Συμεών Κεδίκογλου : άβουλοι και μοιραίοι οδηγούμασταν στο γκρεμό

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Συμεών Κεδίκογλου : άβουλοι και μοιραίοι οδηγούμασταν στο γκρεμό

Άβουλοι και μοιραίοι οδηγούμασταν στο γκρεμό

Ο υφυπουργός παιδείας Συμεών Κεδίκογλου μιλάει για το εγχείρημα της ελιάς αλλά και για το ρόλο των ανθρώπων της δικής του πολιτικής γενιάς αν έχουν η δεν έχουν ρόλο στο προσκήνιο έτσι όπως διαμορφώνεται πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο ο υφυπουργός παιδείας παραδέχεται πως τα κόμματα είτε αυτά που κυβέρνησαν είτε εκείνα που ήταν στην αντιπολίτευση έκαναν πολλά θετικά έκαναν όμως και αρνητικά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία όπως λέει : Με δυο λόγια, ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και όλοι μαζί «άβουλοι και μοιραίοι» οδηγούμασταν προς τον γκρεμό. Οι λίγες φωνές πού προειδοποιούσαν τέθηκαν στο περιθώριο.

Κύριε Κεδίκογλου η ελιά είναι ενα ευκαιριακό κόμμα που πίσω από αυτό κρύβονται αλλά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και κάποιες κινήσεις του κεντροαριστερού χώρους γιατί δημιουργήθηκε ποιες ανάγκες καλύπτει ;

Υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος πολιτικά αισθάνεται άστεγος και δεν επιθυμεί να ψηφίσει ούτε το κόμμα της ΝΔ ούτε το ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε και είναι πολλοί, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στο τεχνικό επιμελητήριο για παράδειγμα, στο δικηγορικό σύλλογο ή στα αποτελέσματα που θα δούμε των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με την απουσία ισχυρής κεντροαριστεράς χάνει συνολικά ο τόπος. Η κεντροαριστερά είναι ο απαραίτητος σταθεροποιητικός παράγοντας για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να κυβερνηθεί ο τόπος χωρίς κλυδωνισμούς.

Ποιος ευθύνεται για το σημερινή κατάσταση κ. Υφυπουργέ. Η ευθύνη εχει ονοματεπώνυμο; Ή ειναι συλλογική η ευθύνη;

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης έγιναν και πολλά θετικά βήματα. Έγιναν όμως και πολλά που τελικά μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Προφανώς, ευθύνονται τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτό το διάστημα. Ευθύνονται όμως και τα κόμματα που ήταν στην αντιπολίτευση, γιατί ποτέ δεν είπαν όχι σε κάποιες προσλήψεις, όχι σε κάποιες αυξήσεις και που εν τέλει δεν υπήρχε λαϊκιστικό αίτημα που δεν το υιοθετούσαν. Με δυο λόγια, ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και όλοι μαζί «άβουλοι και μοιραίοι» οδηγούμασταν προς τον γκρεμό. Οι λίγες φωνές πού προειδοποιούσαν τέθηκαν στο περιθώριο ή αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί.

Παντα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει η αρχη και το τελος. Σε αυτες ειδικά τις εκλογες συνδυάζονται και τα δυο. Και η αρχη και το τελος. Μετα τις ευρωεκλογές απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλιες;

Δεν θέλω να προκαταβάλω το αποτέλεσμα των εκλογών. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ ρευστή και το τοπίο κατακερματισμένο. Είναι όμως βέβαιο ότι έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά για να πάρουμε τα μηνύματα που θα μας στείλει ο ελληνικός λαός και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που αυτά συνεπάγονται. Και θα το κάνουμε.

Ειστε ένας πολιτικός νέος. Έχετε διαφορετική προσέγγιση απο οτι οι παλιοί πολιτικοί αλλη αντιληψη για τα πράγματα . Άνθρωποι σαν και εσάς , της νέας γενιάς έχουν τις προϋποθεσεις να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ;

Αν και η ηλικία από μόνη της δεν λέει πάντα την αλήθεια, καθώς θα πρέπει να κοιτάμε, αν οι πολιτικές απόψεις και οι πράξεις ενός πολιτικού εμπεριέχουν το νέο και το καινοτόμο, πιστεύω ότι οι νέοι έχουμε τις προϋποθέσεις να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή είναι άλλωστε και η απαίτηση της κοινωνίας. Εξάλλου, τόσο η θέση του βουλευτή όσο και η θέση του υφυπουργού είναι θέση ευθύνης. Δεν μπορούμε να απολογούμαστε για τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει όμως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτά που θα έρθουν στο μέλλον.

Πως βλέπετε την πορεία του Ποταμιού, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ ως κομμα η ως ελια να συνυπάρξει με το κομμα του κ. Θεοδωρακη που οπως βλέπετε οι δημοσκοπήσεις δεν το δειχνουν άσχημα.

Εκτιμώ κάθε καινούρια πολιτική κίνηση που κατεβαίνει στον στίβο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι προτιμότερο από το να κάνει κάποιος κριτική στους πολιτικούς να κατεβαίνει ο ίδιος στην αρένα. Ο κόσμος είναι τόσο απογοητευμένος από το παλιό πολιτικό σύστημα που είναι πρόθυμος να ακούσει οτιδήποτε παρουσιάζεται ως καινούριο. Παρθενογενέσεις όμως δεν υπάρχουν. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα και σε κάθε περίπτωση είναι το Ποτάμι αυτό που έχει την ευθύνη να μας ενημερώσει για το στίγμα του και τις απαντήσεις που δίνει στα συγκεκριμένα προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις με οριακή διαφορά από τη ΝΔ. Ανάλογα με την ερευνά κάθε φορά. Γιατί πιστεύετε οτι ο κόσμος πηγαίνει προς τον κ. Τσίπρα; Είναι γιατί έχει κάποια στελέχη από το ΠΑΣΟΚ κοντά του, ή μήπως γιατί οι πολίτες είναι οργισμένοι και θυμωμένοι με τα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα.

Πιστεύω ότι όσοι προσωρινά έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει κάτω από τα δύσκολα και αντιλαϊκά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε οδηγούμενοι, όπως είπατε, από οργή και διαμαρτυρία. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει κάθε δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο αίτημα. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως φτάνει σε ένα «ταβάνι» ποσοστού, αν και η γενικότερη πολιτική συγκυρία τον ευνοεί αφάνταστα, γιατί ο κόσμος κατά βάθος αναγνωρίζει ότι δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματά του.

Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί το κόμμα σας με τον ΣΥΡΙΖΑ αν οι εκλογικές απαιτήσεις δείξουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Αν κάποιος έλεγε στην ελληνική κοινωνία πριν τις εκλογές του 2009 ότι θα φτάναμε στο χείλος του γκρεμού και θα αναγκαζόμασταν να ψηφίσουμε όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα, είναι κάτι που δεν θα φανταζόταν εύκολα. Επίσης, προφανώς, πριν τις εκλογές του 2012 κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί μια κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, αυτό έγινε, γιατί το υπαγόρευσε το εκλογικό αποτέλεσμα και ήταν η απαίτηση του κόσμου και η ανάγκη πάνω από όλα να κυβερνηθεί η χώρα. Χωρίς να σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε σε ιδεολογικό ή αξιακό πεδίο με τη ΝΔ. Δεν μπορώ συνεπώς να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον σε μια ανάλογη κατάσταση. Μια πρώτη εύκολη απάντηση πάντως είναι ότι με το σημερινό λαϊκιστικό, εξωπραγματικό ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξουν σημεία σύγκλισης.

Πείτε μας για σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας;

Το κοινωνικό φροντιστήριο είναι μία καινοτόμος δράση του Υπουργείου, την οποία θα ξεχώριζα, γιατί απαντά σε δύο μεγάλες κοινωνικές ανάγκες: στην ανεργία των νέων εκπαιδευτικών κάτω των 30 ετών, που είναι και η υψηλότερη, και των μακροχρόνια άνεργων και στην ανακούφιση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Είναι ένα πρόγραμμα με τους όρους της κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούμε σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Μαθητές του λυκείου που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, οι οποίες δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα επιπλέον του σχολικού ωραρίου μέσα στο σχολείο τους από εκπαιδευτικούς που θα προσλάβουμε με το κοινωνικό κριτήριο της ανεργίας.

Το κοινωνικό φροντιστήριο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή πιλοτικά, εντός του Μαρτίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Ποια μέτρα λαμβάνει το υπουργείο για τα φαινόμενα σχολικής βίας που παρουσιάζονται;

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια δέσμη μέτρων με κύριο στόχο να φτάσουμε στο μαθητή και να σπάσουμε τη σιωπή του. Αξιοποιήσαμε τα στοιχεία μιας έρευνας που είχε ξεκινήσει πέρυσι και τα οποία είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα, σύμφωνα με τα οποία, μεγάλο ποσοστό απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Βασικό μας μέλημα ήταν να περάσουμε από την καταγραφή, που ήταν ο ρόλος του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού του Υπουργείου μέχρι πρότινος, στην αποκεντρωμένη δράση. Ορίσαμε λοιπόν έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε όλοι στο σχολείο, μαθητές και γονείς, να γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθύνονται για οτιδήποτε σχετικό τους προβληματίζει.

Ορίσαμε ακόμα δεκατρείς, όσες και οι περιφέρειες εκπαίδευσης, συντονιστές δράσης και τους δώσαμε ενεργό ρόλο. Οργανώνουμε εκδηλώσεις και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και την ενημέρωση συλλόγων γονέων. Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς που ξέρουν καλά το θέμα και έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου».

Πάνω από όλα, δεν περιοριστήκαμε στον διαπιστωτικό ρόλο μιας επιτροπής, όπως συνηθίζεται, αλλά περάσαμε στη δράση εντός του σχολείου και μέσα την τοπική κοινωνία.

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel