Γράψτε ένα σχόλιο

Ο Don Jones, η Αννυ Ποδηματά και το ΠΑΣΟΚ

20130305-173327.jpg

«Διατήρηση της ψυχραιμίας» συστήνει ως λύση η σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά, αναφερόμενη στο πώς θα καταφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν μία από τις πιο ριζικές πρωτοβουλίες επιβολής φόρου στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα ο Dow Jones..

Σύμφωνα με τη γνωστή οικονομική εφημερίδα, η κ. Άννυ Ποδηματά ηγείται τα τελευταία τρία χρόνια μιας σειράς από διαπραγματεύσεις με σκοπό την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι προσπάθειές της κορυφώθηκαν μάλιστα τον προηγούμενο μήνα στη σύναψη συμφωνίας από 11 μέλη-κράτη να εισηγηθούν επιβολή φόρου, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκαλύψει ένα προσχέδιο οδηγητικής γραμμής την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τη σαρωτική πρόταση, αναφέρει το άρθρο, η οποία καλύπτει όλα τα όργανα, τις αγορές και τους δρώντες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δεν την υποδέχτηκε και με τον καλύτερο τρόπο η βιομηχανία: μιλώντας τον προηγούμενο μήνα σε δημοσιογράφους, ο Ρέτο Φραντσιόνι, επικεφαλής του μεγαλύτερου και ισχυρότερου γκρουπ συναλλαγών Deutsche Börse, περιέγραψε τον εν λόγω φόρο ως «τρελό».

Η κ. Άννυ Ποδηματά, η οποία είναι μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ευρωβουλευτών, είναι ανένδοτη και δεν μοιάζει να πτοείται από τις αντιδράσεις: κατ’ εκείνην, ο προτεινόμενος φόρος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα «κοινωνικά δίκαια» μέτρα που θα έχουν ληφθεί από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερ;, διότι, όπως λέει η ίδια, θα επιφέρει μία αναδιανομή του πλούτου τον οποίο απολαμβάνουν οι υπο-φορολογούμενες υπηρεσίες της βιομηχανίας, προς όφελος των απλών πολιτών που έχουν αναλάβει να κουβαλήσουν στις πλάτες τους όλο το βάρος της κρίσης.

«Όταν κατέρρευσε η Lehman, υπήρξε σωρεία ηχηρών δηλώσεων από ισχυρούς ηγέτες, στο πλαίσιο των G20, οι οποίοι υπόσχονταν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν κανονισμούς και ρυθμιστικά πλαίσια για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Καθώς, όμως, περνούσε ο καιρός και απομακρυνόμασταν απ’ ό,τι συνέβη το 2008, γίναμε μάρτυρες μιας ξεκάθαρης τάσης να επιστρέψουμε στο γνωστό μοντέλο επιχειρηματικότητας που επικρατούσε έως τότε», δηλώνει η κ. Ποδηματά.

Και προσθέτει: «Έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να εκπληρώσουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάναμε πράξη αμέσως μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος… Εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: το ζήτημα δεν είναι να πούμε “εντάξει παιδιά, εσείς φέρετε την ευθύνη, εσείς φέρετε την ενοχή και πρέπει να πληρώσετε”. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταπολεμήσουμε τις όποιες μη ορθές, επιβλαβείς συμπεριφορές και στάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Από το συγκεκριμένο φόρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά ότι θα μαζέψει περίπου 30-35 δισ. ευρώ ετησίως, παρ’ όλο που πολλοί πιστεύουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο λόγω των υψηλών ποσοστών φοροδιαφυγής, πράγμα που βρίσκει την ίδια αντίθετη.

Φύσει και θέσει Ευρωπαία, η Άννυ Ποδηματά έχει εργαστεί επί 20ετία ως δημοσιογράφος για διάφορες ελληνικές εφημερίδες, καθώς και για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην καρδιά των Ευρωπαϊκών διπλωματικών υποθέσεων, προτού εκλεγεί στην Ευρωβουλή τον Οκτώβριο του 2007.

Και φυσικα αντί όλα αυτα να αναγνωριστούν απο το κόμμα της, το ίδιο την έθεσε εκτός ΚΕ με το σκεπτικο που όλοι πλέον γνωρίζετε.Μονο ανακοίνωση ειχε εκδόσει για τον χρηματοπιστωτικό φορο, ίσως για τα ματιά του κόσμου και μονο, αφου τώρα με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος προς την συνάδελφο της Μαριλένα Κοππά, δεν τους αναγνωρίζει.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,130 other followers

Powered by WordPress.com