Γράψτε ένα σχόλιο

Ο Σταυρός, οι κάλπες και η νέα κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

20130302-091854.jpg

Του Σπύρου Μουρελάτου

Στη μάχη του ” σταυρού ” έχουν επιδοθεί οι εσωκομματικές φυλές του ΠΑΣΟΚ έν όψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, όπου πρόκειται να αναδειχθούν τα 120 μέλη της Κεντρικής Πόιτικής Επιτροπής. Προς ώρας, η συζήτηση κατά πληροφορίες, περιστρέφεται γύρω από τον καθορισμό του λεγόμενου εκλογικού μέτρου, όπου διαπιστώνεται διχογνωμία στους κόλπους της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης.

Η πρώτη εκδοχή, που υποστηρίζεται από μία ετερόκλητη συμμαχία, που εκτείνεται απο τον σκληρό βενιζελικό πυρήνα έως την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και την Παπανδρεικής αναφοράς ομάδα των 75 στελεχών, υπό το Μιχάλη Καρχιμάκη, πρεσβεύει ότι το μέτρο πρέπει να είναι από 30 έως 40%, άποψη, που ευνοεί κατ ουσίαν τις ισχυρές και πολυπληθείς εσωκομματικές ομάδες.

Στον αντίποδα, οι νεότερης γενιάς βενιζελικοί, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Νάντια Γιαννακοπούλου αλλά και η κίνηση των υφυπουργών οχυρώνονται πίσω από το Καταστατικό επιμένοντας ότι το μέτρο θα πρέπει να κατασταλάξει γύρω στο 20%, προωθώντας στην ουσία τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην ανθρωπογεωγραφία της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του κόμματος είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Νίκο Ανδρουλάκη, προκείμενου να βρεθεί η χρυσή τομή, μία συμβιβαστική λύση, ώστε το Συνέδριο να μην εγκλωβιστεί σε οργανωτικές λεπτομέρειες.

Στενοί συνεργάτες του Εύαγγελου Βενιζέλου, προιδέαζαν εξ άλλου ότι η νέα ” επίθεση φιλίας ” προς τους πολιτικούς φορείς και τα πρόσωπα, που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς θα εμπλουτιστεί έτι περαιτέρω κατά την αυριανή ομιλία του προέδρου του κόμματος, με την οποία θα ολοκληρωθεί το σκέλος των τοποθετήσεων του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου.

Σταχυολογώντας τις σημαντικότερες τοποθετήσεις ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπογράμμισε ότι το μνημόνιο δεν είναι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στη σύγχρονη εκδοχή του. ” Τώρα χρειάζεται ρεαλισμός, χωρίς όμως να χάσουμε την πυξίδα των αρχών και της ιδεολογίας μας ” επεσήμανε ο κύριος Παπουτσής, τονίζοντας πως η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση δε δικαιολογεί τη διαρκή ιδεολογική και πολιτική του μετάλλαξη. Επέμεινε, μάλιστα ότι με τη σιωπή δε σφυρηλατείται η ενότητα του κόμματος και ότι πρέπει κάποτε να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση για την ανατροπή του εκλεγμένου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τη συνεπακόλουθη παραίτηση του και από την προεδρία του Κινήματος.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γίωργος Παναγιωτακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης από την τρικομματική κυβέρνηση αλλά και την προώθηση από το κόμμα πολιτικών, που θα ανατρέπουν στην πράξη τις μνημονιακές υποχρεώσεις. ” Το ΠΑΣΟΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνον εφ όσον υπηρετεί το λάο και την κοινωνία, πρέπει να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με προοδευτικό πρόσημο “, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Παναγιωτακόπουλος.

” Το ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να θέσει τις δικές του πράσινες γραμμές: να διαπραγματευτεί σοβαρά τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στις αγορές αλλά και την εγκαθίδρυση ενός επαρκούς δικτύου κοινωνικής προστασίας ” υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός, Παντελής Οικονόμου. Τόνισε δε ότι το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα είναι πλέον ακατάλληλο και ότι το κόμμα δεν πρέπει να ακολουθήσει τον κυβερνητικό δρόμο της ύφεσης.

Ο Χάρης Τσιόκας, από την πλευρά του, επέμεινε ότι η συντήρηση πλήττει τη μεσαία τάξη και το κοινωνικό κράτος, που συνιστούν πολιτική παρακαταθήκη των κυβερνήσεων του Κινήματος από το 1981, ενώ έκανε λόγο για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση προκρίνοντας τη λύση της ψήφου ανοχής, προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Προτού ξεκινήσουν, εξάλλου, οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου, ο πρώην γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, σε άρθρο, που δημοσιοποίησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, εισηγέιται μεταξύ άλλων τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά διά της ψήφου ανοχής αλλά και την εκλογή του επόμενου γραμματέα του κόμματος από το Σώμα του Συνεδρίου και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπως ορίζει τώρα το Καταστατικό.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,097 other followers

Powered by WordPress.com