Απόλυτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Β. Βενιζέλος

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Απόλυτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Β. Βενιζέλος

Απόλυτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρει ο Β. Βενιζέλος

Απολύτως βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, παρόλο που ορισμένοι δεν μπορούν να πειστούν ότι συμβαίνει αυτό, καθώς είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την Ελλάδα, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο συνέδριο «Τολμήστε για τη Δημοκρατία».

 

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι, όποτε απευθύνεται σε ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό ακροατήριο, τονίζει ότι κανένας Ευρωπαίος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα και πως «αν αποτύχουμε θα χάσουν και οι εταίροι μας λεφτά».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν ζητούνται πολιτικές χάρες και πολιτική διαπραγμάτευση ή παράκαμψη των αριθμών, αλλά θεσμικοί συνομιλητές με νομιμοποίηση και ικανότητα λήψης αποφάσεων, που θα συζητήσουν επί τεχνικής βάσης, αλλά σοβαρά και στρατηγικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα ως «εργαστήριο της κρίσης» κρίνεται η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει «ένα ευρωπαϊκό αφήγημα άλλου τύπου» και σημείωσε ότι πρέπει ως τον Μάιο η Ευρώπη να πει νέα, πιο ολοκληρωμένα και πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ελλάδας, έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με τα προγράμματα προσαρμογής. «Η αλληλεγγύη εκδηλώνεται, αλλά εκδηλώνεται υπό πολύ αυστηρούς όρους που έχουν συνέπειες», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες δεν είναι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, αλλά ότι «το πιο κρίσιμο αντάλλαγμα είναι το ιδεολογικό και το αισθητικό», η αντίληψη, όπως εξήγησε, ότι π.χ. αν το φρέσκο γάλα δεν έχει διάρκεια εννέα αλλά πέντε ημερών, δεν θα πάρεις τη δόση.

«Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα αλληλοκατανόησης», ανέφερε. Παράλληλα, μίλησε για δημοσιονομικό θαύμα από πλευράς του λαού και πρόσθεσε ότι η χώρα ταλαιπωρείται.

Σχετικά με το πώς αντέδρασε η ΕΕ στο ξέσπασμα της κρίσης, είπε ότι δεν υπήρχαν μηχανισμοί και ετοιμότητα, αλλά μια ψευδαίσθηση ότι η Ευρωζώνη είναι πλασμένη για φυσιολογικές συνθήκες και ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαταραχτεί η «ευρωπαϊκή καντιανή ειρήνη».

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel