Συνέντευξη ο Η. Μόσιαλος αιφνιδιάζει συμμαχικές και οικουμενικές κυβερνήσεις

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Συνέντευξη ο Η. Μόσιαλος αιφνιδιάζει συμμαχικές και οικουμενικές κυβερνήσεις

 

Μια συνεντευξη με τον καθηγητή των οικονομικων υγειας στο LSE και πρωην υπουργό και κυβερνητικο εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο δεν αφήνει πολλα περιθώρια για πολιτκή πλήξη. Μιλαει με το θάρρος της γνώμης του λεγοντας τα θετικά και τα αρνητικά της υπόθεσης της κεντροαριστεράς καθώς συμμετέχει με τις δικές του δυνάμεις τη "δυναμική ελλαδα " κινηση με στελεχη απ όλη την ελλαδα καθώς επισης και για το φόβο που εχει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χωρα κόντρα στη μέχρι τωρα αντίθετη επιλογή.


Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και οχι στους φόρους υποστηρίζει ο κ. Μοσιαλος και οπως θα διαβάσετε και εσείς δίνει προβάδισμα στις συμμαχικές κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

1) Κύριε Μόςιαλε αναμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος πολιτικός χώρος σημερα υπάρχει αφου βλέπουμε πως το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά συμπιέζεται ;

Απ) Δεν ισχύει πλήρως, νομίζω, η εκτίμηση που ενυπάρχει στην ερώτησή σας. Δεν υπάρχει μόνο το ΠΑΣΟΚ στο μεσαίο χώρο. Νομίζω ότι πρέπι να προτάσσεται συνολική Κεντροαριστερά. Σε συνεχείς πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρατηρούμε ότι μεγάλα ποσοστά πολιτών δεν εκφράζονται ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ., ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά όσων επιθυμούν συμμαχικές κυβερνήσεις, ή ακόμα και οικουμενική. Επομένως, το περιθώριο υπάρχει. Πρέπει όμως ο μεσαίος χώρος να οργανωθεί, ώστε να μπορεί ν΄ αποτελέσει ισχυρή συνιστώσα μιας συμμαχικής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετάσχει με σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνει κάτι σωστό για την κοινωνία.

2) λόγω των σκληρών μέτρων , λόγω του μνημονίου, λόγω όλης της κατάστασης που υφίσταται όλος ο κοσμος τα τελευταία χρονια κ. Μόσιαλε , εχουμε φτάσει να λέμε καλυτερα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει δηλαδή αγανάκτηση του κόσμου απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ . Υπάρχει αυτη τη στιγμή κατι αλλο που Θα μπορούσε ο κοσμος να αισθανθεί μια στήριξη και ένα εχει βοήθειας στο αδιέξοδο που ζει;

Απ) Συμφωνώ με την εκτίμησή σας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί ελκύεται από το κόμμα, ή το πρόγραμμά του (το τελευταίο απλά δεν υπάρχει), αλλά εξαιτίας των λαθών και των αστοχιών της κυβέρνησης. Αλλά η συσπείρωση στη βάση της αποτυχίας των άλλων δεν έχει θετική βάση, είναι αρνητική και επομένως ασταθής. Επομένως, πάλι ερχόμαστε στην ανάγκη να οργανωθεί και να γίνει αξιόπιστος ο μεσαίος χώρος, που σήμερα είναι ελκτικός ως σύνολο ιδεών ή στελεχών, όχι όμως και ως πόλος εξουσίας.

3) εμμονή στο μνημονιο μας λένε απο την ευρωπη δηλαδή πιστή εφαρμογή στις μεταρρυθμίσεις. Μα ποιες μεταρρυθμίσεις όμως οταν για παράδειγμα το φακελάκι στα ιατρεία ζει και βασιλεύει , οταν οι συντάξεις για να βγούνε στους ασφαλισμένους μπορει να περάσει και ένας ή και δυο χρονια, οταν η γραφειοκρατία για άνοιγμα μιας επιχείρησης διαρκεί και ταλαιπωρεί οπως και στο παρελθόν, οταν δεν εχει συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή οταν, οταν , οταν δυςτυχως ... πολλα οταν ακόμη

Απ) Τα μνημόνια είχαν δυο σκέλη: δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, με την ανοχή της τρόικας, έδωσε έμφαση κατά 99% στο πρώτο. Έτσι, με τις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού, επιτεύχθηκε φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το ακριβές ύψος του οποίου αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί. Όλα αυτά τ΄ αρνητικά φαινόμενα που αναφέρετε, και άλλα πολλά, εμπίπτουν στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αγνοήθηκαν και δεν προχώρησαν. Επομένως ο ελληνικός λαός υπερφορολογείται και αντιμετωπίζει τα φακελάκια, τη γραφειοκρατία και όλα τα άλλα, γιατί η κυβέρνηση δεν αγγίζει ή αγγίζει ακροθιγώς ό,τι θεωρεί πως έχει πολιτικό κόστος.

4) Η κυβέρνηση κ. Μόσιαλε κατα τη γνωμη σας απο τι πάσχει σημερα ;

Απ) Δε μετέχω στην κυβέρνηση και δεν είμαι, καταρχήν, αρμόδιος ν΄ απαντήσω. Ωστόσο, μπορώ να πω δυο λόγια ως απλώς πολίτης. Τόνισα πιο πάνω την ατολμία και το φόβο τους ν΄αγγίξουν τα περισσότερα απ΄ όσα ταυτίζονται με το παλιό ποιτικό σ΄συτημα που εκπροσωπούν. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ κατάλαβε ότι χωρίς αληθινή δημοσιονομική προσαρμογή, τα ευχολόγια για άμεση ανάπτυξη δε θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί, ούτε τα περίφημα «ισοδύναμα» να ισχύσουν, και γι΄ αυτό ξέχασε όλα τα «Ζάππεια», Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Από την άλλη, όμως, που είναι όμως τα ΕΣΠΑ που συνδέονται με την ανάπτυξη; Πού είναι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης», για το οποίο μιλούν, αλλά δεν υπάρχει; Γιατί δε ζητάνε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή από Ανεξάρτητη Επιτροπή να διερευνήσει τα πως και το γιατί το 2009 ξοδεύαμε 24 δις. παραπάνω απ΄όσα παράγαμε και ποιοι ευθύνονται γι΄αυτό; Γιατί διατηρούνται προκλητικά τα προνόμια των πολιτικών και τόσων άλλων; Γιατί κάνουν πίσω στη φορολόγηση των αγροτών; Και ιδίως, γιατί αρνούνται κάθε αλλαγή ουσίας στο πολιτιλκό σύστημα, δηλαδή στον ίδιο τους τον εαυτό;

5) Συμφωνείτε με τη θέσπιση του σταυρού στις ευρωεκλογές;

Απ) Κανονικά, πρώτα πρέπει πρώτα να υπάρξουν αλλαγές, όπως είπα και πριν, στο πολιτικό σύστημα. Να γίνει πιο αναλογικό, πιο δημοκρατικό, μη πρωθυπουργοκεντρικό, με τον πολίτη στο κέντρο του. Ν΄ αλλάξει ο εκλογικός νόμος των βουλευτικών εκλογών (που έτσι κι αλλιώς, θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες). Να ξεκινήσει συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του. Αλλά αφού η κυβέρνηση έχει πάθει αγκύλωση στη συνολική αλλαγή, έστω κι αυτή η μικρή αλλαγή καλή είναι. Δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα της επιλογής και μειώνει τον κομματικό αρχηγισμό.

6) Αλλά ο σταυρός να ισχύει με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, στο οποίο όλη η Ελλάδα είναι μια εκλογική περιφέρεια;

Απ) Καλό θα ήταν η θέσπιση του σταυρού να συνδυαστεί με ευρωεκλογές κατά Περιφέρειες. Όχι όμως τις 13 υπάρχουσες, που είναι πληθυσμιακά άνισες, κάτι που το βλέπουμε πολύ καθαρά, αν συγκρίνουμε π.χ. την Αττική ή την Κεντρική Μακεδονία με τα Ιόνια, την Ήπειρο ή το Βόρειο Αιγαίο. Οι Περιφέρειες πρέπει να είναι 7, όσες και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Και να υπάρχει μέριμνα, για τις λιγότερο πολυάνθρωπες, να εκλέγουν ευρωβουλευτή και με χαμηλότερο εκλογικό μέτρο. Ή το αντίθετο: η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ψήφων σε μια Περιφέρεια να μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Αυτά είναι τεχνικά θέματα, που λύνονται εύκολα, μ΄ ένα μεταρρυθμιστικό εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές, που θα συγκέντρωνε, υποθέτω, ευρεία αποδοχή. Είναι ζήτημα εκλογικού και συνολικά πολιτικού πολιτισμού.

7) ) θα Μπορούσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έρθουν κοντα και να συνεργαστούν οχι μόνο σε επίπεδο κοινών υποψηφίων στις εκλογες της Τ.Α

Απ) Προσωπικά τέτοια σύγκλιση, καταρχήν, δε μ΄ ενδιαφέρει. Μ΄ ενδιαφέρει όμως να προσφέρουν στα κοινά οι καλύτεροι και ικανότεροι, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση. Μ΄ ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, ένας πόλος του μεσαίου χώρου, στον οποίο αναφέρθηκα πριν. Θέλω επίσης να τονίσω ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει συνεχή συνεργασία μόνο προς τη μια πλευρά του.

8) ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ, Λοβέρδος εσείς προσωπικα , οικολόγοι κλπ κινήσεις που κινούνται στο κεντροαριςτερο χωρο μπορούν να συνειπαρξουν; Και γιατι μέχρι σημερα εκδηλώνονται απο τη ΔΗΜΑΡ αντιρρήσεις ;

Απ) ¨Μπορούν, αν αφήσουν στην άκρη φοβίες, εμμονές, ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα. Ειδικά για τη ΔΗΜΑΡ θέλω να πω ότι διαθέτει σημαντικές προσωπικότητες και ορισμένες φορές εκπονεί αξιοπρόσεκτες θέσεις, επομένως θα ήταν καλό και για την Κεντροαριστερά, και για την ίδια, να συμμετάσχει στις διεργασίες της ανασύνθεσης επί ίσοις όροις.

 

απο την εφημερίδα παρασκήνιο 

More in this category: « Διευκρινήσεις του Γ. Σταθάκη Ολα τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών απο ΠΑΣΟΚ και 58 »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel