Οταν το γάλα δεν μεγαλώνει γερές κυβερνήσεις

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Οταν το γάλα δεν μεγαλώνει γερές κυβερνήσεις

Της Γεωργίας Σαδανά

Η προσαρμογή στις διαρθρωτικές απαιτήσεις της τρόικας με τη μορφή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, έφερε στην επιφάνεια χρόνιες ασθένειες της «γαλάζιας» παράταξης που... το ασβέστιο αδυνατεί να θεραπεύσει.

Όχι μόνο γιατί η ρύθμιση για το γάλα μετέτρεψε τη Βουλή σε «βουκολικό» τοπίο, φέρνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο στα πρόθυρα της παραίτησης, αλλά κυρίως γιατί αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να φωλιάζουν... ανομολόγητοι πόθοι.

Η διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας σε επιμέρους στρατόπεδα γίνεται αισθητή όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα με περιστατικά που εκκινούν από τη φορολογία ακινήτων μέχρι τις κατά τόπους αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Μόλις το «τραύμα» μεταξύ «βουλευτών – αστών» και συναδέλφων τους «της επαρχίας» πήγε να επουλωθεί εξαιτίας του φόρου ακίνητης περιουσίας (με πρωταγωνιστή για παράδειγμα το βουλευτή Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή), ήρθε το γάλα να ταράξει τη «γαλάζια» επιφάνεια.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος πολιτεύεται στο θεσσαλικό κάμπο, αλλά κυρίως το ότι τον χωρίζει χάσμα από την «ομογάλακτη» ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον ενώνει ξαφνικά η αγωνία της δημόσιας διαφοροποίησης με μια ομάδα βουλευτών «δυνάμει διαφωνούντων» με κάθε ευκαιρία, φαινόμενο που ενδημεί και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Αν αρνηθώ να ψηφίσω φρέσκο γάλα 11 ημερών, κάνω κομματικό παράπτωμα;» διερωτήθηκε ο «καραμανλικός» βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο ΑΝΤ1 και διαπίστωσε πως «Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση το γάλα, στην πορεία το κάναμε μνημονιακή».

Στον αντίποδα, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσαν να δηλώσουν ήρεμοι και σίγουροι αντίστοιχα σχετικά με το μέλλον του σχετικού άρθρου στη Βουλή, βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική συνοχή. Η τύχη του φρέσκου γάλακτος αποτύπωσε τις προθέσεις των «γαλάζιων φυλών», επισπεύδοντας τον ανασχηματισμό και την επιστροφή μαζί με «μεταγραφές» άλλων βουλευτών, ιδεολογικά συγγενικών.

Η ανάγκη να αποκαλυφθούν τα «μαξιλαράκια», παίρνοντας θέση προς ανακούφιση στην κυβερνητική κλίνη φαντάζει επιτακτική, όταν οι μεταβολές των μετοχών ακόμη και πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών στο κομματικό χρηματιστήριο της Νέας Δημοκρατίας είναι ραγδαίες και εν μέρει απρόβλεπτες.

Μπακογιάννη versus Μπαλτάκος

Η εκτόξευση του Ποταμιού απέδειξε περίτρανα ότι το πολιτικό σύστημα έχει θαμπώσει και δε φαντάζει πια ελκυστικό στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών. «Η τάση ότι ο κόσμος ψάχνει κάτι καινούργιο και το ψάχνει απεγνωσμένα, ακόμη και αν δεν ξέρει τι είναι ή ότι ξεφουσκώνει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Είναι όλα αυτά δείγματα που πρέπει κανείς να τα πάρει τοις μετρητοίς» διαπίστωσε στον ρ/σ ΒΗΜΑ fm, η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ότι «αυτό, το τελευταίο διάστημα, με πρώτο το σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι οι βασικές αρχές του κοινωνικού Κέντρου, έχει εγκαταλειφθεί στη ρητορεία της Ν.Δ».

Την μετατόπιση ως προς το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας που περιέγραψε η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε με παραστατικό τρόπο και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, διευκρινίζοντας:«Ασφαλώς και είμαι αντικομουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω», αφού «οι κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει την χώρα», καθώς η προοπτική της διεύρυνσης της «γαλάζιας παράταξης» συζητείται όλο και συχνότερα στα υψηλά κομματικά κλιμάκια.

Η «Νέα Ελλάδα», που είχε φρενάρει κάπου στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο το ταξίδι της προς την επιφάνεια, επανήλθε σταδιακά στο πολιτικό λεξιλόγιο κορυφαίων στελεχών της παράταξης, όπως και της Εκπροσώπου Τύπου, Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου. Η φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και οι «ανέστιες» πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυλώνες για ένα διευρυμένο πολιτικό προσκλητήριο.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή στελεχών όπως του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Θάνου Πλεύρη, σύμφωνα με πληροφορίες στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο μαζί και η κεντρική θέση των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη στο κυβερνητικό σχήμα και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αντίστοιχα γέρνουν τη ζυγαριά προς την άλλη μεριά, δίνοντας στην Νέα Δημοκρατία πιο πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το ιδεολογικό εκκρεμές, η τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ (Ελληνικών Πετρελαίων) επιχειρεί να αποκαταστήσει την ισορροπία, εμποδίζοντας τη ροπή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ακόμη περισσότερο, όταν η «καραμανλική» πτέρυγα καθιστά αισθητότερη την παρουσία της, με αφορμή την ημερομηνία παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος, μολονότι προς στιγμήν η διαφωνία του κ. Βλάχου αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Στο «γαλάζιο» παζλ, η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις, και η διανομή του κοινωνικού πλεονάσματος (με προεκλογικούς όρους και χωρίς καμία μέριμνα για το προνομιακό κομματικό ακροατήριο, δηλαδή τους «μικρομεσαίους» και τους «νοικοκυραίους») ενδυναμώνει εσωκομματικά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγοντας ένα πολιτικό δίαυλο επικοινωνίας με «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις, που δεν τις έχει πάρει ακόμη το Ποτάμι.

Πηγή news mail.gr 

Related items

  • Η επιστολή παραίτησης του Μ. Χαρακόπουλου απο την κυβέρνηση
  • Κλιμακώνει την επίθεση του ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση με συγκεντρώσεις
  • Μέχρι και χίλια ευρω επίδομα σε τέσσερις κατηγορίες πολιτών δειτε ποιες
  • Το τελεσίγραφο της Τρόικα που διαψεύδει ο αρμόδιος υπουργός
  • Αυστηρό μήνυμα του Φ. Κουβέλη στη κυβέρνηση
More in this category: « Τα χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφωνίες των στελεχών του Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel