Γράψτε ένα σχόλιο

Άτυπη ενημέρωση ΠΑΣΟΚ

20130201-162047.jpg

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το ΠΑΣΟΚ – όπως είχε πει προεκλογικά- υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων.
Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή μεταξύ των υπόχρεων .

Ο νέος φόρος πρέπει να:
(α) Είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των Φυσικών Προσώπων. Προτείνουμε την θέσπιση ενός αφορολόγητου κατ’ άτομο και οι φορολογικοί συντελεστές να αυξάνονται όσο αυξάνεται η φορολογητέα ύλη. Έτσι, με το φόρο αυτό να συμμετέχουν στα βάρη περισσότερο οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού.

(β) Διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα .

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα ταλαιπωρεί την Ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια. Προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Εκθέτει τη χώρα μας ανεπανόρθωτα στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και απειλεί την Τ.Α. με την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων από την Ε.Ε. Κυρίως όμως προσβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Το μοντέλο της υγειονομικής ταφής του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ και οι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, διάσπαρτοι σ’ ολόκληρη τη χώρα, είναι ένα μοντέλο που έφτασε στο τέλος του.

Σταθερή πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να λυθεί άμεσα και με σύγχρονο τρόπο:

1. Με δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ενεργοποίηση των φορέων, των πολιτών και την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο.

2. Με την δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια. Μονάδες που θα χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και θα επιβαρύνουν με το μικρότερο δυνατόν κόστος τους δημότες.

3. Με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που κινδυνεύουν να χαθούν, αν συνεχίσουμε να αργοπορούμε διαιωνίζοντας την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

4. Με την εκπόνηση σύγχρονων προγραμμάτων πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις οδηγίες της Ε.Ε. (2008/98/ΕΚ).

5. Με την επέκταση της διαχείρισης και στα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων.

6. Με την αποτελεσματική ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την αποκέντρωση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και στην δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων μετά από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες και με την έγκριση των οργάνων της Ε.Ε. Υποστηρίζει παράλληλα κάθε προσπάθεια στις άλλες Περιφέρειες της χώρας και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Άλλωστε είναι προσπάθειες οι οποίες όχι μόνον λύνουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της χώρας αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιούν επενδύσεις, απορροφούν κοινοτικούς πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή την περίοδο, ενάντια σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές που επιδιώκουν την στασιμότητα και την εξυπηρέτηση συντεχνιακών, κομματικών ή άλλων συμφερόντων.

3. «ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η Πρωτοβουλία κατά του νεοναζισμού και της κοινωνικής & ρατσιστικής βίας πραγματοποίησε την εκδήλωση, τη Δευτέρα 28 Γενάρη, «Συγγραφείς κατά της Βίας» στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

Το πάνελ συντόνιζε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού και συμμετείχαν οι συγγραφείς: Κυριάκος Αθανασιάδης, Χρήστος Αστερίου, Λευτέρης Κουλιεράκης, Εύη Λαμπροπούλου, Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Ξενάριος, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Ανδρέας Στάικος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης.

Την εκδήλωση τίμησε πολύς κόσμος, που συμμετείχε στη συζήτηση με παρεμβάσεις. «Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών εγκαλούνται διαρκώς ότι δεν τοποθετούνται, αλλά κανείς δεν τους δίνει βήμα. Έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Ο λόγος σε σας» δήλωσε η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ καλωσορίζοντας τους συγγραφείς.

«Όταν δεν μιλάμε μας λένε ότι «κάνετε τις πάπιες» αλλά όταν μιλάμε μας ρίχνουν μαύρο. Οπότε πώς να τοποθετηθούμε; Να λέμε ό,τι τους αρέσει; Αυτό το οποίο ξεχωρίζει τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες είναι ότι ούτε πατουσίτσες γαργαλάνε, ούτε αυτάκια χαϊδεύουν» δήλωσε ο Χρ. Χωμενίδης στην έναρξη της συζήτησης μνημονεύοντας τις όσες φορές έχει δεχθεί ο ίδιος αλλά και συνάδελφοί του φραστικές επιθέσεις για τοποθετήσεις τους που δεν ήταν αρεστές.

Η συντονίστρια της συζήτησης, Τζίνα Μοσχολιού, ζήτησε από τους συγγραφείς να τοποθετηθούν στο τι είναι βία, διότι όπως είπε «ο καθένας πια χαρακτηρίζει βία ό,τι δεν του αρέσει. Βία είναι το γιαούρτι; Αλλά «βία είναι οι ροζ μπότες» είχε πει ένας φίλος μου»

Ο λόγος δόθηκε στον Ανδρέα Στάικο που έζησε τη βία της χούντας. «Βία είναι να προσπαθήσεις να πάρεις τον άλλον με το μέρος σου, σώνει και καλά» είπε ο Ανδρέας Στάικος.

Η Εύη Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στη βία του κράτους και στην ψυχολογική βία που ασκούν τα ΜΜΕ: «Το κράτος αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι ασκεί κάποιου είδους κακοποίηση στον πολίτη, και τα ΜΜΕ ασκούν ψυχολογική βία».

«Τι θα λέγατε να αρχίζατε από το ξύλο βρε παιδιά. Αρχίστε με το ξύλο και πάμε μετά στα πιο μαλακά» παρενέβη ένας ακροατής.

«Ο χαρακτηρισμός ενός ευρύτατου φάσματος ενεργειών ως βίας, εν τέλει ακυρώνει την ίδια την έννοια της βίας. Εγώ είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε αυτούς τους μεταμοντέρνους τύπους Ζίζεκ» τόνισε ο Π. Παπασαραντόπουλος. «Πολιτική βία λοιπόν είναι η προσπάθεια βίαιης επιβολής των απόψεών σου σε κάποιον άλλον χρησιμοποιώντας από γιαούρτι μέχρι περίστροφο» συμπλήρωσε.

«Βία είναι όταν σου σπάνε το πόδι για να μαρτυρήσεις, όταν σε κλείνουν φυλακή και σε μαστιγώνουν, όταν ασκείται μια σωματική βία για να αναγκαστείς να κάνεις κάτι. Το θέμα είναι ότι όταν μια πολιτική συγκροτείται με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε τα επιχειρήματά της δεν αρκούν και χρειάζεται επιβολή της εξουσίας της, με ένα πιο ωμό τρόπο και κυρίως με σωματική απειλή» είπε ο Ίκαρος Μπαμπασάκης.

«Το ότι κάθε τι σχεδόν συνιστά βία, το χρησιμοποιούν κυρίως άνθρωποι οι οποίοι είναι κατ’ εξοχήν βίαιοι, χυδαίοι και βάναυσοι, το χρησιμοποιούν ως προσωπικό τους άλλοθι» συμπλήρωσε ο Χρ. Χωμενίδης και έφερε ως παράδειγμα τη φράση: «βεβαίως τον χτύπησα, διότι αυτός μου είχε ασκήσει βία υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική η οποία μου υπερχρεώνει το πετρέλαιο!!! »

«Η φτώχεια είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο, είναι πολύ χειρότερο από κάποιον που θα βαρέσει κάποιον άλλον. Δεν είναι βία όμως, είναι κάτι άλλο.» συμπλήρωσε ο Θ. Χειμωνάς.

«Δεν μπορώ εγώ καθόλου να κάνω διαχωρισμό ανάμεσα στη μούντζα, στο αυγό, στον πυροβολισμό, στο σουγιά, στο μαχαίρωμα, στο χαράκωμα και στο πνίξιμο» είπε ο Κυριάκος Αθανασιάδης.

«Είμαστε κάποιοι συγγραφείς εδώ οι οποίοι έχουμε έρθει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία πολιτική να μιλήσουμε για τη βία και τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς ως συγγραφείς πρέπει κυρίως και κατά πρώτον να συνεχίσουμε να γράφουμε καλά βιβλία» είπε ο Χρήστος Αστερίου. «Ένας μέτριος συγγραφέας όσο καλά και να τα λέει, δεν έχει τη δύναμη ενός ανθρώπου που έχει ένα σοβαρό έργο πίσω του. Πρέπει να πάμε κόντρα σε αυτό που συμβαίνει την ελληνική Βουλή, στη τηλεόραση, και να συνεχίσουμε να γράφουμε βιβλία, και να βρεθούμε σε ένα σημείο, εμείς τουλάχιστον οι συγγραφείς, εκεί που συμφωνούμε και εκεί που διαφωνούμε.»

«Η θεσμική βία που ασκείται μπορεί να είναι αποτρόπαιη, μπορεί να είναι σκληρότατη, αλλά είναι βία που έχει μαζί της τη συναίνεση αν όχι όλης της κοινωνίας τουλάχιστον της πλειοψηφίας της. Επομένως υπό την έννοια αυτή είναι περιττό να συζητάμε για τους ορισμούς της βίας και τα λοιπά» είπε ο Γ. Ξενάριος και τόνισε πως «εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να επινοηθεί μια καινούργια αφήγηση της αντι-βίας». «Το καινούργιο που φαίνεται να γεννιέται στη χώρα μας υπό το φως αυτής της κρίσης, είναι ακριβώς η ανάγκη νέων αφηγήσεων, που δεν θα προταθούν αναγκαστικά από διανοούμενους ή από αυτούς παλαιότερα έλεγχαν την κοινή γνώμη την κοινωνία και τα λοιπά, αλλά από νέες δυνάμεις που περιμένουν να τις ακούσουν» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι η Χρυσή Αυγή σήμερα αγγίζει δημοκοπικά το 10-12%.

«Ο συγγραφέας πρέπει πρώτον να γράφει καλά βιβλία, όπως είπε ο Χρήστος Αστερίου. Αυτός είναι ο σημαντικότερος ρόλος του στην κοινωνία και είναι και πολιτική πράξη το να γράφεις βιβλία. Δηλαδή η σιωπή του συγγραφέα ή η μη ανάμιξη του συγγραφέα στα πολιτικά πεπραγμένα, εγώ δεν το θεωρώ ούτε αποχή ούτε αδυναμία του συγγραφέα. Το θεωρώ δύναμη. Θεωρώ δύναμη του συγγραφέα ο οποίος δεν εντάσσεται και δεν πέφτει μέσα σε αυτά τα γρανάζια της πολιτικής που αναγκαστικά θα τον κάνουν να αντιπαρατεθεί με άλλες δυνάμεις.» είπε ο Ανδρέας Στάικος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Στις 21 Φεβρουαρίου θα γίνει η Προσυνεδριακή διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ με θέμα «Η Ελλάδα απέναντι στο νεοναζισμό, στη κοινωνική ρατσιστική και πολιτική βία.

Kαλεσμένος και ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος Eskil Pederson.

Υπενθυμίζουμε ότι στο κάμπους της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος έγινε το μακελειό από τον ακροδεξιό Μπρέιβικ που κόστισε τη ζωή σε 70 παιδιά.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,015 other followers

Powered by WordPress.com