Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Γραφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος 

 

"Μα υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει για το γάλα;"

Αυτή την φράση άκουγες σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την Τρόικα. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν να δουν με ποια μορφή θα έρθουν προς ψήφιση τα συμφωνημένα με την τρόικα .

Αυτοί που γνωρίζουν λένε από την πρώτη στιγμή πως θα είναι τρία σε ένα. Δηλαδή ένα άρθρο το θέμα των τραπεζών και οι αλλαγές , ένα ξεχωριστό άρθρο όσα αφορούν τα φορολογικά και ένα όλα τα υπόλοιπα. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να καταψηφίσει μόνο το θέμα του γάλακτος η κάποιο άλλο μεμονωμένο μέτρο με το οποίο διαφωνεί.

Γιατί όμως τόσος θόρυβος αφού δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα;

Στην Κοινοβουλευτικη ομάδα της ΝΔ τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι βουλευτές της κοιτούν μπροστά. Ορισμένοι σηκώνουν αντάρτικο γιατί βλέπουν τις εκλογικές τους περιφέρειες και προσπαθούν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Ένα παράδειγμα είναι οι υπογραφές που συγκέντρωσαν πάνω από 40 βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των φωλτοβολτακικων και την αύξηση της φορολογίας. Ένα θέμα ανοιχτό για το οποίο θα γίνει μάχη στην Βουλή μέχρι την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας.

Άλλοι βουλευτές βλέπουν μπροστά τους τον ανασχηματισμό που έρχεται και εκτιμούν πως τώρα που πέρασε η Τρόικα δεν θα ήταν άσχημα αν ο πρωθυπουργός τους επέλεγε για ένα από τα υπουργεία όπου θα γίνουν οι αλλαγές . Όποτε κρατούν χαμηλούς τόνους.

Ίσως εξαίρεση αποτελεί ο Μαξιμος Χαρακοπουλος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απο τους σταθερούς φίλους του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν μπορεί εύκολα να δεχτεί αυτό που γίνεται με το γάλα και τους έλληνες κτηνοτρόφους. Επι των ημερών του στο υπουργείο Γεωργίας και με κυβέρνηση ΝΔ καταστρέφεται μια από τις πλέον παραγωγικές τάξεις αγροτών και ο κ. Χαρακόπουλος που τους εκπροσωπεί , είναι ανήμπορος να αντιδράσει η να διασφαλίσει στοιχειωδώς τα συμφέροντα τους.

Έτσι επιλέγει την τακτική της απειλής της Παραίτησης καθώς δεν έχει άλλο δρόμο. Οι ελληνες κτηνοτρόφοι -αγελαδοτροφοι δεν έχουν κανένα σύμμαχο κυρίως γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα πουλιέται πιο ακριβά απο τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Για το γάλα φωνάζουν δυο τρεις βουλευτές . Ο Μ. Κασής και ο Θάνος Μωραιτης οι οποίοι όμως είναι δύσκολο να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη. Αν ήταν ξεχωριστό άρθρο είναι βέβαιο πως πολλοί από το ΠΑΣΟΚ δεν θα το ψήφιζαν είτε γιατί πραγματικά διαφωνούσαν είτε γιατί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον κ. Βενιζέλο.

Στην Χαριλαου Τρικούπη άλλωστε είναι της μόδας πλέον η αντιμνημονιακή ρητορική.
Κάτι ανάλογο κάνει και ο Γ. Παπανδρέου αλλά και οι βουλευετες που θεωρούνται πως βρίσκονται στην σφαίρα της επιρροής του. Στο πλαίσιο της αλλαγής προσωπικής στρατηγικής που ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την Τετάρτη ενημέρωση από τον Γ. Στουρναρα για το θέμα των Τραπεζών .

Στην αρχή βγήκαν οι φήμες πως κάποιοι στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο και πιθανόν και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ναι η όχι στο νομοσχέδιο για το θέμα των τραπεζών.
Μετά με βάση αυτές τις φήμες και τα σχόλια το γραφείο του κ. Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση. Οι ψίθυροι αυτοί έφτασαν και στο Μαξίμου και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να επικοινωνήσει ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Παπανδρέου και να του εξηγήσει τι θα γίνει με το θέμα των τραπεζών.

Έτσι προς το παρόν τα πνεύματα ηρέμησαν και ο πρώην πρωθυπουργός "έβαλε το εξάσφαιρο στην θέση του."
Όλα όσα γίνονται στην κοινοβουλευτικη ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όλοι φτιάχνουν το προφίλ τους καθώς βλέπουν πως ο κ. Βενιζελος θα αμφισβητηθεί και προσπαθούν να πάρουν θέση.

Για να καταλάβει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκονται τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρκεί μόνο να δει οτι ορισμένοι από αυτούς θεωρούν πολύ σημαντικό γεγονός μια ενδεχόμενη αλλαγή αρχηγού-εν προκειμένω του κ. Βενιζέλου- και όχι ότι -το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα εξουσίας -κινδυνεύει να πέσει κάτω από 5%.

Μάλιστα υπάρχουν και στελέχη , βουλευτές και υπουργοί που φιλοδοξούν μετά τις εκλογές να διεκδικήσουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ με κάθε κόστος και βλέπουν ως θετικό , ένα ενδεχόμενο χαμηλό αποτέλεσμα , αφού έτσι θα φύγει-όπως λένε- πιο εύκολα ο κ. Βενιζέλος. Και μετά; Μετά θαρθουν οι μέλισσες.
Πηγή: newsmail

Related items

  • Εκτάκτως Σαμαράς και Βενιζέλος συνεδριάζουν για τις μεταρρυθμίσεις
  • Σκληρή γλώσσα Καμμένου για τους βουλευτές που έφυγαν
  • Διαπληκτισμοί Άδωνι με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών
  • Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα φωτοβολταϊκά
  • Και νέο τιτίβισμα απο τον Δημ. Παπαδημούλη
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel