Π. Μπαλτάκος : Ενα λάθος καθόλου στιγμιαίο
- font size decrease font size increase font size
Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Μοιάζει σαν εκείνες τις φορές που ξυπνώντας το πρωί αντικρίζει κανείς στην πόρτα του γείτονά του τα τηλεοπτικά συνεργεία, να αποκαλύπτουν σε δεύτερο χρόνο την «κρυφή» ζωή του μέχρι πρότινος «φιλήσυχου» διπλανού, του καθωσπρέπει πετυχημένου επαγγελματία.
Είναι τότε που όλοι μας πέφτουμε από τα σύννεφα, μη μπορώντας να κατανοήσουμε το γιατί και το πως.
Στην περίπτωση του Τάκη Μπαλτάκου η πορεία ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, στερώντας την έκπληξη ακόμη και από τους πιο υποψιασμένους. Ο πρωην γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, πανίσχυρο πολιτικό πρόσωπο, εργαζόταν χρόνια στο ίδιο τέμπο.
Στα συγγραφικά του πονήματα αποκαλυπτόταν το ιδεολογικό του στίγμα, που με δυσκολία συγκαταλέγεται στον συνήθη πολιτικό λόγο. Από τα ηνία του Παναθηναϊκού, στα άδυτα του Μεγάρου Μαξίμου, τα δυο άκρα μιας ζηλευτής πολιτικής διαδρομής για ένα πρόσωπο όχι και πολύ κοινωνικό.
Το αυστηρό βλέμμα του κ. Μπαλτάκου και το σαφές αξιακό του πλαίσιο, τον έκαναν απροσπέλαστο για ακροατήρια μη «μυημένα». Από οτι άλλωστε διεφάνη από τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, οι μη «μυημένοι» δεν τον αφορούσαν.
Η αποστολή του, όπως την περιέγραψε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real Fm, ήταν να απεμπλέξει το νεοδημοκρατικό πληθυσμό από την πλάνη της Χρυσής Αυγής, επιχειρώντας ένα κομματικό προσηλυτισμό στην «ορθόδοξη» δεξιά. Μόνο που με την «αίρεση» της Χρυσής Αυγής συνδιαλεγόταν καθημερινά, με μάρτυρες πια όλο το πανελλήνιο και ένα τουλάχιστον βίντεο, που εκατομμύρια Ελληνες παρακολούθησαν χάρη στη «φροντίδα»του Ηλία Κασιδιάρη.
Στον τελευταίο φάνηκε να απολογείται ο κ. Μπαλτάκος, εκτοξεύοντας υβριστικούς χαρακτηρισμόυς ακόμη και για τον ευεργέτη του, τον πρωθυπουργό,Αντώνη Σαμαρά, τον άνθρωπο που του χάρισε την εμπιστοσύνη του. Στο επίμαχο βίντεο με φόντο ένα εικονοστάσι και με φωνή σχεδόν τρεμάμενη, χαμηλόφωνα και συνωμοτικά, ο γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης απαντά στις ερωτήσεις του βουλευτή της Χ.Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Ο βουλευτής μιλά οικεία και απαιτητική, προσπαθώντας να εκμαιεύσει απαντήσεις, υποκλέπτοντας τη συνομιλία.
Με τον άσσο στο μανίκι, ο Ηλίας Κασιδιάρης τον τράβηξε την κρίσιμη ώρα, όταν άνοιξε στη Βουλή η συζήτηση για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Ηταν τότε που ο παρασκηνιακός ρόλος του κ. Μπαλτάκου άνοιξε σαν βεντάλια, μαζί με το κουτί της Πανδώρας για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Τάκης Μπαλτακος παραιτείται- αποπέμπεται, ο γιος του εισβάλλει στα γραφεία της Χ.Αυγής στη Βουλή και επιτίθεται σε βουλευτές, η χώρα κατρακυλά στα μάτια του διεθνή Τύπου, μια μέρα που οι «σκληροί» της Ευρώπης μιλούν ανοιχτά και διθυραμβικά για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Η «γαλάζια» ταμπακιέρα
Ο αμετανόητος, όπως εμφανίστηκε στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του μετά την αποπομπή, Τάκης Μπαλτάκος, έφερε μοιραία στην επιφάνεια τη συζήτηση για την ταμπακιέρα. Οπως από μέρες είχε επισημάνει η Newsmail, το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας χρήζει διασαφηνίσεων, καθώς η συντηρητική παράταξη μεταβαίνει προς την Νέα Ελλάδα.
Εν κατακλείδι αξίες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές επικάλυπταν κινήσεις παρασκηνίου, που προβλήθηκαν τελικά σε σκηνές βίντεο. Η σιωπή της Ντορας Μπακογιάννη, που επισήμανε πρώτη στην «Ανατροπή» την ανάγκη στροφής προς το κέντρο, τις τελευταίες ημέρες ειναι εκκωφαντική.
Αντίθετα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της περιόδου Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο twitter να ξεκαθαρίζει ότι δεν χωρούν τα άκρα στην Νέα Δημοκρατία, την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε την λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Μπαλτάκου, συγκινημένος από την υποστήριξη του πατέρα προς τον υιό Μπαλτάκο, οι κυρίες Πιπιλή και Βούλτεψη εκτόξευσαν φαρμακερά βέλη κατά του πρωην γενικού γραμματέα, οι κορυφαίοι υπουργοί έμειναν σε απόσταση, όπως ακριβώς στην περίπτωση της ΕΡΤ, ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος με παρέμβαση του υπενθύμισε τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος, κόβοντας τα πλοκάμια που το συνδέουν με τα άκρα και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, αισθανόμενος σαν να τον χτυπησε κεραυνός, έθεσε τα πράγματα σε άλλη βάση, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι Νέα Δημοκρατία.
Πριν την Νέα Ελλάδα και τα νέα εγχειρήματα παντός πολιτικού είδους, το ποιοι είναι ή δεν είναι Νέα Δημοκρατία παραμένει για την κεντροδεξιά παράταξη το μεγάλο ζητούμενο, αλλά και τον κορμό του οποίου της μετασχηματισμού.
Η μόνη βεβαιότητα αυτήν την ώρα είναι ότι ο κ.Μπαλτάκος παραμένει αντικομμουνιστής.
Πηγή : newsmail.gr
- Παναγιωτης Μπαλτάκος
- κυβερνηση
- Γεωργία Σαδανα
Related items
- Α. Λοβέρδος : η δικαίωση της χώρας που βγήκε στις αγορές οταν κάποιοι έτρωγαν ξύλο
- Ο Μπαλτάκος για τον γιο του : δεν είναι παιδί της φραπεδιάς
- Σφοδρή επίθεση Τσίπρα συνδέει Μπαλτάκο και Σαμαρά
- Οι εξηγήσεις Μπαλτάκου για τον Κασιδιάρη και το βίντεο
- Ν. Ανδρουλάκης : δεν θα καταπίνουμε εμείς τα λάθη της ΝΔ