Οι συζητήσεις της επόμενης ημέρας στα κόμματα

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Οι συζητήσεις της επόμενης ημέρας στα κόμματα

«Ποτάμι» είναι οι σκέψεις υψηλών επιτελών των κομμάτων όχι μόνο των κυβερνητικών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης κόμματος από τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι σχεδιασμοί, που είχαν γίνει ενόψει των εκλογών με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, πλέον δεν υφίστανται και εκ νέου επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές τακτικές με ορόσημο τις εκλογές και κυρίως το βράδυ των εκλογών, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες και θα προκύψει το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν είναι υπέρ του Σαμαρά και της συγκυβέρνησης με απώλειες στο στρατόπεδο του κ. Τσίπρα, τότε το πρόβλημα για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι θέμα συνεννόησης από εκεί και μετά. Αν, όμως, τα αποτελέσματα δεν είναι έτσι όπως τα επιθυμούν και έρθουν τα πάνω κάτω, τότε ασφαλώς η διαχείριση δεν θα είναι καθόλου εύκολη και ακόμη δυσκολότερη θα είναι η επόμενη ημέρα.

Η επόμενη ημέρα

Ολοι σκέπτονται την επόμενη ημέρα των εκλογών. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ίσως μεγαλύτερη ευθύνη για να αποδείξει στους πολίτες πως όσα υποστηρίζει πιάνουν τόπο στον κόσμο. Στην ουσία, πρόκειται για μια τριάδα ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν τα όσα υποστηρίζουν μπορούν να τα φέρουν σε πέρας, διαφορετικά δεν έχει νόημα.

Στην περίπτωση, βέβαια, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εδώ ισχύει αυτό που λέει και ο απλός κόσμος, «σώσε με για να σε σώσω». Ή, στην καλύτερη περίπτωση, «σώσε τον εαυτό σου και μετά σώσε και μένα». Αυτές οι σκέψεις υπάρχουν στα κόμματα ενόψει της επόμενης ημέρας και οι συζητήσεις περί αυτού του θέματος εντός του ΠΑΣΟΚ θα λέγαμε έχουν πάρει... φωτιά.

Με βάση, μάλιστα, την «Ελιά», που ιδρύθήκε το Σάββατο η επόμενη ημέρα δεν είναι εκτός στις σκέψεις των στελεχών αυτών, ιδίως μετά το «Ποτάμι» του κ. Θεοδωράκη. Και για να μην τους πάρει ο... Ποταμός, άρχισαν τους σχεδιασμούς ως «σωσίβιο» για να μην παρασυρθούν από την ορμή του χειμάρρου.

Πολιτικός ανασχηματισμός

Στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε στελέχη όλων των βαθμίδων του ΠΑΣΟΚ, με στελέχη που έχουν έρθει τώρα τελευταία από άλλα κόμματα ή Κινήσεις, πρωτοβουλίες κ.λπ. κοντά στο κόμμα του κ. Βενιζέλου, έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει μετά το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την κυβέρνηση, τότε σχεδόν όλα οδηγούνται σε έναν μονόδρομο, με πολιτικές εξελίξεις όπου δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχει κερδίσει ο κ. Τσίπρας, θα πιέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί και καλά θα κάνει, αν υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στον λαό και την εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα έχει διαμορφωθεί. Αν, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα εκείνο το βράδυ είναι τέτοιο που θα μπορεί να ερμηνευτεί ως διαχειρίσιμο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για την κυβέρνηση και σαφώς πιο δύσκολα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην περίπτωση που η κάλπη φανεί φιλική προς τον Αντώνη Σαμαρά το βράδυ των ευρωεκλογών και το αποτέλεσμα δεν φέρει τα πάνω κάτω, τότε την επομένη κιόλας θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο που ακούει στο όνομα ανασχηματισμός. Μάλιστα, όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να είναι σαρωτικός πολιτικός. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση σε πρόσωπα και Κινήσεις από όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν δίνοντας την τελική προσπάθεια, ώστε να απαγκιστρωθεί η χώρα από το μνημόνιο και τους δανειστές, έχοντας βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εθνικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό που θα έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Είναι διαφορετικό να αντέξει το ΠΑΣΟΚ από όλη αυτή την πίεση που υφίσταται, διαφορετικό να αντέξει μόνο το κόμμα του κ. Σαμαρά και διαφορετικό να πάνε σχετικά καλά και τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν – που θα ήταν η καλύτερη εκδοχή και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Αλλη μια απόδειξη, δηλαδή, ότι μόνο μαζί μπορούν Σαμαράς και Βενιζέλος να σώσουν ο ένας τον άλλον.

Κάλεσμα προς όλους τους... εκτός

Ο ανασχηματισμός, εκτός από πολιτικός -να μπουν, δηλαδή, στην κυβέρνηση πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής-, θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και μια πρόσκληση για όλους. Να απευθύνει, δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς ένα «προσκλητήριο μάχης» για την ανασύνταξη της χώρας σε στελέχη που είτε έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Λοβέρδος και η Διαμαντοπούλου, είτε στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ για διάφορους λόγους και έχουν απήχηση στην κοινωνία, είτε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, όχι όμως ως δημοσιονομικό απαραίτητο, αλλά ως πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η αίσθηση της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας ενόψει των εθνικών εκλογών, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος και να πειστούν γι' αυτό.

Related items

  • Τι είπε ο Β. Βενιζέλος μετά τη συναντησή του με τον Α. Σαμαρά
  • Δεν το πιστεύουν στην ΕΛΙΑ ο Γ. Βούλγαρης των 58 κάνει άνοιγμα στο ποτάμι και ανοίγει θέμα για την επόμενη ημέρα
  • Π. Γερουλάνος: Βαγγέλη βγάλε την Ελια και βάλε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ
  • Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ λοξοκοιτάζει προς ΣΥΡΙΖΑ
  • Νέα συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου το απόγευμα
More in this category: « Η ΕΛΙΑ ψάχνει γραφεία για να στεγαστεί η κεντροαριστερά ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση ειναι ανυπόληπτη »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel