Γράψτε ένα σχόλιο

Τα κριτήρια για τη συνάντηση Σοϊμπλε με τον Τσίπρα

20130112-001619.jpg

H γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κριτήριο για την συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι η παροχή στήριξης στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση σήμερα το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ η συνάντηση τη Δευτέρα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και την σύμφωνη γνώμη του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε προηγουμένως ερωτηθεί.
«Κριτήριο της συνάντησης δεν είναι η αναβάθμιση του Τσίπρα»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Σε αυτήν την συνάντηση ο κ. Σόιμπλε θα υποστηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και θα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το στηρίξει. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο κ. Τσίπρα τηρεί μια διαμετρικά αντίθετη στάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ ρωτήθηκε κατά πόσο με αυτήν τη συνάντηση η γερμανική κυβέρνηση συμβάλει στην αναβάθμιση του κ. Τσίπρα. Ο κ. Στράιτερ απάντησε ότι κριτήριο της συνάντησης δεν ήταν η αναβάθμιση, αλλά η παροχή στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα. «Σε αυτήν την περίπτωση μιλάς και με ανθρώπους», είπε ο κ. Στράιτερ, «για τους οποίους δεν τρέφεις πολλές ελπίδες ότι θα τους πείσεις εντελώς, αλλά ίσως εν μέρει».
Οι γερμανικές εφημερίδες αναπαράγουν στις online εκδόσεις τους την είδηση της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπενθυμίζει δηλώσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες «η καγκελάριος Μέρκελ ακολουθεί το σχέδιο μιας γερμανικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει αποικία χρέους και ο ευρωπαϊκό Νότος να μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων dapd αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «μερκελιστές», οι οποίοι υπακούν στα κελεύσματα της καγκελαρίου.
Η συνάντηση θα συμβάλει στο διάλογο για την υπέρβαση της κρίσης
Streik in Athen Griechenland
Παρά το γεγονός ότι Τσίπρας και Σόιμπλε εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, κύκλοι του Βερολίνου εκτιμούν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα συμβάλει στον διάλογο και την αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων για την υπέρβαση της κρίσης. «Δεν είναι κακό να υπενθυμίζει κανείς στη γερμανική πλευρά τις κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να εξηγεί η γερμανική πλευρά στην ελληνική αντιπολίτευση την ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα διεθνή συμφραζόμενα της κρίσης», αναφέρει γερμανός βουλευτής.
Πέραν τούτου, εκτιμάται ότι με την αποδοχή του αιτήματος για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να καταδείξει ότι δεν φοβάται την αντιπαράθεση και ότι θεωρεί την πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων μονόδρομο για την δημοσιονομική εξυγίανση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Πηγή: DW

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,873 other followers

Powered by WordPress.com