Γράψτε ένα σχόλιο

Άτυπη ενημέρωση ΠΑΣΟΚ για όλη την επικαιρότητα όχι στην τακτική πόλωσης και διχασμού

  1. 20130130-114038.jpg     Για την αναγκαιότητα του διαλόγου και της συνεννόησης

Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση αποτελεί μια πράξη εθνικής ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μόνο μέσα από την συνεργασία  και την συνεννόηση μπορεί να βγει ο τόπος από την κρίση.

Η συμμετοχή μας στηρίζεται στις θέσεις μας, στις προτάσεις μας, στην φυσιογνωμία μας.

Και βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι ο Κοινωνικός Διάλογος.

Η εξασφάλιση της συναίνεσης της κοινωνίας. Μόνο με την συνεννόηση μπορούν να βρεθούν λύσεις. Και αυτό απαιτεί μια υπεύθυνη στάση από όλους.

Οι συνθήκες που περνάει η χώρα και η πορεία ανόρθωσής της, δεν επιτρέπουν ούτε παράλογες απαιτήσεις, ούτε μεθόδους του παρελθόντος, αλλά ούτε και ακραίες  επιδείξεις πυγμής.

Όσοι επιλέγουν την τακτική της πόλωσης και του διχασμού προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Η τυφλή αναμέτρηση δεν οδηγεί  σε λύσεις.

Οι κλειστοί δρόμοι, τα κλειστά λιμάνια, οι πολυήμερες απεργίες στις συγκοινωνίες, τελικά δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση εις βάρος των πολιτών, της οικονομίας, της κοινωνίας.

Αυτοί που εξορκίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό με αυτές τις επιλογές τελικά τον προκαλούν.

Από εκεί και πέρα όμως η Κυβέρνηση οφείλει   και να εξαντλεί τα περιθώρια του διαλόγου, να εξηγεί τις επιλογές της,  να αποδεικνύει ότι – μέσα στους δημοσιονομικούς περιορισμούς – αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις.

Ο διάλογος και η προσπάθεια συνεννόησης φυσικά και δεν μπορεί να υποκαθίστανται από τους μηχανισμούς καταστολής, γιατί αυτό δεν οδηγεί στον  επιδιωκόμενο στόχο.

Είναι άλλο το να ζητάς να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή της χώρας και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και άλλο η άστοχη και υπερβολική χρήση αστυνομικών παρεμβάσεων.

Διάλογος, προτάσεις, λύσεις, για να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Για να αντέξει η κοινωνία μέσα στην κρίση και να πάει η χώρα μπροστά με την υπέρβασή της.

……………………….  .  ………………….  .  ……………………….

 

 

  1. 2.       Νομοσχέδιο για την Ναυτιλία – Απεργία ΠΝΟ

Αύριο στις 10.00 πμ οι υπεύθυνοι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της Ναυτιλίας Ν. Σηφουνάκης και Κ. Τριαντάφυλλος, θα συναντηθούν με τον Υπουργό κ. Μουσουρούλη, με αντικείμενο το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου.

Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν και σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την ανάγκη του διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για το Λιμενικό Σώμα (όπου πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν3922/11), για την πλοηγική υπηρεσία, την διαχείριση των Λιμένων και φυσικά τους ναυτεργάτες.

Ιδιαίτερα επισημάνουμε την ανάγκη άμεσου διαλόγου με την Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία (ΠΝΟ),και την αναζήτηση προτάσεων και λύσεων που θα διευκολύνουν την απασχόληση των ναυτικών, θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και κυρίως την εξυπηρέτηση τω νησιωτών μας.

……………………….  .  ………………….  .  ……………………….

 

3.  Ε. Βενιζέλος: Τρεις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες

Σημείο πρώτο, θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στον αγροτικό πληθυσμό. Θέλουμε το μοντέλο ανάπτυξης ολόκληρο να το οικοδομήσουμε πάνω στην πρωτογενή παραγωγή.

Δεύτερον, βλέπουμε από τις επαφές που κάναμε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν περιθώρια άμεσων αντιδράσεων, θετικών απαντήσεων και επίλυσης προβλημάτων. Και μπορούμε να ασκήσουμε πολύ μεγάλη επιρροή και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σε επίπεδο συναρμοδίων υπουργείων. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΟΙΚ, να προωθήσουμε πολλά από τα θέματα αυτά. Δε θα φτάσουμε  το 100% αλλά θα κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα.

Και τρίτον, υπάρχει το θέμα, της στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης, του εθνικού διαλόγου, στον οποίο είμαστε με όλη μας την ψυχή μέσα και θέλουμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο.

Θα θέσω τα θέματα αυτά στη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Σαμαρά και τον κ.Κουβέλη, θα φωνάξουμε και τους υπουργούς. Θα προτείνω να φωνάξουμε οι τρεις αρχηγοί και τους δύο –τέσσερις εμπλεκόμενους υπουργούς.

 

Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η στροφή στον πρωτογενή τομέα

Πιστεύουμε βαθειά στην πρωτογενή παραγωγή, πιστεύουμε ότι ο αγροτικός –κτηνοτροφικός τομέας είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Και αυτό που πιστεύουμε θα το δείξουμε με μία σειρά από προτάσεις γιατί θέλουμε πραγματικά να προκαλέσουμε ένα «κύμα» επιστροφής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις αγροτικές περιοχές της χώρας Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να απορροφηθεί κόσμος στην αγροτική παραγωγή.

Υπάρχει πέρα από την ποιότητα και ένα ειδικά στοχευμένο προϊόν για κατηγορίες πληθυσμού και επειδή και η Ευρώπη περνάει σε μία κρίση διατροφικής ασφάλειας σοβαρή, πιστεύω ότι η Ελλάδα αν κάνει μία στροφή στον πρωτογενή τομέα καλά οργανωμένη θα  μπορέσει να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Θέσεις πάνω  σε συγκεκριμένα προβλήματα των αγροτών

1. Αγροτικό Πετρέλαιο

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο διάστημα τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου η προκαταβολή- πρώτη δόση από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών ύψους 80 εκατομμυρίων ενώ η δεύτερη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο. Αυτό γίνεται ώστε να συμπέσει η καταβολή για πρώτη φορά με τις ανάγκες αγοράς πετρελαίου των παραγωγών ώστε να αμβλυνθεί το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Το ζήτημα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της πρότασης μας για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου, όπως εξήγγειλε ως υπουργός Οικονομικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ Οκτώβριο του 2011 στη Βουλή.

2. Κοινοτικές Επιδοτήσεις

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 2,1 δις φέτος μπήκαν με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο. Σχετικά με την επιστροφή, η πρώτη δόση θα δοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και  η προσπάθεια είναι η δεύτερη να δοθεί το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβρη.

3. Φορολόγηση αγροτών

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει δέσμευση για τις αρχές πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση το προσεχές διάστημα, εξαιρώντας από την τήρηση βιβλίων τους αγρότες  κάτω από ένα ύψος εισοδήματος. Για το 2013 όπου το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥΠΟΙΚ το καθαρό εισόδημα ανά καλλιέργεια (το τεκμαρτό εισόδημα) και να ισχύσει η έκπτωση των 2100 ευρώ όπως και σους μισθωτούς.

4. Ηλεκτρικό ρεύμα

Υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε άμεσα το διάλογο και να βρούμε λύση με το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με το «πράσινο ταμείο» γιατί η επιβάρυνση με τον «πράσινο φόρο» του αγρότη, μπορεί να λειτουργήσει  τελικά υπέρ του. Δηλαδή, εάν λειτουργήσει ένα σύστημα αποζημίωσης του αγρότη για την απομόλυνση της ατμόσφαιρας που κάνει μέσα από την αγροτική παραγωγή. Άρα είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί σοβαρή βάση μέσα από τους πόρους του «πράσινου ταμείου».

5. Ασφαλιστικό

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στις 18-12-12 για τα μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων αντιμετωπίζει στο άρθρο το συνταξιοδοτικό των αγροτών.  Με τη θέσπιση ορίου ηλικίας στα 62 και με έτη εργασίας 40 για να αντιμετωπιστούν και οι αγρότες όπως όλοι οι εργαζόμενο

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,003 other followers

Powered by WordPress.com