50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα προσφέρει η αξιοποίηση του ελληνικού

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα προσφέρει η αξιοποίηση του ελληνικού

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου στο Ελληνικό, θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο. Εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια.


Κατά 50.000 θέσεις εργασίας και κατά 1,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα συμβάλει θετικά η αποκρατικοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, λέει έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη γα λογαριασμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η ανάπτυξη του Ελληνικού θα προσθέσει 35.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του αναπτυξιακού πλάνου, δηλαδή την περίοδο 2014-2025. Αντίθετα, αν η επένδυση δεν υλοποιηθεί, τότε θα προκληθεί απώλεια 14.500 θέσεων εργασίας, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος από την παραχώρηση.

Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Η παραχώρηση και αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μια αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων», και επικεντρώνεται στην αποτίμηση των αναπτυξιακών και δημοσιονομικών επιδράσεων στην ελληνική οικονομία από την παραχώρηση και την προτεινόμενη αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη βασίζονται σε στοιχεία που διατέθηκαν στο ΙΟΒΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και αξιοποιούν τη στατιστική πληροφόρηση που ήταν διαθέσιμη έως τον Ιούλιο του 2013».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η παραχώρηση του πιο σημαντικού ακινήτου προς ανάπτυξη στη Μεσόγειο θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% ως αποτέλεσμα της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης θα ενισχυθεί το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών με την εισροή κεφαλαίων και εισοδημάτων από το εξωτερικό, ενώ, τέλος, η κατακύρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα αναδείξει την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου «θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οφειλόμενη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή». Φυσιολογικά, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι πιο ισχυρά και διακριτά, ειδικότερα για την οικονομία της περιφέρειας της Αττικής. Επιπλέον, εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική, που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως συνέπεια μια απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014-2015. Επομένως, καταλήγει το ΙΟΒΕ, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εκχώρηση δεν έχει μόνο στενούς ταμειακούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά έχει παράλληλα και ευεργετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία θα γίνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development. Εφόσον το προσφερόμενο τίμημα κριθεί ότι δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικό για τους πωλητές, τότε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να βελτιώσει το προσφερόμενο τίμημα. Θα δώσει μάλιστα περιθώριο περίπου 10 ημερών προκειμένου ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής να βελτιώσει το τίμημα. Ολα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα βρουν τον δρόμο προς την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

 

καθημερίνη 

Related items

  • Τι θα κερδίσει το κράτος απο την πώληση του Ελληνικού
  • Στη Lamda development επικυρώθηκε απο το ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό
  • Νέα πρόταση για το ελληνικό στα 915 εκατ. Ευρώ
  • Το ΠΑΣΟΚ για το Ελληνικό και την αξιοποίησή του
  • Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει καλύτερη πρόταση για το ελληνικό
More in this category: « Έλεγχοι του υπ. οικονομικών στις λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής Καμία επιστροφή φόρου αν υπάρχει οφειλή στην εφορία »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel