Διήμερη περιοδεία στην Ελλάδα του Γερμανού προέδρου

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Διήμερη περιοδεία στην Ελλάδα του Γερμανού προέδρου

Με ρεπορτάζ γύρω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και το ιστορικό παρελθόν υποδέχονται τα γερμανικά ΜΜΕ τη διήμερη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα.

Ο Γκάουκ ξεκινά σήμερα την επίσκεψη από την Ήπειρο, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά έχει τονίσει πως δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη θέση του Βερολίνου για τις αποζημιώσεις
«Το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγγνώμη» είπε ο Γκάουκ την παραμονή της επίσκεψής του.

«Επίσκεψη σε αποξενωμένους φίλους» είναι ο ενδεικτικός τίτλος που βάζει το Tagesspiegel, λέγοντας πως ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινά από το χωριό Λιγκιάδες -τόπο ναζιστικών εγκλημάτων- όπου και θα δώσει ένα «σημάδι συμφιλίωσης».

Η επίσκεψη «είναι κάθε άλλο από υπόθεση ρουτίνας», γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας πως ο Γκάουκ όχι μόνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής κατοχής, αλλά και με το ότι «οι σχέσεις των δύο λαών σήμερα δεν είναι ακριβώς αρμονικές».

Συγκριτικά, λέει η εφημερίδα, η τελευταία επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν το 2000, του Γιοχάνες Ράου, οπότε και «οι δύο λαοί ήταν φίλοι». «Ακόμη και μέχρι το 2005, οκτώ στους δέκα Έλληνες είχαν θετική γνώμη για τους Γερμανούς, αλλά μετά ήρθε η οικονομική κρίση».

«Μόνο απλές δεν θα είναι αυτές οι ημέρες για τον Γκάουκ» γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα υπενθυμίζει πως η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ είχε συνοδευτεί από τεράστια αστυνομική κινητοποίηση που έμοιαζε με επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη -κάτι που, συμπληρώνει, ήταν λιγότερο αισθητό στη μετέπειτα επίσκεψη του Β.Σόιμπλε, και αναμένεται να γίνει σε μικρότερο βαθμό με την επίσκεψη του Γκάουκ.

Με τίτλο «οι παγίδες της ελληνογερμανικής φιλίας», η Deutsche Welle επισημαίνει πως η κρίση έχει απομακρύνει τους κάποτε φίλους Έλληνες και Γερμανούς και ο Γιόαχιμ Γκάουκ έρχεται στην Ελλάδα «για να υπογραμμίσει τους δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα».

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel