Γράψτε ένα σχόλιο

Γεννηματά: δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να μπει στη κυβέρνηση , αλλα χρειάζεται στροφή στη κοινωνία

20130119-134900.jpg

Στην εφημερίδα των συντακτών η Φωφη Γεννηματα έδωσε μια πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δίνει και τον τόνο στον οποίο κινείται. Λέει όχι τον κυβερνητισμό, αλλα στροφή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ για ενδοια επιχειρημάτων και προτάσεων ενώ αναφέρεται και στην κεντροαριστερά καλώντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν να επιστρέψουν πίσω στο ΠΑΣΟΚ .

Διαβάστε εδω τη συνέντευξη της εκπροσώπου τύπου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τελικά βλάπτει ή ωφελεί το ΠΑΣΟΚ; Πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς βλέπουν και βουλευτές σας…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πολιτική σκευωρία εναντίον του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαστε ευτυχείς που αντιμετωπίζουμε αυτή την επίθεση. Είναι θλιβερό ότι σε αυτή τη συγκυρία κάποιοι επιμένουν να επενδύουν σε τέτοιες μεθόδους. Η εξήγηση είναι απλή. Προσπαθούν να κρύψουν το έλλειμμα πολιτικής τους. Παρουσιάζονται ως εισαγγελείς και επιθεωρητές Κλουζώ. Επιχειρούν την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Υπάρχουν πολλοί που θυμούνται που οδήγησε η πολιτική του ΄89. Και αν κάποιοι άλλοι δεν τα έζησαν, μπορούν να ρωτήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας; Μήπως εξυπηρετεί κάποιον το κλίμα πόλωσης και ο πόλεμος ανακοινώσεων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης με την αντιπολίτευση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η κλιμάκωση της βίας δεν εξυπηρετεί κανέναν. Απαιτείται ψυχραιμία και συνεννόηση από τις πολιτικές δυνάμεις. Αναδεικνύεται βέβαια και η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο είναι ένα κόμμα του 4% με τις συνιστώσες και τις «αιρετικές» φωνές ακόμη και άλλο ένα κόμμα που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρίση ταυτότητας. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το ποσοστό που του έχουν δώσει σε αυτή τη φάση για διάφορους λόγους οι πολίτες. Παίζει με τη φωτιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σχέσεις του κόμματός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες και έντονα συγκρουσιακές. Αυτή η κατάσταση της απόλυτης ψυχρότητας θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Σόιμπλε, ευρώ και δραχμής.
Το παράδειγμα της Κύπρου με τα κεφάλαια που θα έρχονταν από τη Ρωσία και την Κίνα κατέρρευσε. Και η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο. Και μη μας πουν ότι αυτοί είναι πιο αριστεροί από το ΑΚΕΛ. Κάποιοι είτε αγνοούν το διεθνές παιχνίδι διαπραγμάτευσης, είτε βλέπουν τον ίσκιο τους και νομίζουν ότι αυτό είναι το μπόι τους. Κινδυνεύουν όμως αν κάποτε αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες να φωνάξουν παραφράζοντας την γνωστή ρήση «ο βασιλέας πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς»: «Το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο».
Το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σε αυτό το σκηνικό του παραλόγου.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας που κατευθύνθηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μαζί την Κεντροαριστερά της ευθύνης και της λογικής που έχει ανάγκη ο τόπος. Να αφήσουν πίσω τους τη διαμαρτυρία χωρίς προοπτική και ουσία. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παραμείνει η ίδια η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση; Από τη στιγμή που το κόμμα σας στηρίζει το εγχείρημα, ποιος ο λόγος να μη συμμετέχει πιο ενεργά και με πολιτικά του στελέχη; Τι πιστεύετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στροφή στην κοινωνία και όχι στον Κυβερνητισμό. Δεν χρειαζόμαστε αξιώματα, αλλά έχουμε αίσθημα ευθύνης, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουμε υποχρέωση ως ΠΑΣΟΚ να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των νέων και των ανέργων και υποστήριξη στους πιο αδύναμους. Χρειαζόμαστε δουλειές. Πώς θα μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις; Από πού θα βρουν οι Έλληνες τα χρήματα να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους και τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας προς τους εταίρους μας, αν δεν μπορούμε να ανακόψουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης; Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μοιάζει να «βαλτώνει» μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Εσείς πως βλέπετε να εξελίσσονται οι διεργασίες και ποιος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρόταση που θα καταθέσουμε για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και υπερβάσης των μνημονίων θα αποτελέσει τη βάση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Ένα Εθνικό Σχέδιο που θα υπερβαίνει τα πολιτικά στερεότυπα της εποχής του «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και θα απευθύνεται και στις δυνάμεις, οι οποίες επλήγησαν από την κρίση και είναι παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας που νοιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και στελέχη σας έχουν υποστηρίξει ότι η παράταξη μετατράπηκε σε «συνιστώσα της ΝΔ». Με βάση την πολιτική που στηρίζετε και από κοινού εφαρμόζετε, έχουν άδικο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε. Αναλάβαμε τις ευθύνες που έπρεπε κανονικά να είχε αναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία, χρειάζονται πολιτικό χρόνο και γι’ αυτό θέλουμε η κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τετραετίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που προσχώρησε στη δική μας στρατηγική. Αυτοί είναι που σήκωσαν στο παρελθόν τη σημαία του αντιμνημονίου και άλλαξαν στρατόπεδο. Όπως είναι φυσικό η συνάντηση της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά αφορά περιόδους κρίσης. Δουλεύουμε για να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε όλοι στον φυσικό μας χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κομίζει για το ΠΑΣΟΚ το συνέδριο του Φεβρουαρίου και ποια η νέα ταυτότητα που επιθυμείτε να αποκτήσει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ελπίζω και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβρεί το αξιακό DNA του, θα ξαναποκτήσει την κοινωνική αγωνιστικότητα του και θα καταφέρει να εκφράσει πάλι όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων πληγώσαμε μέσα από έναν ιστορικό για εμάς συμβιβασμό.
Κυρίως όμως ελπίζω να αποκτήσουμε μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα δημιουργήσει συνθήκες φυγής προς τα εμπρός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαγραφέντες βουλευτές που γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ πότε θα επιστρέψουν και στην ΚΟ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτά είναι ζητήματα του Προέδρου. Σας θυμίζω μόνο ότι έχει καλέσει όλα τα στελέχη να έρθουν στο συνέδριο με τις διαφορετικές τους απόψεις και τις φιλοδοξίες τους. Η συνείδηση της παράταξης, η αίσθηση εθνικής ευθύνης είναι αυτό που μας ενώνει.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,966 other followers

Powered by WordPress.com