Αποκάλυψη - πως και απο που θα πληρωθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κοινωνικού μερίσματος

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Αποκάλυψη - πως και απο που θα πληρωθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κοινωνικού μερίσματος

Με αύξηση του δανεισμού και του δημοσίου χρέους θα καλύψει η Κυβέρνηση Σαμαρά τις νέες προεκλογικές παροχές που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφισθεί την Κυριακή στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, ο νέος δανεισμός αφορά την πρόβλεψη για δαπάνες στο ύψος των 630 εκ ευρώ περίπου, οι οποίες αναγράφονται, εκτός των άλλων μέτρων της τρόικας και του μνημονίου, στο πολυνομοσχέδιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η ειδική έκθεση του άρθρου 75 παράγραφος 3 του Συντάγματος που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί του σχεδίου νόμου «μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις», για το πως θα καλυφθούν οι επιμέρους δαπάνες και απώλειες εσόδων.

Σύμφωνα με την ειδική αυτή έκθεση,δεν αναγράφονται συγκεκριμένες πηγές ούτε αν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Υπονοείται σαφώς ότι θα καλυφθούν από το δανεισμό που έχει ήδη προβλεφθεί στο τελευταίο μνημόνιο και θα δώσουν οι δημόσιοι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι γράφει, λοιπόν, η ειδική αυτή έκθεση; Απλά, ότι «όλες οι ανωτέρω απώλειες εσόδων και η πρόκληση νέων δαπανών, θα καλυφθούν από πιστώσεις του προϋπολογισμού». Δηλαδή, καμία πρόβλεψη για το ποιο ουσιαστικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των πολιτών «που θα βρουν τα λεφτά».

Επαναλαμβάνονται οι ίδιες αόριστες εκφράσεις που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία και τους πολίτες να πληρώνουν με αιματηρές θυσίες τις πελατειακές σχέσεις ενός πεπαλαιωμένου πολιτικαντισμού. Γιατί κρύβουν ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες και η απώλεια εσόδων θα καλυφθούν από νέο δανεισμό, αφού ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης είναι ελλειμματικώς.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον να επισημανθούν οι ακριβείς φράσεις που αναγράφονται όπως ότι: «Οι ανωτέρω απώλειες θα αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπιστούν από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η ανωτέρω δαπάνη ή μείωση των εσόδων θα αντιμετωπιστεί / αναπληρωθεί από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των ανωτέρω φορέων. Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού των ο.τ.α. Η ανωτέρω δαπάνη ή απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων των αντίστοιχων φορέων. Η ανωτέρω απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από τους προϋπολογισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΧΣ».

Ποιες δαπάνες ή απώλεια εσόδων διαπιστώνεται ότι θα προκληθούν από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα;

1. Στον κρατικό προϋπολογισμό, εφάπαξ δαπάνη 527.143.000 ευρώ περίπου για τα ακόλουθα μέτρα:
• 450.000.000 από τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος για στήριξη πολιτών και οικογενειών με χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
• 20 εκ ευρώ από την ανάληψη δράσεων στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας αστέγων.
• 20 εκ ευρώ από την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ.
• 37 εκ ευρώ από τη χορήγηση χρηματικής παροχής στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
• 143.000 ευρώ από την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των νεοσύστατων μονάδων στο Υπουργείο Οικονομικών.
2. 150.000 ευρώ για υπηρεσίες αποτίμησης τροχαίου υλικού από το ΤΑΙΠΕΔ.
3. 7 εκ ευρώ από τη μεταφορά 220 υπαλλήλων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού.
4. 297.000 για τη σύσταση 10 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
5. 172.000 ευρώ από τη σύσταση των νέων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών.
6. 60.000 ευρώ από την αποκατάσταση των μηνιαίων αποδοχών των αναπήρων πολέμου αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητος, με ποσοστό 80% αναπηρίας και άνω, στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις περικοπές του ν. 4093/2012.
7. Απώλεια εσόδων 38,9 εκ ευρώ από τον επαναπροσδιορισμό του ποσοστού απόδοσης επί των μικτών κερδών όσων διεξάγουν στοίχημα επί ιπποδρομιών, στο Ελληνικό δημόσιο, από την απαλλαγή επιβολής φόρου πολυτελείας και στα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των δέκα ετών, από μη καταβολή τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που βρίσκονται σε απόσυρση ή προς καταστροφή, από επιστροφή τέλους ταξινόμησης και οχημάτων.
8. Απώλεια εσόδων του δημοσίου από σειρά άλλων μέτρων και διατάξεων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο. Δαπάνη και απώλεια εσόδων επί των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Είναι κυρίως αποζημιώσεις σε υπαλλήλους που απολύονται μετά την περίοδο διαθεσιμότητος. Απώλεια εσόδων για τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από την απαλλαγή εσόδων από τέλη ακινήτων.
9. Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απώλεια εσόδων περίπου 52 εκ για το 2014 και 100 εκ για τα επόμενα έτη.
10. Καταβολή δαπάνης για το ΤΑΙΠΕΔ, για την ΕΛΣΤΑΤ για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

Πηγή newsmail.gr

Related items

  • Α. Λοβέρδος : Η δημοκρατική παράταξη ποτέ δεν εξέθρεψε ακραίους
  • Τέλος στο Roaming στα κινητά
  • Χαρ. Αθανασίου : παραιτούνται μόνο όσοι υπονομεύουν
  • Ν. Ανδρουλάκης : το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ειναι στην κυβέρνηση με Μπαλτάκους
  • Β. Βενιζέλος : Εγγυόμαστε τη σταθερότητα της χώρας
More in this category: « Πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα κατα του Στουρνάρα και Β. Μειμαράκη Α. Σαμαράς εναντίον ΣΥΡΙΖΑ : υπονομεύει τη χωρα »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel