Γράψτε ένα σχόλιο

Η επίταξη των απεργών στο Μετρό προκαλεί ντόμινο απεργιών σε όλη τη χώρα

limaniaxamos_950_381_1_Αντιμέτωπη με τον κοινωνικό «αναβρασμό» και την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών εξαιτίας των περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και κοινωνικές παροχές έρχεται η κυβέρνηση. Το έντονο κοινωνικό κλίμα όχι μόνο πρόκειται να δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης, αλλά φέρνει τους κυβερνητικούς εταίρους από σήμερα και δη από την επόμενη εβδομάδα αντιμέτωπους με σοβαρούς σκοπέλους. Τα συνδικαλιστικά όργανα των ΜΜΜ, της ΠΝΟ, των δημοσίων υπαλλήλων και των αγροτών είναι έτοιμα για απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι εσχάτων.

Έπειτα και από την κυβερνητική ανακοίνωση δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, για εφαρμογή του μέτρου της επίταξης στους απεργούς του Μετρό, σωρεία σωματείων εργαζομένων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις της ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι το κοινωνικό κλίμα είναι εκρηκτικό και η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης φτάνει μισθωτούς και αγρότες στα όριά τους. Η κατάσταση αναμένεται να πυροδοτηθεί ακόμη περισσότερο όταν η κυβέρνηση θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή την επίταξη, γεγογός που θα οδηγήσει είτε σε συλλήψεις των εργαζομένων, είτε σε απολύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, «χειρόφρενο» βάζουν τα ΜΜΜ με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Απεργία για αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό, ενώ από το Σάββατο ξεκινούν κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Στον ηλεκτρικό θα συνεχιστεί η στάση εργασίας μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνέλευση των εργαζομένων στο μετρό για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποίησες τους.

«Δεμένα» θα παραμείνουν και τα πλοία τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, ύστερα από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία.

Την ίδια ώρα, τη χώρα στα δύο αναμένεται να «κόψουν» οι αγρότες με δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει. Δεκάδες τρακτέρ αγροτών από την Ημαθία παρατάχθηκαν σήμερα στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό, ενώ οι αγρότες στη Θεσσαλία προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο κλίμα, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ύστερα από εξουσιοδότηση του Γ.Σ., αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 31η Ιανουαρίου 2012 και από ώρα 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εργασίας για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των Δημοσίων Υπηρεσιών των Νομών που θα οργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ίδιων Νομών.

«Η στάση αυτή πραγματοποιείται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, των ανωτέρω περιοχών, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται για την ανατροπή των πολιτικών υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας δια των νέων οργανισμών, των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων Νοσοκομείων – Μονάδων και των Τμημάτων και κατά των μνημονιακών επιταγών της Κυβέρνησης και της Τρόικας που μεθοδευμένα αποδυναμώνουν σταδιακά την υγεία με τελικό σκοπό την πλήρη διάλυσή της» διευκρινίζεται.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ αναμένεται να καθοριστεί η τακτική αντίδραση του τριτοβάθμιου σωματείου των εργαζομένων και να ληφθεί απόφαση για το αν η ΓΣΕΕ θα καλύψει τις απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά των απεργών του Μετρό έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προχωρά στο μέτρο της επίταξης των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Οι απεργοί άδειασαν τον χώρο του αμαξοστασίου από τα αυτοκίνητά τους, οχυρώθηκαν και έκλεισαν την πύλη. 
Ο γγ του Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Μάνθος Τσακός δήλωσε  ότι «η κυβέρνηση διάλεξε για μια ακόμη φορά το δύσκολο δρόμο. Θα μας βρει μπροστά της. Είμαστε εδώ και περιμένουμε. Θα μας βρουν μπροστά τους», ενώ πρόσθεσε ότι θα εκδώσουν δελτίου Τύπου όπου θα καταγράφονται οι επόμενες κινήσεις των απεργών.

Σε πιο έντονους τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΛΜΑ, Αντώνη Σταματόπουλου, ο οποίος δήλωσε με νόημα προς την κυβέρνηση ότι «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς»!

Λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών στο μετρό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης μετέβησαν στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια εκφράζοντας την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,981 other followers

Powered by WordPress.com