Επίθεση Βενιζέλου στην αντιπολίτευση

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Επίθεση Βενιζέλου στην αντιπολίτευση

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση αναφορικά με την στάση που κράτησε απέναντι στις πληροφορίες για την κατάσταση των Ελλήνων στην Ουκρανία εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το ουκρανικό ζήτημα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συνάντηση που είχε με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, προς την οποία και προς τους άλλους ομογενείς συνομιλητές του μετέφερε «την αγάπη, φροντίδα, στήριξη και αλληλεγγύη» τόσο της ελληνικής πολιτείας, όσο και του ελληνικού λαού.

Όπως διευκρίνισε, του δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσει ότι ο πρόσφατος νόμος για μείωση της χρήσης στη διοίκηση μειονοτικών γλωσσών, αφενός δεν έχει κυρωθεί, αφετέρου δεν αφορά την ελληνική, που είναι μόνο γλώσσα εκπαίδευσης και όχι γλώσσα διοίκησης. Η «προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση» της Ουκρανίας επέδωσε στον κ. Βενιζέλο, ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, επιστολή με την οποία ζητά την επανεκκίνηση της διαδικασίας για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ελληνο-ουκρανικών σχέσεων, τόνισε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών αρχών, της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων. Υπογράμμισε ότι η Αθήνα διατηρεί παράλληλα και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, είπε ο κ. Βενιζέλος, τάχθηκαν υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής του ΟΑΣΕ για τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία, όπως και «ομάδας επαφής» για την κρίση. Πρέπει, είπε, να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη του ψυχρού πολέμου.

Η ΕΕ θα συγκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, στην αρχή του οποίου θα συμμετάσχει και ο νέος ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Στον Ευ. Βενιζέλο υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για «τη συμμετοχή ναζιστών στην ουκρανική κυβέρνηση», την υποστήριξη και συμμετοχή επισήμων της ΕΕ στις διαδηλώσεις κατά του Β. Γιανουκόβιτς και για τον «πραξικοπηματικό χαρακτήρα» της κυβερνητικής μεταβολής στο Κίεβο.

Η ουκρανική κυβέρνηση επελέγη από το προϋπάρχον Κοινοβούλιο της χώρας και έχει αναγνωρισθεί από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις περισσότερες κυβερνήσεις, απάντησε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι ο κ. Γιατσενιούκ θα γινόταν ούτως ή άλλως πρωθυπουργός, ακόμη κι αν εφαρμοζόταν η συμφωνία των τριών ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, αλλά θα γινόταν με βραδύτερο ρυθμό.

«Θέλουμε ελεύθερη ή πάντως πολύ εύκολη παροχή βίζας σε ρώσους υπηκόους», όπως και μη διακοπή του διαλόγου με Ρωσία, απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που χαρακτήρισε «αμφίστομες» τις τυχόν κυρώσεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιων κυρώσεων κατά της Μόσχας, κυρώσεων που θα πλήξουν ενδεχομένως τα ελληνικά συμφέροντα.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «συγχορδία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής», που, όπως είπε, διαμαρτύροντο για την καταπίεση των Ελλήνων, αλλά μετά τους διέψευσε η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ουκρανίας, ενώ του ασκούσαν κριτική γιατί δεν κάνει τίποτα με την Ουκρανία και μετά γιατί έκανε και γιατί μετέβη εκεί.

Ο Ευ. Βενιζέλος επέκρινε την αντιπολίτευση για «ανευθυνότητα, συνωμοσιολογία, επιπολαιότητα και δημαγωγία», που «προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα όταν μεταφέρονται σε διεθνές επίπεδο». Η Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός, οφείλει να ασκεί πολιτική αρχών στα θέματα κυριαρχίας, αλλιώς, όπως διερωτήθηκε, πώς θα μπορέσει να υποστηρίξει τις θέσεις της στο Κυπριακό.

Κάλεσε μάλιστα «κάθε σκεπτόμενο πολίτη» να παρακολουθήσει τη ροή των γεγονότων, για να καταλάβει τι θα συνέβαινε στη χώρα αν η διαπραγμάτευση για το οικονομικό της πρόβλημα γινόταν με «δήθεν παλληκαρισμούς». Τα συμβαίνοντα εν Ελλάδι περί την Ουκρανία, είναι «η επιτομή του πολιτικού προβλήματος της χώρας», τόνισε εν κατακλείδι ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι ο παρών συσχετισμός δυνάμεων είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της δεκαετίας του 1980 και δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες του τύπου που ανελάμβανε τότε.

Σχολιάζοντας τέλος τις αναφορές στα ναζιστικά φρονήματα τμήματος του κυβερνητικού προσωπικού στο Κίεβο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί τις δικές του επιλογές, ώστε να μην οδηγηθεί σε πλειοψηφίες που θα περιλάβουν και ναζιστικά στοιχεία, σε σχηματισμούς ετερόκλητων αντιμνημονιακών μετώπων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related items

  • Πολιτικοί παράμετροι στην κατασκευή αγωγού
  • Νέος πονοκέφαλος για Σαμαρά και Βενιζέλο οι ψηφοφορίες στη βουλή
  • Νέα συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου
  • Ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τη συμφωνία της τροικα
  • Ο Β. Βενιζέλος θέτει τις προϋποθεσεις για την ανάπτυξη
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel