Φωτογραφίες - Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Φ. Κουβέλη

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Φωτογραφίες - Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Φ. Κουβέλη

Απαντήσεις στις επικρίσεις για την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στη συγκρότηση της «Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης» και στη μη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του τρίτου πόλου, έδωσε  σήμερα από το βήμα της παρουσίασης της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία ο Φώτης Κουβέλης.

«Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός.» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί  με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια  έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό».

Απάντησε, επίσης, και στην κριτική ότι διακυβεύεται η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, λέγοντας ότι η πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές, ούτε με την καθιέρωση ενός νέου δικομματισμού και την ακύρωση του αιτήματος της αλλαγής πολιτικής μέσω της οξείας πόλωσης και της επίκλησης του κινδύνου για το καθεστώς.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να υπάρξει ερήμην της συντηρητικής πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Υποστηρίζουμε ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής ανάκαμψης εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Διεκδικούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα» ανέφερε και επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια.

HAm U?c?????? ???.(EUROKINISSI-E?I???Q)

Εξήγησε ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία είναι μια διαφορετική διέξοδος από την κρίση, με έναπροοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. «Θέλουμε να είμαστε μέρος των λύσεων αλλά με διαφορετικές πολιτικές, με πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι ιστορική πολιτική αναγκαιότητα η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και υποστήριξε ότι ο τόπος έχει ανάγκη «από μία Κεντροαριστερά εκφραστή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πουαποσαρθρώνονται τα δικαιώματα τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους, των ανέργων που αποδομείται η ζωή τους, των αγροτών που τους αγνοούν, των νέων που παρωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όλων όσοι υποφέρουν από διακρίσεις, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους».

Σχολίασε την εμφάνιση της κίνησης « Το Ποτάμι» και άλλων σχετικών κινήσεων αναφέροντας: «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την «κοινή λογική» και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη κοινή λογική για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της «κοινής λογικής» για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της «κοινής λογικής» για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ, αλλά η θετική πρόταση αλλαγής του, ενώ αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και των χρηματοοικονομικών λειτουργιών, αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Για τους λόγους αυτούς η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Θα διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι εκλέγοντας ευρωβουλευτές, αυτοί θα συμμετέχουν στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και επανέλαβε τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

dhmar1

Στην τοποθέτηση της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά υποστήριξε ότι «ο  ευρωμονόδρομος δεν είναι η μοναδική λύση και τόνισε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ».

Ακόμη εξήγησε την ανάγκη ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία ανάμεσα σε έναν αριστερό λαϊκισμό και σε μια αδιέξοδη συντηρητική πολιτική».

Τέλος, η κ. Κοππά τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αθροίσει δυνάμεις και όχι να αποτελέσει ένα άθροισμα προσώπων και προσωπικών μηχανισμών».

dhmar2

Ενώ ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να διεκδικεί ούτε να αξιώνει τίποτα προσωπικό από κανέναν».

Εξήγησε τους λόγους ύπαρξης αυτού του εγχειρήματιτος υποστηρίζοντας ότι «όσοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν και να υποστηρίζουν τις πολιτικές της κρίσης  δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση»

Ενώ επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική συνεργασία απευθύνεται στο χώρο από το Δημοκρατικό Κέντρο έως τις παρυφές της παραδοσιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Related items

More in this category: « Μέλος της κυβέρνησης λέει για την τρόικα οτι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα Οι πρώτες δεσμεύσεις του Στ. Θεοδωράκη για την πολιτική »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel