Ν. Ανδρουλάκης: Να συγκρουστούμε με οτι μας έφερε σήμερα εδω

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Ν. Ανδρουλάκης: Να συγκρουστούμε με οτι μας έφερε σήμερα εδω

Ν. Ανδρουλάκης: Να συγκρουστούμε με οτι μας έφερε σήμερα εδω

Μιλώντας στο βημα fm ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης είπε μεταξυ άλλων :

Σχετικά με την Κεντροαριστερά

  • «Από τις αρχές του φθινοπώρου κάνουμε μια συστηματική προσπάθειανα σταματήσουμε τον κατακερματισμό και να ενώσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ενόψει των ευρωεκλογών να δημιουργηθεί ένα σχήμα «ελιάς», ώστε κάθε κόμμα ή κίνηση να μπορεί να συμμετέχει αυτόνομα. Η τεχνική οργάνωση αυτού του εγχειρήματος έχει προσδιοριστεί και συμπεριλαμβάνει μια πολιτική συνδιάσκεψη με την παρουσία του Μάρτιν Σουλτς και μια πρωτοπόρα διαδικασία εκλογής του ευρωψηφοδελτίου από τη βάση, από τους ίδιους τους πολίτες. Όσοι δηλαδή πιστέψουν στη διακήρυξη της «ελιάς» για τις ευρωεκλογές, να επιλέξουν και τους υποψηφίους. Θα είναι πρώτη φορά που το ευρωψηφοδέλτιο συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο και όχι με την απόφαση του προέδρου ενός κόμματος, που είναι μια παλαιοκομματική αντίληψη.»
  • «Πέρα όμως από τα τεχνικά ζητήματα, υπάρχει και το πολιτικό διακύβευμα. Αυτό αφορά μια διαφορετική ατζέντα προοδευτική που οφείλει να προτάξει στο δημόσιο διάλογο η Κεντροαριστερά. Πέρα από το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και μια νέα και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμισηπρέπει να προτείνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα που θα θέτει ζητήματα πολιτικής ηθικής. Διότι ο χώρος αυτός έχει τραυματιστεί πολύ βαριά. Και για να είμαι πρακτικός, αναφέρομαι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς το bonus των 50 εδρών, ο οποίος να είναι περισσότερο αναλογικός ώστε να μπορούμε να χτίσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών, να προβλέπει τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, να σπάει τις μεγάλες περιφέρειες, ώστε να μειώνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ κεντρικού πολιτικού συστήματος και μηχανισμών και να θέτει θητείες. Παράλληλα, να μιλήσουμε για το σταθερό κράτος. Να υπάρχει, δηλαδή, σταθερή διοίκηση σε οργανισμούς, διοικητικά συμβούλια, σταθεροί Πρόεδροι Οργανισμών και σταθεροί Γενικοί Γραμματείς. Ώστε να θέσουμε τέρμα στο να διαχειρίζεται κάποιος την εκάστοτε κυβέρνηση ως λάφυρο και το κράτος με πελατειακούς όρους. Μόνο με σοβαρές πολιτικές επιλογές, θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά ένα ευρύτερο ακροατήριο και θα αγκαλιάσει και πάλι τους χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά της.»
  • «Χρειαζόμαστε νέες ιδέες που μπορεί να έχουν νέα πρόσωπα ή και πρόσωπα με εμπειρία στην πολιτική ζωή του τόπου. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν αυτές οι ιδέες αλλά και η διάθεση. Και είναι σημαντικό να πιστέψουν οι πολίτες ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τα οικονομικά, μιντιακά, συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και κάθε κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009. Εάν γίνει αυτό, θεωρώ ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να ξαναπαίξει σημαντικό ρόλο ως τρίτος πόλος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.»

Σχετικά με τα χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

  • «Ως ΠΑΣΟΚ αποφασίσαμε να μη μπούμε στην παλαιοκομματική λογική του χρίσματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφαιρούμε πολιτικές ταυτότητες. Αυτό που λέμε είναι απλό. Δε μπορεί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να μπαίνουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςσε πλαίσιο ψευδών διλημμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής.Αυτό είναι το ένα.Το άλλο είναι ότι,έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία κεντρική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Και αυτό δεν πρέπει να το συγχέουμε με το γεγονός ότι πήραμε μια απόφαση ως κόμμα να συγκυβερνήσουμε μ’ έναν στρατηγικό αντίπαλο για να έχει η χώρα κυβέρνηση.»
  • «Η λογική των μεταρρυθμίσεων «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη» ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει μια αυτονομία από την κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τα κατά τόπους προβλήματα με προγραμματικούς όρους και όχι με όρους κεντρικού πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, να σταματήσει να είναι μια καρέκλα σκαλοπάτι για ορισμένους πολιτικούς για να αποκτήσουν μετέπειτα βουλευτικό ή υπουργικό αξίωμα. Εάν δεν εγκαταλείψουμε αυτή την κουλτούρα και μείνουμε στα παλιά -και φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο παλιό μοντέλο- δεν θα πάμε μπροστά. Και για να προχωρήσει η τοπική κοινωνία μπροστά, πρέπει οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εκλογές προγραμματικού λόγου και όχι φθηνών συγκρούσεων τύπου μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δημαγωγιών και λαϊκισμών  όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ
More in this category: « Παρέμβαση Βενιζέλου για το Φαρμακονήσι Το ΠΑΣΟΚ υπέρ των αλλαγών στους αγρότες »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel