Γράψτε ένα σχόλιο

Τι λέει ο Κουβέλης για τον ανασχηματισμό και τους υπουργούς του

20130313-004936.jpg

Γοητευμένος από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη έμεινε, όπως φάνηκε, ο γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ. Γοητεύτηκε, λένε, για τις γνώσεις του σε θέματα διοικητικού και συνταγματικού δικαίου, τα οποία έχει διδάξει στο παρελθόν και σε γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά κυρίως από τον άριστο χειρισμό της γαλλικής γλώσσας:
«Οταν ολοκληρώσεις το έργο σου στην Ελλάδα, έλα στη Γαλλία να διδάξεις γαλλικά» είπε στον γαλλοτραφή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας όταν τον συνάντησε προσφάτως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

***
Ικανοποιημένος όμως από το ως τώρα έργο του κ. Μανιτάκη εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος δεν συζητεί καν την αντικατάστασή του σε περίπτωση ανασχηματισμού. Ούτε για τον κ. Μανιτάκη, αλλά ούτε για τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη συζητεί έξοδό τους από την κυβέρνηση. Μάλιστα για τον κ. Ρουπακιώτη ο κ. Κουβέλης πολύ συχνά αναφέρει ότι «κάνει δουλειά», ότι «έχει χειριστεί άριστα το θέμα με τους δικαστές» και ότι το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που έφερε στη Βουλή όλοι το έχουν ψηφίσει.

***
Αλλά ποια νομίζετε ότι είναι η γνώμη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τον ανασχηματισμό; Μου λένε ότι ο κ. Κουβέλης λέει στους συνεργάτες του ότι θέμα ανασχηματισμού δεν έχει θέσει ακόμη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς (και έτσι είναι). Ο ίδιος δεν πολυβλέπει να γίνεται σύντομα κάτι τέτοιο και ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος λειτουργεί για το θέμα αυτό κάπως μόνος του.

***
Το ότι όμως δεν «πολυβλέπει» τον ανασχηματισμό δεν σημαίνει ότι ο κ. Κουβέλης δεν έχει άποψη και για τους υπουργούς που έχουν αποδώσει έργο και γι’ αυτούς που μένουν πίσω. Μου λένε για παράδειγμα ότι θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευ. Λιβιεράτο, κάτι που αρχίζει να το αντιλαμβάνεται και ο κ. Βενιζέλος. Επιπλέον διαπιστώνει προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή πρόβλημα με τον υπουργό κ. Α. Λυκουρέντζο, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μ. Σαλμά .

***
Μαθαίνω ακόμη ότι δεν θα φέρει καμία αντίρρηση σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός «σπάσει» σε δύο ή περισσότερα «κομμάτια» το υπερυπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αποδείχθηκε ότι έτσι όπως είναι παρουσιάζει δυσλειτουργία, ότι θωρεί πως στο υπουργείο Εργασίας προκύπτει εκ των πραγμάτων ανάγκη να υπάρξει ένα «συμπλήρωμα» στον υπουργό κ. Ι. Βρούτση (προφανώς ο κ. Κουβέλης θα σκέφτεται για τη θέση του υφυπουργού έναν που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, ας πούμε, για παράδειγμα, τον κ. Δ. Χατζησωκράτη – ο οποίος είναι και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος).

***

Αναγνωρίζει ωστόσο ο κ. Κουβέλης ότι υπάρχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στον υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη (για τον οποίο πιστεύει, όπως μου είπαν, ότι «κάνει πολύ καλά τη δουλειά του» αλλά είναι «συγκεντρωτικός») και στον υφυπουργό κ. Μαξ. Χαρακόπουλο, πλην όμως δεν επιθυμεί, όπως τελευταίως εκφράστηκε σε συνεργάτες του, να αντικατασταθεί ο κ. Τσαυτάρης.

***
Τώρα όσον αφορά ειδικότερα τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μου λένε, ότι τον εξέπληξε η πρότασή του να τον προοσκαλέσει στο Συνέδριο του παΣοΚ και είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι εμφανίζεται ανοιχτός στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και ότι έχει εκτιμήσει τη δήλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ να μην τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του όποιου σχήματος προκύψει, κάτι που το χαρακτηρίζει και σημαντικό και αξιόλογο.

***
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης δεν πιστεύει ότι ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος κ. Π. Λαφαζάνης θα αποχωρήσει από το κόμμα. Αλλωστε ο κ. Λαφαζάνης ευνοεί, όπως όλοι γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη συνεργασία όλης της Αριστεράς με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ, καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οσον αφορά τις προβλέψεις του για το μέλλον, πιστεύει, μου είπαν, ότι ύστερα από τρία χρόνια τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να πρωταγωνιστούν στον χώρο της Αριστεράς.

***
Το καλύτερο όμως που αφορά τον κ. Κουβέλη σάς το άφησα για το τέλος. Πρόκειται για όλες αυτές τις «διαρροές», πληροφορίες και φήμες ότι προορίζεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε αυτόν και στον Πρωθυπουργό για την υποψηφιότητα αυτή. Ο κ. Κουβέλης, όπως με πληροφορούν, δηλώνει άγνοια για όλα αυτά διαβάζει και αυτός όλα αυτά που γράφονται. Δεν έχει όμως συζητήσει με κανέναν αυτό το ζήτημα ακόμα και με τη γυναίκα του που τον ρωτά και αυτή. Πεποίθησή του πάντως είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει την προοπτική (και το πρόγραμμα) να εξαντλήσει την τετραετία.

Βηματοδοτης

About these ads

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,186 other followers

Powered by WordPress.com