Η απόρητη εισήγηση του Φ. Κουβέλη για Σαμαρά, τρόικα, μέτρα και Τσίπρα

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Η απόρητη εισήγηση του Φ. Κουβέλη για Σαμαρά, τρόικα, μέτρα και Τσίπρα

  Η απόρρητη εισήγηση του Φωτη Κουβέλη προς τα μέλη της πολιτικής του επιτροπής φανερώνει το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και που βρίσκονται οι περίφημες κόκκινες γραμμές. Λέει με νόημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ότι ήρθε για να μείνει στην αριστερά και επιτίθεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα που τον κατηγορεί για διαστρέβλωση και συκοφαντίες. α. Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Όπως έχουμε ήδη πει στο βασικό σενάριο μέτρων μείωσης των δαπανών (για να επιτευχθεί ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού) συνυπάρχουν μέτρα  εξυγίανσης και εξορθολογισμού, αλλά βεβαίως και πολλά μέτρα κοινωνικά επαχθή που αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων κοινωνικών ομάδων  που είτε έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις είτε βρίσκονται σε πολύ χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο.

Οι στόχοι μας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφενός να αποτραπεί η επιδίωξη της τρόικα για μια μεγάλη αύξηση του τμήματος που αφορά σε περικοπή συντάξεων, επιδομάτων , μισθών και αφετέρου να ενσωματωθεί στο πακέτο μέτρων η ρήτρα αντικατάστασης με ισοδύναμα. Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει η ρήτρα  θα σημαίνει μη υλοποίηση τμήματος των περικοπών αν προκύψει υπεραπόδοση στα έσοδα με καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής  και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων δαπανών. Στη ρήτρα επιδιώκουμε να ενταχθούν μέτρα  ιδιαιτέρως κοινωνικά επαχθή όπως η πλήρης - οριζόντια περικοπή των  δώρων των συντάξεων , η περικοπή του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για την παροχή  ΕΚΑΣ, τα εποχιακά επιδόματα κ.α Η προσπάθεια μας να αποτραπεί η ακόμη μεγαλύτερη (σε σχέση με το βασικό σενάριο)  αύξηση του μεριδίου των συντάξεων - μισθών-επιδομάτων έφερε αποτελέσματα. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης με ισοδύναμα έχει μπει ως κυβερνητική διεκδίκηση. β. Που επικεντρώνουμε τις επόμενες ημέρες  
  1. Να υπάρξει διαπραγμάτευση σε πολλαπλά επίπεδα  για ένα συνολικό σχέδιο
Να υπάρξει διαπραγμάτευση όχι μόνο με την τρόικα αλλά και σε πολιτικό επίπεδο με την ηγεσία της Ε.Ε και του ΔΝΤ ώστε μαζί με το πακέτο των μέτρων να οδηγηθούμε σε μια πολιτική συμφωνία που να διασφαλίζει ότι: ü  Τα μέτρα θα  είναι πλήρως συμφωνημένα ώστε να αποκλείονται  «εκπλήξεις» από τη σύνοδο κορυφής ή την έκθεση της τρόικα. Η έκθεση - χωρίς να υποβαθμίζουμε τη σημασία της - συνιστά ένα τεχνικό κείμενο για το παρελθόν,  ενώ αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική συμφωνία εταίρων για το  μέλλον. ü  Η δόση των 31,5 δις από το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα καταβληθεί κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις ή σταδιακή καταβολή της, που αν επισυμβεί θα εντείνει την ύφεση και θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. ü  Η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί ως αναπόσπαστο μέρος της λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος, χωρίς εις βάρος της εξαιρέσεις  σε πρωτοβουλίες που θα ληφθούν όπως π.χ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χωρίς επιβάρυνση του χρέους και του κρατικού προϋπολογισμού. ü  Η όποια διάκριση πρέπει να είναι θετική υπέρ της Ελλάδας διότι είναι η χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ζητάμε να οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσεις όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων κ.λ.π ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας/εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά για τις νεότερους ηλικιακά. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο συνολικής υποστήριξης προς την Ελλάδα  που σε αδρές γραμμές θα έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας.
  1. Να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο μέτρων με θετικές τροποποιήσεις για τη χώρα
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στη διεκδίκηση: ü  Να υπάρχει χρονική επιμήκυνση κατά 2 έτη του προγράμματος προσαρμογής. ü  Να περιληφθεί η ρήτρα αντικατάστασης με ισοδύναμα (όπως έχει περιγραφεί ανωτέρω). Επί αυτού επισημαίνουμε  ότι ενώ η ρήτρα απόκλισης που ζητάει η τρόικα προβλέπεται στο μνημόνιο , η δική μας πρόταση για ρήτρα ισοδυνάμων προϋποθέτει αποδοχή  τροποποίησης ενός βασικού όρου του μνημονίου. ü  Η χρονική κατανομή των μέτρων να μην είναι εμπροσθοβαρής δηλαδή να μην υλοποιηθούν όλες οι περικοπές μισθών-συντάξεων-επιδομάτων μέσα στο 2013 ώστε να υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης με ισοδύναμα. Επιπλέον θέτουμε ενστάσεις και καταβάλλουμε προσπάθεια έως την τελευταία στιγμή για να υπάρχουν βελτιώσεις εντός του πλαισίου μέτρων. Αναφερόμαστε σε μέτρα όπως: ü  Να μην υπάρχει διαθεσιμότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που να οδηγεί σε απόλυση. Υποστηρίζουμε τη θέση για κάλυψη του στόχου μείωσης κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Η θέση μας αυτή δεν αντιστρατεύεται και αντιθέτως ενισχύει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητας του. ü  Να μην υπάρχει οριζόντια περικοπή των δώρων των συντάξεων αλλά κλιμάκωση ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός της επιβάρυνσης. ü  Η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων από τις 4.500 στα 6.000  να γίνει σταδιακά και σε καμιά περίπτωση να μην αφορά ανθρώπους  άνω των 55 ετών ü  Η περικοπή οικογενειακών εισοδημάτων να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια. ü  Η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους  κ.λ.π να μην είναι γενικευμένη αλλά να γίνει στις περιπτώσεις που υπάρχουν παράλληλα  εισοδήματα. ü  Να μην υπάρξει αύξηση των διδάκτρων  για τις μεταπτυχιακές σπουδές. ü  Να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Ειδικά για την αύξηση κατά 3 δις των φορολογικών εσόδων μέσω αλλαγών στο φορολογικό σύστημα,  πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο της ήδη δρομολογημένης διαβούλευσης για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος  που μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος Οκτωβρίου και όχι μια διαδικασία κατεπείγοντος μαζί με τα μέτρα μείωσης των δαπανών. Διευκρινίζουμε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί η καταφανής μικρή συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών-εμπόρων  στα φορολογικά έσοδα που προκύπτει λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
  1. Να συνοδευτεί η κατάθεση των μέτρων με ένα σχέδιο γενικότερων πρωτοβουλιών
Το πακέτο μέτρων πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάταξη της διαφθοράς , την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος,  την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της οικονομικής συμβολής  των κατεχόντων μέσα από μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την προώθηση ρυθμίσεων για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια  που θα ελαφρύνουν τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρωτοβουλιών/ προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. γ. Ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης Τις τελευταίες ημέρες εντάθηκε η επίθεση της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της εξειδίκευσης του πακέτου των 11,5 δις. Η στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ανάγκη η χώρα να αναδιαπραγματευτεί το πακέτο μέτρων με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. Οι δυσκολίες αναδιαπραγμάτευσης δείχνουν το αβάσιμο της πολιτικής γραμμής ότι μια καταγγελία του μνημονίου είναι εφικτή και ότι δήθεν θα εξανάγκαζε τους δανειστές μας να προστρέξουν σε μια συμφωνία που θα μας απάλλασσε από το βάρος του χρέους. Αυτό μαζί με την καλλιέργεια της αυταπάτης ότι είναι δυνατή η επάνοδος των παλαιών βιοτικών συνθηκών των εργαζομένων χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και ότι είναι δυνατή η δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς αντιμετώπιση των παθογενειών , ισοδυναμεί με δημαγωγία και καλλιέργεια πολιτικά επικίνδυνων αυταπατών. Ειδικά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπεδώσει την αντίληψη ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι μια δύναμη της Αριστεράς που επιλέγει ένα - διαφορετικό από το δικό του -   δρόμο παρέμβασης αλλά έχει μετεξελιχθεί σε μια δύναμη μνημονιακή - αντιλαϊκή ,  συνιστά κλασική περίπτωση συνειδητής διαστρέβλωσης και συκοφαντίας. Είναι καταφανής η στενοκομματική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να εξοστρακιστεί από το χώρο της Αριστεράς κάθε  διαφορετική προσέγγιση από τη δική του πολιτική των φρούδων ελπίδων για απαλλαγή από το μνημόνιο διαμέσου της καταγγελίας του και της στάσης πληρωμών. Εμείς πιστεύουμε αντίθετα ότι αυτό που προέχει είναι η ενεργός παρέμβαση για την έξοδο της χώρας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας  και όχι η επιζήτηση ενός ανορθωτικού ρόλου μετά την καταστροφή. Θεωρούμε ότι  κανείς δεν πρέπει να αποσείει  την ευθύνη του έναντι της αναγκαιότητας επιλογής της βέλτιστης οικονομικά και κοινωνικά διαδρομής για την αποφυγή του  κινδύνου χρεοκοπίας. Ήρθαμε για να μείνουμε στην Αριστερά., με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της χώρας.

Related items

  • Πριν το Πάσχα η εκταμίευση της δόσης Αύριο στην Αθήνα το Γιούρογκρουπ
  • Αιχμές στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ απο Ψαριανό και Παπαδόπουλο
  • Η ΔΗΜΑΡ για την παραίτηση Χαρακόπουλου
  • Το τελεσίγραφο της Τρόικα που διαψεύδει ο αρμόδιος υπουργός
  • Αυστηρό μήνυμα του Φ. Κουβέλη στη κυβέρνηση
More in this category: « Απόρητη εισήγηση Φ. Κουβέλη για Σαμαρά, κυβέρνηση, τρόικα και Τσίπρα Νάτος, νάτος ο ΓΑΠ »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel