Γράψτε ένα σχόλιο

Τώρα αρχίζουν όλα στο ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο

20130301-072728.jpg

Από την έκβαση του συνεδρίου θα εξαρτηθεί το κατά πόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ισχυροποιήσει την παρουσία του ως ηγέτης της παράταξης εάν και εφόσον θα έχει κατορθώσει στο τέλος των εργασιών του να διασφαλίσει την ενότητα του κινήματος.

Το κλίμα δεν είναι καθόλου πανηγυρικό και ήδη οι ομάδες που έχουν σχηματιστεί έχουν δώσει δείγματα γραφής που φανερώνουν πως το συνέδριο θα είναι μία επώδυνη διαδικασία για όλους.

Την αναστάτωση επιτείνει το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν επισήμως –όπως είχε προαναγγελθεί από την ΕΚΑΠ- τα ονόματα των εκλεγμένων και των αριστίνδην σύνεδρων παρά μόνο ο αριθμός τους. Θα είναι περισσότεροι από 4.000.

Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση, της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς που συνδέεται με την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμη θέμα που προέκυψε σχεδόν από το πουθενά είναι αυτό που θα αξιώσει να συζητηθεί η κίνηση των «75» και αφορά στην διενέργεια πολιτικής έρευνας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για να διαπιστωθεί ποιοι ανέτρεψαν τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του.

Υπάρχει βεβαίως πάντα στο τραπέζι και η «κρυφή ατζέντα» Βενιζέλου, που σημαίνει ότι εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τραβήξει κάποιον άσο από το μανίκι του κατά την σημερινή του ομιλία, τότε ενδεχομένως να αλλάξει ολόκληρη η ατζέντα των συνεδριακών διαδικασιών.

Οι συσχετισμοί δείχνουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να ελέγξει ακόμη και το 70% του συνεδρίου, εκτίμηση που στηρίζεται στην αύξηση των σύνεδρων κατά μία χιλιάδα λόγω της αυξημένης συμμετοχής.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε οι υπόλοιπες ομάδες, Καρχιμάκη, Παναγιωτακόπουλου, Σκανδαλίδη, Σοσιαλδημοκράτες Μεταρρυθμιστές (7 υφυπουργοί) και Γεννηματικοί θα περιοριστούν στο 30%.

Οι «βενιζελικοί» δεν είναι μία ομοιογενής ομάδα. Για παράδειγμα η Σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική κίνηση που γεννήθηκε πριν από 20 ημέρες (Δατσέρης, Χριστοφιλοπούλου, Πρωτόπαπας κα) δεν έχουν καν ιδεολογική συγγένεια με τους Λεωνίδα Γρηγοράκο και Δημήτρη Λιντζέρη.

Η κίνηση των «7» υφυπουργών φαίνεται επιθυμεί να επισημοποιηθεί ως ρεύμα με την εκλογή εκπροσώπων της στα όργανα όμως δύσκολα θα κατεβάσει δικό της κείμενο στο συνέδριο, καθώς υπάρχουν εσωτερικές διαφορές. Η ανομοιογένεια φαίνεται και σ’ αυτήν την ομάδα πχ. Φίλιππος Σαχινίδης και Μανώλης Όθων.

Δική της πλατφόρμα 60 σελίδων θα κατεβάσει στο συνέδριο η ομάδα Καρχιμάκη, Νιώτη, Οικονόμου. Οι συγκεκριμένοι δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να έχει καμία συμμετοχή στην κυβέρνηση και θα αναζητήσουν τα εσωτερικά αίτια της πτώσης Παπανδρέου.

Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση Καρχιμάκη-Σκανδαλίδη, όμως ο πρώην υπουργός προσπάθησε να την υποβαθμίσει λέγοντας ότι ‘μιλάω με όλους’. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Κ. Σκανδαλίδης θα επιδιώξει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Συνέδριο.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου είναι θεωρητικά ο πιο συντεταγμένος πράσινος στρατός. Η ομάδα Παναγιωτακόπουλου θα επιδιώξει συμμετοχή στα όργανα και θα ζητήσει έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Μεμονωμένα με αρθρογραφία εμφανίζονται μέχρι στιγμής στελέχη όπως οι «αριστεροί» του ΠΑΣΟΚ δηλαδή οι Χρήστος Παπουτής, Δημήτρης Ρέππας και άλλα στελέχη που κινούνται κοντά τους. Δεν ζητούν την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση αλλά δεν θέλουν και κλείσιμο της πόρτας από την ηγεσία του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσία στο Συνέδριο με διάθεση καταγραφής θα έχουν ασφαλώς και οι γεννηματικοί. Η κεντρική εκπρόσωπός τους σήμερα στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει διαρκώς το «όχι» στον κυβερνητισμό…

Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι γραμματείς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖα και της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων και του ΛΑΟΣ. Δεν θα εκπροσωπηθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πηγή: Newpost

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,106 other followers

Powered by WordPress.com