Τι θα γινει με τα επιδόματα και τις μαζικές απολύσεις

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Τι θα γινει με τα επιδόματα και τις μαζικές απολύσεις

Ενώ η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος που εισπράττουν 150.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με παιδιά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ διακυβεύεται η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε 25.000 νέες μητέρες, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά φαίνεται να κολλάνε στο αν ο υπουργός ή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας θα μπορεί να ασκήσει βέτο ώστε να μην προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις κολλάνε στο εάν θα ασκηθεί βέτο στις ομαδικές απολύσεις
Με δημόσιες δηλώσεις του, τους προηγούμενους μήνες, ο υπουργός Εργασίας είχε επιδιώξει να υποβαθμίσει το θέμα του βέτο τονίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο δικαίωμα για έναν υπουργό Εργασίας, Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης, είχε υποστηρίξει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι προκάτοχοί του, είχαν ασκήσει το δικαίωμα σε κάθε περίπτωση που τους είχε ζητηθεί να εγκρίνουν ομαδικές απολύσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις που ζήτησαν τις ομαδικές απολύσεις, τελικώς να βάλουν λουκέτο.

Τι άλλαξε τώρα και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει αναχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα σε αυτό το γύρο της διαπραγμάτευσης; Παρά το γεγονός ότι τα στόματα μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα παρέμειναν κλειστά -είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα του κ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών- φαίνεται ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί περισσότερο ζήτημα «ταμπού» για την κυβέρνηση παρά θέμα ουσίας.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι περισσότερο ζήτημα «ταμπού» για την κυβέρνηση παρά θέμα ουσίας
Εκτός και αν έχουν εγερθεί νέες αξιώσεις από την πλευρά των δανειστών τις οποίες δεν έχει αποκαλύψει ακόμη η ελληνική πλευρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να ψηφίσουν λίγες εβδομάδες πριν τις διπλές κάλπες νομοθετική ρύθμιση που θα παραπέμπει σε απελευθέρωση των απολύσεων. Ασχετα αν επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Τα όρια που ισχύουν μέχρι σήμερα, θα ισχύουν και μετά.

Στο πλαίσιο του να βρεθεί ενδοκυβερνητικά η χρυσή τομή, το επιτελείο του κ. Βρούτση, κατέβασε στο τραπέζι πρόταση σύμφωνα με την οποία την τελική έγκριση για την προώθηση των ομαδικών απολύσεων να την δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι) και ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας. Η τρόικα απάντησε αρνητικά θεωρώντας ότι αυτό πρόκειται για απλή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το δικαίωμα βέτο στην πράξη να διατηρηθεί.

Η Τρόικα φέρεται να συμφωνεί με την εφάπαξ μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές από τον προσεχή Ιούλιο
Στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών, η τρόικα φέρεται να συμφωνεί με την εφάπαξ μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από τον προσεχή Ιούλιο. Ωστόσο παραμένει ανοικτό το πώς θα χρηματοδοτηθεί το κενό που αφήνει αυτή η κατάργηση σε οικονομικό επίπεδο. Με την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, εξασφαλίζονται περί τα 120 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Εχει μπει στο στόχαστρο και το επίδομα μητρότητας ενώ θα χρειαστούν χρήματα και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ποσό του κενού που αφήνει τελικώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Πηγή thetoc

More in this category: « Στις τρεις το μεσημέρι Σαμαράς και Βενιζέλος θα απαντήσουν στην τροικα Βίντεο - στο ΝΗΜΑ ο Τσίπρας πρωταγωνιστεί σε ντοκυμαντέρ »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel