Πολιτική

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Ο τρίτος πόλος εχει εγκαίνια σήμερα

  Η πρώτη εκδήλωση του πόλου που συγκρότησε η Δημοκρατική Αριστερά εν όψει των ευρωεκλογών, με την επωνυμία «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία», θα λάβει χώρα σήμερα στις 19.00 στο ξενοδοχείο «Καράβελ».

  Πιο συγκεκριμένα, ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα της συνεργασίας που έχει συγκροτήσει το κόμμα του με στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, όπως οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και άλλοι.

  Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης αναμένεται να οριοθετήσει τη δική του συνεργασία από την «Ελιά» που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι η «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» κατέρχεται στις ευρωεκλογές «αυτόνομα και ισότιμα προς όποια άλλη πολιτική δύναμη από την Ελλάδα θέλει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μάρτιν Σουλτς».

  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Σουλτς, που είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε: «Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Εκείνο το οποίο εμείς δηλώνουμε, είναι ο σαφής ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός, ο καθημερινός μας αγώνας και η διεκδίκησή μας για να υπάρξει η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής...».

  Επίθεση του Π. Κουκουλόπουλου στους Παπανδρεϊκούς

   Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Σχολιάζοντας τις ηχηρές απουσίες στελεχών του κόμματος από τη συνδιάσκεψη της " Ελιάς", όπως αυτή του πρώην Πρωθυπουργού, (real fm 97,8) o Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λείπανε καταρχάς αυτοί που εμπνεύστηκαν το "λεφτά υπάρχουν". Λείπανε αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας το "μαζί τα φάγαμε". Και έλειπε επίσης και η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική, για την παράταξη, απόφαση να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο και να αφήσουμε τον σημερινό πρωθυπουργό να παριστάνει τον ανέμελο και αδιάφορο προτείνοντας συνταγές που δεν υπήρχαν».

   Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: «Άρα λοιπόν η παράταξη έφτασε εδώ που έφτασε γιατί την προσδιόρισαν κάποιες ιστορικές κινήσεις και φράσεις. Το "λεφτά υπάρχουν" και το "όλοι μαζί τα φάγαμε" μας ακολουθούν και σήμερα. Δεν φτάσαμε εδώ τυχαία. Και όλοι όσοι έχουν συμμετοχή σε αυτά που είπα στο "λεφτά υπάρχουν" στο "όλοι μαζί τα φάγαμε" και στη μοιραία απόφαση να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010 καλό είναι να μας δώσουν κάποτε μία εξήγηση».

   Στο στόχαστρο του Π. Κουκουλόπουλου βρέθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή τη φράση του ότι «Δεν πέθανε ο χώρος, πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε», σχολιάζοντας: «Άποψή του είναι με την όποια κραυγαλέα διαφωνώ. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Ο κ. Σκανδαλίδης πέρα από αυτό που είπε ότι "πέθανε" (το ΠΑΣΟΚ), είπε ότι είναι καθεστωτικό κόμμα. Έκανε 20 χρόνια υπουργός. Αν αισθάνεται ότι είναι καθεστώς, ας κάνει την αυτοκριτική του».

   Για την απουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε:

   «Μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε. Έχει κενά. Μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο. Δεν ξέρω τι έκανε το Σαββατοκύριακο. Δικαίωμά του να μην έρθει. Δικαίωμα και δικό μας να κρίνουμε ο καθένας. Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν όλοι να έρθουν».

    

   Οι χαμηλές πτήσεις των υποψηφίων της ΝΔ προβληματίζουν τον Α. Σαμαρά

    Έντονο προβληματισμό φέρνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους υποψηφίους της ΝΔ στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να καταγράφουν χαμηλές έως απογοητευτικές επιδόσεις.
    Οι προσπάθειες των επιτελών του Μ. Μαξίμου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης γύρω από τις υποψηφιότητες των κυρίων Άρη Σπηλιωτόπουλου (Αθήνα) Γιάννη Κουμουτσάκου (Περιφέρεια Αττικής) και Γιάννη Ιωαννίδη (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος Κουμουτσάκος, που αποτελεί επιλογή του ίδιους του κυρίου Σαμαρά, απειλείται με αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Γιάννη Σγουρό και την Ρένα Δούρου.
    Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Αθήνα, όπου ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, νοιώθει την ανάσα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελαρίδη, που τον απειλεί με αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο.
    Το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι της ΝΔ, να μείνουν εκτός δεύτερου γύρου στον μεγαλύτερο δήμο και τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Αττικής, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μαξίμου που έδωσε εντολή σε κορυφαίους υπουργούς να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις υποψηφιότητες των Σπηλιωτόπουλου και Κουμουτσάκου.
    Ενδεικτική είναι η σημερινή δήλωση της υπουργού Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ότι η ανάκαμψη του τουρισμού της Αθήνας, θα ευνοηθεί από την παρουσία στο δήμο του Άρη Σπληλιωτόπουλου, που έχει διατελέσει υπουργός Τουρισμού.
    Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, δέχεται εισηγήσεις για να υπάρξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη.
    Για την περίπτωση Κουμουτσάκου εκφράζεται η άποψη ότι η υποψηφιότητα του έχει δυναμική που θα φανεί στη συνέχεια.
    Όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία προηγείται ο «αντάρτης» Τζιτζικώστας και τον δήμο Θεσσαλονίκης στον οποίο αναπτύσσει αξιοσημείωτη δυναμική ο Γ. Μπουτάρης, αντιμετωπίζονται ως μάχες, στις οποίες, εκ των πραγμάτων ο εκλογικός πήχης δεν είναι τόσο ψηλά

    Πηγή: iefimerida.gr

    Ο Σουλτς συναντήθηκε και με τον Φ. Κουβέλη μετά τον Β. Βενιζέλο

     Με τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σούλτς, συναντήθηκε χθες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά την στήριξή του προς το πρόσωπο του κ. Σούλτς. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πρόγραμμά του κ. Σούλτς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

     «Η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία θα ενταχθεί με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. [...]. Προσπαθούμε, ώστε να καθοριστούν σε προοδευτική κατεύθυνση οι συσχετισμοί του νέου ευρωκοινοβουλίου και η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν. Η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία μετέχει στην προσπάθεια αυτή αυτόνομα και ισότιμα προς όποια άλλη πολιτική δύναμη από την Ελλάδα θέλει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ Μάρτιν Σούλτς τόνισε ο κ. Κουβέλης και επισήμανε: «Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Εκείνο το οποίο εμείς δηλώνουμε είναι ο σαφής ευρωπαικός μας προσανατολισμός, ο καθημερινός μας αγώνας και η διεκδίκησή μας για να υπάρξει η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής...»

     «Είναι καλό και το υποστηρίζω οι διάφορες αριστερές κινήσεις στη χώρα να ενωθούν, ώστε να εκλεγούν μέλη του ευρωκοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Σουλτς, ενώ σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαφωνεί με την υποστήριξη που σας παρέχει η ΔΗΜΑΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σούλτς: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι συναντιέμαι με τον κ. Κουβέλη. Δεν μπορώ ωστόσο να μπω στα εσωτερικά των αριστερών κινήσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου».

     Στη συνάντησή του με το Μάρτιν Σούλτς, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ συνόδευαν η ευρωβουλευτής Μ. Κοππά, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δ. Χατζησωκράτης, η βουλευτής Μ. Γιαννακάκη, ο πρώην υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου και ο εκπρόσωπος Τύπου Χ. Μαχαίρας.

      

     Αρθρο παρέμβαση του Μιχ. Χρυσοχοίδη: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση

      Με ένα άρθρο-παρέμβαση ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζει γιατί «το ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει πια» και αφού αφήνει αιχμές για την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνει λόγο για τη νέα «Προοδευτική Αριστερά» που δεν πρέπει να το βάλει κάτω.

      Γράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο άρθρο του στα Νέα με τίτλο «Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί το κόμμα του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για τη νέα Ελλάδα»:

      «Δεν αρέσουμε πια Πρόεδρε. Η Μελίνα που το είπε το 1989 έφυγε νωρίς. Και δεν είδε την αλήθεια των λόγων της να δέχεται μια τραγική επιβεβαίωση εικοσιπέντε χρόνια μετά.

      Η Ελλάδα του μνημονίου άλλαξε ριζικά τις ζωές και τις ελπίδες των Ελλήνων.
      Κατέρρευσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, με έντονα στοιχεία παρασιτικού καπιταλισμού, με κυριαρχία επάλληλων ολιγαρχιών στα μίντια, τις επιχειρήσεις , την πολιτική. Σήμερα ,υπό το σοκ της κρίσης, καταριόμαστε θολωμένα την μεταπολίτευση. Όσο δεν τα ξεκαθαρίζουμε θα την κουβαλάμε σαν βάρος.

      Γιατί στην ουσία το κομματικό σύστημα που γεννήθηκε το 2012 δεν ήταν νέο. Ένας νέος ανιστόρητος δικομματισμός κυριαρχεί κεντρικά, ο οποίος επαναλαμβάνεται τραγικά και στα πλαίσια της παραπαίουσας κεντροαριστεράς. Σημάδι αδιάψευστο η αποτυχία, η μίζερη επανάληψη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις κεντρικές αυτοδιοικητικές επιλογές. Η ανυπαρξία σύνδεσης των κομμάτων με την κοινωνία πολιτών.
      Αυτό το σύστημα εκβιάζει διλημματικά την ψήφο των πολιτών. Δεν συντονίζεται με τις ψυχές τους.

      Η Ελλάδα οδηγείται ολοταχώς σε μια δημοκρατία των άκρων. Είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην αλλάξει τίποτε

      Ζούμε στην παγκοσμιοποίηση και στην Ευρώπη με ευρώ. Παγκοσμιοποίηση και Ευρώπη σημαίνει τόλμη, εξερεύνηση, δίκτυα, συμμετοχή, διαπραγμάτευση. Σημαίνει συμπόρευση, εθνική περηφάνια ,ευθύνη και διεκδίκηση.

      Η τυφλή αντιπαράθεση ενός δικομματισμού δεν είναι συμβατή με τα παραπάνω.
      Το κομματικό σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας. Ανήκει στο χτες,γερασμένο πριν καν γεννηθεί.

      Στα πλαίσια αυτού του συστήματος το ΠΑΣΟΚ αυτό-καταδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος.
      Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση.
      Ας υποθέσουμε όμως πως παρακμάζει πλήρως και συρρικνώνεται ακόμη πιο πολύ. Διαβάστε το πρόγραμμα, τις καθημερινές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τραβάνε τις δυο άκρες ενός σκοινιού.. Σε αυτή τη γερασμένη διελκυστίνδα του παρελθόντος υπάρχουν μόνον αδιέξοδα. Και αν το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική αριστερά, δεν συγκροτηθεί αυτόνομα, υπολογίσιμα, τότε τα μικρά κόμματα, δορυφορικοί σύμβουλοι των δικομματικών πόλων ,θα είναι ανίκανα και ασήμαντα.
      Η Ελλάδα όμως χρειάζεται ανασυγκρότηση, δηλαδή αλλαγές και σύνθεση. Να μην βάλουμε στην άκρη τους μισούς. Κυρίως να μην αφήσουμε πίσω τους αδύνατους, όσους έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή. Να αποφύγουμε τον διχασμό. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί, δυσφημισμένο, απονευρωμένο και κομματικά υποβαθμισμένο να έχει ένα ιστορικό φορτίο και δυναμικό.
      Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνον κάποιους που δεν τίμησαν την αποστολή τους. Είχε και Αντρέα και Μελίνα και Γεννηματά και Πεπονή για να αναφερθώ μόνο σε αυτούςπου έφυγαν. Κυρίως έθρεψε ελπίδες και όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που τάχθηκαν στον αγώνα για δικαιώματα και δημοκρατία. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο ότι περνάνε δύσκολα. Άνεργοι, με δάνεια, χωρίς τα όπλα της ζωής που κέρδισαν Κυρίως βρίσκονται με μειωμένες δυνατότητες να υπερασπίσουν τις οικογένειες, να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Μαζί με τον τρόπο ζωής χάνουνε και την πίστη σε αξίες. Κι αυτοί και οι νεώτεροι.
      Εδώ είναι που η Ελλάδα φτωχαίνει πιο πολύ. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την δημοκρατία και τους αδύναμους. Αν χαθούν η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, αν κάνουμε το ΑΕΠ μόνο μας ευαγγέλιο. Αν εξασθενήσουν οι λόγοι που μας κάνουν να ζούμε μαζί.
      Εδώ είναι, απέναντι στον αποκλεισμό από την εργασία και τη μόρφωση, απέναντι σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία των απομάχων, άνεργων, δυσφημισμένων δημοσίων υπαλλήλων, μικρομεσαίων που φυτοζωούν, επαγγελματιών και επιστημόνων που χάνουν την κοινωνική τους θέση , εδώ είναι που το ΠΑΣΟΚ ,η Προοδευτική Αριστερά έχουν χρέος να μην το βάλουν κάτω, έχουν θέση και λόγο ύπαρξης. Με αυτούς και γι αυτούς τους πολίτες των λιγότερων ευκαιριών.

      Τη μάχη της ανασυγκρότησης, αυτή τη Μάγκνα Χάρτα της νέας Ελλάδας θα την χαράξει και το ΠΑΣΟΚ, θα την δώσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ οι δυνάμεις της σύνθεσης και του ριζοσπαστικού μέτρου.
      Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις υπάρχουν, δίνουν την μάχη με νέους όρους και σε νέες συνθήκες σε οργανώσεις εργαζομένων, σε επιστημονικούς συλλόγους, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα καταφέρνουν.
      Αυτοί φτιάχνουν τη νέα ελπίδα για μια δημοκρατική παράταξη που να μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή με κοινωνικό πρόσημο.

      Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί οφείλει πρώτα να υπάρξει. Να ορθώσει ανάστημα, να εκφέρει λόγο. Αυτό είναι το χρέος του. Ο ρόλος του είναι να εγγυηθεί, να προστατέψει τις αλλαγές.
      Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί με βεβαιότητα η δημοκρατία των άκρων.
      Η Ελλάδα όμως θα ανασυγκροτηθεί ελπιδοφόρα, κοινωνικά ισόρροπα , σύγχρονα και επίκαιρα, μόνο με μια προοδευτική αριστερά , μια μαζική δημοκρατική παράταξη όπου το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωτοστατήσει.
      Την Ελλάδα πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας όρθια, στα πόδια της. Στη θέση που αξίζουν οι πολίτες της. Ώστε να μπορέσουν και οι νέοι ψάχνοντας στα δικά τους οράματα να εγγράψουν τη δική τους πορεία, τα δικά τους τα σωστά και λάθη».

      Χωρίς συμφωνία πετάει για Βρυξέλλες

       Στις Βρυξέλλες πρόκειται να μεταβεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup, χωρίς, ωστόσο να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την τρόικα.

       Ο κ. Στουρνάρας προσβλέπει σε μια θετική δήλωση προόδου από την τρόικα και θέλει να δώσει την εικόνα μιας χώρας για την οποία σύντομα κυβέρνηση και δανειστές θα «πανηγυρίζουν» για την πρόοδο που συντελείται
       Και ως πρόεδρος του Ecofin όμως, ο κ. Στουρνάρας θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη σε ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης που θα απασχολήσει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

       Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην θεωρείται προαπαιτούμενο για τη δόση η συμφωνία της τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στον τρέχοντα έλεγχο. Θέλει «να αγοράσει χρόνο» έτσι μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον που θα ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή πάντως μετά τις εκλογές του Μαΐου.

       Τα πρόσωπα της ΕΛΙΑΣ, τα κόμματα, τα στελέχη, οι απόψεις, οι διαφωνίες , η σύνθεση

        Οκτώ κόμματα και πολιτικές κινήσεις απαρτίζουν την «Ελιά», τον ενιαία φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα κατέλθει στις εκλογές με την ονομασία «Ελιά –Δημοκρατική Παράταξη», βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στην ονομασία ΠΑΣΟΚ.

        Στην Ελιά, το νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι εξής επικεφαλής, κινήσεις και κόμματα:

        • Βαγγέλης Βενιζέλος: Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
        • Ανδρέας Λοβέρδος: Πρόεδρος Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα
        • Γιάννης Βούλγαρης: Πρωτοβουλία των «58»
        • Ηλίας Μόσιαλος: Επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας»
        • Παναγιώτης Βλάχος «Μπροστά»,
        • Νίκος Διακουλάκης «Πρωτοβουλία Β»
        • Γιάννης Τούντας «Πολιτεία 2012»,
        • Γιάννης Ράπτης «Νέοι Μεταρρυθμιστές»

        Πρώτος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της κίνησης των 58 Γιάννης Βούλγαρης

        «Πρέπει να ξεπεράσουμε το τραύμα της εθνικής πόλωσης που προκάλεσε η χρεοκοπία», επισήμανε ο κ. Βούλγαρης, προβλέποντας ότι η οριστική έξοδος από την κρίση θα χρειαστεί χρόνο.

        Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πρόσθεσε, θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογες αλλά όπως είπε αυτό σήμερα είναι το πρώτο θετικό βήμα ώστε να ενωθεί η παράταξη και να ξεπεράσει τα όρια του ΠΑΣΟΚ. «Οχι στο μέλλον. Αμεσα. Η πραγματικότητα βοά, πρέπει να μπει τέλος στον κατακερματισμό και να υπάρξει ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου».

        Ο κ. Βούλγαρης, απευθύνθηκε στο θυμικό του Πασοκικού ακροατηρίου ένα τμήμα το οποίου ανησυχεί για το μέλλον του κόμματος, μιλώντας για τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που είδαν το κόμμα τους να λοιδωρείται σαν να σήκωσε όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Επίσης, άσκησε κριτική στο μνημόνιο, στη συντηρητική Ευρώπη και στο άτολμο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

        Επισήμανε ότι μνημονιακή Ελλάδα συνέχισε και μεγέθυνε τις παθογένειες του παρελθόντος και δεν συγκρούστηκε μαζί τους. Στο επίκεντρο βρέθηκε το νέο κομματικό σύστημα που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, το οποίο αποτελεί μάλλον τον επίλογο του παλαιού παρά τη φύτρα του νέου. Ο μικρός δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, δεν πείθει τους πολίτες και γι' αυτό αναπτύσσονται εναλλακτικές δυναμικές, όπως δείχνουν οι εκλογές σε συλλόγους και επιμελητήρια. «Χρειάζεται μια πολιτική τομή για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μην βγει ίδια με την παλιά», παρατήρησε.

        Ανδρέας Λοβέρδος, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα
        «Σήμερα, εδώ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όλοι εμείς που ανήκουμε στο χώρο του Δημοκρατικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, των δυνάμεων του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας! Ιδρύουμε την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, δηλαδή τον πολιτικό φορέα που θα μας οδηγήσει στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
        Ο πρόεδρος της Δυναμικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στην επιστροφή του στην παράταξη της οποίας βασικός κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ. «Ας μου επιτραπεί, λόγω της συγκίνησης που φέρνει η στιγμή, να πω, πως έγινε αυτό που με ασφάλεια είχα προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2012: πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Και ήλθε η στιγμή αυτής της συνάντησης. Σήμερα, εδώ, με με την Ίδρυση της ΕΛΙΑΣ!»

        Ο κ. Λοβέρδος δεν απέφυγε την αυτοκριτική λέγοντας «σήμερα είναι αλήθεια πως ο πολιτικός μας χώρος βρίσκεται σε παρακμή. Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη Μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση, ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν, προπηλάκιζαν, οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα, χωρίς όπως αποδεικνύεται να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό. Στήθηκαν στις δημοτικές εκλογές τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα και ήλθαν οι εκλογές του 2012 που οδήγησαν την Παράταξή μας σε συντριβή. Και η εκλογική συντριβή οδήγησε σε έλλειψη αλληλο-ανοχής, σε αυστηροποίηση των απόψεων του καθενός μας, και τελικά σε χωριστές πορείες. Ήλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα. Αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού: τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους».
        «Μας λένε: μα εσείς όλοι ήσασταν ΠΑΣΟΚ!», συνέχισε. «Απαντάμε: βεβαίως και τιμή μας είναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν 45ο%! Δηλαδή, εξέφραζε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής, που συνυπήρχαν υπό την ίδια σκέπη. Αυτές οι δυνάμεις αναενώνονται,πλαισιωμένες όμως από χιλιάδες νέους ανθρώπους,που θα μπουν μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά. Λίγοι έμπειροι, που αντέχουν πολιτικά και ηθικά, και πολλοί νέοι στην ηλικία ή στην πολιτική, ή και στα δύο».
        Η προοπτική της παράταξης, κατά τον κ. Λοβέρδο, περνά σε πρώτη φάση μέσα από το ψηφοδέλτιο που θα πρέπει να ανανεωθεί σε ποσοστό 70% και 80% αλλά ο στόχος είναι«κάποια στιγμή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΔΗΜΑΡ».


        «Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολιτικά σύνορα»
        «Δεν είμαστε βέβαια αιθεροβάμονες. Ξέρουμε πως η ανασυγκρότηση του χώρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Τώρα θα απαντήσουμε σε υπαρξιακά ερωτήματα και αγωνίες. Και σε δεύτερο στάδιο, θα ξαναγίνουμε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη. Η πορεία αυτή θα συνδυαστεί με τη χρεοκοπία του λαϊκισμού. Που πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει εκτός κυβέρνησης. Ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση,για να μην βλάψει τη χώρα και τους πολίτες. Με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμμία σχέση.

        Δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα. Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οππορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως. Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας. Έτσι πρέπει να το καταλαβαίνουμε για να ορίζουμε με πολιτική άνεση τις πολιτικές και τη στρατηγική μας», τόνισε.

        Το θέμα της κυβέρνησης για την ΕΛΙΑ δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό, είπε ο κ. Λοβέρδος. «Έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης, μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούν έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015. Και η προκαταβολή της εφαρμογής αυτών που θα υποσχεθούν να γίνει προ των ευρωεκλογών»είπε.
        Η Νέα Ελλάδα προτείνει:

        α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού, δηλαδή από το δημόσιο χρέος, ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

        β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες. Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.

        γ. Δίνεται τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

        δ. Ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία, με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

        ε. Επιστροφή εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

        στ. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.

        ζ. Δυό φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση της διαφοράς στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων, καθώς και υποχρέωση της οικονομικής συναλλαγής στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.

        η. Διαμόρφωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων, και διάθεσης τους στην αγορά με το "κλειδί στο χέρι".

        Αυτά και άλλα, όμως χρονοδιαγεγραμμένα, απλά, κατανοητά, γρήγορα, με πίεση για έναρξη εφαρμογής προ των εκλογών.

        Και με τη συνεχή επιβεβαίωση πως το πελατειακό κράτος πεθαίνει και θάβεται πολύ βαθιά. Αλλιώς ποιός ό λόγος να είναι κανείς ή να στηρίζει μία κυβέρνηση;


        Γιάννης Τούντας, επικεφαλής της κίνησης «Πολιτεία 2012»


        «Εδώ βρίσκονται δυνάμεις εθνικής ευθύνης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ που συμβάλει στην κυβερνητική σταθερότητα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τούντας από την πλευρά της Κίνησης Πολιτεία 2012.

        Ηλίας Μόσιαλος, Δυναμική Ελλάδα


        «Η Κεντροαριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός θα μας πει τι θα κάνουμε. (...) Εμφανίζονται νέα κόμματα, κόμματα ποτ πουρί. "Μας αρέσει και το κράτος μας αρέσει και ο νεοφιλελευθερισμός της αγοράς". Αν δεν ξέρεις τι θέλεις και που πας όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν κάπου» επισήμανε ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος από την Κίνηση Δυναμική Ελλάδα.

        Νίκος Διακουλάκης, Πρωτοβουλία Β

         

        «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το κοινό μας σπίτι. Ελπίζουμε στο μέλλον να έρθει και η ΔΗΜΑΡ. Η απουσία της μας θλίβει, όσους έχουμε δεσμούς με την ανανεωτική Αριστερά. Θα επιμείνουμε επειδή είμαστε συναγωνιστές. Το ποτάμι δεν ξεκιναει τώρα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. (...) Οι θετικές προσπάθειες της παράταξης φέρνουν τη σφραγίδα του κ. Σημίτη που είναι εδώ και του κ. Γ. Παπανδρέου που θα έπρεπε να είναι» είπε ο κ. Διακουλάκης από την Πρωτοβουλία Β.


        Παναγιώτης Βλάχος, «Μπροστά»
        «Είναι μεγάλος ο πειρασμός για κάθε πολίτη που προβληματίζεται για την πορεία του προοδευτικού χώρου να εστιάζει στα προβλήματα και στα ελλείμματα της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκπροσωπώντας μια πολιτική κοινότητα νέων και νεότερων σε ηλικία και αντιλήψεις, θα προσπαθήσω να δικαιώσω το όνομά μας και να κοιτάξουμε Μπροστά.

        Ποιά είναι αυτή η γενιά; Είναι σχηματικά η γενιά του Erasmus. Η γενιά της Ευρώπης. Η γενιά που πήρε το πρώτο χαρτζιλίκι της σε δραχμές, αλλά κέρδισε τον πρώτο της μισθό σε ευρώ. Η γενιά που κρατά στα χέρια της ακριβά πτυχία και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Είναι η γενιά των 125 εκατομμυρίων νέων εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης. Είναι η γενιά που σήμερα γεννά αντιευρωπαϊσμό.
        Το χειρότερο όλων είναι ότι τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στο χάρτη της πολιτικής συμμετοχής, στο εκλογικό σύστημα, στην εσωκομματική λειτουργία, στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών.
        Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι απαραίτητη Αυτή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και στις Ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές χτίζοντας διαρκώς συμμαχίες ως μονόδρομο για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να ελπίσουμε για τα καλύτερα» είπε ο κ. Π. Βλάχος από την Κίνηση «Μπροστά».


        Γιάννης Ράπτης, Νέοι Μεταρρυθμιστές

         
        Ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις, ή κακούς χειρισμούς που πιθανώς νʼ απογοήτευσαν, ο κόσμος αυτός είναι η μαγιά για να κάνουμε ξανά την παράταξη ισχυρή. Μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτούς που προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους έναν άλλο πόλο. Δικαίωμά τους. Ο πόλος όμως αυτός δε μπορεί να είναι μεταρρυθμιστικός όταν στον πυρήνα του βρίσκεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, που δε στήριξε καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που δεν πήρε καμία απόφαση ούτε πολιτικό κόστος όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, που δεν τόλμησε, που αρνείται να συζητήσει. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει νʼ αποτελέσουν το τέλος της οποίας προσπάθειας της Ελιάς αλλά την αρχή

        Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου
        «Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές», τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη. Όπως είπε, οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι χωριστά η καθεμιά θσμικά δευτερεύουσες. Όμως, πρόσθεσε, «σημασία έχει η συνολική αίσθηση, η συνολική εντύπωση, η ερμηνεία, και εάν κάποιοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε χαλαρά στις εκλογές για να κάνουν μετά σκληρή ερμηνεία, είναι γελασμένοι. Η ερμηνεία θα είναι σκληρή. Άρα δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών. Αν η ίδια η χώρα θα σεβαστεί και θα διαφυλάξει τις θυσίες αυτές ή εάν θα τις παίξει στα ζάρια. Αυτό κρίνεται στις εκλογές του Μαϊου».


        Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος ανεβάζει τόσο ψηλά τον εκλογικό πήχη και διαμορφώνει το δίλλημα της κάλπης. Και το κάνει σε μια συμβολική στιγμή, την ημέρα της ίδρυσης της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη.
        Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθάρισε τις γραμμές του τόσο στο εσωτερικό πεδίο, με την απάντηση που έδωσε στην απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να απουσιάζει από τη συνδιάσκεψη. «Λυπάμαι πραγματικά και για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται κάποιες ομάδες και κάποια πρόσωπα, εδώ βρίσκεται η ιστορική και αξιακή συνέχεια της Παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια προσωπική ιστορική πολιτική και εθνική ευθύνη, για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της Παράταξης και κυρίως του τόπου», δήλωσε.
        Επιπλέον, οριοθέτησε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου, περιείχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ αλλά και έντονες προσωπικές αναφορές, όπως η φράση «μου λένε ότι είμαι άτυχος. Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου!».

        Βενιζέλος για την Ελιά
        Συγκροτούμε τη Δημοκρατική Παράταξη την Ελιά, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς με αμοιβαίο και ουσιαστικό σεβασμό. Συγκροτούμε την Ελιά χωρίς πόζες, χωρίς υποκρισίες, χωρίς δήθεν αριστερούς συντηρητισμούς μιας μυξοπάρθενης αντίληψης για την πολιτική των αόριστων λόγων και της ανύπαρκτης πράξης, της ηθικολογικής αυτοπροστασίας που θυμίζει παρεκκλησιαστικές Οργανώσεις που φοβούνται τους αμαρτωλούς, μόνο που αμαρτωλοί είναι όλοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε. (...)

        Το ΠΑΣΟΚ βλέπει με ιδιαίτερο σεβασμό και κάποια ικανοποίηση, δεν το ιδιοποιείται αλλά το χαιρετίζει, αυτό που συμβαίνει σε Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους. Παντού ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει εντυπωσιακές επιδόσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση της κοινωνίας. (...) Έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα, με το θεσμικό πλαίσιο, με το σταυρό προτίμησης και το διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, να συγκροτήσουμε αμέσως, το ταχύτερο δυνατό ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα, θα του δίνει πρόσωπο, όνομα, χαρακτηριστικά, δυνατότητα επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία. Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, ανανεωτικό, αντιπροσωπευτικό, αξιοκρατικό, αγωνιστικό. Με ισχυρή συμμετοχή γυναικών, με κυρίαρχο ρόλο των νέων, με εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών, όλων των κοινωνικών χώρων, με αποτύπωση όλου του εύρους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είναι η πανστρατιά.

        Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ
        Η αλήθεια και η ευθύνη φίλες και φίλοι, είναι τα δυο στοιχεία που διακρίνουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ από άλλες εκδοχές του, βασισμένες στην εξουσία, τις παροχές, τα πελατειακά δίκτυα, τον προσωπικό, πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη θεσιθηρία και τον παραγοντισμό. Φέρουμε βάρη πολιτικά. Έχουμε ευθύνη και φθορά λόγω συμμετοχής μακροχρόνιας στη διακυβέρνηση του τόπου. Βάρη εξ υποκειμένου, αλλά και βάρη εξ αντικειμένου, που δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα μας στελέχη, με βουλευτές μας που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012 που δεν είχαν καμία συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, άνθρωποι που έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό, στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ τώρα στη συγκρότηση της Ελιάς, οι οποίοι φέρουν τεκμήριο ευθύνης εξ αντικειμένου και κάποιοι που είχαν την προσωπική συμμετοχή, την προσωπική απόλαυση της εμπειρίας εξουσίας επί δεκαετίες, τώρα μας κάνουν κριτική εξ αριστερών και κρατούν αποστάσεις. Φέρουμε φίλες και φίλοι βάρη ηθικά εμείς του ΠΑΣΟΚ λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών συγκεκριμένων ανθρώπων, που εγκλημάτησαν και που τους απέβαλλε αμέσως η Παράταξη και κυρίως ας πούμε την αλήθεια τελείως απολύτως: φέρουμε βάρη ψυχολογικά λόγω της κόπωσης και του σοκ που έχει προκαλέσει η ανάγκη λήψης αντιδημοφιλών μέτρων.

        Πηγή: Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/146365#ixzz2vVZzyCLj

        Βίντεο - Τώρα υμνούν και τη χούντα στη χρυσή αυγή

         Τη συμπάθειά τους στη Χούντα και τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο εκδήλσαν για μία ακόμη φορά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος και Κασιδιάρης κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του προφυλακισμένου Παναγιώτη Ηλιόπουλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

         «Δεν είναι τυχαίο που μια άλλη χρονική περίοδο η Ελλάς ξεκίνησε να παράγει πετρέλαιο... Αυτό ήταν το 1973 επι στρατιωτικού καθεστώτος Γεωργίου Παπαδόπουλου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ηλία Κασιδιάρη.

         Με τη σειρά του ο Ηλίας Παναγιώταρος δεσμεύτηκε ότι η Χρυσή Αυγή θα χαρίσει τα δάνεια στους αγρότες, «όπως έκανε και καποιος άλλος μέγαλος άνδρας».

         Κατα τ' άλλα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε πως ακόμη και μέσα από τις φυλακές ο Αγώνας της Χρυσής Αυγής θα είναι νικηφόρος, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου μέσα απο το κελί του.

         Το τέλος του ΠΑΣΟΚ η αρχή της ΕΛΙΑΣ οι δύο διακηρύξεις τότε και τώρα

          Το τέλος του ΠΑΣΟΚ και η αρχή της ΕΛΙΑΣ με οτι αυτο συνεπάγεται φέρνει νέα δεδομένα με νέα πρόσωπα και νέους στόχους. Ετσι οπως ακριβώς περιέχονται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα με τίτλο "ΕΛΙΑ προοδευτική παράταξη" που ιδρύθηκε απο την Ένωση κομματων σχηματισμών, κινησεων και προσώπων. Στην ιδρυτική διακήρυξη το παλιο συμβόλαιο με το λαό περιγράφεται η αρχη της νέας προσπάθειας η οποία οπως αναφέρεται θα εχει μελλον και μετα τις ευρωεκλογες.

          Τηρουμένων των αναλογιών και πριν το ΠΑΣΟΚ συμπληρώσει 4Ο χρονια απο την ίδρυση του (Σεπτέμβρης 74) η ελια εμφανίζεται αφου πρώτα ολα τα προηγούμενα χρονια κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ απο την ίδρυση του σε πολλές μεταπολιτευτικές περιόδους. Απο το 1981 μέχρι σημερα που κλείνει και επίσημα ο κύκλος του.

          Στην αρχη του νέου και στην καμπή του παλιού κόμματος παρουσιάζουμε και τις δυο ιδρυτικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ και της ελιάς. Τότε του ΠΑΣΟΚ και σημερα της ελιάς.

          Η πολιτική διακήρυξη της ΕΛΙΑΣ προοδευτική παράταξη 8 Μαρτίου 2014

          ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
          ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

          Σήμερα ξεκινάμε
          Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών που θέλουν να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, με πυξίδα τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της οικολογίας.
          Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η δανειακή σύμβαση -το Μνημόνιο- ολοκληρώνεται ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2014, και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις:
          • Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και της προσπάθειες που έγιναν τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ελεγχθεί και έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.
          Είναι η ώρα και οι εταίροι μας να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσπάθεια και τα θετικά αποτελέσματα και να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση.
          • Η κρίση όμως δημιούργησε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Ζούμε φαινόμενα ακραίας φτώχιας, υπάρχουν οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο και επίδομα ανεργίας, ευπαθείς ομάδες χωρίς την αναγκαία προστασία.
          Βασική επιδίωξή μας επομένως πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας, και ιδίως των νέων. Η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν την ώρα της κρίσιμης προσπάθειας. Η προώθηση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.
          • Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη. Οικοδομούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγεί στην ενίσχυση της απασχόλησης, την δημιουργία θέσεων εργασίας.
          Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια που γεννά το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση. Το ναζιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής" υπονομεύει ανοιχτά τη δημοκρατία και οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" λειτουργούν ως συμπλήρωμα ενός ανεύθυνου και λαϊκιστικού αντιευρωπαϊσμού.
          Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν θετικές διεξόδους. Είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα η αντίθεση "Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο". Όμως το σημαντικό ερώτημα είναι "τι κάνουμε από εδώ και πέρα;", "με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα".
          Η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη.
          Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του "μικρού δικομματισμού", ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          ........................ . ....................
          Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας
          Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επιβάλλει τη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας.
          Η κρίση ανέδειξε δυσλειτουργίες και προβλήματα που προκύπτουν
          • από την ατελή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ,
          • από τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη και ανάμεσα στους πολίτες κάθε κράτους-μέλους,
          • από τις πολιτικές λιτότητας χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης και της απασχόλησης που επιβάλλουν οι συντηρητικές δυνάμεις,
          • από τις αποφάσεις που παίρνουν οι οικονομικά ισχυρές χώρες με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου,
          Το ευρωπαϊκό όραμα έχει αρχίσει να θαμπώνει. Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι βέβαιοι ότι η Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία όλων. Νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού εμφανίζονται. Η Ευρώπη των εκβιασμών και της τιμωρίας, της εθνικιστικής συντηρητικής αναδίπλωσης δεν είναι βιώσιμη.
          Ο κίνδυνος για την Ευρώπη και τους λαούς της έρχεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.
          Από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
          Από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού. Αλλού ακροδεξιός, αλλού «αντικαπιταλιστικός», σε ανάμειξη με κινήματα τυφλής αγανάκτησης, ο ποικιλόχρωμος λαϊκισμός καταγγέλλει αδιάλλακτα, δημαγωγεί ασύστολα, απορρίπτει την ίδια την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης.
          Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης, της Ελιάς, είναι να αναδείξει το αληθινό όραμα της Ευρώπης, για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Με προϋποθέσεις βιώσιμης και ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, τις οποίες προωθεί η πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της.
          Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός. Αυτός είναι ο διπλός στόχος, για να αντιστρέψουμε τη διαλυτική πορεία. Για να κερδίσει ξανά η Ευρώπη πρωτεύουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία, για να ελέγξει τον αχαλίνωτο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, για να επιβεβαιώσει τη σημασία της Δημοκρατίας, για να ξαναχτίσει το κοινωνικό κράτος στις νέες συνθήκες.
          Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί εκφράζει τη σύνθεση και την προωθητική δύναμη αλλαγής της Ευρώπης. Μοιραζόμαστε τις αξίες του. Συμφωνούμε στον προγραμματικό του λόγο. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να συναγωνιζόμαστε, χωρίς να ταυτιζόμαστε.
          Παλεύουμε για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη η νέα δημοκρατική προοδευτική αντίληψη.
          Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
          Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στις επόμενες ευρωεκλογές στηρίζουμε την Ευρώπη. Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ψηφίζουμε για την αναγέννηση του αληθινού οράματος της Ευρώπης. Ψηφίζουμε για μια Ελλάδα θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, έτοιμη να κερδίσει αυτά που έχασε.
          ........................ . ....................
          Ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του , με συμβολή στην ανάπτυξη και την Κοινωνική Αλληλεγγύη
          Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά.
          Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να αναδειχθούν δυνάμεις και πρόσωπα, που θα ενισχύσουν τους Αυτοδιοικητικούς Θεσμούς, που θα σταθούν αποκλειστικά στην επιτυχία του ρόλου τους ως κρίσιμου παράγοντα για την τοπική ανάπτυξη, για την ενίσχυση των δομών και πρωτοβουλιών της κοινωνικής αλληλεγγύης.
          Με αυτά τα κριτήρια στηρίζουμε ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας.
          .......................... . ........................

          Με τη δύναμη και την ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης για την Ελλάδα της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης
          Η κοινή μας προσπάθεια για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει αυτονόητα και το δικό της πολιτικό πλαίσιο που αφορά και την γενικότερη πορεία της χώρας μας:
           Έχει να κάνει με την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, και την προσπάθεια για μια εθνική στρατηγική τόσο στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, όσο και στα νέα πεδία που κρίνεται η εθνική υπόσταση όπως αυτό της ενέργειας και την κινητοποίησης του απόδημου Ελληνισμού.
           Αφορά την ανάγκη προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, υπεράσπισης του Κοινοβουλευτισμού και στήριξης θαρραλέων και ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
           Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη.
           Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας.
          Χρέος μας είναι ο νέος προσανατολισμός των πόρων και των δομών του κοινωνικού κράτους για να αντιμετωπίσουμε την νέα φτώχια, να εγγυηθούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, να μειώσουμε τις ανισότητες, και να κάνουμε πράξη την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
          Αυτοί οι στόχοι συνδέονται με ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη και την ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας.
           Προωθούμε ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων. Που αξιοποιεί τους ανθρώπους μας, την ενεργητικότητα του ελληνικού λαού. Επιδιώκουμε την συνέργεια όλων των παραγωγών του πλούτου αυτής της χώρας από τον εργάτη, υπάλληλο, μικρομεσαίο, αγρότη, μέχρι το στέλεχος και τον επιχειρηματία.
           Πιστεύουμε στην οικολογική ευαισθησία, την αειφορία, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
           Στεκόμαστε δίπλα στους κοινωνικούς φορείς, τα κινήματα των πολιτών, τα δίκτυα των πόλεων.
          ........................ . ....................
          Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
          Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ.
          Αυτό απαιτεί η Ελληνική κοινωνία, οι πολίτες, αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους Κοινωνικούς, Επιστημονικούς, Εργασιακούς χώρους.
          Θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
          Από όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που θέλουν να απαλλαγεί η χώρα μας οριστικά από "ότι την καθηλώνει και την αδικεί", που θέλουν τον ανταγωνισμό, την δημιουργία, την πρόοδο.
          Από όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα για όλους, την ανεκτικότητα.
          Από τους ανθρώπους που θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Από όλους τους πολίτες που ζητούν την αξιοπρέπεια στην σχέση με το κράτος, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.
          Ιδιαίτερα από τους νέους που ζητούν χώρο να εκφράσουν και να δημιουργήσουν, να αναδείξουν τα προσόντα τους και να ζήσουν την ζωή που επιλέγουν.
          Αυτοί είναι ό,τι πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό υπάρχει στον τόπο μας.
          Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας.
          Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ' αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη. Θα συνεχίσει με νέα ώθηση και με ανοιχτές διαδικασίες, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση και την ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
          ........................ . ....................
          «Με τη δύναμη και την ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης, για ένα κανονικό κράτος, για μια προοδευτική Ευρώπη, για τη δική μας Ευρώπη»

          «Για την Ελλάδα δίχως κρίση και μνημόνια. Για την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Για τη δική μας Ευρώπη»

          Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ 3 Σεπτεμβρίου 1974

          Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Λέγεται ότι δεν ήρθε η ώρα. Ότι τώρα προέχει το εθνικό θέμα. Μα το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Πως είναι δυνατό να παραμένουν σε θέσεις κρίσιμες για το έθνος εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική συμφορά; Ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική καμπή, ακριβώς για αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στην τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία.

          Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

          Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον. Επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία για να ανακοπεί η πορεία του Λαού μας προς τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Προκλήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να διχοτομηθεί η μεγαλόνησος και να αποτελέσει τελικά ένα νέο στρατιωτικό ορμητήριο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

          Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.

          Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

          Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις του. Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ' όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

          Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Για αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες. Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

          Η σημερινή διακήρυξη των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αποτελεί εκκίνηση για την ίδρυση, στελέχωση και θεμελίωση ενός Κινήματος που θέλουμε να αποτελέσει το φορέα όλων των γνήσια προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Κάνουμε έκκληση αυτές οι δυνάμεις ενωμένες να προχωρήσουν στον αγώνα. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία από τη βάση μέχρι την ηγεσία με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν. Και το πρόγραμμα και το οργανωτικό σχήμα θα συναποφασιστούν στην πορεία με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του πρώτου συνεδρίου που γρήγορα θα συγκληθεί. Και αυτό στα πλαίσια μιας κατοχυρωμένης δημοκρατικής διαδικασίας.

          Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

          Η σημερινή διακήρυξή μας είναι μια διακήρυξη που είμαστε βέβαιοι ότι αντικατοπτρίζει το πιστεύω, τους πόθους, τις απαιτήσεις, το όραμα του Ελληνικού λαού. Έχει σκοπό να παρακινήσει συζήτηση και προβληματισμό σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.

          Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους:

          ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
          ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
          ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

          Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας.

          Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας, που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967, δεν ήταν παρά μια ιδιαίτερη στυγνή μορφή αποικιοποίησης της Ελλάδας από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία του εξαρτημένου δυτικοευρωπαϊκού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Ως στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων του αμερικάνικου κεφαλαίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό ο αγώνας του Λαού μας αποβλέπει πρώτιστα στην οριστική εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν στη στυγνή δικτατορία της επταετίας. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει:

          α) Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου.

          β) Πλήρης αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας.

          γ) Άμεση ακύρωση όλων των ανελεύθερων και καταπιεστικών έκτακτων μέτρων της χουντικής επταετίας, καθώς και των παρόμοιων νομοθετημάτων των προδικτατορικών κυβερνήσεων.

          δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα.

          ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού.

          στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

          ζ) Άμεση ένταξη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού και υποβολή τους σε αποτελεσματικό, πλήρη και συνεχή έλεγχο από τη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

          Για την εξάλειψη του συστήματος που οδήγησε στην ιμπεριαλιστική κατοχή της πατρίδας μας και των συνθηκών που το δημιούργησαν, το διατηρούν και το προστατεύουν, για τη θεμελίωση μιας γνήσιας, αβασίλευτης, αναγεννημένης και σοσιαλιστικής Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:

          1. Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

          2. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας.

          3. Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου, όχι μόνο κατοχυρώνονται συνταγματικά αλλά και προστατεύονται αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αφαιρείται.

          4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.

          5. Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.

          6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.

          7. Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζομένου Λαού.

          8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.

          9. Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.

          10. Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους. Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.

          11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

          12. Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού, που μακροπρόθεσμα ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτή η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον:

          α. Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.

          β. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας.

          γ. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

          δ. Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα.

          ε. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

          στ. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

          ζ. Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

          η. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.

          θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

          ι. Την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.

          Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.

          Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του, σε οργανώσεις βάσης, να συμμετάσχει άμεσα στην παραπέρα διαμόρφωση του προγράμματός του, στη λήψη όλων των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα

          Αλήθειες και ψέμματα για το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΙΑ

           Μούδιασμα αισθάνονται τα περισσότερα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που είδαν το Γιώργο Παπανδρέου και δεκα βουλευτες να γυρίζουν την πλάτη στην επιλογή της ελιάς, ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους και ολοι μαζι για ενα: για τη πολιτικη που ασκεί η ηγεσια του κόμματος που δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

           Ο Βαγγέλης Βενιζέλος , αλήθεια ειναι πως προσπαθεί μόνος σε ενα τοπίο εξαιρετικά δύσκολο για τον ιδιο καθώς σε χρονικό διάστημα δυο μηνών πολλα θα κριθούν απο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογων. Ειναι για τον ιδιο μεγαλο κατόρθωμα να μπορέσει μέσα σε αυτο το πολιτικό περιβάλλον να κρατηθεί με τη λιγοστή βοηθεια που του παρέχουν τα υπόλοιπα στελέχη, η συγκυρία , οι πολιτες που απεχθάνονται το ΠΑΣΟΚ και φυσικα τα ΜΜΕ που στην πλειονότητα τους δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις προσπάθειες του.

           Εκτός ομως απο αυτα, το συναίσθημα δηλαδη, υπάρχει και η λογική. Πανω σε αυτη πρεπει να χαράξει γραμμη η ηγεσια του ΠΑΣΟΚ ετσι ωστε να μπορέσει πολιτικα να αντέξει και μαζι με αυτόν και ο κ. Σαμαρας. Η κυβέρνηση και η χωρα. Διαφορετικά, ο κ. Τσιπρας θα κανει επέλαση οπως λένε στο ΠΑΣΟΚ σαν το τσάρο στα χειμερινά ανάκτορα.

           Πολλοί αναρωτιούνται ολο αυτο το διάστημα τι εχει μεσολαβήσει και βρίσκονται απέναντι οι κύριοι Βενιζέλος και Παπανδρέου. Ας προσπαθήσουμε να το αποκωδικοποιήσουμε γιατι ειναι πολλα μαζι και σε πολλαπλά επίπεδα.

           Το στρατόπεδο Βενιζέλου

           Η πλευρά του κ. Βενιζελου πιστεύει πως ο κ. Παπανδρέου αργα ή γρήγορα θα προχωρήσει σε απόσχιση απο το υπόλοιπο σώμα του ΠΑΣΟΚ σαν τη Ουκρανία απο τη Ρωσία. Οι λόγοι ειναι κατα την πλευρά αυτή, πως ο Γιώργος Παπανδρέου οπως νομίζουν , θέλει μεσα απο την οδό αυτη να έρθει ξανά στην ηγεσια επειδη θεωρεί οτι τον ανέτρεψε ο κ. Βενιζέλος τότε με το δημοψήφισμα.

           Η πλευρά του κ. Παπανδρέου πιστεύει πως όντως ανατράπηκε απο τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση απο στελεχη μεσα απο το ΠΑΣΟΚ που έπαιζαν με τα διάφορα εκδοτικά συμφεροντα και πως στη συνέχεια απαξιώθηκε μεσα απο πρακτικές που στόχο είχαν να τον πλήξουν πολιτικα και ηθικά, προσωπικά. Τελευταία μάλιστα η προσπαθεια αυτη εντάθηκε απο τα οσα εγιναν με τις ΜΚΟ και τους ανθρώπους που χρέωναν στον Παπανδρέου ως συνεργάτες του και είχαν βάλει το δάκτυλο στο μέλι.

           Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα είχε επιλέξει παλι λένε απο την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου , να τον απαξιώσουν πολιτικά μεσα απο τα ταμεια του κόμματος και τις μαύρες τρύπες. Παλι δηλαδη αμφισβητώντας την εντιμότητα του.

           Η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει και τωρα νυν και πρωην βρίσκονται στο μετέχμιο και στην ωρα που ερχεται ο λογαριασμός.

           Γιατι δεν συνομιλεί ο Βενιζέλος με τον Παπανδρέου

           Πριν φτάσουν εδω που έφτασαν σημερα τα πράγματα και οι σχεσεις των δυο μοιάζουν να έχουν ψυχρανθεί εντελώς, πολιτικός Φιλος του κ. Βενιζέλου τον είχε συμβουλέψει να συνομιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου για την υποθεση των ΜΚΟ σε μια προσπαθεια να φανεί μια κοινη αντιμετώπιση του θέματος. Εκείνος που συμβούλεψε τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε τέτοια κινηση ,ο ιδιος το έκανε. Ο κ. Βενιζέλος οχι, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που τον κάλεσε ο πρωην πρωθυπουργός στο τηλέφωνο.

           Και παρ´ οτι δεν ανήκει στους λεγόμενους Παπανδρεϊκούς , το στέλεχος που είχε συμβουλέψει τον κ. Βενιζέλο για κατι τέτοιο διέκρινε την ανάγκη να γίνει συζητηση μαζι του για να αντιμετωπιστεί η υποθεση των ΜΚΟ πολιτικά, οπως και εγινε, σύμφωνα με πληροφορίες.

           Το πείραμα της ΕΛΙΑΣ

           Εξ αιτίας της κατάστασης αυτής , αναμεσα στον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου έχουν μπει τρίτοι και παντα σε αυτες τις περιπτώσεις οι τρίτοι ειναι που χαλάνε τη συνταγή πολλές φορές. Οι βουλευτές που τάσσονται στη μια ή την αλλη πλευρά του λόφου έχουν μοιραστεί και αναλόγως κρίνουν και επικρίνουν. Απο τη μια πλευρά ειναι μια ομαδα παπανδρεϊκων βουλευτων που πολλές φορές μιλούν χωρις να το γνωριζει ο ιδιος εξ ονόματος του και ρίχνουν λάδι στη φωτιά και απο την αλλη , βουλευτες που πρόσκεινται στη σημερινη ηγεσια που ειναι έτοιμοι για τα ... Μαρμαρένια αλώνια.

           Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν και οι φωνές της λογικής που έχουν πιο ανεπτυγμένη τη συνείδηση της παράταξης, οπως και αν ειναι σημερα.

           Μεσα σε ολα αυτα ερχεται η ελια για να φέρει ως δενδρο της ειρήνης γαλήνη και ηρεμία στα δυο στρατόπεδα . Κανεις ομως δεν πιστεύει πως η ελια απο μόνη της θα κανει κάτι. Ελπίζουν οι συμμετέχοντες στην ελια Λοβέρδος , Μοσιαλος, Μπιστης, Βουλγαρης που μεταξυ τους δεν έχουν εμποστοσύνη εννοείτε, πως στις ευρωεκλογες θα καταφέρουν να πάρουν οσο το δυνατόν πάνω απο 4-5% ποσοστά για να μπορέσουν ετσι να αντέξουν την επόμενη ημέρα που για τους περισσότερους θα ειναι αμείλικτη. Και για την αντιπολιτευση σε κάθε περίπτωση, είτε ήττας , είτε καθαρής νίκης, είτε πύρρειας νίκης. Ολοι θα μπούνε σε μια δοκιμασία και φυσικά ο Αντώνης Σαμαρας που βλέπει το άστρο του ακόμη πιο λαμπερό απο ποτε άλλοτε.

           Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, με σφραγίδα και επίσημα σήματα ήρθε η ΕΛΙΑ αλλα κανεις δεν γνωριζει με σιγουριά αν θα καρποφορήσει.

           Δημ. Κουτσούμπας για τον Γκάουκ : Οταν βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο

            Σε συνεστίαση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παραβρέθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου, απευθύνοντας χαιρετισμό, σημείωσε μεταξύ άλλων, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γ. Γκάουκ: «Δεν μας ικανοποιούν, όπως λένε ορισμένοι, αυτές τις μέρες, οι δηλώσεις συμπάθειας και δήθεν μετανοίας του προέδρου της Γερμανίας, του κ. Γκάουκ. Έχουμε χορτάσει από συγγνώμες και από μεγάλα λόγια. Κι όπως λέει ο ελληνικός λαός με τη σοφία του, «από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

            «Τα εγκλήματα που έκαναν οι ναζί, οι φασίστες, στη χώρα μας, δεν διορθώνονται με κάποιες τέτοιες δηλώσεις μετανοίας, όσο κι αν έχουν κι αυτές την ηθική τους γενικά αξία. Θα πρέπει οι γερμανικές αποζημιώσεις να γίνουν πράξη, αλλά όμως αυτό χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται να χαράξουμε ένα δρόμο, ώστε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στη χώρα μας, να φύγει αυτή η τάξη που έχει την πραγματική εξουσία, να φύγει το πολιτικό προσωπικό αυτής της τάξης, γιατί είναι όλοι αυτοί που αντιστρατεύονται τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, για μια πραγματική διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

            Ποτάμι γκρίνιας και ανησυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ

             Γραφει ο Γιάννης Ταακιρης

             «Ποτάμι» γκρίνιας και ανησυχίας έχει «κατακλύσει» την Κουμουνδούρου μετά την τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά να μειώνεται η διαφορά λόγω των διαρροών του προς το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

             Στην ηγετική ομάδα, μόλις έγινε γνωστή η μέτρηση της Alco σήμανε συναγερμός. Οι διαρροές προς «το Ποτάμι» είναι σημαντικές και οι διπλές κάλπες της άνοιξης, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, πλησιάζουν «απειλητικά».

             Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το νέο κόμμα θα «χτυπούσε» μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ διαψεύστηκαν καθώς στη μέτρηση μεγάλες απώλειες είχαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

             «Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για λάθη, ούτε για χάσιμο» έλεγε στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδιδε την εικόνα του κόμματος σε τρεις βασικούς λόγους:

             -Θολό στίγμα για την οικονομία και την επόμενη μέρα.

             -Εσωστρέφεια και δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση.

             -Διαφωνίες μεταξύ των στελεχών σε σημαντικά ζητήματα.

             Όσον αφορά το πρώτο, είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμη για το σχέδιο που έχει και θέλει να εφαρμόσει εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες από την ηγεσία, ωστόσο δεν λείπουν οι ασάφειες ή οι δηλώσεις στελεχών που θολώνουν την εικόνα.

             Και αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο σημείο. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα με τις δηλώσεις Δούρου και Σταθάκη για το Μνημόνιο. Η υποψήφια περιφερειάρχης δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει Μνημόνιο μόλις αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα χρειάζεται και η τρόικα, ενώ την ίδια μέρα ο Γιώργος Σταθάκης έλεγε πως θα ζητήσουν τριετή αναστολή από την τρόικα.

             Και μπορεί να κατηγορούν συνέχεια την «μονταζιέρα της Συγγρού», ωστόσο αναγνωρίσουν στην Κουμουνδούρου ότι δίνεται τροφή από τις δηλώσεις στελεχών, γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να «σφίξουν τα λουριά» χωρίς μέχρι τώρα ιδιαίτερη επιτυχία.

             Τρίτο σημείο που «πληγώνει» είναι οι σημαντικές διαφωνίες που παρατηρούνται σε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στους Προεδρικούς, στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και στους Πασοκογενείς.

             Μέσα σε λίγες μόνο μέρες παρατηρήθηκαν έντονες συγκρούσεις τόσο για το Κυπριακό και τις συνομιλίες που γίνονται εκεί, όσο και για τη στάση του κόμματος στο θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο Αλέξης Μητρόπουλος προτίμησε να απέχει από τη συζήτηση, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών για τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

             Μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθεί η ηγεσία να κλείσει και τα «ανοιχτά μέτωπα» με τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να προκαλέσει νέο κύκλο εσωστρέφειας.

             Πηγή newsmail

             Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

              Γραφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος
              Οι διπλές εκλογές του Μαΐου φαίνεται ότι έχουν δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, τον κυβερνητικό εταίρο που αγωνίζεται για την επιβίωση του, θα ανοίξει την συζήτηση για την ικανότητα του κ. Βενιζέλου να οδηγήσει το κόμμα στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

              Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τις εξελίξεις καθώς στο μέγαρο Μάξιμου αλλά και στην Κουμουνδούρου θα μετρήσουν το σύνολο της εκλογικής δύναμης που θα συγκεντρώσουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

              Τα δυο κόμματα θα έχουν την δεδηλωμένη το βράδυ των ευρωεκλογών; Δηλαδή τα ποσοστά τους θα δείχνουν ότι αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία;

              Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η διάφορα στις ευρωεκλογές ξεπεράσει τις 4 μονάδες, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πείσει τους επόμενους μήνες ότι μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και να τις περάσει από την Βουλή, αλλά κυρίως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

              Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει πως την επόμενη των εκλογών θα προχωρήσει σε ένα σαρωτικό (ει δυνατόν) ανασχηματισμό με μεγάλες αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε αλλά βασικά υπουργεία. Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα κάποιοι βουλευτές προετοιμάζονται για τις υπουργικές θέσεις, θεωρώντας ότι ήρθε η σειρά τους να "σώσουν την χώρα".

              Όσοι πάντως γνωρίζουν την κατάσταση λένε πως αν η διάφορα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές, τότε στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η ψαλίδα θα ανοίξει, η διάφορα θα μεγαλώσει, αφού παροχές δεν πρόκειται να γίνουν, ενώ οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα θα είναι υψηλότεροι.

              Σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι και τα ποσοστά που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές τάσεις και το ΠΑΣΟΚ από το 13% κατρακυλήσει κάτω από το 7-8% τότε κλονίζεται συνολικά η σημερινή συγκυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ότι μπορούσε για να αποδομησει την εικόνα του και δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να χτίσει "θετικές απόψεις" για το πρόσωπο του.

              Είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε νέα δημοσκόπηση το μεγάλο εύρημα είναι οι αρνητικές απόψεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του που συνεχώς μεγαλώνουν.

              Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σήμερα στέλεχος, βουλευτής ,υπουργός, συνεργάτης που να μην λέει στον κ. Βενιζέλο ότι πρέπει να αλλάξει τακτική γιατί αυτή που ακολουθεί έχει οδηγήσει το κόμμα στον γκρεμό και τον ίδιο στην καταστροφή.
              «Φταίνε όλοι οι άλλοι που δεν καταλαβαίνουν ότι ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θυσιάζονται για να σωθεί η χώρα» είναι με μια φράση το κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. "Ο πρόεδρος επιλύει τα προβλήματα της Ουκρανίας της Αρμενίας της Λιβύης της Σύριας αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ" είναι η απάντηση με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι.

              Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή το "Ποτάμι" του Στ. Θεοδωράκη επιβεβαίωσε αυτό που φοβόντουσαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ . Πως αργά η γρήγορα το κενό στην πολιτική θα το καλύψει η ζωή. Θα βρεθεί ένας σχηματισμός μια φρέσκια κίνηση που δεν θα αφήσει ακάλυπτο το κενό στο χώρο, που αφήνει η κεντροαριστερά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

              Στη Χαριλάου Τρικούπη στην αρχή πανικοβλήθηκαν ότι μπορεί το "ΠΟΤΑΜΙ" θα δημιουργήσει διαρροές στο ΠΑΣΟΚ και να χαθεί ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να ψηφίσουν στο τέλος την "ΕΛΙΑ".

              Μέρα με την ημέρα πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι χάθηκε. Και ήδη όλοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

              Οι βουλευτές θα εκφράσουν τον πανικό τους πως δεν θα ξαναεκλεγούν, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αμφισβητήσει ανοιχτά τον κ. Βενιζέλο και οι διάδοχοι θα πάρουν θέση μάχης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου θα περιμένει να τον ξανακαλέσει η ιστορία για να ξαναδώσει το ΠΑΣΟΚ 

               

              εφημεριδα newsmail 

              Το ραντεβού για δεύτερη φορά της ιστορίας για τον Κώστα Σημίτη

               Κοντα σαράντα χρονια πέρασαν απο το Σεπτέμβριο του 74 που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδρυση του ηταν στην πρώτη γραμμή ο Κώστας Σημιτης που είχε απέναντι του τον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την ημέρα που ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ απο το ΠΑΚ.

               Σημερα που ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε και άνοιξε ένας καινούργιος της ΕΛΙΑΣ, ο Κώστας Σημιτης ηταν και παλι εκει στην Ιδρυτική διακήρυξη. Στην πρώτη γραμμή οπως και τότε σαράντα χρονια πριν μόνο που αυτη τη φορα δεν είχε απέναντι του τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλα τον Ευάγγελο Βενιζέλο που μίλησε για το νεο κομμα και την ίδρυση της ελιάς. Αν το καλοσκεφτούμε πάντως και παλι ο Κώστας Σημιτης είχε απέναντι έναν Παπανδρέου που δεν ηταν στην αίθουσα καθώς διαφωνεί με το εγχείρημα. Συμπτώσεις της ζωής ή ραντεβού της ιστορίας;

               Σε διαφορετικό κλίμα ο Ν. Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην ΕΛΙΑ που μίλησε για μπότοξ

                «Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

                Ας μιλήσουμε όμως και για το σημερινό μας εγχείρημα.

                Η Κεντροαριστερά δεν είναι επινόηση, αλλά κοινωνικό αίτημα.

                Μην ψάχνετε το νέο πίσω από ρεκλάμες και επικοινωνιακά κατασκευάσματα.

                Νέο σημαίνει νέα ατζέντα, νέος λόγος, νέα αντίληψη και νέα κουλτούρα.

                Αν θέλετε νέες φατσούλες για να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το παρελθόν, καλύτερα να κάνετε μπότοξ.

                Εμείς δεν έχουμε να απολογηθούμε για το παρελθόν. Εμείς όμως θα απολογηθούμε για το μέλλον.

                Σήμερα δεν εγκαταλείπουμε τα σύμβολα και την παράδοσή μας. Εγκαταλείπουμε όλα αυτά που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κατάσταση.

                Κρατάμε την θετική μας συμβολή στον τόπο, όλα αυτά τα μεγάλα και τα σημαντικά που προσέφερε η δημοκρατική παράταξη στην χώρα και τον ελληνικό λαό.

                Σήμερα δεν υπερασπιζόμαστε την Κεντροαριστερά που δεν υποτάσσεται στην ενιαία σκέψη του μονόδρομου που καλούνται να υπηρετήσουν οι άριστοι χωρίς όμως κανέναν ιδεολογικό προσανατολισμό.

                Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια Κεντροαριστερά που θα ανεχτεί ξανά να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά, όπως το 2011 με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, προλειαίνοντας το έδαφος για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

                Την Κεντροαριστερά που μιλάει για κανονικό κράτος αλλά υπονομεύει τις λειτουργίες του κανονικού κόμματος. Την Κεντροαριστερά που απαξιώνει τις μάχες της παράταξης λέγοντας ότι το 47% των πολιτών στις εκλογές του 2012 ψήφισε υπευθυνότητα, απενοχοποιώντας όλους αυτούς που έπαιξαν στις πλάτες μας.

                Δεν ξεχνάμε λοιπόν ούτε τα Ζάππεια του κυρίου Σαμαρά , ούτε τα ισοδύναμα και αντίρροπα του κυρίου Κουβέλη που έγιναν καπνός αμέσως μετά τις εκλογές.

                Η δική μας Κεντροαριστερά θέτει ως πυρήνα του προγράμματός της την προστασία των αδυνάμων μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Που αντιπαρατίθεται με τη Δεξιά που δαιμονοποιεί το κράτος σε κάθε του μορφή υπονομεύοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και με την οπισθοδρομική Αριστερά που δεν κατανοεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το πολιτικό όπλο των αδυνάμων απέναντι στα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα.

                Η δική μας Κεντροαριστερά αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμενη την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική κινητικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

                Η δική μας Κεντροαριστερά προτείνει ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και δεν κρύβει την διαχρονική αδύναμη παραγωγική βάση και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας κάτω από το χαλί της άλογης δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής επέκτασης.

                Η δική μας Κεντροαριστερά δίνει δυνατότητα στον υπερχρεωμένο λαό με γενναίες και δίκαιες ρυθμίσεις των οφειλών του να επαναπροσδιορίσει με όρους αξιοπρέπειας το μέλλον του.

                Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

                Δεν απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο στους διαχειριστές και τους αφηγητές της κρίσης, αλλά στους πολίτες που τη βίωσαν με τον χειρότερο και πιο άδικο τρόπο. Αυτούς χρειαζόμαστε και αυτούς θα συναντήσουμε πόρτα πόρτα σε όλη την Ελλάδα από αύριο που ξεκινάει ο δύσκολος αλλά ωραίος μας αγώνας.

                Η ομιλία του Μάρτιν Σουλτς στην ΕΛΙΑ

                 Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ Ευάγγελε, καλησπέρα σας όλοι αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα μαζί σας.

                 Δεν μπορώ να μιλήσω την ωραία σας γλώσσα, δυο τρεις λέξεις μόνο, αλλά ξέρω μια μικρή φράση, μια πρόταση: Έντεκα χρόνια σύμμαχος! Αυτό έμαθα, για να περιγράψω τη δεκαετή θητεία μου ως Δήμαρχος μιας μικρής πόλης 40.000 κατοίκων λίγο μικρότερης από την Αθήνα, αλλά που είχε τα ίδια προβλήματα. Προβλήματα, που πρέπει να λυθούν με τρόπο ρεαλιστικό, παραδείγματος χάριν νέοι άνθρωποι που χρειάζονται δουλειά, παραδείγματος χάριν το γεγονός ότι κάθε γενιά που βρίσκεται στα πράγματα έχει καθήκον να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες, στην ερχόμενη γενιά.
                 Ναι, στην Ευρώπη πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα νόμισμα γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα σύστημα. Γιατί οι Τράπεζες έχουν συστημική αξία στην Ευρώπη. Ναι, αλλά και η νέα γενιά έχει συστημική αξία και πρέπει να της δώσουμε δουλειές για να συνεχίσει.
                 Και γι' αυτό είμαι σήμερα εδώ. Θέλω να αλλάξω την Ευρώπη, να τη στρέψω προς μια άλλη κατεύθυνση. Θέλω μια Ευρώπη που να φροντίζει τους πολίτες της. Θέλουμε μια Ευρώπη όπου ο πολίτη να βρίσκεται σε πρώτη θέση και αυτό που δεν χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι μια γραφειοκρατία που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Είμαστε η πιο πλούσια περιοχή του κόσμου, αλλά ο πλούτος της Ευρώπης έχει διανεμηθεί πάρα πολύ άσχημα, μεταξύ χωρών αλλά και μεταξύ των πολιτών.
                 Ζητάμε από τους πολίτες πάρα πολλές θυσίες, ιδιαίτερα εδώ στη χώρα σας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα πέρασε από φοβερές εξελίξεις, οι άνθρωποι στη χώρα σας υπέφεραν και τώρα ήρθε η στιγμή της αλλαγής, ήρθε η στιγμή να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.
                 Και τελικά ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ίδιο του το μέλλον. Αν όμως το μέλλον της Ελλάδας αποφασίζεται και στις Βρυξέλλες και στις Βρυξέλλες υποστηρίζεται η χώρα σας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη έτσι ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να έρχονται άνθρωποι στη χώρα σας και να κάνουν επενδύσεις για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την αλλαγή θέλουμε να φέρουμε στις Βρυξέλλες.
                 Και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Επειδή θέλουμε να αλλάξουμε τις δημοκρατικές δομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω ότι πολλοί σκέφτονται ότι ανώνυμα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, ενώ εμείς δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε καθόλου και γι' αυτό είναι τόσο σημαντικές οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
                 Για πρώτη φορά η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα κριθεί παρασκηνιακά ανάμεσα στις Κυβερνήσεις. Ο διάδοχος του κ. Μπαρόζο θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
                 Και γι' αυτό ο υποψήφιος χρειάζεται πλειοψηφία. Χρειάζομαι την πλειοψηφία των πολιτών που πρέπει να ψηφίσουν το δικό μου πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει την Ευρώπη και θα τη στρέψει σε άλλη κατεύθυνση, που δεν θα είναι πια μια γραφειοκρατική Ευρώπη, που θα παρεμβαίνει σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δεν θα πρέπει να εφεύρουμε κανονισμούς για τα πάντα στις Βρυξέλλες δεν είναι απαραίτητο.
                 ​Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε λοιπόν είναι μια Ευρώπη δυνατή, όπου θα είναι μια κοινότητα εμπορίου, εργασίας, μια κοινότητα κοινωνικής πρόνοιας που θα φροντίζει για κάθε πολίτη. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, έχουμε στην Ευρώπη και έναν νέο εκατομμυριούχο και ταυτόχρονα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι φτωχοί, χωρίς δουλειά. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι να εργάζονται σε αξιοπρεπείς δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτό έχει σημασία.
                 ​Δεν θέλουμε τις εταιρείες στη Γερμανία κάθε χρόνο να κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη και να μην πληρώνουν φόρους. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Αυτή την Ευρώπη θα την αλλάξουμε.
                 ​Έτσι λοιπόν χρειάζομαι την υποστήριξή σας. Για να έχουμε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζομαι την δική σας υποστήριξη. Και χρειάζομαι την υποστήριξή μας γιατί αποφασίζει η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και έχω έρθει εδώ λοιπόν για να ζητήσω την υποστήριξή σας.
                 ​Είμαι ευγνώμων που δημιουργήσατε την Ελιά. Και θα σας εξηγήσω γιατί είμαι τόσο ευγνώμων. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην δεξιά και στην αριστερά. Την πολιτική διαφορά τη γνωρίζετε όλοι, αλλά επειδή υποθέτω ότι οι περισσότεροι εδώ στην αίθουσα είμαστε από την αριστερά, θα σας πω την εμπειρία μου από 42 χρόνια στο κίνημα της αριστεράς. Όταν γίνεται μια συγκέντρωση της δεξιάς, διαφωνούν για το 90% των θεμάτων και κάνουν συζητήσεις μέχρι τα τελευταία πέντε λεπτά, οπότε τα τελευταία πέντε λεπτά σηκώνει κάποιος το χέρι του, σηκώνει και τη φωνή του και λέει «κυρίες και κύριοι να σας πω είμαστε εναντίον της αριστεράς» και εκεί ενώνονται όλοι, γιατί είμαστε εναντίον της αριστεράς.
                 ​Ενώ εμείς η αριστερά στο 90% των θεμάτων συμφωνούμε και τα τελευταία πέντε λεπτά σηκώνει κάποιος το χέρι του, σηκώνει και τη φωνή του και λέει «δεν υπάρχει κάτι στο οποίο διαφωνούμε;». Βεβαίως υπάρχει στο οποίο να διαφωνούμε και επ' αυτού συζητάμε για πέντε ώρες και αυτό δημοσιεύεται τελικά.
                 ​Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς και γι' αυτό συχνά είναι πιο δυνατοί από εμάς, γιατί στην αποφασιστική στιγμή είναι εξαιρετικά ενωμένοι, ακριβώς επειδή στρέφονται εναντίον μας. Ήρθε όμως η στιγμή εμείς να ενωθούμε, γιατί έχουμε εμείς να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών μας, το μοντέλο της κοινωνίας δημοκρατίας στην Ευρώπη και αυτό το ονομάζω έτσι για δυο λόγους: η δημοκρατία πρέπει να είναι κοινωνική για να ξεπεραστούν οι ανισότητες, για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
                 ​Αν η κοινωνία δεν είναι κοινωνική, τότε κινδυνεύει η δημοκρατία. Το έχουμε δει αυτό όλοι και στη χώρα σας και σε άλλες χώρες. Για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αδικία στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που δεν θα επικεντρώνεται στα κέρδη των ολίγων. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στα κέρδη των πολλών. Αλλά αυτό δεν θα το πετύχουμε διαιρεμένοι και γι' αυτό είμαι ευγνώμων που δημιουργήθηκε η Ελιά.
                 ​Και γι' αυτό ήρθε η στιγμή όλοι οι σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλιστές να συνεισφέρουν προς την ίδια κατεύθυνση για το καλό της Ελλάδος και για το καλό της Ευρώπης. Θα πω σε όλους όσους διστάζουν, ότι χρειάζομαι την υποστήριξή σας. Πρέπει τώρα πια να προχωρήσουμε μαζί. Ήρθε η ώρα να είμαστε μαζί.
                 ​Αν γίνω Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα θέσω τρία ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα εμείς στις Βρυξέλλες εξακολουθούμε να μπορούμε να νιώθουμε τον πόνο; Την οδύνη των λαών; Εξακολουθούμε να μπορούμε να νιώσουμε την οδύνη της νέας κοπέλας που έστειλε 300 αιτήσεις για δουλειά και έλαβε 300 αρνητικές απαντήσεις; Μπορούμε να νιώσουμε την κατάθλιψη και την απελπισία αυτής της νέας κοπέλας;
                 ​Εξακολουθούμε να μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο του ζευγαριού που έχει μπει στα 50 και που έχασε τη δουλειά του και διερωτάται πώς θα μπορεί να πληρώσει το διαμέρισμά του, το σπίτι του, τη μόρφωση των παιδιών του, την οδύνη του να ξυπνάς τη νύχτα και να μην ξέρεις πώς θα τα καταφέρεις αύριο το πρωί, τι θα σου φέρει η επόμενη μέρα.
                 Εξακολουθούμε να καταλαβαίνουμε την οδύνη του ν' ακούν αυτοί οι άνθρωποι ότι «είσαι 53, είσαι 55, είσαι πολύ μεγάλος». Την οδύνη των γονιών που δεν ξέρουν από πού θα προέλθει το επόμενο ζεστό γεύμα που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους.
                 Εσείς εδώ στην αίθουσα όλοι τι γνωρίζετε αυτό. Όλοι εμείς το γνωρίζουμε. Θέλω όμως και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι των Βρυξελλών να το ακούσουν κι αυτοί. Μόνο αν νιώσουμε αυτή την οδύνη και μόνο όταν νιώσουμε εμείς αυτό τον πόνο θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει γι' αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουμε αλληλεγγύη για εκείνους, για τους ανθρώπους παντού που νιώθουν αυτά τα πράγματα. Μόνο αλληλεγγύη πρέπει να τους δείξουμε.
                 Δεν περιμένω οι κερδοσκόποι των χρηματαγορών να νιώσουν την ίδια οδύνη. Και δεν περιμένω απ' αυτούς που είναι κυνικοί και λένε πως ο καθένας πρέπει να κοιτάει τον εαυτό του και την επιβίωσή του, να νιώσουν αυτή την οδύνη. Δεν περιμένω ότι αυτοί που κάνουν την προπαγάνδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα μπορέσουν να νιώσουν αυτή την οδύνη.
                 Αλλά από μας, την περιμένω. Από την Αριστερά την περιμένω. Και χρειάζομαι την υποστήριξή σας για να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από αυτό το χώρο, που θα νιώθουν αυτή την οδύνη. Που θα ξέρουν την κατάσταση, που θα γνωρίζουν την κατάσταση εδώ, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, όπου υπάρχει. Που γνωρίζουν ότι υπάρχει μια νέα γενιά, η οποία πληρώνει την κρίση χωρίς να την έχει προκαλέσει και χωρίς να ευθύνεται γι' αυτήν.
                 Και γι' αυτό είναι καλό να ενωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Κι επαναλαμβάνω, όσοι διστάζουν ακόμα, αν μ' ακούν τώρα που μιλάω εδώ, δε θα πρέπει να διστάζουν. Θα πρέπει να έρθουν μαζί μας, να μας κάνουν πιο δυνατούς.
                 Ο Ευάγγελος μίλησε για μένα και είπε ωραία λόγια. Δεν είμαι τόσο καλός όπως με περιέγραψε. Αναφέρθηκε όμως σ' εμένα ως «Γερμανό». Και θέλω να πω κάτι για τον εαυτό μου ως Γερμανό. Δεν είμαι υποψήφιος ως Γερμανός. Είμαι υποψήφιος ως Ευρωπαίος. Ως Ευρωπαίος που πιστεύει σε κάτι.
                 Δεν είναι θέμα να είσαι Γερμανός ή Έλληνας ή Φιλανδός ή Μαλτέζος ή Πορτογάλος. Δεν έχει σχέση η εθνικότητα. Σχέση έχει η κοινωνική δικαιοσύνη, ο εκπολιτισμός ενός ακραίου καπιταλισμού στις αγορές, ο περιορισμός της κερδοσκοπίας. Είναι θέμα θέσεων εργασίας. Είναι θέμα αξιοπρεπών αμοιβών. Είναι θέμα ευκαιρίας για ζωή για τους νέους ανθρώπους.
                 Και αυτό δεν έχει σχέση με Γερμανία, Ελλάδα, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει σχέση με το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Έχει σχέση με την ιδέα της Ευρώπης. Η δική μου Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη όπου οι μεγάλες και ισχυρές χώρες κάνουν μάθημα στις μικρότερες ή στις πιο αδύναμες χώρες.
                 Η δική μου Ευρώπη είναι Ευρώπη συνεργασίας και ίσης βάσης. Η δική μου Ευρώπη είναι η Ευρώπη που θα δημιουργούμε κοινά θεσμικά όργανα, όπου θ' αποτελεί το συμβιβασμό για να υπάρχει ισότητα σε όλους. Την ιδέα αυτή πρέπει να την υπερασπιστούμε, ότι όλα τα κράτη είναι ίσα και ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας.
                 Αυτή είναι η ιδέα της Ευρώπης, ότι δεν υπάρχει ένα κράτος που να είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα. Όλα τα έθνη, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, στο ίδιο επίπεδο. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και οι δυνατοί, οι ισχυροί, δε θα χρησιμοποιούν τη δύναμη και την ισχύ τους για να επιβληθούν σε άλλους, αλλά για να ενισχύσουν τους άλλους.
                 Αυτό που βλέπουμε τώρα να γίνεται στη Χερσόνησο της Κριμαίας, είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη δύναμή του απέναντι στους αδύναμους. Η πολιτική της εξουσίας και των δυνάμεων δεν είναι η ιδέα μας. Δεν είναι αυτή η ιδέα της Ευρώπης. Η ιδέα της Ευρώπης είναι τα κράτη και τα έθνη να συνεργάζονται πέρα από τα σύνορα και όλοι μαζί και όχι να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.
                 ​Και άρα δεν μιλάμε για τη Γερμανία, μιλάμε για την πιο πλούσια περιοχή του κόσμου που μπορεί το πλούτο της να τον διανέμει σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η ιδέα. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εγώ θέλω. Και ζητώ την υποστήριξή σας, επειδή θέλω να γίνω Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καθοδηγήσω την Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι ως Γερμανός, ως Ευρωπαίος. Όχι ως Γερμανός, ως σοσιαλιστής. Ως Ευρωπαίος σοσιαλιστής.
                 ​Και φτάνω στην τελευταία μου παρατήρηση. Η χώρα σας έχει λαμπρή ιστορία. Η χώρα σας έχει τεράστια συνεισφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όχι όμως μόνο πριν από 3.000 χρόνια. Έχω σεβασμό για το μεγάλο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, αλλά ως Γερμανός σοσιαλδημοκράτης τιμώ και τον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας στον 20ο αιώνα. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τις δυνάμεις του φασισμού στην δεκαετία του '70.
                 ​Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να μιλάμε μόνο για τον Περικλή, αλλά και γι' αυτούς που αγωνίστηκαν τότε. Εγώ έγινα μέλος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1974, τη χρονιά που έγινε η Ελλάδα και πάλι ελεύθερη και ήμασταν περήφανοι που μπορέσαμε να την υποστηρίξουμε τότε.
                 ​Και γιατί αναφέρομαι στο τέλος στην ιστορία; Γιατί από την ιστορία πρέπει να διδαχτούμε και θα κάνω μια ακόμη αναφορά στην αρχαία ιστορία. Μια αναφορά στην ιστορία του 20ου αιώνα. Όποτε οι άνθρωποι απελπίζονται, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει μέλλον γι' αυτούς, γιατί χάνουν τις δουλειές τους, γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι η δημοκρατία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, τότε οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τη δημοκρατία.
                 ​Άρα για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία χρειαζόμαστε ασφάλεια. Ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Δηλαδή ότι θα έχουν δουλειά με μισθό, από τον οποίο να μπορούν να ζουν και να αισθάνονται ότι τα παιδιά τους αφού μορφωθούν θα βρουν κι αυτά δουλειά.
                 ​Οι άνθρωποι δεν περιμένουν από εμάς να τους κάνουμε εκατομμυριούχους, αλλά περιμένουν ότι θα φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα μπορούν να βρουν μια δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό γι' αυτούς και τα παιδιά τους.
                 ​Και ως εκ τούτου αυτές οι εκλογές δεν θα αποφασίσουν μόνο σε σχέση με την Αθήνα, την Ελλάδα, θα αποφασίσουν και για τις Βρυξέλλες. Κι αυτό που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα. Αυτοί που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη, αυτοί που θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα, την Ελλάδα προς το καλύτερο, χρειάζονται την Ευρώπη η οποία θα πηγαίνει προς μια καλύτερη κατεύθυνση λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη με περισσότερη αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που δεν θα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Όχι. Μια Ευρώπη που θα βάζει την πίστη κάθε πολίτη στην Ευρώπη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Όχι μια Ευρώπη που θα είναι μια ανώνυμη δύναμη. Μια Ευρώπη ανοιχτή όπου θα υπάρχει λογοδοσία.
                 ​Με ένα νέο βηματισμό. Ένα βηματισμό προς τα εμπρός. Με επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έχει οριστεί από τους πολίτες. Θέλω να γίνω αυτός που θα είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχω την ευκαιρία αν με στηρίξει η ευρωπαϊκή αριστερά, ενωμένη και όχι διαιρεμένη. Θέλουν να με υποστηρίξουν, να ενταχθούν στην Ελιά, να ψηφίσουν για εμένα, να ψηφίσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αλλάξει η Ευρώπη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
                 ​Ευχαριστώ πολύ.

                 Νεο μήνυμα Βενιζέλου σε ΔΗΜΑΡ και εκείνους που δεν πήγαν στην ΕΛΙΑ

                  Μεσα απο την ομιλια του στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης της ελιάς και πριν ανεβεί στο βημα ο Μάρτιν Σουλτς υποψηφιος του ΕΣΚ για την ευρωπαϊκή ένωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλα μηνυμα προς τη ΔΗΜΑΡ , το Γιώργο Παπανδρέου και όλους εκείνους που δεν πηγαν στην ιδρυτική διακήρυξη της ελιάς . Αυτη τη φορα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε ΔΗΜΑΡ και όλους τους αλλους να ξανα σκεφτούν τις αποφασεις τους. Η ομιλια του κ. Βενιζέλου εχει ως εξης :

                  ​Φίλες και φίλοι, παίρνω το λόγο στο τέλος της Συνδιάσκεψής μας, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, για να υποδεχθώ εκ μέρους όλων μας τον Μάρτιν Σουλτς.
                  Το προηγούμενο σαββατοκύριακο στη Ρώμη το Εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εξέλεξε σχεδόν ομόφωνα με μία εντυπωσιακή πρωτοφανή πλειοψηφία κοινό υποψήφιό μας για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάρτιν Σουλτς.
                  Ο Μάρτιν είναι τώρα το πρόσωπο, το ζωντανό και συγκεκριμένο πρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που δίνει με τη στήριξη όλων μας τον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο το ιστορικό βάρος που επωμίζεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους πολίτες αυτήν την άλλη αφήγηση για την Ευρώπη, για την οποία όλοι διαρκώς μιλάμε.
                  Τώρα πια γινόμαστε συγκεκριμένοι. Μέσα από το Μανιφέστο που ενέκρινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο το συνέδριό μας στη Ρώμη, δεν αρκεί όμως το Μανιφέστο ως ένα κείμενο, χρειάζεται ανθρώπους που να το διερμηνεύουν αυτό, να μπορούν να το πουν με απλά λόγια απευθυνόμενοι στους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλες τις χώρες-μέλη, απευθυνόμενοι σε 28 κοινωνίες πολιτών.
                  Απευθυνόμενοι στους νέους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης, αυτοί είναι δύσπιστοι, αυτοί θέλουν να δουν ότι μπορεί η Ευρώπη να ξαναγίνει η Ευρώπη των αξιών, των οραμάτων μας, των ευαισθησιών μας.
                  Η Ευρώπη που πιστεύει στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα, την πολυφωνία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, αλλά βεβαίως τη συνοχή, την αλληλεγγύη, η Ευρώπη που ήταν πάντα ένα πεδίο ανταγωνισμών και πολέμων και που δεν πρέπει να ξαναγίνει ένα γήπεδο ψυχρού πολέμου.
                  Και χαίρομαι πραγματικά, γιατί με τον Μάρτιν Σουλτς μας συνδέει μια προσωπική φιλία κι έτσι μπορώ να μαρτυρήσω πως δεν έχει μόνον τις θεσμικές ιδιότητες και τη μακρά πολιτική εμπειρία που απαιτείται για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά έχει το ηθικό και συναισθηματικό βάθος και βάρος που απαιτείται για τα καθήκοντα αυτά, μέσα στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που θέλει να ξεπεράσει την κρίση και να ακολουθήσει ξανά μια ιστορική προοπτική.
                  Ο Μάρτιν ως εν ενεργεία Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζει στο υψηλότερο δυνατό βαθμό τις ευαισθησίες, αλλά και το κεκτημένο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ξέρει τι σημαίνει η ανάγκη για υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, για μια Ευρώπη που λειτουργεί θεσμικά, με διαφάνεια, με σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, με σεβασμό στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού αλλά και των 28 Εθνικών Κοινοβουλίων.
                  Ο Μάρτιν ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα τόσα χρόνια ως επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γνωρίζει ποια είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, αλλά και τις Κυβερνήσεις. Ξέρει πόσο σκληρή είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην κοινοτική μέθοδο λήψης των αποφάσεων και τη διακυβερνητική πραγματικότητα, γιατί οι συσχετισμοί είναι κυρίως εθνικοί.
                  Οι Κυβερνήσεις υπό την πίεση εθνικών πολιτικών αναγκών είναι αυτές οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο, χρειάζεται συνεπώς μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να μπορεί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι ένας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ως πολιτική προσωπικότητα να μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο μέσα στο θεσμικό οικοδόμημα της Ευρώπης.
                  Ο Μάρτιν γνωρίζει όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις πραγματικές αγωνίες, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες των πραγματικών ανθρώπων, των ανθρώπων της καθημερινότητας. Γιατί ποτέ δεν ξέχασε την πόλη από την οποία ξεκίνησε, στην οποία ήταν Δήμαρχος, ποτέ δεν ξέχασε τι σημαίνει να είσαι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να αγωνίζεσαι για την επιβίωση.
                  Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι τώρα δίνεται μια μάχη ιδεών, αξιών, μία μάχη πολιτικών προσανατολισμών στην Ευρώπη. Μας λένε: Είστε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην ίδια Κυβέρνηση. Ναι και το SPD είναι μαζί με την κα Μέρκελ στην ίδια Κυβέρνηση στη Γερμανία και το ίδιο συμβαίνει στην Ιταλία, το ίδιο συμβαίνει στην Ολλανδία, το ίδιο συμβαίνει στην Αυστρία.
                  Τώρα όμως βλέπετε ότι κατεβαίνουμε με διαφορετικά μέτωπα, διαφορετικά κόμματα, διαφορετικά ψηφοδέλτια, διαφορετικούς υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα φαίνονται οι ιδεολογικές και αξιακές διαφορές, τώρα δίνουμε μία μεγάλη μάχη για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς κι αυτοί οι συσχετισμοί είναι συσχετισμοί ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική αντίληψη, ανάμεσα στην αντίληψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την αντίληψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
                  Κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε επίσης ότι ο Μάρτιν είναι ναι Γερμανός πολίτης και Πολιτικός, αλλά ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πάνω απ΄ όλα Ευρωπαίος πολίτης και Πολιτικός και έχει πολύ μεγάλη σημασία να του πούμε πως εδώ στην Ελλάδα τον αγαπούμε, τον στηρίζουμε, τον θεωρούμε άνθρωπό μας, επειδή είναι ο Ευρωπαίος Μάρτιν Σουλτς κι επειδή ως Γερμανός αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.
                  Μάρτιν, επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν είτε το μεγαλύτερο σε ποσοστό ψήφων κόμμα μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είτε ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστό ψήφων κόμματα. Τώρα έχει πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης, της υπευθυνότητας, του λόγου της αλήθειας, των δύσκολων αποφάσεων.
                  Και χθες και σήμερα στη Διάσκεψη αυτή συγκεντρωθήκαμε ισότιμα όχι μόνον εμείς του ΠΑΣΟΚ, αλλά φίλοι και συναγωνιστές από άλλα κόμματα, άλλες κινήσεις, συγκεντρωθήκαμε πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και συγκροτήσαμε την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη.
                  Εσύ έχεις μεσογειακό ταμπεραμέντο, παρότι Γερμανός και μπορείς να καταλάβεις πολύ καλά τι συμβολίζει η ελιά. Η ελιά συμβολίζει και τον ευρωπαϊκό πολιτικό νότο, στον οποίον πιστεύω βαθειά ότι ανήκεις, γιατί είναι μία ιδεολογική έννοια ο ευρωπαϊκός πολιτικός νότος.
                  Εμείς λοιπόν όλοι έχουμε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο και εκπροσωπούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε για τη νίκη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για τη δική σου νίκη, θέλουμε να είσαι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
                  Βεβαίως θα θέλαμε να είναι και άλλοι μας φίλοι εδώ, θα θέλαμε να είναι εδώ και η ΔΗΜΑΡ, θα θέλαμε να είναι εδώ άνθρωποι που ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές θα πείσουμε κι άλλους και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα είναι τέτοιο ώστε να δημιουργήσει μια δυναμική.
                  Ξέρω ότι στο πρόγραμμά σου περιλαμβάνεται στη συνέχεια μια συνάντηση με το φίλο μας το Φώτη Κουβέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχεις και σήμερα μια ακόμη ευκαιρία να του πεις πόση μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση, γιατί αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της περιφέρειας και του νότου.
                  Γιατί όπως εμείς στηρίζουμε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και εσένα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα 28 κόμματα τα εθνικά, έχουν άποψη για την Ελλάδα και ξέρουν ότι χωρίς κυβερνητική σταθερότητα και δύσκολες αποφάσεις δεν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, δεν μένει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ζώνη του Ευρώ, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να κάνουμε την Ελλάδα ξανά μια κανονική θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη.
                  Κι επίσης ξέρω Μάρτιν ότι θα έχεις την ευκαιρία να δειπνήσεις με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, το Δήμαρχο Αθηναίων, το Γιώργο Καμίνη. Είναι ένα ωραίο παράδειγμα η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, όπως και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
                  Είναι τα πρόδρομα φαινόμενα, γιατί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010 στηρίξαμε όλοι μαζί και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αυτές τις υποψηφιότητες που νίκησαν και θα ξανανικήσουν τώρα, όπως νικούν οι υποψήφιοί μας σε Συνδικάτα, σε Ομοσπονδίες, σε Επιστημονικούς Συλλόγους, σε Επιμελητήρια, παντού καταγράφουμε σημαντικές νίκες της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς.
                  Αυτό πρέπει να μετασχηματίσουμε σε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, αυτό κάνουμε τώρα και χαίρομαι γιατί με τη δική σου παρουσία εδώ στη Συνδιάσκεψη μπροστά στους εκπροσώπους που εκφράζουν όλους αυτούς τους φορείς που βλέπεις κάτω από το όνομα και το σύμβολο της Ελιάς, έρχεσαι εσύ ως ο υποψήφιός μας να επικυρώσεις αυτό το εγχείρημα και να του δώσεις την ευρωπαϊκή του διάσταση.
                  Με αυτά τα λόγια και με όλη μου την προσωπική και συντροφική αγάπη, σε παρακαλώ να έρθεις στο βήμα. Ευχαριστώ.

                  Συνέντευξη - Ο πρέσβης του Αζερμπαιτζαν στην Αθήνα

                   Χοτζαλί - έγκλημα που μένει ατιμώρητο

                   Ο πρέσβης του Αζερμπαιτζαν μιλά για το έγκλημα της σύγχρονης κοινωνίας

                   Χοτζαλί - έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ετσι χαρακτηρίζεται απο τη χωρα του Αζερμπαιτζαν τα εγκλήματα απο τη γενοκτονια του Χοτζαλί που φέτος συμπληρώνονται 22 χρονια. Με την ευκαιρια αυτη, ο πρέσβης του Αζερμπαιτζαν στη χώρας μας κ. Rahman Mustafayev μιλαει  για τη μαζική αυτη δολοφονία αθώων ανθρώπων για την οποία αναφέρει πως οι Αρμένιοι δεν έχουν ποτε τιμωρηθεί.

                   1. Κ. Πρέσβη, πρόσφαται στο Αζερμπαϊτζάν τιμήθηκε η θλιβερή επέτειος – συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, στις 26 Φεβρουαρίου 1992. Παρακαλώ, πείτε μας περισσότερα γι' αυτή την τραγωδία.
                   Κάθε χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου, στο Αζερμπαϊτζάν τιμάται η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Χοτζαλί. Η τραγωδία της πόλης Χοτζαλί αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν. Πριν από 22 χρόνια, τη νύχτα μεταξύ της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου 1992, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του βαρύ οπλισμού του 366ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού του Ρωσικού στρατού, στρατοπεδευμένων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που έπρεπε να παίζει το ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή, επιτέθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, που είχε 7000 κατοίκους, και διέπραξαν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων της πόλης. Κατά την προσπάθειά των κατοίκων να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν, δέχτηκαν πυρά από αρμενικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, 613 άτομα σκοτώθηκαν βίαια, μεταξύ τους 106 γυναίκες, 63 παιδιά και 70 ηλικιωμένοι. 8 ολόκληρες οικογένειες εξοντώθηκαν ολοσχερώς. 487 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων 76 παιδιών, 1.275 πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους οποίους τα 150 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
                   2. Ποια ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την τραγωδία;
                   Ο παγκόσμιος τύπος έχει καλύψει αυτά τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο. Θα αναφέρω μόνο μερικά από τα πρωτοσέλιδα αποσπάσματα των εφημερίδων της εποχής:
                   La Croix l'Evenement Journal (Paris): "Armenians attacked a settlement of Khojaly. The whole world has seen the mutilated corpses" (March 25th 1992).
                   The Sunday Times (London):"Armenian Soldiers Massacre Hundreds of Fleeing Families" (March 1, 1992).
                   Financial Times (London): "Armenians shot down a column of refugees escaping to Agdam. Azerbaijanis counted hundreds of bodies" (March 9th 1992).
                   Valeur Actuelle Journal (Paris): "Armenians destroyed the Azerbaijanis of Karabakh massacring more than a hundred of Muslim settlements". (March 14th 1992).
                   Le Mond: "Foreign journalists based in Agdam saw 3 persons scalped and with pulled out nails among the women and children killed in Khojaly. That is not an Azerbaijani propaganda, but reality". (March 14th 1992).
                   3. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί ανοιχτά τους Αρμένιους αξιωματούχους για το έγκλημα αυτό...

                   Η άμεση ανάμιξη και ευθύνη των αρμενικών αρχών για το έγκλημα αυτό δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν. Όλη η επιχείρηση της κατοχής της πόλης Χοτζαλί και της εξόντωσης των κατοίκων της είχε σχεδιαστεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, οι οποίες μέχρι τότε είχαν ήδη καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Ο σημερινός Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν αναγνώρισε ανοιχτά το ρόλο των Αρμενίων στρατιωτικών στο εν λόγω έγκλημα. Σε μια συνέντευξη με τον Βρετανό δημοσιογράφο Thomas de Waal, που στη συνέχεια δημοσιεύθηκε σε βιβλίο, δήλωσε τα εξής: "Πριν από τα γεγονότα στην πόλη Χοτζαλί, οι Αζέροι πίστευαν ότι μπορούν να αστειεύονται μαζί μας, νόμιζαν ότι οι Αρμένιοι είναι άνθρωποι που δεν θα σήκωναν πότε το χέρι τους κατά του άμαχου πληθυσμού. Όμως καταφέραμε να σπάσουμε το στερεότυπο αυτό". (Thomas de Waal, "Black Garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war", NYU Press, 2003, page 169-172). Μετά από μια τέτοια ομολογία χρειάζεστε κάποιο άλλο επιχείρημα;
                   4. Υπήρχε κάποια διεθνής νομική εκτίμηση για τα τραγικά γεγονότα του Χοτζαλί;
                   Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να σημειώσω ότι, δεδομένης της μεγάλης κλίμακας και της φύσης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των άμαχων κατοίκων του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Χοτζαλί, οι πράξεις αυτές εμπίπτουν στον ορισμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις αυτές, την περίοδο 2010-2013 τα Κοινοβούλια μιας σειράς χωρών - του Περού, του Μεξικού, της Κολομβίας, του Καναδά, του Πακιστάν, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας και της Ιορδανίας, καταδίκασαν το γεγονός ως "μαζική σφαγή και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Οι 15 Πολιτείες των ΗΠΑ το έχουν ήδη αναγνωρίσει ως "σφαγή".
                   Η εκστρατεία συνεχίζεται. Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω την Ελληνική Βουλή, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας να μην αγνοούν τη διεθνή εκστρατεία, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της Αρμενίας, και να δώσουν την πολιτική και νομική εκτίμηση των εγκλημάτων του Χοτζαλί.
                   5. γιατί είναι τόσο σημαντικό για σας να υπάρχει μια πολιτική και νομική αξιολόγηση αυτής της τραγωδίας;
                   Η Διεθνής Εκστρατεία για την καταγγελία των εγκλημάτων των αρμενικών στρατιωτικών έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τη μνήμη όλων των σκοτωμένων και άγρια βασανισμένων πολιτών του Αζερμπαϊτζάν. Είναι σημαντική για όλους τους λαούς του κόσμου. Ας θέσουμε ένα ερώτημα - γιατί συνέβη η τραγωδία του Χοτζαλί; Επειδή όλα τα προηγούμενα εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού του Αζερμπαϊτζάν, για τα οποία ήταν ένοχοι οι αρμενικές στρατιωτικές συμμορίες και πολιτικοί της Αρμενίας, έμειναν ατιμώρητα, μεταξύ τους:
                   • η γενοκτονία του 1918, όταν στο Μπακού και σε άλλες περιοχές της χώρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30.000 άμαχοι πολίτες,
                   • οι μαζικές σφαγές των Αζέρων στην Αρμενίας το 1918 – 1920,
                   • η απέλαση 150.000 Αζέρων από την Αρμενία το 1948 - 1953, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν χιλιάδες οικογένειες,
                   • η απέλαση από την Αρμενία περίπου 250.000 Αζέρων από τα εδάφη που ιστορικά τους ανήκουν το 1987-1988. Μετά την οποία η Αρμενία μετατράπηκε σε "εθνικά καθαρή" χώρα, καθώς σύμφωνα με τα Ρωσικά στατιστικά στοιχεία, το 1918 οι Αζέροι αντιπροσώπευαν πάνω από το 30% του πληθυσμού της Αρμενίας.

                   Μια απέλαση μετά την άλλη, μια εθνοκάθαρση μετά την άλλη, μια γενοκτονία μετά την άλλη. Οι Αρμένιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί δεν έχουν τιμωρηθεί ποτέ για τα εν λόγω εγκλήματα. Έτσι, είχαν αποκτήσει την αίσθηση της απόλυτης ατιμωρησίας. Έτσι, διέπραξαν το Χοτζαλί. Εν τούτοις, απαντώντας στην ερώτηση σας, θέλω να σημειώσω ότι μια τέτοια αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δε θα μείνουν ατιμώρητα, ότι δε θα υπάρξουν ξανά τραγωδίες όπως αυτή του Χοτζαλί.

                   Σκληρά λόγια απο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία εξηγώντας γιατί θλίβεται οπως λέει

                    Στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου η οποία επι κυβερνησης του ηταν υποδιοικητής της ΑΤΕ Ντινα Λαζαρη επισημοποιει το διαζύγιο της με το ΠΑΣΟΚ του οποίου ειναι μέλος αλλα και φιλικά προσκείμενη στην οικογενεια Αρσένη γράφοντας στο διαδίκτυο :
                    "Με ρωτάνε αν θα πάω στη «Συνδιάσκεψη». Ασφαλώς ΟΧΙ! Πέρασε ο καιρός που μπορούσαμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Οι τακτικισμοί, τα αδειάσματα, οι ευκαιριακές συμφωνίες στρατηγών χωρίς στρατούς, το μπαλαμούτι, τα στημένα photo opportunities, η προσχηματική ενότητα, οι μαϊμουδιές, οι παράγκες και τα παραπήγματα οδηγούν στην εξαΰλωση. Δε με εκφράζουν και με βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Θλίβομαι...»

                    Πιο βαθιά ο Κ. Σημίτης στην ΕΛΙΑ με άρθρο παρέμβαση

                     Μετά την εμφάνισή του στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς», ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δίνει το «παρών» και με ένα εκτενές άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής, με τίτλο «Η χώρα χρειάζεται ρεαλισμό».Το τέλος της περιόδου των μνημονίων, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν θα σημάνει μια γοργή επιστροφή στην ομαλότητα, μια και τα αλληλένδετα προβλήματα σε Ελλάδα και ευρωζώνη δεν μπορούν να λυθούν ως δια μαγείας, αλλά με επίπονη προσπάθεια, υπερβάσεις και ανατροπές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

                     Η χώρα, τονίζει ο κ. Σημίτης, πρέπει να συνειδητοποιήσει τα προβλήματά της και να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτά, για να τα ξεπεράσει.

                     Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Σημίτη:

                     Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση βασίζουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους στην κοινή υπόθεση ότι το τέλος της περιόδου των μνημονίων θα σημάνει μια γοργή επιστροφή στην ομαλότητα. Βεβαιώνουν ότι οι συνταγές που προσφέρουν θα εξασφαλίσουν τη δραστική ανάκαμψη της χώρας. Τα αλληλένδετα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρωζώνη, δεν μπορούν όμως να λυθούν ως διά μαγείας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι διαβεβαιώσεις αυτές. Χρειάζονται συστηματική και επίπονη προσπάθεια, ριζικές υπερβάσεις και ανατροπές και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Μία σύντομη απαρίθμηση των κρίσιμων θεμάτων της χώρας δείχνει το εύρος της επιβεβλημένης αλλαγής.

                     1. Η παραγωγική βάση της χώρας είναι περιορισμένη, η ποιότητα των προϊόντων χαμηλή, οι τεχνολογικές γνώσεις ανεπαρκείς, το κόστος παραγωγής υψηλό.

                     2. Συνέπεια είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η παραγωγή που δεν βρίσκει διεξόδους στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να στηρίξει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

                     3. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερο απ' ό,τι παράγει. Η οικονομική πολιτική προσαρμοζόταν κατά κανόνα στα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Αποτέλεσμα ήταν το κράτος παροχών, η πελατειακή πολιτική και η πλημμύρα των συντεχνιακών ομάδων. Συνέπεια ήταν τα συνεχή ελλείμματα των προϋπολογισμών, των ισοζυγίων πληρωμών, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και η σημερινή κρίση. Το πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό σύστημα παραμένει όμως περίπου το ίδιο, παρόλο που χρεοκόπησε αμετάκλητα.

                     4. Το κράτος είναι αναποτελεσματικό. Το χαρακτηρίζουν οι υστερήσεις στην οργάνωση της διοίκησης, το χαμηλό επίπεδο των γνώσεων και των ικανοτήτων των υπαλλήλων, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η πολυνομία, η τυπολατρία.

                     5. Η ανεργία. Η μη παραγωγική απασχόληση. Η πληθώρα μεταπρατών, μεσαζόντων, διαμεσολαβητών, ο υπερβολικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τα καθήκοντα που επιτελούν, το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων ανεύρεσης ικανοποιητικής εργασίας.

                     6. Οι δυσκολίες στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων λόγω έντονης αντίδρασης του πλέγματος εξουσίας που διαμόρφωσε η συλλειτουργία κομμάτων, συντεχνιών οικονομικών συμφερόντων και πελατειακών δικτύων. Η χωρίς ενδοιασμούς αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή.

                     Δεν υπάρχουν λύσεις σε αντιπαρά­­θεση με την ΕΕ ή αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο

                     Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από την Ελλάδα είτε σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Eνωση είτε αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα είναι ενταγμένη από τα πράγματα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές σύστημα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Η αυτονομία της χώρας λειτουργεί μέσα σε ένα υπέρτερο πλαίσιο καθοριστικό για τις δυνατότητές της και άρα τις επιλογές της. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τη θέλησή μας οτιδήποτε και αν ζητήσουμε. Διαμαρτυρόμαστε για τους τοκογλυφικούς τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα.

                     Παρ' όλα αυτά προσφεύγουμε πάντα στις ίδιες αγορές για να δανειστούμε, επειδή κανένας άλλος δεν μας δανείζει. Το λογικό συμπέρασμα, να ξοδεύουμε λιγότερο για να μη δανειζόμαστε, θεωρείται έκφραση μιας ανάλγητης πολιτικής λιτότητας. Eντονη δυσπιστία αντιμετωπίζει και το συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε μέλη ενός υπερεθνικού συνόλου, όπως η Ευρωζώνη. Oμως μόνοι μας δεν έχουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και αγορών, τη δυνατότητα να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη με χαμηλότερο επιτόκιο ή την εξασφάλιση ότι μπορούμε να προσφύγουμε στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης που βοηθούν τα κράτη-μέλη σε ώρα κρίσης.

                     Αναπόφευκτες οι νέες κρίσεις όσο θα υπάρχει αισθητή διαφορά ανταγωνι­στικό­τητας μεταξύ των εταίρων

                     Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν και αυτές μια σειρά από προβλήματα που είτε συναρτώνται με την αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος, είτε με την πρόληψη μιας παρόμοιας κρίσης στο μέλλον. Τέτοια είναι:

                     1. Η διαφορά επιπέδων ανάπτυξης μεταξύ του πυρήνα της Ενωσης και της περιφέρειάς της, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών και τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι ο αυξανόμενος δανεισμός και το αυξανόμενο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των περιφερειακών χωρών. Κατά τις χώρες του πυρήνα η θεραπεία του φαινομένου αυτού απαιτεί δημοσιονομικούς περιορισμούς και συνεχή διαρθρωτικά μέτρα. Είναι κατ' αυτούς η πολιτική που θα επιτρέψει στις χώρες της περιφέρειας να υπερβούν από μόνες τους τις δυσκολίες τους παρά το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια ωραιοποίηση της κατάστασης. Στην πραγματικότητα παροδικές βελτιώσεις και νέες κρίσεις θα είναι αναπόφευκτες στην περιφέρεια και θα διαδέχονται η μία την άλλη όσο θα υπάρχει αισθητή διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εταίρων.

                     2. Λύση αποτελεί είτε η αμοιβαιοποίηση των χρεών που δεν επιτρέπεται σήμερα είτε η δημιουργία ενός συστήματος μεταφοράς πόρων προς την περιφέρεια πέραν των υφισταμένων σήμερα μεταβιβάσεων των διαρθρωτικών ταμείων. Τα θέματα αυτά παραμένουν ωστόσο ταμπού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόλυτη σιωπή συνάντησαν και άλλες προτάσεις π.χ. για τη δημιουργία ενός υπερεθνικού συστήματος ασφάλισης, που θα παρέχει στοχευμένη στήριξη σε χώρες που έχουν υποστεί σοβαρά οικονομικά πλήγματα.

                     3. Η κρίση αντιμετωπίστηκε με μέτρα που δεν προβλέπονταν στις Συνθήκες και ήταν μάλιστα αντίθετα στο πνεύμα τους, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM). Μια πληθώρα νέων ρυθμίσεων, όπως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», και ένα σύνολο κανονισμών (six pack/two pack) καθόρισαν νέους κανόνες ελέγχου των δημοσιονομικών κάθε χώρας. Οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών π.χ. τώρα πια ελέγχονται και εγκρίνονται από το ευρωπαϊκό κέντρο. Το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου είναι όμως πολύπλοκο, δυσεφάρμοστο και ελλιπές. Ασαφές παραμένει ποιος θα το αποτιμά και πώς θα διαμορφώνεται η οικονομική και η δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη χρειάζεται οπωσδήποτε μια οικονομική κυβέρνηση ικανή να την καθοδηγεί. Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης έχει συζητηθεί στην Ευρωζώνη με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Αλλαγές σ' αυτή την κατεύθυνση δεν είναι επιθυμητές απ' όλες τις χώρες του πυρήνα.

                     Υπάρχει ανάγκη για δράσεις που θα εξισορροπούν τις διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας

                     4. Η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και δραστικής επέκτασης της ενιαίας διακυβέρνησης είναι αναμφισβήτητη. Από όλους σχεδόν αναγνωρίζεται ότι το κοινό νόμισμα χωρίς ενιαία δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης θα παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα. Κοινός τόπος είναι επίσης η ανάγκη ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ώστε να πραγματοποιούνται δράσεις που θα εξισορροπούν τις διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και θα επιτρέπουν τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των υποδομών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζητούμενο είναι και κοινοί φορολογικοί κανόνες ώστε να αποφεύγεται το φορολογικό ντάμπινγκ και η φοροδιαφυγή κυρίως των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

                     Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός υπουργείου Οικονομικών της Ένωσης

                     5. Η εμβάθυνση όμως της ολοκλήρωσης στο επίπεδο της Ευρωζώνης θέτει σημαντικά προβλήματα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ήδη έχει επισημανθεί το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων των εκτελεστικών ευρωπαϊκών οργάνων. Η εξουσία βρίσκεται σήμερα με τρόπο ασυμμετρικό στα χέρια των χωρών με τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και των κεντρικών γραφειοκρατικών μηχανισμών της Ένωσης ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι λαοί που εφαρμόζουν τις αποφάσεις τους ελάχιστες δυνατότητες έχουν να τις αμφισβητήσουν μέσω των αντιπροσωπευτικών οργάνων της ΕΕ. Εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις δεν λογοδοτούν ούτε κρίνονται για τις πράξεις τους. Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ένωση αποτελεί κοινό τόπο. Όπως και το διαζύγιο μεταξύ εξουσίας και υποχρέωσης λογοδοσίας.

                     Η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας στο σύστημα της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης που θα αποτελείται είτε από τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της ΟΝΕ ή από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων. Διαδεδομένη είναι επίσης η γνώμη ότι για να επιτευχθεί μια ενιαία και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός υπουργείου οικονομικών της Ένωσης. Ο υπουργός θα επιλέγεται και θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. Πιο συντηρητικές προτάσεις προβλέπουν τη σύσταση μιας «Επιτροπής Εποπτείας του ευρώ» στην οποία θα συμμετέχουν εκατό εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων και ανάλογος αριθμός ευρωβουλευτών. Η Επιτροπή αυτή θα έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες.

                     6. Οι προτάσεις για έναν νέο τρόπο συνολικής διακυβέρνησης της Ένωσης δεν έχουν μέχρι τώρα απασχολήσει συστηματικά είτε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών είτε τα όργανα της Ένωσης στις μεταξύ τους επίσημες συζητήσεις. Ούτε είναι πιθανό να τις απασχολήσουν άμεσα, αν και προβληματισμοί εκφράζονται από διάφορες πλευρές. Συναντούν τις έντονες αντιρρήσεις ορισμένων κρατών, που φοβούνται ότι θα χάσουν κάθε δυνατότητα επιρροής στις εξελίξεις σε περίπτωση πολιτικής ενοποίησης. Ένα πρόσθετο ιδιαίτερα σοβαρό εμπόδιο είναι ότι η αποδοχή των προτάσεων αυτών προϋποθέτει την αλλαγή των Συνθηκών. Έντονη βούληση για την τροποποίησή τους δεν υπάρχει όμως κάτω από τις κρατούσες συνθήκες. Οι πολίτες σε αρκετές χώρες, αν και θέλουν να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ευρωζώνης, φαίνεται να αμφισβητούν τη θεσμοθέτηση μιας υπερεθνικής οικονομικής ή και πολιτικής εξουσίας που θα μπορεί να αποφασίζει για θέματα της χώρας τους ανεξάρτητα από την άποψη της κυβέρνησης ή του κοινοβουλίου τους. Πιο εφικτή είναι μια νέα Συνθήκη για την Ευρωζώνη, η οποία θα ενοποιήσει τις σημερινές πολλαπλές ρυθμίσεις σ' ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο και θα θεσμοθετήσει τις αναγκαίες αλλαγές για μια οικονομική κυβέρνηση που επιλέγεται και λογοδοτεί δημοκρατικά.

                     Το πρόβλημα μιας συντονισμένης αποτελεσματικής δράσης των χωρών της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο την υπέρβαση της σημερινής κρίσης και την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον. Αφορά το πολύ σοβαρότερο θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα και του ελέγχου των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Σ' έναν πολυπολικό κόσμο, όπου οι άλλες μεγάλες δυνάμεις θα αυξάνουν τις σφαίρες επιρροής τους, η Ευρώπη για να διατηρήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της και να μιλά με μια φωνή. Αλλιώς θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι σε μια πεντηκονταετία καμιά από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ανήκει πια στις οχτώ σημαντικότερες χώρες του κόσμου παρ' όλο που σήμερα ανήκουν σ' αυτές τέσσερις.

                     Με ενημέρωση θα γίνουν κατανοητά τα προβλήματα, οι νομοτέλειες, οι περιο­ρισμοί και οι δυνατότητες της χώρας

                     Για την Ελλάδα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά το μνημόνιο. Όχι μόνο γιατί θα παύσει να ισχύει στη διάρκεια του έτους, αλλά και γιατί στην Ευρωζώνη ισχύουν ήδη παραπλήσιοι κανόνες που δεσμεύουν τα μέλη της στην τήρηση συγκεκριμένων επιδιώξεων, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταβολών και στον σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι για τη χώρα η διαμόρφωση μιας πολιτικής ατζέντας για την αντιμετώπιση της υστέρησής της στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Ευρωζώνη αλλά και για την ανάπτυξη της Ένωσης προς ένα καλύτερο πρότυπο – προς την οικονομική, δημοσιονομική και τελικά πολιτική ενοποίηση ως δημοκρατική Ένωση αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Αυτό προϋποθέτει όμως και άποψη και στόχους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της χώρας στην προσπάθεια αυτή.

                     Στόχος της εκλογικής αναμέτρησης δεν πρέπει να είναι η αντιπαράθεση γύρω από τα θέματα της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής και βεβαίως όχι το κυνήγι του σταυρού. Επιδίωξή της πρέπει να είναι η ενημέρωση των πολιτών, ώστε να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα, οι υπάρχουσες νομοτέλειες, οι περιορισμοί και οι δυνατότητες της χώρας. Να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα, να αποδεχθούν και να στηρίξουν τις επιβεβλημένες προσπάθειες. Να αλλάξουν οι νοοτροπίες ώστε οι πολίτες να μη ζουν σ' έναν μικρόκοσμο αποσυνδεδεμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις με τη φαντασίωση ότι είναι σε θέση να αποφύγουν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, ότι μπορούν άκοπα και χωρίς συνέπειες να διαφωνούν και να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Η χώρα χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα προβλήματά της και να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτά για να τα ξεπεράσει. Χρειάζεται ρεαλισμός.

                     Τι κρίνεται στην ευρω­κάλπη

                     Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι για τη χώρα η διαμόρφωση μιας πολιτικής ατζέντας για την αντιμετώ­πιση της υστέρησής της στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Ευρωζώνη αλλά και για την ανά­πτυ­ξη της Ένωσης προς ένα καλύτε­ρο πρότυπο. Αυτό προϋποθέτει όμως και άποψη και στόχους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της χώρας στην προσπάθεια αυτή.

                     Δημο­κρα­τι­κό έλλειμμα

                     Η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης στο επίπεδο της Ευρωζώνης θέτει σημαντικά προβλή­ματα και προκαλεί έντονες αντιδρά­σεις. Ήδη έχει επισημανθεί το πρόβλημα της δημο­κρατικής νομιμοποίησης. Η εξου­σία βρίσκεται με τρόπο ασυμμε­τ­ρι­κό στα χέρια των χωρών με τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και των κεντρι­κών γραφειοκρατικών μηχανισμών... Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ένωση αποτελεί κοινό τόπο.

                     Κόμμα φτιάχνει και ο τέως βασιλιάς;

                      Η επίσημη αφορμή ήταν το μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Παύλου. Ομως οι Γλίξμπουργκ έχουν κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού τους: τη δημιουργία κόμματος.

                      Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», όπου επισημαίνεται πως το μνημόσυνο που έφερε στην Αθήνα τους εκπροσώπους 40 βασιλικών οίκων της Ευρώπης και η εκδήλωση που προηγήθηκε με την πριβέ προβολή του ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς», λειτούργησαν και ως ευκαιρία των Γλίξμπουργκ για κινήσεις σχετικά με τη δημιουργία κόμματος.

                      Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέλη της οικογένειας έχουν ανοίξει κύκλο επαφών επί ελληνικού εδάφους, εξετάζοντας την πιθανότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ηδη μάλιστα φέρονται να έχουν βολιδοσκοπήσει απόστρατους και πρόσωπα με κοινωνικό στάτους, τα οποία είχαν εκφραστεί στο παρελθόν κολακευτικά για την τέως βασιλική οικογένεια. Μάλιστα, όπως σημειώνει το «Εθνος», δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η πρόσφατη μόνιμη μετεγκατάσταση του Νικόλαου και της συζύγου του Τατιάνας Μπλάτνικ στο Καστρί, σε μεζονέτα που νοίκιασαν από την οικογένεια Παπανδρέου.

                      Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Γλίξμπουργκ φιλοδοξούν να μιμηθούν τον Συμεών Β' της Βουλγαρίας, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός στη χώρα του το 2001. Ο τέως μονάρχης κυβέρνησε μέχρι το 2005 οπότε και έχασε τις εκλογές, ενώ στις κάλπες του 2009 δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή και παραιτήθηκε από την προεδρία.

                      Φωτογραφία: Eurokinissi

                      Τι λεει ο Β. Βενιζέλος στους βουλευτές του για τον ΣΥΡΙΖΑ

                       Μιλώντας στους βουλευτες του κόμματος του ο κ. Βενιζέλος τους είπε πριν απο λιγο πως αν αποτύχει η στρατηγικη εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορα και στις ευρωεκλογες τότε ολα θα ξανά γραφτούν απο την αρχη. Το σχολιο του κ. Βενιζέλου εγινε με αφορμή οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι μέρος του συστήματος και δεν μπορει να υποστηρίζει πως ειναι αντισυστημική δύναμη οπως έκανε το 2009.

                       Βενιζέλος προς Παπανδρέου: Γιώργο σε συμφέρει να πάει καλά η κυβέρνηση

                        Ολοκληρώθηκε η συσκεψη του κ. Βενιζέλου με τους βουλευτες του οι οποίοι ομως δεν ηταν ολοι παρόντες είτε δικαιολογημένα είτε οχι. Απο το σύνολο της ΚΟ έλειπαν περίπου δεκα βουλευτες και εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες και τα κενα που υπάρχουν στις περιφέρειες του Ιονίου , της Πελοποννήσου και της δυτικής Μακεδονιας .

                        Έλειπαν δικαιολογημένα κατα την ηγεσια οι : Απόστολος Κακλαμανης , Γιάννης Μανιάτης , Μιχάλης Κασσης , Κώστας Τριανταφυλλος , Αχμετ Χατζηοσμάν , Δημήτρης Σαλτουρος και Ατζελα Γκερέκου, ενω ο Φίλιππος Σαχινίδης επικοινψνησε τηλεφωνικα με τον κ. Βενιζέλο . 

                        Αδικαιολογητα εκτός του κ. Παπανδρέου έλειπαν θανος Μωραϊτης , Μιχάλης Χρυσοχοιδης και Νίκος Σιφουνάκης . 

                        Η συζητηση με το  κ. Βενιζέλο και τους βουελευετς πηγε και στο θεμα του ασυμβίβαστου. Οι περισσότεροι ειπαν οτι θα πρεπει να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο και όσοι θελουν να ειναι υποψηφιοι για την ευρωβουλη και ειναι βουλευτες θα πρεπει να παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας. 

                        Αν δεν νομοθετηθεί τότε το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε ανάλογη απόφαση με εκείνη του κ. Σαμαρα. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε για όσους απο το ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια θα τους ευχηθουν απλώς καλή επιτυχία.

                        Την ιδια ωρα σύμφωνα με πληροφοριες , στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχθές ο Βαγγέλης Βενιζελος και ο Γιώργος Παπανδρρέου, φέρεται να απάντησε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρωην πρωθυπουργό πως για την πολιτκη του υπόσταση τον συμφέρει να παει καλα η κυβέρνηση.

                         

                         

                        Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων ζητά η τρόικα


                         Μετά τα όσα έχει αλλάξει και θέλει να αλλάξει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, η Τρόικα έρχεται τώρα να αποδομήσει όλα όσα ξέραμε και στην πολιτική ζωή ζητώντας άμεσα, διαφάνεια στην πολιτική σκηνή και ειδικότερα στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

                         Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τρόικα έχει θεσπίσει έναν άξονα αλλαγών τις οποίες και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και διαμορφώνοντραι ως εξής:

                         Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
                         Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.
                         Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
                         Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.
                         Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ήδη φτάσει στα κατάλληλα χέρια στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όπως αναφέρει η Καθημερινή, αποτελεί κομμάτι του «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη εκταμίευση της επόμενης δόσης.

                         Φωτογραφία: Eurokinissi

                         Πόλεμος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τι απάντησε ο Φ. Κουβέλης στον Β. Βενιζέλο

                          Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ σχολιάζει τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» τονίζοντας πως επιχειρείται να στοχοποιηθεί το κόμμα, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια επαναφοράς της τρικομματικής κυβέρνησης.

                          Αναλυτικά η ανακοίνωση:

                          «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανό το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ και να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που αυτό προκαλεί, επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της τρικομματικής κυβέρνησης. Η στοχοποίηση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να κρύψει τη διολίσθηση σε πολιτικές με συντηρητικό πρόσημο. Ευτυχώς που ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, οι πολίτες που συναισθάνονται την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου, έχουν μνήμη και κρίση».

                          Ηλίθιους αποκαλεί ο Πάγκαλος αυτούς που δεν τον κάλεσαν στην ΕΛΙΑ

                           Στην πρωινή εκπομπή του Mega βρέθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην «Ελιά», ενώ άφησε αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο τόνισε πως κάνει ό, τι θέλει μέσα στο κόμμα.

                           Αναλυτικά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε: «Θεωρώ ότι με απέκλεισε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν με κάλεσαν στην Ελιά, με απέκλεισαν για κάποιο λόγο, τον οποίο δεν γνωρίζω από το περιβάλλον μου, δεκάδες άνθρωποι έχουν κληθεί. Θέλω να σας αποδείξω, πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που δεν με κάλεσαν. Αν με καλούσαν και δεν πήγαινα, θα έπρεπε να δικαιολογηθώ γιατί δεν πήγα. Είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να αγαπάς αυτούς που σε μισούν. Θεωρώ ότι απεκλήσθην από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και είμαι εκτός Ελιάς. Το ΠΑΣΟΚ που αποκλείει δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να συνενώσει. Είναι ένας πολύ μικρός πυρήνας ατόμων γύρω από έναν αρχηγό, ο οποίος κάνει ότι θέλει».

                           Τι αποκαλύπτεται για τον Τρισέ σε βάρος της Ελλάδας

                            Όταν η κυβέρνηση ζήτησε το 2011 επιμήκυνση για το χρέος
                            Ένα άλλο πρόσωπο πολύ πιο σκληρό και πιο ψυχρό έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος φαίνεται πως απειλούσε την Ελλάδα με έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

                            Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε εκφράσει την αντίθεσή του ως προς το αρχικό αίτημα της κυβέρνησης Παπανδρέου για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως μία τέτοια διαδικασία θέτει σε κίνδυνο την «αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή το απόρρητο έγγραφο το οποίο έρχεται στην δημοσιότητα υποδεικνύει πως την στιγμή εκείνη – στις 7 Απριλίου του 2011, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε στην Τρόικα το αίτημα για επιμήκυνση- ο Ζαν Κλοντ Τρισέ βγήκε εκτός εαυτού και χρησιμοποίησε γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική.

                            Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο π[ρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει πως: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».

                            «Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον», αναφέρει στην συνέχεια, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

                            Χωρίς κανένα δισταγμό ο κεντρικός τραπεζίτης απειλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να «τραβήξει την πρίζα» η οποία κρατούσε εκείνη την περίοδο ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο θα είχε ως συνέπεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την αναγκαιότητα εκτύπωσης νέου εθνικού νομίσματος για να μην καταστραφούν οι τράπεζες.

                            Κλείνοντας, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «απολύτως κρίσιμο» να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους όρους του προγράμματος, κάτι που «θα θέσει την ελληνική οικονομία σε μια τροχιά που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της στην ΟΝΕ». Το γεγονός ότι έξι μήνες αργότερα, λίγες ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, προχωρούσε σε αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δείχνει τον βαθμό στον οποίο η εξέλιξη της ελληνικής, αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης, αποτελεί ευθεία συνάρτηση των εξελίξεων στο Βερολίνο.

                            Φωτογραφια Eurokinissi

                            Υποψήφιος μέσα απο τη φυλακή

                             Την υποψηφιότητα του έγκλειστού στις φυλακές Κορυδαλλού βουλευτή Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Λάρισα οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.

                             Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της έγκλειστου βουλευτή όσο και των αντιπεριφερειαρχών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν αποκλείσει την περιοχή, καθώς σε απόσταση αναπνοής υπήρχε συγκέντρωση ομάδας αντιεξουσιαστών οι οποίοι φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.

                             Στην διάρκεια της παρουσίασης του συνδυασμού, που φέρει το όνομα «Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία», τηλεφωνική παρέμβαση από τις φυλακές Κορυδαλλού έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Π. Ηλιόπουλος, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε συνεχή αγώνα μέχρι την νίκη.

                             Νωρίτερα οι δυο βουλευτές είχαν επισκεφθεί τα Φάρσαλα, όπου και εγκαινίασαν γραφεία της Χρυσής Αυγής.

                             Νέα δημοσκόπηση προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και η ΝΔ στη Μακεδονία

                              Η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών στη Κεντρική Μακεδονία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική σύμφωνα με δημοσκόπηση Κάπα Research για λογαριασμό του « Βήματος της Κυριακής»

                              Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών στην Κεντρική Μακεδονία (Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία) η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,9 μονάδες (21,3% έναντι 17,4%). Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με ποσοστό 8,1% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή 6,9%, ΚΚΕ 5,4%, ΠΑΣΟΚ 4,2%, ΑΝΕΛ 3,2% και ΔΗΜΑΡ 1,9%.

                              Στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών στην Αττική (Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, υπολόποι Αττικής) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 2,5 μονάδες (20,1% έναντι 17,6%) και ακολουθούν Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,3%, Το Ποτάμι 5,9%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΑΝΕΛ 3,5% και ΔΗΜΑΡ 2,2%.

                              Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής η έρευνα δείχνει προβάδισμα του Γ.Σγουρού στον α' γύρο με ποσοστό 23,9% και ακολουθούν Ρένα Δούρου 18,6%, Γ.Κουμουτσάκος 12,2%, Θ.Παφίλης 7,8%, Π.Χαϊκάλης 6,1%, Ηλ.Παναγιώταρος 5,1%, Ν.Νικολόπουλος 3,4% και Β.Οικονόμου 3,2%, ενώ στον δεύτερο γύρο δίνει επικράτηση του κ. Σγουρού.

                              Στον Δήμο Αθηναίων, στην πρόθεση ψήφου στον α' γύρο, ο Γιώργος Καμίνης προηγείται με ποσοστό 25,8% και ακολουθούν Αρης Σπηλιωτόπουλος 14,5%, Γαβριήλ Σακελλαρίδης 14,3%, Ηλίας Κασιδιάρης 11,6%, Νικήτας Κακλαμάνης 9,7%, Νίκος Σοφιανός 6,5%, Βασίλης Καπερνάρος 3,7%, Γρηγόρης Βαλλιανάτος 1,9%. Στον β' γύρο επικρατεί ο κ. Καμίνης.

                              Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα με 23,8% και ακολουθούν Γιάννης Ιωαννίδης 18,5%, Μάρκος Μπόλαρης 10,6%, Δέσποινα Χαραλαμπίδου 9,4%, Γιάννης Ζιώγας 4%, Ν.Χρυσομάλλης 2,1% και Μ.Τρεμόπουλος 2%, ενώ δίνει επικράτηση Τζιτζικώστα στον β' γύρο.

                              Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην πρόθεση ψήφου στον α' γύρο, ο Γιάννης Μπουτάρης έρχεται πρώτος με ποσοστό 42,3% και ακολουθούν Στ.Καλαφάτης 22,7%, Τρ.Μηταφίδης 9,2%, Αρτ.Ματθαιόπουλος 3,2%, Γ.Δελλής 3,1%, Χ.Παπαγεωργίου 2,2%, Ελεάνα Ιωαννίδου 1,9% και Μ.Ιωαννίδου 1,5%.

                              Φωτογραφίες απο την πανελλήνια συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ

                               Οι φωτογραφιες ειναι χίλιες λέξεις κατα την κινέζικη παροιμία και στην περίπτωση της πανελλήνιας συνδιάσκεψης της ΕΛΙΑΣ φαινεται η παροιμία να ταιριάζει γάντι.
                               Δείτε φωτογραφιες ετσι οπως τραβήχτηκαν απο το φακό της eurokinissis.

                                

                               Οταν δεν ειναι ολοι το αποτέλεσμα είναι μισό

                                Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την ελια ειναι στελεχη που προέρχονται απο το ΠΑΣΟΚ , που έφυγαν καποια στιγμή απο το κομμα γιατι διαφώνησαν , που ξανα γύρισαν πίσω και που αλλα , τα οποία τωρα μετέχουν στην ελια , ηταν υποστηρικτές του Κ. Σημίτη την περίοδο της διακυβέρνησης του. Με αλλα λογια γινεται μια προσπαθεια ανασύνταξης της κεντροαριστεράς , με οχι ομως ολα τα στελεχη της.
                                Απέχουν οι παπανδρεϊκοί που ήρθαν σε ρήξη διαφωνοντας με την ηγεσια τους και απουσίαζαν απο την ιδρυτική διακήρυξη. Το ερώτημα που τίθεται ειναι απλό : οταν απουσιάζεις απο την αρχη , πως ειναι δυνατόν να πιστέψεις στη συνέχεια και να αγωνιστεις για θετικό αποτέλεσμα. Απάντηση φυσικα δεν υπάρχει.

                                Η ομιλία του Β. Βενιζέλου στη συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ

                                  

                                 ​Φίλες και φίλοι, αυτή είναι η Ελιά!​Η Ελιά ενώνει και εμπνέει.
                                 ​Η Ελιά συμβολίζει την ειρήνη βεβαίως, την παραγωγή γιατί βγάζει καρπό, τη διάρκεια έχει μεγάλο χρόνο ζωής πάντα η ελιά, έχει αντοχή, είναι μεσογειακή, είναι νότια, συμβολίζει τον ευρωπαϊκό Νότο ως πολιτική έννοια, βαθιά προοδευτική.
                                 Καλωσορίζω όλους εσάς που συμμετέχετε στην ιδρυτική αυτή πράξη εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ της κοινωνικής βάσης, εκπροσωπώντας όλες τις Κινήσεις, εκπροσωπώντας τη «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» με επικεφαλής του Ανδρέα Λοβέρδο, την «Πολιτεία Β» που την εκπροσώπησε ο Γιάννης Διακουλάκης, τους «Νέους Μεταρρυθμιστές» εκ μέρους των οποίων μίλησε ο Γιάννης Ράπτης, τη «Δυναμική Ελλάδα» που εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, την «Πολιτεία 2012» που εκπροσωπεί με μεγάλη θέρμη πάντα ο Γιάννης Τούντας, την Κίνηση «Μπροστά» που εκπροσώπησε με νεανικό λόγο ο Παναγιώτης Βλάχος και βέβαια τους «58» εκ μέρους των οποίων μίλησε ο Γιάννης Βούλγαρης.
                                 Καλωσορίζω όλους τους φίλους μας σε όλη την Ελλάδα, στελέχη μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων φορέων, αλλά κυρίως καλωσορίζω όσους νιώθουν ότι εκφράζονται από τη δυναμική της Δημοκρατικής Παράταξης, από αυτό που πολλαπλασιάζει και δεν αθροίζει απλώς δυνάμεις.
                                 Στέλνω από εδώ, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», σήμερα που είναι η Μέρα της Γυναίκας και τιμάμε τη μνήμη και το όνομα της Μελίνας -της Μελίνας της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου- χαιρετισμό συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                                 Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με την υποψηφιότητα του Martin Schulz, καλείται να σηκώσει το βάρος μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης για την Ευρώπη.
                                 Απευθυνόμαστε φίλες και φίλοι, σε όλους τους Έλληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα. Ακόμη και αν κάποιες στιγμές εκφράζουν δυσαρέσκεια, ή αντιρρήσεις μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, που ισχύουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
                                 Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες που ξέρουν ότι δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει άλλος δρόμος ασφαλής για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, που αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας με λάθη, καθυστερήσεις, αδικίες, αλλά πλέον και αποτελέσματα με μια ορατή προοπτική οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο, την τρόικα και την κρίση.
                                 Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί προς το παρόν, μια περίκλειστη και προσωποπαγής αντίληψη. Η ΔΗΜΑΡ δεν συνεργάζεται –λέει- με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά επαίρεται για τη συνεργασία της με κάθε πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του χτες...!
                                 Παρ' όλα αυτά δεν έχει ανακοπεί, ούτε μπορεί να ανακοπεί η συνεργασία σε δημοτικό, περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Συνεργασία, που πάντα αποδεικνύεται επιτυχημένη και νικηφόρα.
                                 Λυπάμαι πραγματικά και για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται κάποιες ομάδες και κάποια πρόσωπα, εδώ βρίσκεται η ιστορική και αξιακή συνέχεια της Παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια προσωπική ιστορική πολιτική και εθνική ευθύνη, για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της Παράταξης και κυρίως του τόπου.
                                 Φίλες και φίλοι, τι μας ενώνει. Μας ενώνει η κοινή μας αναφορά στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, αναφορά ιστορική, αξιακή, κοινωνική, αλλά και πολιτική πρακτική. Μας ενώνει η πίστη στις αξίες της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους Δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, του ενεργού και υπεύθυνου πατριωτισμού.
                                 Μας ενώνει η επιμονή στη σημασία της πολιτικής απέναντι σε φαινόμενα αμφισβήτησής της στο όνομα μιας αντίληψης είτε δήθεν τεχνοκρατικής, είτε δήθεν επικοινωνιακής, αισθητικής, στιλιστικής. Η πολιτική όμως είναι κάτι το σκληρό, κάτι το δύσκολο που αφορά την πραγματική ζωή πραγματικών ανθρώπων.
                                 Μας ενώνει η πίστη στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στις αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην περίσταση αυτή μέσα από την υποψηφιότητα του Martin Schulz.
                                 Μας ενώνει αυτό που έχω ονομάσει «Κεντροαριστερά της ευθύνης», το προοδευτικό Κέντρο, η Δημοκρατική Αριστερά, κυρίως η κοινή μας αντίληψη για τη χώρα, για την κατάσταση ανάγκης, για το ότι αυτή η στρατηγική είναι η μόνη εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση.
                                 Μας ενώνει σε τελική ανάλυση η κοινή μας αντίληψη για την αλήθεια και την ευθύνη.
                                 Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι διεργασίες για τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς άρχισαν εδώ και πολύ καιρό, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μετείχαν στην Κυβέρνηση. Πρότασή μας ήταν η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία ώστε αυτή να αποκτήσει όσο γίνεται πιο εμφανή προοδευτικά χαρακτηριστικά, στις συγκεκριμένες της επιλογές.
                                 Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε τη συνεργασία ακόμη και όσο μετείχε μαζί μας στην Κυβέρνηση. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2013, η συμμετοχή στην Κυβέρνηση επιχειρείται να μετατραπεί σε κριτήριο διαχωρισμού.
                                 Πράγματι ισχύει αυτό το κριτήριο γιατί είναι κριτήριο υπευθυνότητας και συνέπειας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό το κριτήριο λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τελικά υπέρ όσων βρίσκονται σήμερα εδώ αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.
                                 Την ανάγκη συσπείρωσης της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης την εξέφρασαν πολλοί με το δικό τους τρόπο και οι «58» φυσικά ως ρεύμα γνώμης και καταλύτης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία ακόμη κι αν αφορά όπως είπε ο Ανδρέας πριν από λίγο, σε σημαντικό βαθμό δυνάμεις που συνδέονται ιστορικά, πολιτικά, προσωπικά με το ΠΑΣΟΚ και επανασυσπειρώνονται με νέους όρους.
                                 Συγκροτούμε λοιπόν σήμερα τη Δημοκρατική Παράταξη την Ελιά, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς με αμοιβαίο και ουσιαστικό σεβασμό. Συγκροτούμε την Ελιά χωρίς πόζες, χωρίς υποκρισίες, χωρίς δήθεν αριστερούς συντηρητισμούς μιας μυξοπάρθενης αντίληψης για την πολιτική των αόριστων λόγων και της ανύπαρκτης πράξης, της ηθικολογικής αυτοπροστασίας που θυμίζει παρεκκλησιαστικές Οργανώσεις που φοβούνται τους αμαρτωλούς, μόνο που αμαρτωλοί είναι όλοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε.
                                 Η αλήθεια και η ευθύνη φίλες και φίλοι, είναι τα δυο στοιχεία που διακρίνουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ από άλλες εκδοχές του, βασισμένες στην εξουσία, τις παροχές, τα πελατειακά δίκτυα, τον προσωπικό, πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη θεσιθηρία και τον παραγοντισμό.
                                 Φέρουμε βάρη πολιτικά. Έχουμε ευθύνη και φθορά λόγω συμμετοχής μακροχρόνιας στη διακυβέρνηση του τόπου. Βάρη εξ υποκειμένου, αλλά και βάρη εξ αντικειμένου, που δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα μας στελέχη, με βουλευτές μας που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012 που δεν είχαν καμία συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, άνθρωποι που έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό, στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ τώρα στη συγκρότηση της Ελιάς, οι οποίοι φέρουν τεκμήριο ευθύνης εξ αντικειμένου και κάποιοι που είχαν την προσωπική συμμετοχή, την προσωπική απόλαυση της εμπειρίας εξουσίας επί δεκαετίες, τώρα μας κάνουν κριτική εξ αριστερών και κρατούν αποστάσεις.
                                 Φέρουμε φίλες και φίλοι βάρη ηθικά εμείς του ΠΑΣΟΚ λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών συγκεκριμένων ανθρώπων, που εγκλημάτησαν και που τους απέβαλλε αμέσως η Παράταξη και κυρίως ας πούμε την αλήθεια τελείως απολύτως: φέρουμε βάρη ψυχολογικά λόγω της κόπωσης και του σοκ που έχει προκαλέσει η ανάγκη λήψης αντιδημοφιλών μέτρων.
                                 Έχουμε δει στη διάρκεια της πολιτικής μας διαδρομής πολλοί από εμάς εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποδοχής, συμπάθειας και δημοφιλίας. Τότε όμως. Τώρα ξαναγνωριζόμαστε όλοι στη χώρα αυτή, γιατί ήρθε η στιγμή της αλήθειας και της ευθύνης.
                                 Άλλωστε αυτά τα προβλήματα στα οποία αναφέρομαι ποιος δεν τα αντιμετωπίζει; Αυτός που έχει την «αθωότητά του» επειδή ποτέ δεν ήρθε αντιμέτωπος με κανένα πρόβλημα, με κανένα δίλημμα, με καμία δοκιμασία; Που δεν είχε καμία επαφή με την πραγματική πολιτική, με αυτό που λέγεται εξουσία και διαχείριση; Κάποιος που δεν μετέχει στη μάχιμη πολιτική, μπορεί πράγματι να διατυπώνει τα σχόλιά του, αλλά είναι παρατηρητής των εξελίξεων. Είναι πάντως εντυπωσιακή η προθυμία, με την οποία κάποιοι βιάζονται να χάσουν αυτή τους την αθωότητα...!
                                 Νοσηρά φαινόμενα που βρίσκονται μέσα στην ανθρώπινη φύση δεν μπορούν φίλες και φίλοι να αμαυρώσουν τον ιστορικό, αξιακό και κοινωνικό πυρήνα της Παράταξης. Και επειδή εκφράζομαι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι στο Κίνημα της αλλαγής που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στα μεγάλα θεσμικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά επιτεύγματα της μεταπολίτευσης που είναι η καλύτερη περίοδος της χώρας και των Ελλήνων. Και αυτό καλύπτει φυσικά και την περίοδο του Κώστα Σημίτη και την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε τον αγώνα από το 2009 μέχρι το 2011 με τον Γιώργο Παπανδρέου.
                                 Η χώρα όμως ζει τώρα κάτω από μια τεράστια επικοινωνιακή απάτη και συγκάλυψη. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που αγωνίζονται να ξεχαστεί το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές του 2012 και μάλιστα οι διπλές, του Μαΐου και τελικά του Ιουνίου του 2012.
                                 Υποδύονται ωσάν οι τελευταίες εκλογές στη χώρα να είναι οι εκλογές του φθινοπώρου του 2009 υπό συνθήκες προ κρίσης. Έτσι κρίνουν τη νομιμοποίηση της Κυβέρνησης και τη νομιμοποίηση της εθνικής στρατηγικής, με το επιχείρημα ότι άλλα ειπώθηκαν προεκλογικά, άλλα ριζικώς αντίθετα γίνονται μετεκλογικά, χωρίς έγκριση, χωρίς ψήφο, χωρίς εντολή, χωρίς νομιμοποίηση. Μα είναι έτσι;
                                 Το Μάιο και ιδίως τον Ιούνιο του 2012 υπό συνθήκες τεχνητής και οξείας πόλωσης, παρουσιάστηκαν ενώπιον του ελληνικού λαού και αξιολογήθηκαν με πολύ καθαρό τρόπο στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις, εν γνώσει των προβλημάτων, των δυσκολιών και των επιπτώσεων. Και εμείς δεν κάναμε τίποτε διαφορετικό μετεκλογικά από ό,τι είπαμε και υποστηρίξαμε προεκλογικά, παίρνοντας το ποσοστό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τελικά, το 12,4% πάνω στο οποίο στηρίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβερνητική σταθερότητα, η εθνική στρατηγική.
                                 Ο ελληνικός λαός απάντησε, επέλεξε και κυρίως απέκρουσε μια ολόκληρη στρατηγική εφόδου. Διαμορφώθηκε καθαρή κυβερνητική πλειοψηφία σε εκλογικά ποσοστά και σε βουλευτικές Έδρες και αυτή η καθαρή πλειοψηφία και εκλογική και κοινοβουλευτική υπάρχει και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
                                 Προσέξτε, φίλες και φίλοι, πολλοί θεωρούν ότι οι επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για την Κεντροαριστερά, για το χώρο μας, για την Κυβέρνηση, πρωτίστως οι επερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την αντιπολίτευση πρώτα και κύρια για το ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική εφόδου δεν αποδίδει, υπάρχει η οροφή, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θα αποτύχει η στρατηγική εφόδου και το αδιέξοδο θα είναι καταθλιπτικό και υπαρξιακό.
                                 Πράγματι θα κριθούν όλα τα μεγάλα διακυβεύματα καθ' οδόν προς τις εκλογές, ούτε καν στις εκλογές. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του 12,4% των εκλογών του Ιουνίου με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι αυτό πάνω στο οποίο ακουμπά η σταθερότητα, αλλά όχι η κυβερνητική σταθερότητα απλώς, η στρατηγική σταθερότητα της χώρας.
                                 Γι' αυτό είναι πολλοί και επίμονοι αυτοί που θέλουν τη διάλυσή μας και βεβαίως αυτοί που νιώθουν ότι προσωπικά λόγω του ρόλου μου στο ΠΑΣΟΚ, στην Κυβέρνηση, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης τους εμποδίζω και χαίρομαι γιατί έχουν αυτό το αίσθημα. Πράγματι είμαι εδώ για να τους εμποδίσω και θα τους εμποδίσω μέχρι τέλους.
                                 Στόχος μας ήταν και είναι πάντα μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Αυτή ήταν και είναι πάντα η κανονική και υπεύθυνη λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου, υπό συνθήκες εθνικής κρίσης. Υπό συνθήκες εθνικής κρίσης, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συνευθύνη, χρειάζονται λύσεις οικουμενικές. Γι' αυτό πάντοτε απευθυνόμαστε σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως φιλοευρωπαϊκές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου.
                                 Αυτό όμως δεν έγινε το Μάιο του '10 δυστυχώς. Επιδιώχθηκε με κάποιο τρόπο χωρίς αποτέλεσμα στις αρχές του Ιουνίου του 2011, έγινε αναγκαστικά το Νοέμβριο του 2011 με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, δυστυχώς με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Είναι αυτό που προτείναμε το Μάιο του '12 με μια κατανομή δυνάμεων που έδινε προοδευτικό πρόσωπο σε μια Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ή έστω Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Όλοι όμως πλην του ΠΑΣΟΚ ήθελαν επανάληψη και τεχνητή πόλωση για μικρούς κομματικούς λόγους, πριν προκύψει ο «μικρός διπολισμός» -είναι εύστοχος ο όρος που χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βούλγαρης- ενώ ο τρίτος πόλος υπήρχε ήδη ως άθροισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με κάποιους να κάνουν πως δεν τον βλέπουν.
                                 Είναι αυτό που έγινε τελικά τον Ιούνιο του '12 με τα τρία Κόμματα και λειτούργησε ένα χρόνο στις πλάτες της υπομονής του ΠΑΣΟΚ, πάνω στις οποίες οργάνωναν τη γεμάτη αμοιβαία συμπάθεια και εκτίμηση συνεργασία τους, η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ, υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες πολλών Μέσων Ενημέρωσης.
                                 Είναι αυτό που έπρεπε να διασφαλιστεί τον Ιούνιο του 2013 παρά τη θεσμική πρόκληση που έγινε στην ΕΡΤ με καθαρούς προγραμματικούς όρους, καθώς κάθε Κυβέρνηση συνεργασίας –αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη- είναι μια διαρκής προγραμματική διαπραγμάτευση. Μόνο που εδώ δεν είμαστε μόνοι στην προγραμματική διαπραγμάτευση, υπάρχουν δυστυχώς οι θεσμικοί μας εταίροι, υπάρχει η Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχει η τρόικα, υπάρχουν οι σκληροί καταναγκασμοί του προγράμματος προσαρμογής, με αδυναμίες κατανόησης, στερεότυπα, εκβιασμούς και κινδύνους, οι οποίοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την αδυναμία κατανόησης των δεδομένων όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
                                 Στη διαδρομή αυτή το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να πληρώνει δυσανάλογο κόστος. Συνέχισε όμως το σισύφειο έργο του κυρίως μέσω της ηρωικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προς τα μέλη της οποίας εκφράζω ατομικά προς την καθεμία και τον καθένα, τη βαθιά μου πολιτική εκτίμηση, τις θεσμικές μου ευχαριστίες και κυρίως τη συντροφική μου αγάπη.
                                 Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχω ακούσει φίλες και φίλοι και ακούω πολλά με ιώβεια υπομονή –λένε κάποιοι- αντίθετη –υποτίθεται- στον χαρακτήρα μου. Δεν ξέρω ποιος με ξέρει τόσο καλά, ώστε να νομίζει ότι είμαι λιγότερο υπομονετικός από ότι αποδεικνύει η πράξη, λιγότερο ανεκτικός, λιγότερο ανθεκτικός, λιγότερο επίμονος, περισσότερο βιαστικός, περισσότερο υπερήφανος ή αψίκορος, όποιος πιστεύει ότι θα φερόμουν διαφορετικά ή ότι θα φερθώ διαφορετικά, προφανώς δεν με ξέρει ή έχει ακούσει περιγραφές μου του 2007.
                                 Και ταυτοχρόνως υπάρχουν κάποιοι που συνεργάστηκαν με τις προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της εξουσίας, αλλά έχουν υποτίθεται μεγάλη δυσκολία να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ των κατακομβών, της εθνικής αλήθειας και ευθύνης.
                                 Έχουμε ακούσει δίκαιες και τεκμηριωμένες κριτικές, αλλά και απολύτως άδικες και χυδαίες συκοφαντίες, ενώ αγωνιζόμαστε 4,5 χρόνια τώρα να κρατηθεί η χώρα όρθια.
                                 Σε όλα αυτά υπάρχει μια ενιαία και απλή απάντηση: «οὐ σύ με λοιδορεῖς, ἀλλ᾿ ὁ τόπος» κατά κυριολεξία όμως. Όπου «τόπος» είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας που ταπεινώθηκε και ταπεινώνεται ακόμη οικτρά. Η πατρίδα μας, που έχασε τη δημοσιονομική και οικονομική της κυριαρχία και τη θεσμική της ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη. Η πατρίδα μας, που βλέπει να κλονίζεται η πολιτική και κοινωνική της συνοχή. Η πατρίδα μας, που βλέπει να βγαίνει στην επιφάνεια ένας βόρβορος κρυμμένος και βολεμένος καλά μέσα στα Κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης, βόρβορος ακροδεξιός ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα. Γιατί υπάρχουν φασίζουσες συμπεριφορές σε δήθεν προοδευτική, δημαγωγική και συντεχνιακή συσκευασία.
                                 Η πατρίδα μας που βρέθηκε κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο, μπροστά στην άμεση απειλή της ασύντακτης χρεοκοπίας, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι και κοινωνική και θεσμική, δημοκρατική.
                                 Μου λένε κάποιοι «είσαι άτυχος γιατί έτυχε να ασκείς τα καθήκοντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Υπουργού των Οικονομικών, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού των Εξωτερικών σε τόσο δύσκολες συνθήκες;», όχι είμαι πολύ τυχερός. Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου. Είμαι πολύ τυχερός γιατί εφάπτομαι με την πρόκληση της ιστορίας. Όλοι είμαστε τυχεροί. Όλες και όλοι! Γιατί σηκώνουμε αυτό το βάρος.
                                 Κάποιοι έπρεπε να πάρουμε πάνω μας την εθνική προσβολή. Κανείς, πλην της νέας γενιάς της κατά κυριολεξία νέα γενιάς, δεν είναι αναμάρτητος στη χώρα μας. Η ευθύνη όμως των πολιτικών και ιδίως των πολιτικών ηγεσιών είναι ευθύνη θεσμική και ιστορική και όχι μόνο προσωπική.
                                 Η κρίση μας έφερε στα σύνορα της σχέσης πολιτικής και ιστορίας και μας έθεσε μπροστά σε διλήμματα άλλου τύπου.
                                 Ζούμε αυτές τις μέρες τη μεγάλη κρίση της Ουκρανίας, το Μεϊντάν, τον κίνδυνο εθνικής διάλυσης, τη γεωπολιτική αναστάτωση της ευρωπαϊκής ηπείρου, τον κίνδυνο ασύντακτης χρεοκοπίας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι μια χώρα με 50 εκ. κατοίκους, με φυσικό πλούτο, με ιστορία, με παράδοση, μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική και έχει χρηματοδοτικές ανάγκες κάτι ανάμεσα στα 25 και τα 35 δις ευρώ.
                                 Και το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους της τα τελευταία 4 χρόνια, αν το διαβάσετε σωστά, φτάνει τα 500 δις ευρώ, για να καταλάβετε ποιο είναι το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας και τι κρινόταν όλα αυτά τα χρόνια και τι κρίνεται ακόμη για τους Έλληνες, για το επίπεδο ζωής, για τις περιουσίες, για την προοπτική, για τη θέση της χώρας μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
                                 Φίλες και φίλοι, το εγχείρημα που επισημοποιείται σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη Δημοκρατική Παράταξη ως καθοριστικό πόλο. Σήμερα γίνεται ένα πρώτο μεγάλο βήμα που θέλουμε να αποδώσει και να οδηγήσει σε νέες καταστάσεις, σε αλλαγή των συσχετισμών. Το βήμα αυτό γίνεται κυρίως στο πεδίο των ευρωπαϊκών εκλογών και στη συσχέτιση με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα.
                                 Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία τώρα, με το θεσμικό πλαίσιο, με το σταυρό προτίμησης και το διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, να συγκροτήσουμε αμέσως, το ταχύτερο δυνατό ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα, θα του δίνει πρόσωπο, όνομα, χαρακτηριστικά, δυνατότητα επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.
                                 Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, ανανεωτικό, αντιπροσωπευτικό, αξιοκρατικό, αγωνιστικό. Με ισχυρή συμμετοχή γυναικών, με κυρίαρχο ρόλο των νέων, με εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών, όλων των κοινωνικών χώρων, με αποτύπωση όλου του εύρους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είναι η πανστρατιά.
                                 Παράλληλα όμως κι ενώ γίνονται όλα αυτά, λειτουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει μια χώρα, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και αγωνιούν. Υπάρχει η οικονομία, υπάρχει η εξωτερική πολιτική, υπάρχει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, υπάρχουν τα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλες τις χώρες.
                                 Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία, με το συντηρητικό κόμμα που εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ εμείς εκφραζόμαστε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνυπάρχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Δεν ταυτιζόμαστε ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά. Κάθε μέρα διαπραγματευόμαστε για να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη.
                                 Πρέπει λοιπόν, ταυτόχρονα με ό,τι κάνουμε τώρα για την ΕΛΙΑ, για τη Δημοκρατική Παράταξη, για το ψηφοδέλτιο, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να έχουμε στο νου μας τη χώρα. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα, πρέπει να επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Πρέπει να προχωρήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Ζήτημα εξαιρετικά δύσκολο, απίστευτα δύσκολο.
                                 Πράγματι, οι φίλοι μας της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν καμία διαρθρωτική αλλαγή. Δε στηρίζουν τίποτα που δεν είναι συντεχνιακά και συνδικαλιστικά δημοφιλές. Και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα αντιμέτωπο με μια άλλη εκδοχή υποτίθεται προοδευτικού λόγου, ο οποίος όμως δεν αναλαμβάνει καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, κανένα κόστος.
                                 Από την άλλη μεριά, υπάρχουν λάθη, επιπολαιότητες, προχειρότητες. Πρέπει να παρεμβαίνουμε στο σχεδιασμό, να διορθώνουμε σχεδιαστικά λάθη των εταίρων μας, που υπήρχαν εξαρχής, γενετικά, στο πρόγραμμα στήριξης της εθνικής οικονομίας αλλά και των εσωτερικών κυβερνητικών μας εταίρων που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση.
                                 Έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ανοιχτά μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, υπάρχουν μεγάλες ζυμώσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι ανοιχτά τα μέτωπα και στην ανατολική και στη νότια γειτονία, από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη. Και ενδιάμεσα υπάρχει η Συρία, υπάρχει το Ιράν.
                                 Πρέπει να δώσουμε απάντηση στα προβλήματα των νέων ανέργων, πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αλλά εάν δεν τρέξουν επενδύσεις και αν δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν υπάρχουν κοιτάσματα απασχόλησης.
                                 Άρα πρέπει να έχουμε τις Τράπεζες λειτουργικές μέσα στην οικονομία, όχι απλά και μόνο ανακεφαλαιοποιημένες, αλλά ικανές να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα του επιπέδου των επιτοκίων, το κόστος της ενέργειας,
                                 Πρέπει πράγματι να δούμε με ποια κριτήρια θα διανεμηθεί, γιατί θα διανεμηθεί, ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για ν' αποκαταστήσουμε αδικίες και να στηρίξουμε ακραία φαινόμενα φτώχιας.
                                 Άρα λοιπόν, ενώ συζητάμε για την ΕΛΙΑ και τις ευρωεκλογές, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το μεγάλο θέμα είναι πού βρίσκεται η χώρα τώρα. Γιατί, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ορθά είπε ο Ανδρέας προηγουμένως, δεν είναι κάτι το οποίο θ' ανακαλυφθεί. Όλοι οι τεχνοκράτες, όλες οι εταιρείες που έχουν ασχοληθεί, όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα, τα ίδια πράγματα λένε.
                                 Το ζήτημα δεν είναι το να διατυπώσεις μια ιδέα ή μια πρόταση, αλλά να διαμορφώσεις τη βούληση, το συσχετισμό, τις συνθήκες, την πραγματική και όχι ρητορική βούληση να προχωρήσεις στα θέματα αυτά. Αλλά μια κοινωνία απελπισμένη, μια κοινωνία που φτωχαίνει, μια κοινωνία ανασφαλής, πολύ δύσκολο να στηρίζει τέτοιου είδους τομές, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
                                 Γιατί ο καθένας βλέπει το σήμερα, το αύριο, βλέπει την κατάστασή του, την τσέπη του, το παιδί του που δεν έχει δουλειά. Κι εσύ του λες να αρθεί στο επίπεδο του εθνικού συμφέροντος και του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Και το κάνει παρ' όλα αυτά.
                                 Φάνηκε τον Ιούνιο του 2012 ότι το κάνει. Γιατί το 47% του ελληνικού λαού, ξέροντας τι γίνεται, ψήφισε υπέρ μιας υπεύθυνης φιλοευρωπαϊκής προοπτικής.
                                 Άρα λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία να κινητοποιήσουμε τώρα τις δυνάμεις της Περιφέρειας, να κινητοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι θα διαμορφωθεί η μεγάλη Εθνική Συμφωνία Ανασυγκρότησης.
                                 Παράλληλα, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας τώρα με το Χρήστο, η συμφωνία για τη νέα Ελλάδα, αγωνίζονται κάθε μέρα στη Βουλή να βελτιώσουν νομοσχέδια, να αποκρούσουν λάθη, να δώσουν προοπτική στους πολίτες που αγωνιούν.
                                 Θα υπήρχε λύση για τους πλειστηριασμούς χωρίς τους δικούς μας Βουλευτές, για τη φορολογία αγροτών και τις εμπορικές μισθώσεις, για τη βελτιωμένη εκδοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
                                 Θα υπήρχαν κατατεθειμένες οι προτάσεις για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και των επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους; Όχι.
                                 Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν όχι μόνο Ευρωβουλευτές, αλλά και Δημάρχους και Περιφερειάρχες που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες. Και για τις τοπικές κοινωνίες, αυτές οι εκλογές είναι φυσικά πιο σημαντικές.
                                 Το ΠΑΣΟΚ βλέπει με ιδιαίτερο σεβασμό και κάποια ικανοποίηση, δεν το ιδιοποιείται αλλά το χαιρετίζει. Αυτό που συμβαίνει σε Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους, παντού ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει εντυπωσιακές επιδόσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση της κοινωνίας.
                                 Έτσι και στην Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, η παρουσία των στελεχών μας, είναι μια μεγάλη πολιτική περιουσία που ανήκει πρωτίστως στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην παράταξη που είναι ταυτισμένη με τις μεγάλες θεσμικές τομές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
                                 Πολύ σημαντική είναι παράλληλα η παρουσία των ευρωβουλευτών μας στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημαντικές πρωτοβουλίες, εκθέσεις, αποστολές στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ όλες και όλους, νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες. Έχω δει ότι κατέκτησαν την εκτίμηση και την αποδοχή των συναδέλφων τους.
                                 Στις επικείμενες εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, εγκρίνονται το μοντέλο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, κρίνεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη, κρίνονται οι δομές του κοινωνικού κράτους και της έμπρακτης αλληλεγγύης, κρίνονται τα Προγράμματα Απασχόλησης και οι Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κρίνεται η ποιότητα των σχολικών κτιρίων, κρίνεται η ζωή στην πόλη, η αισθητική, η ασφάλεια.
                                 Στην πραγματικότητα κρίνεται το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και επί του πεδίου γι' αυτούς που είχαν και έχουν πραγματική ανάγκη.
                                 Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις αυθεντικές επιλογές των τοπικών κοινωνιών. Στηρίζουμε τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, καταξιωμένους, με εμπειρία και νέους με φρέσκιες ιδέες.
                                 Στις περιφερειακές εκλογές ξέρουμε ότι ο πολιτικός χαρακτήρας είναι αναπόφευκτος, μέσα όμως στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της Περιφέρειας. Η στάση μας είναι καθαρή αλλά όχι στενή.
                                 Στις ευρωπαϊκές εκλογές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής μέσα από την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών: Του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
                                 Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω το προηγούμενο Σαββατούριακο στη Ρώμη, στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι πολιτικό και ιστορικό καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να παρουσιάσουμε μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης, μια αφήγηση που επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες αξίες που βρίσκονται στην ιστορική βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Στη δημοκρατία, στα ίσα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στην οικολογική ευαισθησία, τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και το κοινωνικό κράτος, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και πρώτα απ' όλα την απασχόληση.
                                 Μια αφήγηση που ξεκινά από την αρχή, ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι υπόθεση των πολιτών, των κοινωνιών και των λαών. Είναι υπόθεση δημοκρατίας και γενικού συμφέροντος. Μόνο στη βάση αυτή αποκτούν τις κανονικές τους διαστάσεις η ενιαία αγορά, η τραπεζική Ένωση, το κοινό νόμισμα, η δημοσιονομική εξυγίανση και η μακροοικονομική σταθερότητα.
                                 Είναι καθήκον μας ν' απαντήσουμε στα διάφορα ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού και του οικονομικού εθνικισμού. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες των χωρών σε κρίση, όπως η Ελλάδα, ότι η δική μάς Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των πολιτικών λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας. Ιδίως της ανεργίας των νέων που καταστρέφει όνειρα. Αλλά ότι η δική μάς Ευρώπη είναι η Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
                                 Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες των οικονομικά ισχυρών μελών όπως η Γερμανία, ότι η δική μας Ευρώπη είναι μια win-win κατάσταση, κερδοφόρα, νικηφόρα για όλους. Όλοι μπορεί να ωφελούνται μέσα από την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να εκφράσει η υποψηφιότητα του Martin Shultz για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
                                 Δεν αγνοούμε τους διακυβερνητικούς συσχετισμούς ή τα εθνικά συμφέροντα. Διακυβερνητικά κινείται η Ευρώπη σ' όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα. και είναι δύσκολοι οι συσχετισμοί. Και πάγιες συνήθως οι εθνικές στρατηγικές. Δεν επηρεάζονται από την εναλλαγή των κυβερνήσεων σε εθνικό επίπεδο.
                                 Ο Shultz όμως μπορεί να συνθέσει τη δημοκρατική δυναμική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη γνώση των θεμάτων που απασχολούν τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω απ' όλα τις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων στις 28 χώρες μέλη.
                                 Ο Martin θα μας το πει και αύριο, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ελλάδα, για την πορεία της συνεργασίας, γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα είναι το πραγματικό εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης και του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Εδώ κρίνονται όλα σχεδόν για το μέλλον και την αξιοπιστία της Ευρώπης.
                                 Το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, είναι ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο καλούμαστε να συνεισφέρουμε την δική μας εθνική συμβολή που υπερβαίνει το μνημόνιο σε πείσμα όσων αγωνίζονται να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα σε αυτό, γιατί δεν έχουν να πούνε χωρίς μνημόνιο και τρόικα.
                                 ​Φίλες και φίλοι, τελειώνω προσδιορίζοντας με απόλυτη ευθύτητα το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου. Θεσμικά οι εκλογές αυτές και οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωπαϊκές είναι εκλογές, όπως λέγεται, δευτερεύουσες. Δεν κρίνουν τις κυβερνήσεις, δεν είναι εθνικές βουλευτικές εκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές είναι πρωτεύουσες εκλογές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
                                 ​Σημασία όμως έχει η συνολική αίσθηση, η συνολική εντύπωση, η ερμηνεία και εάν κάποιοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε χαλαρά στις εκλογές για να κάνουν μετά σκληρή ερμηνεία, είναι γελασμένοι. Η ερμηνεία θα είναι σκληρή. Άρα δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών. Αν η ίδια η χώρα θα σεβαστεί και θα διαφυλάξει τις θυσίες αυτές ή εάν θα τις παίξει στα ζάρια. Αυτό κρίνεται στις εκλογές του Μαϊου.
                                 ​Οι Έλληνες καλούνται να κάνουν την επιλογή τους ψύχραιμα και υπεύθυνα. Η επιλογή αφορά σε σημαντικό βαθμό πρόσωπα και εκεί η επιλογή είναι εύκολη, γιατί τα πρόσωπα μπορεί να απορρίπτονται με πολύ μεγάλη ευκολία, αρχίζοντας από τον εαυτό μας, από τον εαυτό μου.
                                 ​Αλλά υπάρχουν και ουσιαστικές επιλογές. Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών. Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για ζητήματα τα οποία δεν είναι ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού, η δυσκολία της διαπραγμάτευσης για τις τράπεζες, για το γάλα, για την ενιαία τιμή βιβλίου, για τους φόρους υπέρ τρίτων. Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης πάλι για τη δημόσια διοίκηση, για την αγορά εργασίας, η συνεχής αναπαραγωγή αρνητικών και άδικων στερεοτύπων για την Ελλάδα με το παραμικρό, η δυσπιστία απέναντι στους αριθμούς που εμφανίζονται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες με τον ιδρώτα τους έχουν φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνει ότι παιχνίδια δεν υπάρχουν. Παλικαράκια που καθαρίζουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επειδή έχουν πειστικό λόγο ή προσωπική γοητεία, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν σκληροί συσχετισμοί, σκοπιμότητες, συμφέροντα.
                                 ​Και όπως είχα την ευκαιρία να πω και στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας προχθές, που είναι πράγματι θεολόγος προτεστάντης, εδώ έχουμε μια ορθόδοξη πολιτική παράδοση με ό,τι σημαίνει αυτό. δεν την κατανοούν εύκολα κάποιοι που έχουν άλλες προσλαμβάνουσες παραστάσεις.
                                 ​Η Ευρώπη έχει και ρήγματα πολιτιστικά πάρα πολύ σοβαρά και η Ελλάδα στη συνείδησή τους έχει ένα τραγικό μειονέκτημα. Κατοικείται από Έλληνες. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Αυτό είναι μια συνεχιζόμενη βαριά προσβολή που δεν την ανεχόμαστε.
                                 ​Η Ελλάδα λοιπόν τώρα έχοντας στα χέρια της αυτό το όχημα, αυτό το εργαλείο που λέγεται Ελιά Δημοκρατική Παράταξη, μπορεί να ολοκληρώσει την δύσκολη πορεία της οριστικής εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας. Να ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όχι αδέσμευτη και ανεξέλεγκτη, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θεσμικά ισότιμη και αξιοπρεπής και δεν υπάρχει τίποτα πιο αριστερό, τίποτα πιο προοδευτικό, τίποτα πιο ριζοσπαστικό και τίποτα πιο πατριωτικό από την αξιοπρέπεια.
                                 ​Η Ελλάδα λοιπόν με αξιοπρέπεια ως θεσμικά ισότιμη και κυρίαρχη μέσα στους συσχετισμούς που πρέπει να κατανοεί, ολοκληρώνει την έξοδο από την κρίση, ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, το χαμένο έδαφος, το χαμένο χρόνο.
                                 ​Αναδεικνύει τις ισχυρές περιφερειακές της ταυτότητες που δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή, αλλά είναι και η βαλκανική, η μεσογειακή, η παρευξείνια που αναδείχτηκε τώρα με την κρίση στην Ουκρανία. Η Ελλάδα με εθνική στρατηγική για όλα τα μεγάλα θέματα, με συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα, με μια πολιτική αρχών στο διεθνές δίκαιο, αρχής γενομένης από το Κυπριακό. Η Ελλάδα με τη μεγάλη δύναμη του απόδημου ελληνισμού, πρέπει να ανακτήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό και περιφερειακό προσκήνιο, ως ένα σύγχρονο κανονικό κράτος.
                                 ​Αλλά ποια Ελλάδα; Κατ' αρχάς μια Ελλάδα εθνικά ενωμένη. Αυτό το αυτονόητο υπό συνθήκες βαριάς κρίσης δεν λειτουργεί στη χώρα μας, γιατί επιτρέψαμε στις πλάτες της δικής μας ευθύνης να αναδειχθεί ο ακραίος λαϊκισμός και δημαγωγία και τελικά να διασπαστεί το εθνικό μέτωπο.
                                 ​Χρειαζόμαστε λοιπόν μια Ελλάδα εθνικά ενωμένη, δημοκρατική, δικαιοκρατική. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Σταθερή, ασφαλή, ανταγωνιστική, παραγωγική, με σεβασμό στις περιφερειακές αναπτυξιακές δυνάμεις. Μια Ελλάδα που σέβεται τους πολίτες της.
                                 Αυτή την Ελλάδα που είναι πάντα ένα ιστορικό ζητούμενο και που θέλουμε να γίνει μια πραγματικότητα, εκφράζει η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη διαχρονικά και αυτή την Ελλάδα την προοπτική της, τον ευρύ ορίζοντα της εκφράζει τώρα η Ελιά, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, που σήμερα δεν παρουσιάστηκε απλώς, αλλά ρίζωσε εδώ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, χάρη σε εσάς, που θα αναλάβετε να την ποτίσετε ώστε να θεριέψει.
                                 ​Γεια σας και με τη νίκη. Γεια σας.

                                 Συνταγή απο το παρελθόν προτείνει ο Ν. Χριστοδουλάκης

                                  Τον Κώστα Σημίτη προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, μέσα από συνέντευξή του. Παράλληλα αναφερόμενος στους «58» δήλωσε πως «Έκλεισαν τις πόρτες σε πολλές δυνάμεις που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ» στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει τη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ.

                                  Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επιστροφή του Κώστα Σημίτη ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αποτελεί την πιο χρήσιμη επιλογή ως επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι αποτελεί έναν από τους λίγους έμπειρους για να ξαναστήσει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, «κάποτε πρέπει να μιλήσει ανοιχτά γι'αυτούς που τον πολέμησαν με λύσσα, αλλά τώρα τον λιθοβολούν ότι δεν έκανε όσα έπρεπε. Βάζοντας τη χώρα στο ευρώ, έκαμψε κάμποσα δίκτυα που επί χρόνια κερδοσκοπούσαν με τη δραχμή και δεν του το συγχώρησαν ποτέ.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

                                  Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείψει και ερώτηση σχετικά με την αποφυγή του μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ, στην οποία τόνισε πως θα ήταν εφικτό αν αμέσως μετά τις εκλογές το κόμμα ακύρωνε τις μαζικές προσλήψεις της Ν.Δ. και μάζευε φόρους, αντί να διαλαλεί ότι λεφτά υπάρχουν. « Η άγνοια κινδύνου ήταν πρωτοφανής, μην ξεχνάτε ότι επί ενάμιση χρόνο δεν υπήρχε καν υπουργός αρμόδιος για τα έσοδα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απειλούσε την ΕΕ ότι θα πάμε μόνοι μας στο ΔΝΤ και αυτή τελικά βρήκε αφορμή και μας το έστειλε πεσκέσι. Αντίθετα, ο Ραχόι της Ισπανίας δήλωσε ότι ποτέ δεν θα αφήσει το ΔΝΤ να αναμιχθεί στην πατρίδα του, πήρε μέτρα μόνος του και σε έναν χρόνο πέτυχε να βγάλει την οικονομία από την κρίση» σημείωσε.

                                  Μέσα από την συνέντευξή του κατηγόρησε ανοιχτά την τότε κυβέρνηση για το ότι δεν είχε σκεφτεί καμία πολιτική, με αποτέλεσμα τον ερχομό της τρόικα. Ωστόσο δήλωσε πως έστω και τώρα το ΔΝΤ πρέπει να φύγει αμέσως και το Μνημόνιο να αντικατασταθεί με μία ευρωπαϊκή συμφωνία με δεσμευτικούς δημοσιογραφικούς στόχους, αλλά χωρίς την ταπεινωτική υπαγόρευση και της κάθε λεπτομέρειας.

                                  Η ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου στην Συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ

                                   Η ομιλία του Προέδρου της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα" Ανδρέα Λοβέρδου στην Συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ 

                                   Σήμερα, εδώ, ενώνουμε δυνάμεις!
                                   Σήμερα, εδώ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας,
                                   όλοι εμείς που ανήκουμε στο χώρο του Δημοκρατικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, των δυνάμεων του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας!!!
                                   Σήμερα, εδώ, ενώνουμε δυνάμεις, ιδρύουμε την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ,
                                   δηλαδή τον πολιτικό φορέα που θα μας οδηγήσει στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!!!
                                   Είμαστε όλοι εμείς εδώ, στο ίδιο μετερίζι,
                                   χωρίς ανταγωνισμούς,
                                   χωρίς προσωπικές επιδιώξεις,
                                   χωρίς να θέλουμε να μοιράσουμε τίποτε,
                                   παρά μόνο με τη βούλησή μας να μοιραστούμε αγωνίες, δυσκολίες,
                                   να σηκώσουμε τα ίδια βάρη για την ΑΝΟΡΘΩΣΗ της Ελλάδας και των Ελλήνων,
                                   για να σηκώσουμε τα ίδια βάρη του αγώνα για δουλειά και ευημερία,
                                   για αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη και εθνική διάρκεια!!!

                                   Κι ας μου επιτραπεί, λόγω της συγκίνησης που φέρνει η στιγμή, να πω,
                                   πως έγινε αυτό που με ασφάλεια είχα προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2012:
                                   πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε.
                                   Και ήλθε η στιγμή αυτής της συνάντησης:
                                   σήμερα, εδώ, με με την Ίδρυση της ΕΛΙΑΣ!!!

                                   Σήμερα είναι αλήθεια πως ο πολιτικός μας χώρος βρίσκεται σε παρακμή.
                                   Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη Μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ,
                                   βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση,
                                   ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν,
                                   προπηλάκιζαν,
                                   οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα,
                                   χωρίς όπως αποδεικνύεται να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό.
                                   Στήθηκαν στις δημοτικές εκλογές τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα
                                   και ήλθαν οι εκλογές του 2012 που οδήγησαν την Παράταξή μας σε συντριβή.
                                   Και η εκλογική συντριβή οδήγησε σε έλλειψη αλληλο-ανοχής,
                                   σε αυστηροποίηση των απόψεων του καθενός μας,
                                   και τελικά σε χωριστές πορείες.
                                   Ήλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα.
                                   Ήλθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
                                   Ιδρύουμε σήμερα την ΕΛΙΑ και ενώνουμε δυνάμεις,
                                   αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού:
                                   τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους.
                                   Είτε νέους στην ηλικία, είτε νέους στην πολιτική ανεξαρτήτως ηλικίας.
                                   Εμείς στη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ συγκροτήσαμε όλα μας τα όργανα με την αναλογία τρεις έμπειροι και επτά νέοι.
                                   Τώρα εδώ στην ΕΛΙΑ που συγκροτούμε και στο ψηφοδέλτιο που θα αναδείξουμε, θα πρέπει να κρατήσουμε ή και να αυξήσουμε αυτή την πραγματικά ανανεωτική αναλογία.

                                   Μας λένε: μα εσείς όλοι ήσασταν ΠΑΣΟΚ!
                                   Απαντάμε: βεβαίως και τιμή μας είναι,
                                   αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν 45ο/ο!!!
                                   Δηλαδή, εξέφραζε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής, που συνυπήρχαν υπό την ίδια σκέπη.
                                   Αυτές οι δυνάμεις ξαναενώνονται σήμερα
                                   και η ένωσή τους δίνει χώρο και σε αυτούς που δεν είναι βέβαιοι πως θέλουν να συμμετάσχουν,
                                   σε αυτούς που θέλουν να κρατήσουν το δικαίωμά τους να κρατήσουν μια κάποια απόσταση,
                                   το δικαίωμά τους να δυσπιστούν!!!
                                   Αυτές οι δυνάμεις ξαναενώνονται,
                                   πλαισιωμένες όμως από χιλιάδες νέους ανθρώπους,
                                   που θα μπουν μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά.
                                   Λίγοι έμπειροι, που αντέχουν πολιτικά και ηθικά,
                                   και πολλοί νέοι στην ηλικία ή στην πολιτική, ή και στα δύο.
                                   ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ,
                                   ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
                                   ΤΟ ΠΑΣΟΚ, Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 58, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "2012″, Η ΚΙΝΗΣΗ "ΜΠΡΟΣΤΑ", ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "Β" και όσοι άλλοι ακολουθήσουν. Και με το στόχο κάποια στιγμή προ ή μετά τις ευρωεκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΔΗΜΑΡ.
                                   Και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ, ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.

                                   Δεν είμαστε βέβαια αιθεροβάμονες.
                                   Ξέρουμε πως η ανασυγκρότηση του χώρου θα γίνει σε δύο φάσεις.
                                   Τώρα θα απαντήσουμε σε υπαρξιακά ερωτήματα και αγωνίες.
                                   Και σε δεύτερο στάδιο, θα ξαναγίνουμε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη.
                                   Η πορεία αυτή θα συνδυαστεί με τη χρεοκοπία του λαϊκισμού.
                                   Που πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει εκτός κυβέρνησης.
                                   Ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση,
                                   για να μην βλάψει τη χώρα και τους πολίτες.
                                   Με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμμία σχέση.
                                   Δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα.
                                   Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαική οργή,
                                   αλλά και οι πολιτικοί οππορτουνιστές,
                                   οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ
                                   μόλις ήλθαν τα δύσκολα
                                   και οι οποιοι
                                   μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως.
                                   Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας.
                                   Έτσι πρέπει να το καταλαβαίνουμε για να ορίζουμε με πολιτική άνεση τις πολιτικές και τη στρατηγική μας.
                                   ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ,
                                   ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΕΣΤΗΜΕΝΑ, ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
                                   ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ "ΟΧΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ.

                                   Ο πολιτικός μας χώρος είναι πολύ μεγάλο
                                   Το απέδειξαν οι εκλογές στο ΤΕΕ και στον ΔΣΑ.
                                   Οι νίκες του Χρήστου Σπίρτζη και του Βασίλη Αλεξανδρή είναι πολύ μεγάλες και εύγλωτες!!!
                                   Το αποδεικνύουν οι εξελίξεις στις εκλογές των ΟΤΑ.
                                   Σας φέρνω μήνυμα νίκης από την περιφέρεια της Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη,
                                   αλλά και την περιφέρεια Αν Μακεδονίας και Θράκης και τον ´Αρη Γιαννακίδη.

                                   Τί να κάνουμε;
                                   Ιδρύουμε σήμερα, εμείς, εδώ, την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
                                   Όλοι διατηρούν την διακριτότητα και την αυτοτέλειά τους.
                                   Κανένας δεν είναι πλαίσιο των άλλων.
                                   Είμαστε ισότιμοι, αλλά αδελφωμένοι.
                                   Κανείς δεν είναι περιττός, αλλά κανείς δεν είναι μοναδικός.
                                   Σε αυτό το προσκλητήριο της ευθύνης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ.
                                   Κάνοντας ο καθένας κι η καθεμία τις κατάλληλες υποχωρήσεις!
                                   Έτσι έκανε στην πορεία του πολλές φορές ο Κώστα Σημίτης.
                                   Έτσι έκανε στη δική του πορεία πολλές φορές επίσης ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
                                   Έτσι έκαναν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφέρω τον Κώστα Σκανδαλίδη.
                                   Έτσι έκανα κι εγώ το 2012 και σήμερα.
                                   Έτσι οφείλει να κάνει και ο πρώην πρόεδρος και νυν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως έκανε άλλωστε πολλές φορές, ο Γίωργος Παπανδρέου.

                                   Πρέπει λοιπόν όλοι,
                                   κι ακόμη δύο-τρία στελέχη που δεν ανέφερα,
                                   να είμαστε εδώ!
                                   Κρατάμε το χαλαρό και άτυπο σύστημα διεύθυνσης και συνεννόησης που μας οδήγησε έως τη σημερινή ιδρυτική Συνδιάσκεψη.
                                   Αναδεικνύουμε το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών αμέσως.
                                   Το ψηφοδέλτιο αυτό πρέπει να ανανεωθεί
                                   με ποσοστό νέων στην ηλικία ή νέων στην πολιτική που να
                                   ξεπερνά το 70, το 80, ακόμη και το 90 ο/ο.
                                   Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου οι υποψήφιοι αρχίζουν τον αγώνα!!!
                                   Δίνουμε με επιτυχία τη μάχη των δημοτικών και των ευρωπαϊκών εκλογών.
                                   Και στη συνέχεια συγκροτούμε οργανωτικά την ΕΛΙΑ,
                                   για να δώσουμε τη μάχη της καθημερινής πολιτικής και των εθνικών εκλογών.

                                   Αν κάποιος κοιτάξει πίσω, στην ιστορία των πτωχεύσεων ή των κρίσιμων
                                   στιγμών της χώρας, θα εντοπίσει εύκολα τους τότε συναδέλφους των σημετινών λαικιστών και των ακραίων.
                                   Οπως επίσης και θα δει το ιστορικό βάρος που σήκωνε με συνέπεια η Δημοκρατική Παράταξη του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθερίου Βενιζέλου και των άλλων ηγετών της.
                                   Σήμερα η μάχη κατά του λαϊκισμού, του ψέμματος και της δημαγωγίας είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
                                   Δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει πεδίο εφαρμογής του μύθου του Σισσύφου.
                                   Αλλά τη μάχη κατά του λαϊκισμού
                                   δεν μπορούμε να την δώσουμε από την πλευρά της γραφειοκρατίας,
                                   της ατολμίας,
                                   των κατεστημένων,
                                   του συντηρητισμού που ελέγχει τα θρησκευτικά φρονήματα των άλλων.
                                   Στην αγωνία των νέων
                                   που δυσκολεύονται σε τραγικό βαθμό
                                   από την ανεργία ή την έλλειψη δουλειάς ή χρημάτων στα ελεύθερα επαγγέλματα
                                   δεν απαντάς με τους εθνικούς λογαριασμούς του κ. Στουρνάρα,
                                   χωρίς να απευθύνεσαι στην κοινωνία για να της χαράξεις μια στρατηγική για το σήμερα και το αύριο.
                                   Δεν γίνεται να δώσεις τη μάχη κατα του λαϊκισμού,
                                   χωρίς να καταλαβαίνεις
                                   πως δεν υπάρχει αύριο, αν δεν υπάρξει σήμερα.
                                   Οι πολίτες δεν έχουν χρόνο,
                                   αλλά ούτε και δυνατότητα υπομονής.

                                   Το θέμα της κυβέρνησης για την ΕΛΙΑ δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό.
                                   Έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης,
                                   μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούν
                                   έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015.
                                   Και η προκαταβολή της υλοποίησης των υποσχέσεων πρέπει να γίνει προ των
                                   ευρωεκλογών.
                                   Μόνο έτσι ο πολίτης θα βρει τον εαυτό του στους σχεδιασμούς της πολιτικής.
                                   Αλλιώς πολιτικός σε χώρο δουλειάς ή σε καφενείο προεκλογικά δεν πρόκειται να μπει.

                                   Και ποιά είναι τα μέτρα και οι πολιτικές που πρέπει να ειπωθούν απο μας και να καταγραφούν στη σκέψη των πολιτών και να αρχίζουν να εφαρμόζονται προ των εκλογών του Μαίου;
                                   Εμείς, ως Νέα Ελλάδα προτείνουμε λίγα, συγκεκριμένα, αληθινά, πολύ δυνατά και χρήσιμα, ευθέως και αμέσως ορισμένα που μπορούμε να πούμε και να εφαρμόσουμε:
                                   α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού,
                                   δηλαδή από το δημόσιο χρέος,
                                   ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

                                   β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες.
                                   Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.

                                   γ. Να δοθεί επιτέλους τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα
                                   με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας.
                                   Ταυτόχρονα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα
                                   μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου
                                   και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

                                   δ. Να ενεργοποιηθούν όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία,
                                   με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης,
                                   υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

                                   ε. να επιστραφεί ένα μέρος του εισοδήματος που χάθηκε,
                                   στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους,
                                   το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

                                   στ. Να ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών
                                   μέσω της συμβολαιακής γεωργίας,
                                   με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.

                                   ζ. Να θεσπιστούν μόνο δύο φορολογικοί συντελεστές,
                                   να καταργηθεί η διαφορά στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων,
                                   καθώς και να προβλεφθεί η υποχρέωση της διεκεπραίωσης των οικονομικών συναλλαγών στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα,
                                   εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.

                                   η. Να διαμορφωθούν ολοκληρωμένα προγραμμάτα
                                   με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων,
                                   και να διατεθούν στην αγορά με το "κλειδί στο χέρι".

                                   Αυτά και άλλα, όμως χρονοδιαγεγραμμένα,
                                   απλά,
                                   κατανοητά,
                                   γρήγορα,
                                   με πίεση για έναρξη εφαρμογής προ των εκλογών.
                                   Και με τη συνεχή επιβεβαίωση πως το πελατειακό κράτος πεθαίνει και θάβεται πολύ βαθιά.
                                   Αλλιώς, αν δεν ειπωθούν και αν δεν γίνουν αυτά, ποιός ό λόγος να είναι κανείς στην κυβέρνηση,
                                   ή να στηρίζει μία κυβέρνηση;;;

                                   Αυτά λοιπόν πρέπει να πούμε και να κάνουμε!
                                   Και ταυτοχρόνως να στείλουμε ένα μήνυμα προς την Ευρώπη και τους εγγαστρίμυθους πολιτικούς της,
                                   πού είναι δυσνόητοι στο λαό, ή και ακατανόητοι:
                                   Ή η Ε.Ε. ή θα αλλάξει, ή
                                   θα ξεπεραστεί από τους λαούς και τις χώρες και θα συντριβεί.
                                   Στόχος μας είναι
                                   Η Ευρώπη να γίνει κατανοητή ως πολιτική επιλογή
                                   κι όχι σαν ιδεολογία,
                                   όπως προσπαθούν να την καθαγιάσουν οι κεντροδεξιοί,
                                   στρώνοντας το χαλί στην εύκολη απόρριψή της,

                                   η Ε.Ε. ως πολιτικά ολοκληρωμένη ενότητα,

                                   η Ε.Ε. της συνεργασίας και της αλληλεγγύης,
                                   δηλαδή η Ε.Ε. των λαών κι όχι της γραφειοκρατίας.
                                   Αυτοί είναι οι στόχοι μας μέσα στην Ευρώπη.

                                   Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την έννοια αυτή αποτελεί αιγίδα κι όχι το καπέλωμα των προσπαθειών μας,
                                   γιατί οι δυνάμεις που το συγκροτούν έχουν κι αυτές ευθύνη για την Ε.Ε. της γραφειοκρατίας,
                                   όπως οι λαοί την νιώθουν σήμερα.

                                   Ενώνουμε, λοιπόν, σήμερα δυνάμεις...
                                   Ιδρύουμε την ΕΛΙΑ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ...
                                   Παλεύουμε για να την καταστήσουμε αξιόπιστη στους πολίτες...
                                   Δίνουμε τη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών νικηφόρα...
                                   Συνεχίζουμε με πίστη στις πολιτικές που έχουν εδώ και τώρα ανάγκη οι πολίτες...
                                   Δίνουμε μαζί τη μάχη των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν...
                                   Είμαστε πολλοί...είμαστε μαζί..είμαστε αξιόμαχοι...
                                   Ανανέωση παντού και πρώτα από όλα στη μάχη των ευρωεκλογών...

                                   Το Δημοκρατικό Κέντρο, η Κεντροαριστερά, οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας
                                   είμαστε εδώ και μαζί θα προχωρήσουμε...

                                   Απάντηση Βενιζέλου σε Παπανδρέου και καρφιά σε Κουβέλη

                                    Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλια του στη συνδιάσκεψη της ελιάς αναφέρθηκε χωρις να κατανομασει στην απουσία του Γιώργου Παπανδρεου σημειώνοντας τα εξης:

                                    Λυπάμαι ειλικρινα όσων έπρεπε να ηταν σημερα εδω και δεν ειναι. Εδω δεν βρίσκονται πρόσωπα βρίσκεται η ιστορική και αξιακή πορεία της παράταξης. Ο καθένας φέρει ιστορική και προσωπική ευθύνη για τον τροπο που τοποθετείται στα προταγματα του τόπου .

                                    Με το ιδιο ύφος αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος και στη ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας πως λυπάτε ειλικρινα για την απουσία της ΔΗΜΑΡ που επικράτησε μια περίκλειστη προσωποπαγης αντιληψη η οποία αρνείται τη συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ του σημερα αλλα αποδέχεται τη συνεργασια με κάθε πρόσωπο απο το ΠΑΣΟΚ του χθες. Παρόλα αυτα δεν εχει ανακοπεί η συνεργασια σε δημοτικό,περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

                                    Φωτογραφία - Ο Κώστας Σημίτης στην Συνδιάσκεψη της Ελιάς

                                     Με χλιαρα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τον Κώστα Σημίτη στην αίθουσα Μελινα Μερκουρη στελεχη του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Α. Λοβέρδου και των άλλων κινησεων της ελιάς. Ο κ. Σημιτης συνοδευόμενος απο δτο άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας , έφτασε στο χωρο της συνδιάσκεψης κατευθύνθηκε μεσα στην αίθουσα και κάθισε στην πρωτη σειρά καθισμάτων της αίθουσας περιμένοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Α. Λοβερδο

                                     Αυτό ειναι το νέο έμβλημα της ΕΛΙΑΣ

                                      Το σήμα του νέου κόμματος ειναι τοποθετημένο με αυτοκόλλητο πανω σε γλαστράκια δείχνει την ελια σε μοντέρνα μορφή και απο κάτω η λεξη Δημοκρατική παράταξη με τα σήματα των κομματων που συμμετέχουν στην κινηση.

                                      [Συνέντευξη] Γ. Παπανδρέου: υπήρχαν βουλευτές που δεν ήθελαν δημοψήφισμα και άρα ...

                                       Τους λόγους για τους οποίους τον Οκτώβριο του 2011 εξήγγειλε δημοψήφισμα στην Ελλάδα εξήγησε μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα, ο Γιώργος Παπανδρέου.

                                       Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντερ Στάνταρντ», ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνεται της απόφασής του, υποστηρίζοντας πως ήθελε με αυτό τον τρόπο να δώσει την ευκαιρία στους Ελληνες να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς είχε προηγηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε συμφωνηθεί τότε για τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέποντας νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και παραίτηση των τραπεζών από τις αξιώσεις τους απέναντι στο κράτος.

                                       Εκτός αυτών, υποστηρίζει, υπήρχαν πολλοί πολίτες που θεωρούσαν το πρόγραμμα τρομακτικό και πολλές ακραίες ομάδες που καταπολεμούσαν τις μεταρρυθμίσεις κατεβαίνοντας στους δρόμους και ισχυριζόμενες πως αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό, ενώ ο ίδιος θεωρούσε τις μεταρρυθμίσεις ως σωστές, και αν προέκυπτε ένα «ναι», προσθέτει, κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η πολιτική επιβάλλεται από το εξωτερικό.

                                       Κατά την άποψή του, έπρεπε να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να εκφραστούν κατά αυτής της πορείας και ένα δημοψήφισμα θα ήταν σημαντικό και για την οικονομία, καθώς οι τότε συζητήσεις ως προς το αν η Ελλάδα θέλει τις μεταρρυθμίσεις ή θα εγκαταλείψει το ευρώ, προκαλούσε ανασφάλεια στις επιχειρήσεις και με ένα «ναι» θα αποσαφηνιζόταν η υπόθεση.

                                       Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόσυρση της εξαγγελίας δημοψηφίσματος μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, τονίζοντας πως αρκετοί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες είχαν εκφράσει δημόσια την έκπληξή τους μετά την εξαγγελία, κάτι που ενίσχυσε τους δικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα, όπου η αντιπολίτευση δεν ήθελε τη διεξαγωγή του, καθώς θα της ήταν δύσκολο να καταστήσει πλέον μόνον υπεύθυνο για την κατάσταση τον ίδιο.

                                       Υπήρχαν, όπως αναφέρει, δυνάμεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα που δεν ήταν υποστηρικτικές και αυτό του προκάλεσε ζημιά μέσα στο ίδιο το κόμμα του, και επειδή για ένα δημοψήφισμα ήταν απαραίτητη η απόφαση της Βουλής, βρέθηκαν ξαφνικά βουλευτές που ανακοίνωναν ότι δεν θα υποστήριζαν τη διεξαγωγή του και άρα προέκυπτε κίνδυνος απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ως εκ τούτου προκήρυξης εκλογών, με τα πάντα να πηγαίνουν χαμένα.

                                       Στη συνέχεια αναφέρεται στη μετάβασή του στις Κάννες για να αποσπάσει την υποστήριξη των G-20, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν αντίθετος και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μάλλον θετική, ενώ δεν τον υποστήριξαν στις δημόσιες δηλώσεις τους και αν τον είχαν υποστηρίξει δεν θα είχε προκύψει κανένα πρόβλημα, υπογραμμίζει.

                                       Όπως επισημαίνει, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ και μέλη της κυβέρνησης Σαρκοζί ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ενώ, όπως σημειώνει, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 είχε μια προσωπική συζήτηση στο Βερολίνο και με την κ. Μέρκελ, που μπορεί να μην της τηλεφώνησε μία ημέρα πριν την εξαγγελία του, αλλά δεν είχε βέβαια και μια τέτοια υποχρέωση ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

                                       Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι δηλώσεις Σαρκοζί στις Κάννες προκάλεσαν στην Ελλάδα την εντύπωση ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όμως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, διότι το ερώτημα προς τους πολίτες θα ήταν εάν δέχονταν τους όρους για την ευρωπαϊκή βοήθεια. Όταν ο ίδιος επέστρεψε στην Αθήνα, συνεχίζει, η συζήτηση στα ΜΜΕ περιστρεφόταν μόνον γύρω από το ερώτημα, γιατί χρειάζεται το δημοψήφισμα εφόσον κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ, δηλαδή είχε ήδη γίνει η ζημία.

                                       Σε σχέση με την τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως της έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου η εξουσία, τονίζει πως απαιτείται στην ΕΕ περισσότερος δημοκρατικός έλεγχος, ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα με τα προγράμματα. Και αυτό διότι, όπως διευκρινίζει, το 2011 έπρεπε η διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών του να γίνει με 17 κοινοβούλια, με 17 κυβερνήσεις, με τρεις θεσμούς και με τις τράπεζες, κάτι εξαιρετικά περίπλοκο, που εξέλισσε το παραμικρό ερώτημα σε πολιτική διαμάχη, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα μεταξύ των χωρών και δημιουργώντας εθνικιστικές, ακόμη και ρατσιστικές τάσεις.

                                       Ο ίδιος ελπίζει πως δεν έχουν αποτύχει τα προγράμματα εξυγίανσης, ωστόσο παραδέχεται ότι πολλά έχουν γίνει στραβά και θεωρεί ότι για τις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, εκτός από τις περικοπές, χρειάζεται ένα πρόγραμμα τόνωσης, όπως συνέβη στις ΗΠΑ.

                                       Για παράδειγμα, όπως προσθέτει, θα μπορούσαν να εκδοθούν ευρωπαϊκά ομόλογα για να χρηματοδοτηθούν με αυτά «πράσινες επενδύσεις» και να προσφέρονταν προγράμματα για τους ανέργους κατά το πρότυπο του «Εράσμους», διότι, όπως καταλήγει στη συνέντευξή του, «είναι προτιμότερο να έλθει ένας άνεργος Έλληνας στην Αυστρία και να μάθει κάτι το καινούριο, από το να κάθεται άπραγος στην Ελλάδα».

                                       Συνεχής ενημέρωση: Παρακολουθείστε ζωντανά την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ

                                        Παρακολουθείστε ζωντανά από το egiakoumis.gr την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την οργανωτική συγκρότηση της «Ελιάς» που συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ, "Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα", και κινήσεις όπως «Δυναμική Ελλάδα», «58» και όλοι οι άλλοι που συνιστούν τη κεντροαριστερά.

                                        Πρόγραμμα Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης 8-9 Μαρτίου 2014

                                        Σάββατο 8 Μαρτίου

                                        11:00 ​Διαπιστεύσεις συμμετεχόντων

                                        12:00 ​Προεδρείο – Άνοιγμα Εργασιών Συνδιάσκεψης

                                        12.00 -13.30 Θα προβληθούν μηνύματα – χαιρετισμοί των : Sergei Stanishev,

                                        Προέδρου του ΕΣΚ, Hannes Swoboda, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Antonio Gose Seguro, Γενικού Γραμματέα του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PS, Alfredo Perez Rubalcaba, Γενικού Γραμματέα PSOE

                                        Παρουσίαση Πολιτικής Διακήρυξης ΕΛΙΑΣ – Παρουσίαση Λογότυπου και Σήματος

                                        14:00 ​Έναρξη ομιλιών επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων, συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη

                                        Γιάννης Βούλγαρης Πρωτοβουλία των «58»

                                        Παναγιώτης Βλάχος «Μπροστά»

                                        Γιάννης Τούντας «Πολιτεία 2012»

                                        Ηλίας Μόσιαλος Επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας»

                                        Γιάννης Ράπτης «Νέοι Μεταρρυθμιστές»

                                        Νίκος Διακουλάκης «Πρωτοβουλία Β»

                                        Ανδρέας Λοβέρδος Πρόεδρος Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα

                                        Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

                                        Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από μέλη των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν και εκφράζουν διάφορους κοινωνικούς χώρους της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

                                        19:00 Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

                                        Κυριακή 9 Μαρτίου

                                        12:00 Έναρξη: Ευρωεκλογές – Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

                                        Παρουσίαση της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές από τη Συλβάνα Ράπτη, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του Προεδρείου του ΕΣΚ

                                        - Ομιλίες:

                                        - Επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων

                                        - Ευρωβουλευτών

                                        - Υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων

                                        - Εκπροσώπων Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων και Οργανώσεων

                                        - Συμμετεχόντων

                                        19.00 Ομιλία Martin Schulz, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

                                        20:30 Λήξη εργασιών Συνδιάσκεψης

                                        Δείτε την ροή της Συνδιάσκεψης στο Twitter

                                        Tweets about "#dimokratikiparataxi"

                                         

                                        Παρακολουθείστε ζωντανά

                                        Γιατί ο Παπανδρέου δεν σκέφτηκε ολα αυτά;

                                         Η εξέλιξη της μη παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στη συνδιάσκεψη για την κεντροαριστερή ελια ειναι μια εξέλιξη δυσμενής για το ΠΑΣΟΚ. Δυσκολεύει τον Βαγγέλη Βενιζέλο σε οτι αφορα τις σχεσεις του με τον Αντώνη Σαμαρα στη κυβέρνηση, δημιουργεί ερωτηματικά σε οτι αφορά το μελλον και την προοπτική της συνεργασιας με τα αλλα κομματα και τις κινησεις που υποτίθεται θα λειτουργήσουν κάτω απο την ιδια ομπρέλα της ΕΛΙΑΣ, δίνει πόντους στη ΔΗΜΑΡ και δείχνει έστω και στους λιγοστούς ψηφοφόρους που έχουν απομείνει ακόμη στο ΠΑΣΟΚ , ότι δεν έχουν προοπτικη.

                                         Μετα απο ολα αυτα που ειναι πραγματικότητα εσείς τι πιστεύεται πως θα γίνει το επόμενο διάστημα;

                                         Γιατι ολα αυτα δεν τα σκέφτηκε ο κ. Παπανδρέου . Ή μήπως πρώτα τα σκεφθηκε και μετα ενήργησε λαμβάνοντας τις αποφασεις του; 

                                         Tweets by @vagelisgiakoumi
                                         Facebook Slider

                                         Login or Register

                                         Facebook user?

                                         You can use your Facebook account to sign into our site.

                                         fb iconLog in with Facebook

                                         LOG IN

                                         Register

                                         User Registration
                                         or Cancel