Γράψτε ένα σχόλιο

Α. Λοβέρδος: κ. Σαμαρά βοηθήστε τον κ. Στουρνάρα

20130111-155849.jpg

Στην ομιλια του στη βουλη, στο νομοσχεδιο για τις φορολογικές ρυθμίσεις , ο Ανδρέας Λοβερδος καλεσε τον Αντωνη Σαμαρα, να βοηθησει στην ουσια τον υπουργό οικονομικων Γιαννη Στουρναρα, γιατι δεν μπορει να ασχολειται και με την παρακολούθηση των εσοδων εξοδων , αλλά, και με την πιστη παρακολούθηση του μνημονιου. Παγια θεση του, ηταν και ειναι η δημιουργια ξεχωριστης θεσης υφυπουργου με αποκλειστικη ιδιότητα την εφαρμογη και τον έλεγχο των εσοδων και εξοδων του κράτους . Αποψη που εχε μεταφέρει και στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλα και στον κ. Λ. Παπαδημο.

Διαβάστε τι είπε στην ομιλία του στη βουλη, αναλυτικά :

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στον Υπουργό Οικονομικών, στον κ. Στουρνάρα, και να προσπαθήσω με την πρότασή μου να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά η γνώμη μου θα έχει επιτυχή έκβαση, κάτι που είχα αναφέρει στον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και με πολύ έντονο τρόπο στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και κ. Βενιζέλο.Νομίζω ότι η πολιτική εξέλιξη της χώρας δικαίωσε την πρότασή μου, πλην όμως, το λάθος επαναλαμβάνεται και τώρα, κύριε Υπουργέ, με το δεδομένο ότι είστε ο αρμόδιος Υπουργός του συντονισμού που θα λέγαμε παλαιότερα της Κυβέρνησης στα οικονομικά θέματα και της οικονομίας και ταυτοχρόνως, ο εποπτεύων τα έσοδα και τα έξοδα του ελληνικού δημοσίου.

Δεν γίνεται, κύριε Υπουργέ. Και μονίμως θα ακούγεται στην Αίθουσα η αιτίαση που ακούστηκε και σήμερα «διότι δεν είστε εδώ» στην α΄, στη β΄, στη δ΄ ευκαιρία. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το περισσότερο είναι ότι ο συντονιστικός σας ρόλος για την εθνική οικονομία δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητά σας ως προϊσταμένου των εσόδων και των εξόδων του κράτους και οι αποτυχίες θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Σημειώνω ότι μέχρι στιγμής και από Βουλευτές της Πλειοψηφίας –και εγώ ανήκω σε αυτήν- δεν ακούγονται καλά λόγια για τη σημερινή σας παρέμβαση. Καθήκον σας είναι να συντονίσετε τα δημοσιονομικά Υπουργεία, αυτά δηλαδή που έχουν μεγάλους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς, να δείτε τον αγώνα κατά της ύφεσης, να συντονίσετε την οικονομική πολιτική και να συναλλάσσεστε με την Ευρώπη και το εξωτερικό. Καθήκον σας δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως να δίνετε πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας. Εσείς, βέβαια, όχι προσωπικά, αλλά οι υπηρεσίες που εποπτεύετε και για τις οποίες είστε πολιτικά υπεύθυνος.

Η δική μου παρέμβαση επί δυόμισι χρόνια για το θέμα αυτό χτυπούσε κλειστές πόρτες. Αλλά τα σημερινά αποτελέσματα για τη φοροδιαφυγή δικαιώνουν απολύτως την προσέγγιση. Και σημειώνω –η φιλική μας σχέση, νομίζω, ότι επιτρέπει μία πιο αυστηρή πολιτική φράση εδώ- ότι ουδείς Υπουργός που ασχολείται με τα μείζονα θέματα της εθνικής οικονομίας, μπορεί να είναι αποτελεσματικός και διεισδυτικός στην καθημερινότητα του αδυσώπητου έργου που σχετίζεται με τα έσοδα και με τα έξοδα του ελληνικού δημοσίου. Θυμάμαι τα δίκαια πρωτοσέλιδα εφημερίδας ευρύτατης κυκλοφορίας για ένα πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Τα βέλη στρέφονταν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.Το 50% του ελληνικού λαού και των αρμοδίων επί επίλυσης του διλήμματος «κλείνω μία επιχείρηση με πεντακόσιους, χίλιους, δύο χιλιάδες εργαζόμενους» ή «δίνω ένα πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, για να μην την κλείσω», ή από την άλλη «κάνω το καθήκον μου»; Το δίλημμα αυτό, όπως και να το επιλύσετε, έχει εχθρούς. Ο Υπουργός, ο οποίος ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορεί εξ ορισμού να κάνει τη δουλειά του είτε για τη φοροδιαφυγή είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα εσόδων και εξόδων. Θα το βρείτε και εσείς μπροστά σας, αν δεν γίνει αλλαγή.

Δεν υπάρχει ανάγκη να διασπαστεί το Υπουργείο. Μπορείς να έχεις δυο Υπουργούς, αλλά ο επικεφαλής να είναι ένας. Αν για κάθε θέμα που το Υπουργείο αυτό διαχειρίζεται, υπεύθυνος είναι ένας Υπουργός, τότε ούτε η δουλειά θα γίνεται καλά, τα σκάνδαλα θα είναι κάθε μέρα στην ημερήσια διάταξη, ο δε Υπουργός θα είναι αδύναμος να ανταποκριθεί και στα μεν και τα δε καθήκοντά του. Αυτή η αλλαγή είναι μια απλή θεσμική αλλαγή, που πρέπει να γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί. Αγνοήθηκε επί τρία και πλέον ολόκληρα χρόνια. Κάντε την, γιατί θα έχετε και εσείς κακά ξεμπερδέματα, κύριε Υπουργέ.

Κατ’ ουσίαν το Υπουργείο Οικονομικών επί των δαπανών και τον εξόδων του ελληνικού δημοσίου, κυρίες και κύριοι, είναι ακέφαλο. Συνεπώς θα παραμείνει και πλέον των τριών ετών. Εκκρεμές το θέμα ενός απλού, δίκαιου, αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Όποιος το πει και είναι πολιτικός, με το που θα το πει απέναντι στον Έλληνα πολίτη, γελοιοποιείται. Γελοιοποιείται. Ποιος έχει κουράγιο να μιλήσει στον κόσμο για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, αν ανήκει στις μεταπολιτευτικές συμπολιτεύσεις; Εγώ ανήκω σ’ αυτές. Όποιος το πει είναι ένας πολιτικός ψεύτης, χωρίς να το θέλει ενδεχομένως. Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι οι διακηρύξεις είναι κοινές, δεκαετιών και οι πράξεις είναι παρόμοιες με το κείμενο που σήμερα ήρθε και ως προς τη μορφή του –ένα δαιδαλώδες κείμενο στο οποίο δεν βγάζεις άκρη- αλλά και στην ουσία του.

Δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα που είναι απλό. Δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα που είναι κατανοητό. Δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα που δεν είναι βάση διαφθοράς. Δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα που κατανέμει δικαίως κατά το Σύνταγμα τα δημόσια βάρη. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ήσασταν μπροστά, κύριε Υπουργέ, όταν το Μάρτιο του 2009 είχα πει ότι πρωτεύουσα υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου είναι να καταργήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Καταργήθηκε κατά τον τύπο. Επαναφέρθηκε όμως, όπως πληροφορούμαι, με μόνη διαφορά ότι τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται δεν πρέπει να θεωρούνται. Παραμένει ακέραιη η βάση της ακαταστασίας, της αδυναμίας ουσιαστικού ελέγχου και εν τέλει της διαφθοράς.

Δεν υπάρχει περίπτωση, κύριε Υπουργέ, να μπει κανείς στα ουσιώδη, να λύσει φορολογικά θέματα, αν ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, όπως και να τον πούμε κατά τον τίτλο του, παραμένει εν τη ουσία σε εφαρμογή. Έχετε πάρα πολλά και δύσκολα πράγματα να κάνετε. Έχετε να κάνετε έναν εξορθολογισμό των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στο χώρο. Είναι άδικο έναν άνθρωπο που τον κυνηγάνε από παντού να τον κυνηγάει και το ελληνικό δημόσιο για οφειλή 5.000 ευρώ. Είναι δίκαιο όμως η φοροδιαφυγή να είναι ποινικό αδίκημα. Αλλά ο εξορθολογισμός απαιτεί άνθρωπο πολιτικό, υπεύθυνο Υπουργό που θα ασχοληθεί με αυτό, όχι στο πάρεργο των υπολοίπων δραστηριοτήτων του. Η διαγραφή χρεών, που για έναν φτωχό ή έναν νεκρό πρέπει να είναι δεδομένη, μόνο στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένη. Η δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία δεν υπάρχει. Ούτε και αυτό το θέμα λύνεται.

Κύριε Υπουργέ, θα το ψηφίσω γιατί είναι προαπαιτούμενη ενέργεια. Μα τω Θεώ όμως εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι εδώ δεν θέλουμε να το ψηφίσουμε. Θα το ψηφίσουμε για να μην πτωχεύσει η χώρα μας. Θα το ψηφίσουμε γιατί είναι prior action. Αλλά είναι η τελευταία φορά. Αν δεν έρθει το σχέδιο νόμου εκείνο που θα απλοποιεί το φορολογικό σύστημα, θα βάζει ταφόπλακα στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων –δεν πρέπει να είσαι ειδικός, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να είσαι επιστήμονας της ΝΑΣΑ για να βγάλεις άκρη- αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές στην κατεύθυνση που όλοι λέμε -εγώ έδωσα και δυο τρία συγκεκριμένα παραδείγματα- τότε η συναίσθηση της πικρίας και η πολιτική αντίληψη της αδικίας, της έλλειψης δικαιοσύνης δηλαδή, που είναι στα στόματα και την ψυχή όλων των Ελλήνων πολιτών, θα ροκανίζουν και τη λαϊκή ενότητα και την εθνική ενότητα.

Πάρτε το χαμπάρι. Πρέπει ένας άνθρωπος στην Κυβέρνηση αυτή να κάνει ό,τι δεν έκανε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, η Κυβέρνηση Παπαδήμου και η Κυβέρνηση Σαμαρά ως σήμερα. Να πάρει στα χέρια του με ευθύνη απέναντι στην Ελληνική Βουλή τη διαμόρφωση αυτού που λείπει. Αυτό που δεν πρέπει να το λέμε -γιατί ευτελιζόμαστε- δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά πρέπει εδώ και τώρα, το αργότερο τους επόμενους δυο μήνες να το κάνουμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ πολύ.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,863 other followers

Powered by WordPress.com