Ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται σε Βενιζέλο και Παπανδρέου

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται σε Βενιζέλο και Παπανδρέου

Οξύτατη κριτική τόσο στον Ευ. Βενιζέλο όσο και στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ εκφράζοντας την αγωνία του για το τι θα επιλέξει στις ευρωεκλογές, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «έτσι μου 'ρχεται να ψηφίσω Σαμαρά».

Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, κατέθεσε τις απόψεις του για τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο, τις Ευρωεκλογές, την κεντροαριστερά αλλά και το πολυνομοσχέδιο. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ήταν η χυδαιότητα που μπορούσε να παραλείψει, διότι όταν μιλάει για εκκρεμότητες, το μυαλό όλων πηγαίνει σε οικονομικές εκκρεμότητες. Δεν έπρεπε... Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ασκήσει εξουσία και να μην έχει εκκρεμότητες». Για τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε: «Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό που έκανε ο Παπανδρέου. Έχει ήδη πολύ μεγάλο πρόβλημα συμμετοχής στην πολιτική ζωή με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και τώρα έκανε μεγάλη ζημιά στον εαυτό του. Αυτοχειριάζεται...»

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και τη στάση του

Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από μία υιοθεσία την οποία έκανε ο κ. Σημίτης που του έδωσε το δαχτυλίδι. Έτσι, είχε δύο δαχτυλίδια. Το πρώτο ήταν το κληρονομικό, του Ανδρέα, και το δεύτερο αυτό που του έδωσε ο κ. Σημίτης. Αυτομάτως ήταν σίγουρο ότι μετά από αυτό θα εκλεγεί και δεν υπήρχε δυνατότητα να υπάρξει άλλος, σοβαρός υποψήφιος. Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο φυσικός διάδοχος του κ. Παπανδρέου. Τον ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου, τον έκανε υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έκανε προσπάθεια να εξασφαλίσει την ουδετερότητά του, διότι ήταν γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος είχε τη φιλοδοξία να καταλάβει τη θέση του Παπανδρέου. Και έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος σ' αυτή τη θέση. Έκανε το στέλεχος της κυβέρνησης που δεν μιλάει για το ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή η ομάδα του είχε λυσσάξει! Ορισμένοι βουλευτές του είχαν λυσσάξει και ήταν οι χειρότεροι εχθροί του Παπανδρέου, οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ τον λοιδορούσαν, τον συκοφαντούσαν και τον υπονόμευαν και έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο. Αυτά ο κ. Παπανδρέου τα ήξερε και έπρεπε έγκαιρα να αντιδράσει. Δεν το έκανε και έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο, διότι δεν έπεσε, τον έριξαν. Και τον έριξαν οι ψήφοι της ομάδας Βενιζέλου, οι οποίες αρκούσαν για να μην έχει πλέον την πολιτική δυνατότητα ο κ. Παπανδρέου να ψηφίσει τη διαμόρφωση της πολιτικής του, όπως διαμορφώθηκε μέσα στην κρίση, και στη συνέχεια πήγε στη γελοία, κατά τη γνώμη μου, επιλογή του δημοψηφίσματος, την οποία πήγε να επικυρώσει η Ε.Ε., με αποτέλεσμα να δεχθεί ταπεινώσεις και προσβολές, αν και έπρεπε να ξέρει από την πείρα του στο ΥΠΕΞ ότι η Ευρώπη δεν δέχεται ποτέ τα δημοψηφίσματα για έναν πολύ απλό λόγο: ότι μπορεί ο κόσμος να ψηφίσει αγανακτισμένα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο ανάποδα, π.χ. για λόγους εσωτερικούς.

Η πολιτική Σαμαρά είναι η συνέχιση της πολιτικής Παπανδρέου. Και γι' αυτό οφείλονται στον κ. Παπανδρέου και οι κριτικές και η αναγνώριση, διότι αυτός έβγαλε το φίδι από την τρύπα. (Δεν έπρεπε να καταψηφίσει) διότι αυτό μπορούσαν να το κάνουν όλοι και τότε το πολυνομοσχέδιο δεν θα είχε περάσει και θα ήμασταν σε πολύ μεγάλη σύγχυση. Το ότι γίνεται συζήτηση, είναι άξιο για τον ηγέτη μιας τέτοιας παράταξης; Διότι υπήρξε ηγέτης και πρωθυπουργός. Αυτό θα έκανε ο Ανδρέας, θα περίμενε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να κάνει το κομμάτι του; Αυτές είναι πολιτικές Τσίπρα, πολιτικές ενός ανεύθυνου ατόμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό που έκανε ο Παπανδρέου. Έχει ήδη πολύ μεγάλο πρόβλημα συμμετοχής στην πολιτική ζωή με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και τώρα έκανε μεγάλη ζημιά στον εαυτό του. Αυτοχειριάζεται...

Για τη στάση Βενιζέλου στην κρίση του ΠΑΣΟΚ

Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ήταν η χυδαιότητα που μπορούσε να παραλείψει, διότι όταν μιλάει για εκκρεμότητες, το μυαλό όλων πηγαίνει σε οικονομικές εκκρεμότητες. Δεν έπρεπε... Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ασκήσει εξουσία και να μην έχει εκκρεμότητες. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει εκκρεμότητες; Δεν ήταν κολλητός του κ. Ρουσόπουλου που έχει και αυτός εκκρεμότητες; Όλοι το ξέρουν. Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν την εκχυδαιότητα δύο προσώπων να εξασφαλίσουν το μέλλον αυτής της παράταξης. Δηλαδή, έχουμε έναν πρώην ηγέτη και πρωθυπουργό με αυτά που κάνει και τον αποξενώνουν από την κοινή γνώμη και από την άλλη πλευρά έναν νυν ηγέτη και εκπρόσωπο που δείχνει μικρότητα και κακότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά... Και δεν πιστεύω π.χ. ότι με μένα έγιναν αυτά χωρίς την έγκρισή του. Χωρίς να έχω κάνει κάτι, παρακολουθώ κάποιους να κραυγάζουν και στη δημιουργία τις «Ελιάς» να μην με καλούν, διότι θεώρησαν ότι δεν είμαι σπουδαίο πρόσωπο γι' αυτό, και μετά βγαίνει ο διάδοχος του κ. Βενιζέλου, ο μέγας Κουκουλόπουλος, και με περνάει γενεές δεκατέσσερις γιατί δεν πήγα. Λέω ότι δεν κλήθηκα και μετά βγαίνει και με ξαναβρίζει. Ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας, όταν εγώ σήκωσα όλο το βάρος της πολιτικής ζωής και χειρίστηκα την κρίση με τα Ίμια ή τον Οτζαλάν. Δεν δέχομαι κριτική εκεί πάνω, διότι είμαι πολύ υπερήφανος για τη συμπεριφορά μου τότε. Γιατί έσωσα την παράταξη όταν κινδύνευε υπό το βάρος των κρίσεων αυτών τότε και την ίδια τη χώρα. Που δεν ενεπλάκη σε πόλεμο...

Για το τι θα πράξει στις ευρωεκλογές

Έχω μια φοβερή αδυναμία... Να ψηφίσω Κουβέλη, ο οποίος μαδάει το μουστάκι του; Τον Βενιζέλο με τον Παπανδρέου, με τη χυδαιότητα και αμφισβήτηση και τη μορφή πολυδιάσπασης του χώρου της «Ελιάς»; Ή τον Θεοδωράκη που το κόμμα του είναι υπό διαμόρφωση και δεν ξέρουμε τι θα βγει; Έτσι μου' ρχεται στο κάτω-κάτω της γραφής να ψηφίσω Σαμαρά, για να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Δεν είμαι από αυτούς που θα μπουν στο παραβάν και θα πουν ότι είμαι ΠΑΣΟΚος και θα ψηφίσω... χραπ! Δεν το κάνω αυτό...

Τι είναι το ευχερέστερο και πιο αποτελεσματικό και έγκυρο που μπορώ να κάνω; Αν συνεχίσουμε έτσι; Να καθίσω να παίρνω θέση επί διαφωνίας Σαμαρά και Βενιζέλου;

Για την Κεντροαριστερά

Με αλλεπάλληλες κινήσεις των μεν και των δε χάθηκε η ευκαιρία. Λίγο οι 58 που έκαναν κόμμα, λίγο ο Λοβέρδος που μπήκε-βγήκε, ψήφισε-δεν ψήφισε και για μία ακόμη φορά περιόρισε την επιρροή του αυτοβούλως, ο Κουβέλης που έστριψε το μουστάκι του και το θλιβερό και απογοητευτικό θέαμα (του ΠΑΣΟΚ). Αυτή η τάση τροφοδοτείται από δεκάδες κόσμο που βλέπω κάθε μέρα και όλοι λένε το ίδιο πράγμα. Κανένας δεν μου λέει ότι η Κεντροαριστερά θα πάει μπροστά και ότι θα πάει καλά. Από χθες, όλοι μου λένε τι πράγματα είναι αυτά και δυστυχώς φτάσαμε εκεί, διότι το τελευταίο που φοβόμασταν ήταν η επάνοδος του Παπανδρέου στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Περί αυτού πρόκειται και αυτό είναι το θέμα. Βεβαίως θα το κάνει, όπως και ο κ. Σημίτης υπονόμευσε τον κ. Παπανδρέου, ενισχύοντας τον κ. Βενιζέλο γιατί είχε την πρωτοφανή ιδέα ότι θα έδινε στον Παπανδρέου το κόμμα για να υποστεί την ήττα και μετά να το πάρει πίσω.

Για να διεκδικήσει, βέβαια, την ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει να υπάρχει μετά τις ευρωεκλογές. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει... Όλα μπορούν να γίνουν, γιατί όχι (σ.σ.: να ιδρύσει ο Παπανδρέου δικό του κόμμα); Γιατί να μην κάνει δικό του κόμμα; Ο παππούς του είχε κάνει καμιά δεκαριά. Δεν τον εμποδίζει κανείς να επιστρέψει. Το αν θα έχει επιρροή στο εκλογικό σώμα, θα το δούμε. Αλλά αυτό που έχει διαμορφωθεί στο παρελθόν, δεν είναι ωφέλιμο.

Για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προφανή: ήθελε να διακόψει τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, όταν είδε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να δημιουργηθεί, όπως ήθελε, σύγχυση για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αυτό προστίθεται στην εν γένει δίκη προθέσεων που μπορεί να του κάνει κανείς. Σε πρώτη φάση, για λόγους κομματικής εμπάθειας και οφέλους θέλει να ανατρέψει την πορεία της χώρας που είναι συμφωνημένη με το εξωτερικό, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης του κράτους και του χρέους, που έλεγε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και η διαπραγμάτευσή του. Βλέπουν ότι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν με τις προϋποθέσεις που θέλουν και να δημιουργήσουν μπάχαλο. Είναι το κόμμα του μπάχαλου ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχε στην προσπάθειά του να ματαιώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και προσπάθησε να τη διακόψει, κάνοντας φασαρία και να δημιουργήσει εντυπώσεις, με μια πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα.

Τη στρατηγική της πόλωσης την εφάρμοσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εγκολπώσει και όλα τα αναρχικά και ανατρεπτικά στοιχεία που συνένωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε και εσωτερική λογική, να σταθούν επαναστατικά όλες αυτές οι Ρόζες, Μάζες κτλ. Έχει την αμφισβήτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των υπολοίπων, το δικαίωμα να μιλάνε ή να απευθύνουν απίστευτους χαρακτηρισμούς, για δοσίλογους και εκτελέσεις. Είναι πρωτοφανή αυτά για το λεξιλόγιο της Αριστεράς. Η Αριστερά ήταν ο χώρος που έπασχε από τις εκτελέσεις και τις εξορίες και τις φυλακίσεις και αρνείτο να δεχθεί, όσο την έπαιρνε, ότι τέτοια συστήματα υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και τώρα εξαγγέλλει αυτά από το βήμα της Βουλής κατά των αντιπάλων της. Αυτή η αναρχική, τρομοκρατική περίοδος δεν οδήγησε πουθενά παρά μόνον στην περίοδο αυτή να βγαίνουν στις πλατείες μαζί με τους χρυσαυγίτες και να κάνουν τραμπουκισμούς.

Related items

More in this category: « Το απόγευμα ραντεβού Σαμαρά με Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε Βίντεο- Η απάντηση του Γ. Παπανδρέου για το νέο κόμμα »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel