2 σχόλια

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών τι σημαίνει, άρθρο της Μ. Ξενογιανακοπούλου

20130226-183000.jpg

Αρθρο της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου

Τα αποτελέσματα των Ιταλικών Εκλογών οδηγούν σε τέσσερα συμπεράσματα:

1ον. Ήταν μήνυμα ισχυρό προς τη Γερμανία και την κρατούσα Ευρωπαϊκή αντίληψη, που συνεχίζει να επιτάσσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας, της κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της αποσταθεροποίησης των κοινωνιών του Νότου. Το μήνυμα και οι συνέπειες του είναι ανάλογα δυνατό με τη σημασία που έχει η Ιταλία στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή οικονομία..

2ον.Επιβαλλόμενες κυβερνητικές λύσεις από το σύγχρονο Ευρωπαϊκό διευθυντήριο, ακόμη και όταν έχουν «αξιοπρεπές» πρόσωπο, όπως του Μάριο Μόντι, δεν γίνονται αποδεκτές από τους λαούς , παρά την μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη που τους παρέχεται. Ο περιορισμός στην πράξη των δημοκρατικών λειτουργιών στη λογική εκβιαστικών διλημμάτων και η επιβολή του μονόδρομου των επιλογών τελικά όχι μόνο προκαλεί λαϊκή αντίδραση, αλλά οδηγεί και στην ανάδειξη δυνάμεων όπως το κίνημα του Γκρίλο. Μια τέτοια εξέλιξη ενισχύεται όταν δεν υπάρχει συντεταγμένη εναλλακτική πολιτική λύση. Η Ιταλική Κεντροαριστερά είχε αφήσει ανοικτό το θέμα της συνεργασίας με τον Μόντι, και συνεπώς τη συνέχεια κατά βάση της ίδιας πολιτικής.

3ον. Η Ευρωπαϊκή μονόπλευρη αντιμετώπιση της κρίσης τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό, ακόμη και σε χώρες όπως η Ιταλία με μεγάλη παράδοση στήριξης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αντίθετα με την προσπάθεια ταύτισης αυτής της πολιτικής με την Ευρώπη στη λογική ενός «Ευρωπαϊκού Μετώπου», η αλήθεια είναι ότι αντιστρατεύεται βασικές ευρωπαϊκές αρχές, και πλήττει την ίδια την δυναμική της Ε.Ε.

4ον.Μόνο η λαϊκή εντολή έχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης εξελίξεων. Δυστυχώς στην Ελλάδα η ισχυρή εντολή επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου εγκαταλείφθηκε αμαχητί μετά τις εκλογές. Τα αποτελέσματα στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα προβλήματα και τις εξελίξεις στις άλλες χώρες του Νότου, δημιουργούν την ελπίδα διαμόρφωσης νέων δεδομένων και αλλαγής συσχετισμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Απέναντι στην αδιαλλαξία και την ιδεοληπτική εμμονή που βυθίζει την Ε.Ε. σε στρατηγικό αδιέξοδο, η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας είναι ο καταλύτης για μια νέα προοπτική.

About these ads

2 comments on “Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών τι σημαίνει, άρθρο της Μ. Ξενογιανακοπούλου

  1. ωραια μας τα λεει η μαριλιζα.εντε τωρα να παρει κανενα τηλεφωνο την μερκελ.ας παρει μαζι και την τσιπρα και τον καμμενο για ενισχυση.

  2. [...] Posted by egiakoumis on 26/02/2013 in Egiakoumis-Blog [...]

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,097 other followers

Powered by WordPress.com