Γράψτε ένα σχόλιο

(Παρασκήνιο) τι ειπώθηκε στη μυστική σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ολοι οι διάλογοι

20130208-163715.jpg

Στην πρασίνη γιάφκα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ειπώθηκαν πολλα. Οχι σε κλίμα έντασης ουτε σε κλίμα αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου. Λειτουργήσαμε με ορισμένες εξαιρέσεις σε συναινετικό κλίμα και οι απόψεις μας δεν ήταν επιθετικές εναντίον της ηγεσίας , απλα κινούμαστε περισσότερο απο αγωνία για την παράταξη , είπε ενας εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε.

Απο την πολύωρη συζήτηση υπήρξαν και αποψεις αιρετικές που μάλλον εξέφραζαν και άλλους . Η Θεοδώρα Τσάγκρη, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών και εξέφρασε την άποψη ότι δεν εχει πλέον κανένα νόημα, συνεχώς σώζουμε τη χώρα, ο κόσμος εχει βαρεθεί πια , πρέπει να φύγει το ΠΑΣΟΚ απο την κυβέρνηση. Με την άποψη αυτή συμφωνούν στελέχη πρώτης γραμμής οπως οι κύριοι, Παπουτσης, ρεππας και Σκανδαλιδης, που φυσικά δεν ήταν παρόντες χθες βράδυ στη συναντηση αυτή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ενα ακόμη στέλεχος ο Χρήστος Σπριτζης πρόεδρος του ΤΕΕ πρότινε οικουμενική κυβέρνηση και αν δεν γίνει αυτο, τότε αλλαγη ηγεσίας πολιτικής με άλλον πρωθυπουργό και αλλαγη πολιτικής συνολικά.

Ωστόσο , άλλη άποψη κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός προστασίας του πολίτη Μανολης Οθωνας. Δεν πιστεύουμε στο αριστερό λαϊκό κόμμα που τάζει τα πάντα και απο την άλλη κάνει λάθη , δεν πιστεύουμε στη συνεργασια του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμε εμείς όλοι εδω την εγγύηση της παράταξης και επιθυμούμε την ώθηση του ΠΑΣΟΚ προς τα εμπρός με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μηδενος εξαιρουμένου οπως τονίστηκε.

Ο κ. Σαχινίδης επέμεινε στη γραμμη της σωτηρίας της χώρας, ειναι ο εμπνευστής του προγράμμτος οπως τους είπε και πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα επέλθει πολιτική αστάθεια στη χώρα. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν ειναι δυνατόν η χώρα να κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Μάλιστα καποιος είπε ότι δεν μπορούμε να λέμε συνεχώς σαν και αυτο που λέμε Ότι δεν μπορούμε να διώξουμε το ΔΝΤ και τελικά να μην μπορούμε ουτε το Σαμαρα …

O κ. Τσωνης, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει καποιο κείμενο πάνω στο οποίο θά πρεπει όλοι να συζητήσουν ενώ ο Βασίλης Κεγκερογλου ρώτησε τα αλλα στελέχη αν θα πρέπει ο κ. Βενιζέλος κατα τη γνώμη τους να επισκεφθεί τη Κρήτη τη Δευτέρα και του απάντησαν αρνητικα.

Απο τη συζήτηση κοινη διαπίστωση ήταν πως οι περισσότεροι έβλεπαν τον Φίλιππο Σαχινιδη ως τον πρώτον μεταξύ ίσο και στην ερώτηση αν ο βουλευτής Λάρισας εχει ενα ρολο που θα μπορουσε να παίξει μελλοντικά, απαντούσαν θετικά: άλλωστε ήταν αυτός που έκανε τα περισσότερα τηλεφωνήματα για τη σύσκεψη των στελεχών …

Ως Γενικο συμπέρασμα όλων όσων πήραν μέρος χθες στη σύσκεψη περίπου 25 στελέχη απ όλη την Ελλάδα κινήθηκαν στο εξής πλαίσιο:

Μλησαν γιανΤην συνειδητή πολιτική επιλογή τους να υπερασπιστούν το ΠΑΣΟΚ και την δημοκρατική παράταξη , αναγκαίο όρο και παράγοντα σταθερότητας για την δημοκρατική πορεία της χώρας.

Τα στελέχη αυτά, με αίσθημα ευθύνης , ενώνουν τις αγωνίες τους για την πορεία και την τύχη της χώρας και τον ιστορικό ρόλο ΠΑΣΟΚ , σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο την κατάθεση πολιτικών θέσεων και προτάσεων που επιχειρούν να απαντήσουν στην υπέρβαση της κρίσης και στη νέα μετά το μνημόνιο Ελλάδα.

Σήμερα η πορεία συνεχίζει να είναι δύσκολη. Η κοινωνία έχει υποστεί μεγάλες θυσίες , τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν υποχωρήσει και η λειτουργία των θεσμών δοκιμάζεται. Η νομοθέτηση της κυβέρνησης μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Όσοι επένδυσαν προεκλογικά στο λαϊκισμό βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα . Η ΝΔ αναγκάζεται να εφευρίσκει καθημερινά επικοινωνιακά τεχνάσματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράφει διαφορετικούς κύκλους θέσεων και απόψεων .

Η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή και η κοινωνία δεν αντέχει σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας και μετά από μια πενταετή ύφεση νέα μέτρα.

Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην διαμόρφωση των όρων και των επιλογών για την υπέρβαση της κρίσης και στα θεμέλια για ένα σύγχρονο κράτος χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος .

- θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα , ένα κόμμα που θα υπερασπίσει ξανά τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και με τα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα. Νέα αντίληψη για την Ευρώπη του σεβασμού απέναντι στον συμβιβασμό της λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού,
- Δεν χάσαμε την ψυχή μας ως παράταξη . Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν λάθη. Όμως , το 2009 παραλάβαμε το κράτος, με ιστορικά υψηλά ελλείμματα και τεράστιο χρέος. Αναλάβαμε μόνοι μας την μεγαλύτερη ευθύνη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας .Το να μη ζήσει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία , σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, αρνητικό, νεοφιλελεύθερο όπου ο συντηρητισμός οδήγησε στο να τιμωρηθούν λαοί αντί να ελεγχθουν οι αγορές. Η τότε άρνηση και η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από τη ΝΔ και την ανεύθυνη αριστερά στοιχίζει οικονομικά και δημοσιονομικά ακόμη και σήμερα.
- Απέναντι σε αυτήν την ιστορική οικονομική , πολιτική και πολιτισμική κρίση της χώρας το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009 – 2011 προώθησε και υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές .
- Σήμερα το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση γιατί είναι απαραίτητη η σταθερότητα για να βγούμε από αυτήν την εθνική περιπέτεια. Χρειάζεται όμως εθνικό σχέδιο και στρατηγική . Η στήριξη μας στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι ούτε πολιτικά ουδέτερη ούτε χωρίς ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές.
- Η χώρα πρέπει να κάνει ασφαλή βήματα εξόδου από την κρίση και εμείς γι αυτό πρέπει να πούμε μόνο αλήθειες. Και εδω τα ζητήματα είναι εξόχως πολιτικά. Καταθέτουμε πρόταση για τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα , τις αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος γιατί αν η χώρα δεν θωρακίσει θεσμούς κανένα νέο παραγωγικό πρότυπο δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει.
- Θα πούμε μόνο αλήθειες. Ούτε η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας , ούτε η οφειλόμενη προστασία των πιο αδύναμων , ούτε το νέο οργανωμένο κράτος και το νέο παραγωγικό πρότυπο , μπορούν να υποστηριχθούν ανέξοδα με ευχές και αυταπάτες. Χρειαζόμαστε εθνική προσπάθεια και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και χρειαζόμαστε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

- Το συνέδριο μας πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την παράταξη και για αυτό η συμμέτοχη μας οφείλει να είναι πολιτική και όχι οργανωτίστικη υπηρετώντας μηχανισμούς. Όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνεδρίου και να χτίσουμε τις πολιτικές που θέλουμε να υπηρετήσουμε.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,049 other followers

Powered by WordPress.com