2 σχόλια

Η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται και τα κατάλληλα πρόσωπα σύμβολα

20130311-091941.jpg

Του Χαρη Τσιόκας

Στην εποχή της «ηλεκτρονικής δημοκρατίας» και των «πειθαρχημένων ηγετών» στα οικονομικα συστηματα , τα παραδείγματα πολιτικής αυτονομίας και κοινωνικής αλληλοτροφοδοτησης πρέπει να είναι φωτεινά ,ψηλά στις προτιμήσεις μας ,ριζωμένα στις καρδιές μας! Δεν πρόκειται για «αντιγραφή», «μίμηση» η κάτι βολικό, σ όσους παρουσιάζουν γεγονότα που έρχονται και παρέρχονται για να συνεχιζουν οι ισχυροι να αποφασιζουν επιλεγοντας εκπροσωπους περιορισμενης ευθυνης!

Πρόκειται για παράδειγμα αρχών και στάσης ζωής αλλά ταυτόχρονα και ισχυρής απόδειξης ότι ο άλλος δρόμος δεν είναι μοναχικός ,γραφικός όταν στηρίζεται σε μια κοινωνικά αλληλοτροφοδοτουμενη σχέση!
Δεν αλλοτριώνονται όλες οι κοινωνίες όταν υπάρχουν υποκείμενα, δηλαδη φορεις που μετασχηματίζουν σε πρόγραμμα τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, τις επιδιώξεις τους.
Το «αυγό το φιδιού» η τα «γραφικά κόμματα» και οι αντιστοιχοι πολιτικοί εμφανίζονται στις διαφορες χωρες ,όταν οι άλλοι ,οι δηθεν προοδευτικοί συμβιβάζονται στους «μονόδρομους»,τους «κυβερνητισμους» και τις καλοστημένες «πειθαρχήσεις»!
Γι αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου έδειχνε, πάντα στους νέους ότι η πολιτική είναι η τέχνη του συσχετισμού δύναμης ,που γονιμοποίει και νομιμοποιεί τον εναλλακτικό δρόμο! Είναι αυτή που αντιπαραθετει ως αντίβαρο, στους λίγους οικονομικά ισχυρούς, την κοινωνική συμπόρευση για ένα σκοπό που τους αγγίζει τους αφόρα.!Σκοπο που ταυτιζει τη χωρα με τον ανθρωπο!
Νοιώθω σήμερα την ανάγκη να αποδώσω ένα μεγάλο φόρο τιμής στον ηγέτη των πτωχών και του λαού τον Ουγκο Τσάβες! Και γι αυτά που πρόσφερε στην κοινωνική πλειοψηφία της χωράς του, αλλά περισσότερο για την εναλλακτική παρακαταθήκη που αφήνει σε κάθε νέο σκεπτόμενο σκεπτομενη πολίτη !
Ότι μπορούν τα παραγωγικά μέσα η τεχνολογία να υπηρετήσουν τους πολλούς με δικαιοσύνη και ανάπτυξη.
Γι αυτό και στο ταξίδι του θα συνεχιστει με συντροφια όλους τους ανθρώπους της εργασίας του μόχθου της παραγωγής , της επιστήμης και της δικαιοσύνης!
Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σύγχρονα παραδείγματα επανάστασης !

–Ο ηγέτης που έδωσε κοινωνικό περιεχόμενο στις μεταρρυθμίσεις , τις εθνικοποιήσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
–Είναι αυτός που βελτίωσε κατά πολύ το επίπεδο ζωής πολλών συμπατριωτών του ανακατανέμοντας τον πλούτο .
–Πστώνεται στον απολογισμό της εφαρμογής των πολίτικων του, τη δραστική μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών την τόνωση της ζήτησης ,
–όρισε μηχανισμούς αναδιανομής ανώτερων εισοδημάτων
— προχωρησε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία και παιδεία δίνοντας πρόσβαση σ όλους τους πολίτες.
–Μόχθησε και έφερε αποτελέσματα για τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών της χώρας.,
–Αλλά και στην εξωτερική πολιτική άθροισε τις δυνάμεις της χωράς του σε συνεργασίες που επιδίωκαν ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο καταμερισμό!
Η πολυετής δημοκρατική νομιμοποίηση της προσπάθειας του είναι η απόδειξη ότι Ο Ουγκο Τσάβες μπόρεσε ακόμα και σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, να δημιουργήσει περιθώρια για την άσκηση πολιτικής υπέρ του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.!
Ασφαλώς στη πολυτάραχη Λατινική Αμερική η δράση καταγράφει και αρνητικά πρόσημα και αποκλίνοντα αποτελέσματα !Όμως η ιστορία αποτίμα το ισοζύγιο …και αυτό το έδειξε και το δείχνει ο λαός που τον στηρίζει ως θετικό!
Η αντιμετώπιση της πολύπλευρης ευρωπαϊκής κρισης χρειάζεται και τα πρόσωπα σύμβολα που θα εκφράζουν όχι μονό μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου χωρίς φόβο απέναντι στο γερμανικό δεσποτισμό και τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, αλλά θα επιδιωκουν αταλαντευτα και τη λαϊκή συμπόρευση προκειμένου ο συσχετισμός δύναμης να γειρει αποφασιστικά με το μπλοκ των δυνάμεων της εργασίας ,της παράγωγης και της επιστήμης!
Ο Ουγκο Τσάβες μα αφήνει αυτή τη παρακαταθήκη….

Ο ΧΑΡΗΣ Τσιόκας, ειναι πρώην βουλευτής του πασοκ και πρώτος υποψήφιος σε σταυρούς στη β´ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές .

About these ads

2 comments on “Η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται και τα κατάλληλα πρόσωπα σύμβολα

  1. “Η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται και τα κατάλληλα πρόσωπα σύμβολα “, συμφωνώ, αλλά δε μπορεί να το λέει αυτό ένας κατ εξοχήν εκπρόσωπος τιυ πολιτικού συστήματος που μας οδήγσε εδώ.
    Ένας που αφού δι’ετρεξε όλα τα κλιμάκια της πολιτικής (νομάρχης. περιφεριάρχης, γεν. γραμματέας υπουργείου, βουλευτής του πελατειακού συστήματος), θέελει τώρα να μας ξανασώσει, μιλώντας μας πάλι για αναδιανομές εισοδήματος και άλλες “αριστερές” πομφόλυγες. Μας μοιράσατε τόσα χρόνια χρέος και δανεικά.
    Φτάνει.
    Και κ’ατι ακόμα δε κουράζεστε να ργαφετε συνέχεια στο ιντερνετ και με μια γλωσα που θυμίζει Άκη…;

  2. Reblogged this on Oxtapus *beta.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,195 other followers

Powered by WordPress.com