένα και περισσότερο χάνουν την ελπίδα ένταξής ή επανένταξής τους στην ελληνική αγορά εργασίας και καταφεύγουν σε αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό, όχι πια επιδιώκοντας καλύτερες απολαβές, αλλά απλώς μια αξιοπρεπή εργασία.
Είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι ανατροπής της συγκεκριμένης τάσης, να εξυγιανθεί η τοπική αγορά εργασίας και να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη χώρα μας τους ταλαντούχους εκείνους επαγγελματίες που θα υποστηρίξουν με τη σειρά τους την τοπική κοινωνία και οικονομία».
Δεμένοι με την πατρίδα
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που λειτουργούν ανασταλτικά για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, 32% απάντησαν ότι αποθαρρύνονται λόγω των συναισθηματικών τους δεσμών με την Ελλάδα, 14% ότι δεν προχωρούν σε μια τέτοια απόφαση εξαιτίας της φροντίδας εξαρτημένων μελών (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένοι) και 10% επειδή για την ώρα είναι ικανοποιημένοι από την επαγγελματική/οικονομική τους κατάσταση.

Πηγή: Pegasus .gr

About these ads

One comment on “Αιμορραγεί η ελλαδα φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,809 other followers

Powered by WordPress.com