Δήλωση του Γ. Παπανδρέου για τους Ολυμπιακούς του Σοτσι

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Δήλωση του Γ. Παπανδρέου για τους Ολυμπιακούς του Σοτσι

Δήλωση του Γ. Παπανδρέου για τους Ολυμπιακούς του Σοτσι

Πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών «Γενεύη ΙΙ» και μετά από την απόσυρση των χημικών όπλων από τη Συρία, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους. Μια άμεση δράση για την ανακούφιση του Συριακού πληθυσμού θα ήταν η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Στη σημερινή συγκυρία, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Μιας παράδοσης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 68/9 και έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα  από 121 κράτη.

Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζω τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ένας εξ´ αυτών που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την προσαρμογή και υλοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο σύγχρονο κόσμο, ανέλαβα μια πρωτοβουλία υπέρ της Εκεχειρίας στη Συρία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε άμεσα από την ηγεσία του Ρωσικού κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια αισιοδοξία και δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη Συρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η διεθνής κοινότητα και όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή, οφείλουν να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην έκκληση για Εκεχειρία, βάζοντας πάνω από όλα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών της Συρίας.

 

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel