1 σχόλιο

(Παρασκήνιο) Σοϊμπλε και Λαγκαρντ πρωταγωνιστές και στη Κύπρο

20130316-173848.jpg

Η διαπραγμάτευση για τη στήριξη της Κύπρου στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πλέον σκληρή των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας σε ένταση ακόμη και εκείνες για τη στήριξη της Ελλάδας.

Και ήταν η σκληρότερη γιατί αυτά που ζητούσαν το ΔΝΤ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, εάν γίνονταν δεκτά θα προκαλούσαν τον αφανισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και την αφαίρεση οποιασδήποτε προοπτικής για την οικονομία.

Ενδεικτικό άλλωστε του τι διακυβεύονταν είναι και το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εγκατέλειψε τη συνεδρίαση τρεις φορές προκειμένου να λάβει οδηγίες από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος από τα γραφεία της κυπριακής αντιπροσωπείας στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους. Τις γνωριμίες του ενεργοποίησε επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, προκειμένου να κάμψει τις αρχικές απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ήταν γνωστό ότι επεδίωκε «κούρεμα» των καταθέσεων, μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αρχική της απαίτηση ήταν για 40%. Μέσα στην αίθουσα τη «σκυτάλη» πήρε ο Σόιμπλε ζητώντας κι αυτός διψήφιο «κούρεμα».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο έβαλε στη συνέχεια και Ευρωπαίους αξιωματούχος να επισημάνουν στην Κύπρο ότι εάν δεν δεχθεί γενναίο «κούρεμα» των καταθέσεων η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, ενώ άφηναν σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα αφεθεί σε κατάρρευση μεγάλη τράπεζα της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό η συνεδρίαση διεκόπη για μια ακόμη φορά, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίνει ρητή εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι εάν συνεχιστούν οι απαράδεκτές αυτές απαιτήσεις η κυπριακή αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Η ευθεία αυτή απειλή φαίνεται ότι βοήθησε στη μερική εκτόνωση του κλίματος, ωστόσο ο κ. Σόιμπλε εξακολουθούσε να ζητάει μικρότερο αλλά πάντα διψήφιο «κούρεμα» του χρέους, αλλά πάλι προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση του Προέδρου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια συζήτηση για την επιβολή του εφάπαξ τέλους, το οποίο αφενός μεν είναι κλιμακωτό και αφετέρου προβλέπει την αντιστάθμιση των απωλειών των καταθετών με μετοχές κυπριακών τραπεζών.

Γερμανοί δημοσιογράφοι απέδιδαν την εξαιρετικά σκληρή στάση του Βερολίνου στο εσωτερικό κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία σχετικά με τη στήριξη της Κύπρου.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι Πράσινοι είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη γερμανική Βουλή τη στήριξη της Κύπρου, χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων. Από την άλλη ένα μεγάλο μέρος των εταίρων της κ. Μέρκελ, των Φιλελευθέρων, ήταν επίσης αρνητικοί, ενώ διαφοροποιήσεις υπήρχαν και εντός του κόμματος της Καγκελαρίου. Με άλλα λόγια η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ότι χωρίς επιβάρυνση των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες η γερμανική βουλή δεν θα στήριζε τη διάσωση της Κύπρου.

Πάντως, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία του για τα όσα έγιναν γιατί η επιβάρυνση καταθετών σε προγράμματα διάσωσης χωρών γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, και να κλονίσει γενικότερα την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταθετών, κυρίως στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Πηγή: αλήθεια on line

About these ads

One comment on “(Παρασκήνιο) Σοϊμπλε και Λαγκαρντ πρωταγωνιστές και στη Κύπρο

  1. Reblogged this on Oxtapus *beta.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. ( Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. ( Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. ( Log Out / Αλλαγή )

Άκυρο

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,237 other followers

Powered by WordPress.com