1 σχόλιο

Ο γερμανικός τύπος εμπλέκει Μερκελ, Σαμαρα και Αναστασιάδη για το πρόβλημα της Κύπρου

20130316-162614.jpg

«Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου» επιγράφει άρθρο της η Süddeutsche Zeitung για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς μια συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 9 μήνες.
Το Σαββατοκύριακο επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο, ενώ χθες ο πρόεδρος της Κύπρου διαπραγματευόταν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μέρκελ και Σαμαράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η μεν καγκελάριος πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στο πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. (…)

Στόχος των προσπαθειών είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 στα 14 ή 15 δισ. το πολύ. Το όριο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει τόσο μεγάλα ποσά. Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε στη συμμετοχή πιστωτών και καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ, αρνούμενη να συναινέσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων.

Στο μεταξύ λόγω του κλίματος αβεβαιότητας οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στην Μεγαλόνησο. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχουν φύγει από κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιμένει σε συμμετοχή των πιστωτών στην διάσωση. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα να πειστεί το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου αποτελεί για τη Γερμανία προϋπόθεση για να βοηθήσει την Κύπρο. Από την πλευρά των Βρυξελλών ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα στο Eurogroup απόφαση για το πακέτο διάσωσης.

Πηγή: DW

About these ads

One comment on “Ο γερμανικός τύπος εμπλέκει Μερκελ, Σαμαρα και Αναστασιάδη για το πρόβλημα της Κύπρου

  1. Reblogged this on Oxtapus *beta.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,237 other followers

Powered by WordPress.com