Συνεντεύξεις

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαββέτας (συνεντευξη)

  «Μια Ελλάδα σε αξιακή κρίση, πασχίζει να βρει και να αθροίσει ατομικές διαδρομές-εξαιρέσεις, που δεν παραδόθηκαν στην εθνική μελαγχολία, δεν απογοητεύτηκαν, δεν επέλεξαν τη φυγή και τον αναχωρητισμό, αλλά παρέμειναν στη χώρα και δίνουν τη μάχη τους για την "εθνική επιστροφή» περιγράφει στη Newsmail ο Δημοσθένης Δαβέττας, ένας άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων, που κατέχει και θέση συμβούλου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επί θεμάτων Πολιτισμού.

  Στις ευρωεκλογές του Μαϊου, ο κ. Δαββέτας θα είναι από εκείνους που θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες των λαών της Ευρώπης, για τα επόμενα πέντε, κρίσιμα χρόνια.

  Συνέντευξη στη Γεωργία Σαδανά.

  Newsmail.gr 

  Κ. Δαββέτα αν και το έργο σας, λίγο ως πολύ, είναι γνωστό στο χώρο της τέχνης, ποιο ήταν το κίνητρο για την ενασχόλησή σας με τα εικαστικά;

  Καταρχάς όταν ήμουν στο σχολείο, από πολύ νεαρή ηλικία, από το δημοτικό, και ήθελα να επικοινωνήσω με κάποιον συμμαθητή ή συμμαθήτριά μου στην τάξη έγγραφα το σημείωμά μου μισό σε λέξεις και μισό σε εικόνες, ώστε, αν η δασκάλα με έπιανε, να μην μπορούσε να καταφέρει να διαβάσει το μήνυμα.

  Τα πιο μυστικά και τα πιο αυστηρά τα δήλωναν οι εικόνες. Αυτό μου έμεινε ως συνήθεια και τα μετέπειτα χρόνια και έτσι γεννήθηκε σιγά σιγά η ζωγραφική μου ικανότητα.

  Στα χρόνια των σπουδών σας, ποιες ιδιαίτερες προσωπικότητες είχατε την τύχη να γνωρίσετε και να σας επηρεάσουν στο μετέπειτα έργο σας;

  Όταν αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, αποφάσισα να πάω στο Παρίσι να σπουδάσω Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα εργάστηκα για μία δεκαετία σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης, τη Liberation. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου δραστηριότητας μπόρεσα να συναντήσω παγκόσμιες προσωπικότητες όπως, μεταξύ άλλων, τους: Andy Warhol, τον Basqiat, τον Bacon, τον Masson, τον Lucas Samaras, τον Baselitz κ.α.

  Μιλώντας μαζί τους, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης κι άρχισα να τους δείχνω σιγά σιγά την ποίησή μου και τη ζωγραφική μου. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό που έκανα και ιδίως για την ασυνήθιστη χρήση των έντονων χρωμάτων που χρησιμοποιούσα. Μου μετέδωσαν την εμπιστοσύνη τους για τη ζωγραφική μου ικανότητα και μετά από κάποια χρόνια αποφάσισα να εκθέσω δημόσια τη ζωγραφική μου δουλειά.

  Βλέποντας τη θετική αποδοχή της δουλειάς μου, αποφάσισα να δοθώ συστηματικά στη ζωγραφική όπως παράλληλα συστηματικά δόθηκα στη γραφή της ποίησης, των δοκιμίων και των μυθιστορημάτων. Στο μυαλό μου πάντα στριφογύριζε και στριφογυρίζει η φράση του αρχαίου ποιητή Σιμωνίδη ότι «Η ζωγραφική είναι μία σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι μια ζωγραφική που μιλάει».

  Από όλο το φάσμα των εικαστικών σας δραστηριοτήτων ποιο είναι εκείνο το έργο σας για το οποίο αισθάνεστε υπερήφανος; Και μέσα από ποια μορφή τέχνης εκφράζεστε καλύτερα;

  Δεν μπορώ να διαχωρίσω την αγάπη μου μεταξύ ποίησης και ζωγραφικής. Πολλές φορές από ένα ποίημα μπορώ να φτιάξω μια σειρά από πίνακες και από κάποιες εικόνες μπορώ να γράψω ποίηση.

  Για αυτό και στα έργα μου συνυπάρχουν πάντα, ως εικαστική έκφραση, και οι ζωγραφικές εικόνες και η ποίηση. Όμως, θα μπορούσα να πω, πως στην ουσία είμαι ένας ποιητής με την αρχαία ελληνική αντίληψη, ο οποίος εκφράζεται γράφοντας και ζωγραφίζοντας.

  Ένας ποιητής, που δεν κλείνεται στα πλαίσια του ιδιωτικού χώρου, δηλαδή, δεν απομονώνεται από την κοινωνία, αλλά θέλει η ζωή και το έργο του να είναι μέσα στην κοινωνία, εκτεθειμένα σε δημόσιο χώρο, με διαφάνεια και υπευθυνότητα, όπως πρέπει να είναι ένας δημιουργικός πολίτης της καθημερινότητας.

  Θα θέλαμε να μας πείτε για τις απαιτήσεις της θέσης σας ως Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού και για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζετε την τέχνη με την πολιτική.

  Ο ρόλος μου, ως Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για δύο τουλάχιστον λόγους. Καταρχάς, διότι πρέπει να είμαι σωστός διαμεσολαβητής των πολιτιστικών επιθυμιών του Πρωθυπουργού και των πολιτών και δεύτερον γιατί πρέπει να είμαι εγώ ο ίδιος ασταμάτητα δημιουργικός, ώστε να του προτείνω συνεχώς νέες ιδέες και νέα projects. Μέσα από την καθημερινή εμπειρία μαθαίνω και προσπαθώ να στέκομαι όλο και καλύτερα στο ύψος των περιστάσεων.

  Για μένα η τέχνη είναι εξ' ορισμού πολιτική, και δεν εννοώ τη στρατευμένη τέχνη σε κομματικά συμφέροντα, αλλά την τέχνη εκείνη η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, δηλαδή, που συμβάλει στη βελτίωση και την εξέλιξη της συναισθηματικής, πνευματικής και αισθητικής του ανάτασης. Για μένα η τέχνη οδηγεί πάνω από όλα σε μία προσωπική αλλά και πολιτική αυτογνωσία, διότι ο καλλιεργημένος πολίτης γνωρίζει τα όριά του εαυτού του και μέσα από τη γνώση των ορίων του μπορεί να είναι ενεργός και γόνιμος στην πολιτεία και στις κοινωνικές, δημιουργικές της ανάγκες.

  Για αυτό, κι όπως είπα, ότι η τέχνη είναι πολιτική, μπορώ να πω, ότι προσπαθώ να ασκήσω και την πολιτική μου με τέχνη για να επιτευχθεί η αναβάθμιση του πολιτικού λόγου και να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν κοντά στην πολιτική κι όχι μακριά της.

  Πώς καταφέρνετε να ανταποκρίνεστε και στις ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις ως καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης σε Παρίσι και Ελλάδα; Πώς μοιράζετε το χρόνο σας για να τα καταφέρνετε και να τα συνδυάζετε όλα;

  Καταρχάς, όταν ήμουν μικρός, μου έλεγαν όλοι ότι πρέπει να επιλέγω ή το ένα ή το άλλο. Εγώ, όμως, ήθελα, να κάνω και το ένα και το άλλο. Για να είναι όμως αποδοτικός σε αυτά που έπρεπε να κάνω, έπρεπε να βρω έναν μηχανισμό αυτοσυγκέντρωσης, πειθαρχίας και αυτογνωσίας, έτσι ώστε να μπορώ να κινούμαι ανάμεσα στα διαφορετικά πράγματα, ισορροπημένα. Επέλεγα πάντα την ουσία των πραγμάτων, κι όχι υποχρεωτικά κάτι διαφορετικό.

  Με αυτή τη λογική μπορώ και συνυπάρχω ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, ανάμεσα στην ακαδημαϊκή μου καριέρα, τη δημιουργική μου έκφραση και την πολιτική. Όταν έχεις πειθαρχημένο πρόγραμμα και σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις τότε μπορείς να βρεις χρόνο, γιατί ό, τι κάνεις βασίζεται στην οικονομία των πράξεων και των λόγων, δηλαδή στο ουσιαστικά αναγκαίο, και δεν χάνεσαι σε γενικότητες. Όποιος είναι συγκεντρωμένος θα με καταλάβει. Λειτουργώ όπως ένα αθλητής, ο οποίος ξέρει ότι καθημερινά πρέπει να προπονείται με πειθαρχημένο πρόγραμμα, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές, δύσκολες υποχρεώσεις του.

  Άλλωστε ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη έπαιζα μπάσκετ στην Α1 κατηγορία ανδρών στον Δημόκριτο Θεσσαλονίκης και είχα προπονητή τον κ. Θόδωρο Ροδόπουλο. Αυτό με έκανε να μάθω την ανάγκη της πειθαρχίας, της αποτελεσματικότητας και της θετικής ενέργειας. Μου έδωσε τη νοοτροπία του μαχητή, τη νοοτροπία του ανθρώπου που δυναμώνει μέσα από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής.

  Θεωρείτε πως ο πολιτισμός είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι άλλων κρατών και πως θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας ιδίως αυτό το εξάμηνο που η χώρα μας έχει την Προεδρία της Ε.Ε.

  Ο πολιτισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για την Ελλάδα. Και πιστεύω ότι μπορεί να ωφελήσει πάρα πολύ την επικοινωνιακή εικόνα της χωράς κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και όχι μόνο, αλλά σε γενικότερο επίπεδο. Ο πολιτισμός είναι, επίσης, ένα εργαλείο με θεραπευτικές ιδιότητες απέναντι στην κρίση.

  Πόσες και πόσες φόρες δεν μας έχει τύχει σε στιγμές προσωπικών δυσκολιών ή αρρώστιας υπό την επίδραση ενός έργου τέχνης, ενός βιβλίου ή ενός μουσικού έργου να νιώσουμε αλλαγή στην ψυχολογία μας;

  Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η τέχνη στη σημερινή κρίση των ανθρώπων, να τους βοηθήσει να αλλάξουν ψυχολογία, να γίνουν πιο ανθεκτικοί για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας μέσα από μια ματιά όχι πανικού και αγανάκτησης αλλά μέσω ενός λογικού θυμού που στόχο έχει όχι να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει αλλά να χτίσει στέρεα πάνω σε ό,τι έχει απομείνει το νέο που θα έρθει.

  Και με βάση αυτή τη λογική πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στην Ευρώπη μέσω του διαχρονικού και ανθεκτικού πολιτισμού της. Μπορεί να δώσει μια μορφή δημιουργικής αισιοδοξίας χάριν στον πολιτισμό της, την οποία χρειάζεται εσωτερικά η Ευρώπη.

  Πώς αισθάνεστε για την υποψηφιότητά σας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και ποιο είναι το κομμάτι από το οποίο θα μπορούσατε να βοηθήσετε και να ασκήσετε ουσιαστικό έργο;

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που με επέλεξε ο Πρωθυπουργός για υποψήφιο στην Ευρωβουλή, διότι έτσι θα μου δοθεί η ευκαιρία να συμβάλω μέσω του πολιτισμού για την επίτευξη όσων προανέφερα και για μια δυναμική καινούρια παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

  Θα θέλατε να κλείσουμε με μία συμβουλή, με μία παραίνεση σας στον κόσμο και ιδίως στα νέα άτομα, στα παιδιά ως προς την ενασχόλησή τους με τις τέχνες;

  Θα ήθελα να τους πω να είναι ελεύθεροι και την ελευθερία τους αυτή να τη διοχετεύουν στην καλλιτεχνική έκφραση.

  Να είναι όσο μπορούν δημιουργικοί και οι δυσκολίες της κρίσης να μην σταθούν εμπόδιο και να μην αποτελέσουν πηγή απαισιοδοξίας για τις αποφάσεις τους αλλά αντιθέτως να είναι εφαλτήριο που θα τους γεμίζει αισιόδοξη ενέργεια ώστε να είναι ευρηματικοί, γόνιμοι και απαιτητικοί πρώτα με τον εαυτό τους και έπειτα με τους άλλους.

  Δείτε ζωντανά τη διακαναλική συνέντευξη του Β. Βενιζέλου στο egiakoumis.gr

   Τις προτεραιοτητες του ΠΑΣΟΚ θα αναλύσει ο προέδρος του κόμματος ενόψει ευρωεκλογων Βαγγελης Βενιζέλος μέσω της διακαναλικης συνεντευξη τύπου που θα δώσει στις 12:30 και θα αναφερθεί και σε όλες τις τρέχουσες πολιτκές εξελίξεις.

    Δείτε ζωντανά μέσω του egiakoumis.gr

   Συνέντευξη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Πειραιώς

    «Οι τράπεζες ασφαλώς και δίνουν χρήματα στην οικονομία αλλά δε μπορούν να αυξάνουν τη χρηματοδότηση σε εταιρείες των οποίων ο τζίρος συστηματικά μειώνεται και δεν έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους» αναφέρει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρόεδρος της Τράπεζα Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και προσθέτει πως πρέπει ως τράπεζες να προστατεύουν τα χρήματα των καταθετών τους καθώς αν οποιοσδήποτε ζητούσε δάνεια τα έπαιρνε χωρίς κριτήρια τότε οι τράπεζες θα κατέρρεαν και οι καταθέτες θα έχαναν τα χρήματά τους με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία.

    Η εταιρείες αναχρηματοδοτούνται συνεχώς από τις τράπεζες με προτεραιότητα μάλιστα σε επιχειρήσεις και τομείς από τους οποίους θα προκύψει η ανάκαμψη της οικονομίας όπως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και γενικότερα μονάδες μικρές ή μεγάλες που έχουν δυναμισμό και προοπτική.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση για ρύθμιση, διαγραφές δανείων ο κ. Σάλλας τόνισε τη διαχρονική βοήθεια των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάτι που ισχύει και σήμερα με συνεχείς διευκολύνσεις που γίνονται σε αυτούς που είχαν συνέπεια και τώρα έχουν ανάγκη.

    Μιλώντας για το ευρώ δήλωσε χαρακτηριστικά «Το ισχυρό νόμισμα δεν είναι εμπόδιο, είναι προνόμιο και ασφάλεια. Φανταστείτε να είχαμε ένα ασθενές νόμισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες της διεθνούς κρίσης. Δε θα έμενε τίποτα όρθιο»

    «Είμαστε οικονομικά και νομικά δεσμευμένοι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», αναφέρει για το μνημόνιο και προσθέτει «δεν υπάρχει πολιτικός τρόπος απεμπλοκής χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος είναι οικονομικός και προϋποθέτει να εξακολουθήσουμε να παράγουμε πλεονάσματα και να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς.»

    Παράλληλα τονίζει πως «Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν. Πρέπει όλοι να δούμε το μέλλον. Πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης ευνοώντας τις επενδύσεις και την επιστροφή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.»

    «Το γεγονός ότι δύο ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και ότι πλέον η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές χρήματος δείχνει τη βαθμιαία επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία.

    Θύμα πλεκτάνης απο τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος λένε στο ΠΑΣΟΚ     20130104-174202.jpg Σε συνέντευξη του, ο γραμματέας του τομέα επικοινωνίας το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρυδης, στο tvxs απορρίπτει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Βαγγέλη Βενιζέλου , και πιστεύει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εχει στήσει πλεκτάνη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ: Επί της ουσίας, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά όχι και για το Βαγγέλη Βενιζέλο; Για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου υπάρχει το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, σύμφωνα με το οποίο η λίστα χάθηκε και αλλοιώθηκε. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε παραδεχτεί ότι χάθηκε το πρωτότυπο της λίστας. Έπειτα τίθεται ένα απλό ερώτημα: Είχε οποιοδήποτε συμφέρον ο Βαγγέλης Βενιζέλος να αφαιρέσει από μία λίστα ονόματα, μάλιστα, συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου; Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε αμέσως «όχι». Όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έτσι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρέλαβε τη λίστα και δεν την παρέδωσε στις αρχές. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σας θυμίζω ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε στα χέρια του τη λίστα τον Οκτώβριο του 2010, όπως ήρθε από τις γαλλικές αρχές. Από εκεί και πέρα, αυτή θα έπρεπε πράγματι -έστω και αν αποτελούσε προϊόν υποκλοπής- να πρωτοκολληθεί στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο ίδιος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε μεταβιβάσει στην αρχή του 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ 10-20 ονόματα για να εξετάσει το προφίλ τους. Έπειτα, προτού φύγει από το υπουργείο, παρέδωσε ένα άτυπο (όχι πρωτότυπο) USB στο Γιάννη Διώτη. Έκτοτε, είχε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη δυνατότητα να ελέγξει τα στοιχεία. Ακόμη και μία ανώνυμη επιστολή να του έδιναν, θα έπρεπε να την ελέγξει. Ο ίδιος είπε ότι είδε τα ονόματα, όπως και τα ποσά, μάλιστα κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πολιτικοί. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι έδωσε ένα άτυπο USB στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Και θυμόμαστε όλοι πως αυτό το άτυπο αρχείο κυκλοφόρησε μέσω δημοσιογράφων λίγο αφού αποχώρησε ο Γιάννης Διώτης από το ΣΔΟΕ. Υπήρχε περίπτωση ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει δώσει αυτό το USB στη δημοσιότητα; Όχι βέβαια. Από κάποιον άλλον συνέβη. Πρόκειται για μία σκοτεινή πτυχή της υπόθεσης η οποία οφείλει να διερευνηθεί από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει στο σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν παρέδωσε τότε τη λίστα υπηρεσιακά στον επόμενο υπουργό, αλλά αντιθέτως κράτησε σπίτι του ένα αντίγραφο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι ο ίδιος δεν γνώριζε -όλα αυτά έγιναν γνωστά εκ των υστέρων- ότι το πρωτότυπο αντίγραφο είχε χαθεί και ότι ο Γιάννης Διώτης δεν είχε άλλο USB στα χέρια του (που στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό). Ο κ. Βενιζέλος πήρε ένα άτυπο αντίγραφο αυτής της λίστας για τη δική του ενημέρωση. Κανονικά, αυτά τα στοιχεία έπρεπε να υπάρχουν πρωτοκολλημένα στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και να έχουν διερευνηθεί. Θεωρούμε ότι εδώ παίχτηκε ένα άθλιο παιχνίδι. Και σας θυμίζω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν διάφορες φημολογίες, κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν επιπλέον 700 ονόματα στη λίστα, ότι η λίστα έχει αλλοιωθεί από το Βενιζέλο διότι περιλάμβανε συγγενικά του πρόσωπα κ.ο.κ. «Θα δείτε πόσοι είναι μέσα και τι έχει να γίνει», έλεγαν στους δημοσιογράφους διάφοροι καλοθελητές. Κι όμως, όταν ήρθε ξανά το πρωτότυπο αρχείο από τη Γαλλία, τίποτα από αυτά δεν αποδείχθηκε αληθινό. Στην ουσία φάνηκε ότι κάποιος είχε αφαιρέσει 3 ονόματα τα οποία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Άρα, όλη αυτή η σκευωρία που έχει στηθεί με στόχο την πολιτική εξόντωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το χτύπημα του κόμματος αλλά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας πέφτει στο κενό. Εκτιμώ ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σε θέση ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να γνωμοδοτεί αν μία αντίστοιχη λίστα είναι ή δεν είναι νομικά αξιοποιήσιμη; Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν γνωμοδότησε για τίποτα. Αυτή η λίστα θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί από τις αυτόνομες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και θα έπρεπε να είχαν βρεθεί όσοι και αν πραγματικά είχαν φοροδιαφύγει. Παρεμπιπτόντως, σας θυμίζω ότι το 2011, όταν στη Βουλή κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε τότε την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη δυο φορές. Καταψήφισε επίσης τη δημιουργία της οικονομικής αστυνομίας. Και έπειτα ευαγγελίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκείνα που θέλουν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Η διερεύνηση των 17.000 ονομάτων -στα οποία έχουν σταλεί σήμερα σημειώματα, διότι πιθανόν να έχουν προκύψει διαφορές ανάμεσα στα δηλωμένα εισοδήματα και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό- ξεκίνησε επί των ημερών του Βαγγέλη Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών. Αυτά είναι στα οποία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να γίνουν πράξη και να υπάρξει ένα περί δικαίου αίσθημα στους απλούς ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ζουν πάρα πολύ δύσκολα και είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο. Καταλογίζετε πολιτική σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι, διότι πιστεύει ότι μέσα από αυτό θα καταφέρει να κερδίσει εκλογικά ποσοστά. Αυτό είναι το δυστύχημα, δηλαδή το γεγονός ότι προχωράμε σε μια ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, όπως αυτές που σημειώθηκαν σε άλλες περιόδους στο παρελθόν και οι οποίες έφεραν τελικώς μεγαλύτερα αδιέξοδα στη χώρα. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι καθαρά και να συμφωνήσουμε με συνέπεια ότι το 2013 θα είναι ένα έτος δραστικής αντιμετώπισης προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος διχασμός ανάμεσα στους Έλληνες. Θα φέρει σίγουρα περισσότερα δεινά. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Εδώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ευθυνών οι οποίες δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από κάποιο άλλο κόμμα. Προέρχονται από τη Δικαιοσύνη. Ο καθένας έχει το τεκμήριο της αθωότητας και γι’ αυτό ακριβώς διεξάγεται αυτή η διαδικασία στη Βουλή. Προσωπικά, ένα πράγμα θέλω να πω: Το 2011 (η λίστα είχε έρθει στην Ελλάδα και στα χέρια του Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2010), οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαμε καταθέσει μία ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τους Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και δη της Ελβετίας. Ο ίδιος μας είχε απαντήσει τότε -δηλαδή στην αρχή του Ιουνίου του 2011, λίγο πριν φύγει από το υπουργείο- ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα στο ΣΔΟΕ, η οποία να αναφέρεται σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελβετία. Πραγματικά, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πίστευε στα αυτιά του όταν άκουσε αυτό το πράγμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες βέβαια θα διερευνηθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την προανακριτική επιτροπή. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε σε πολιτικές ευθύνες των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου αλλά και Παπανδρέου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε μια γενική τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία όταν είσαι πρωθυπουργός και ορίζεις κάποιον υπουργό έχεις την πολιτική ευθύνη. Με αυτήν την έννοια, πρόκειται για μία πολύ διευρυμένη αναφορά σε αυτόν τον όρο. Όταν όμως είσαι στην πολιτική έχεις συγκεκριμένες ευθύνες, οι οποίες εξατομικεύονται. Δεν μπορεί να διαχέεται η ευθύνη σε όλους, όταν κάποιος υπουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Με αυτήν την έννοια, δεν συμφωνώ με τη δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου.

     Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο κούρεμα λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος

      Χριστόφορος ΠισσαρίδηςΟ Ελληνοκύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας του 2010 για την εργασία του πάνω στην ανεργία, τους μισθούς, την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις είναι ίσως ο πιο προσγειωμένος και προσηνής επιστήμονας που θα συναντήσεις στην Ελλάδα και ένας από τους πιο περιζήτητους διεθνώς στην ανάλυση εργασιακών θεμάτων... στα άλλα κράτη. Αφού, όπως λέει, τον έχουν καλέσει «σε Κίνα, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες… εκτός από Κύπρο και Ελλάδα»! Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα μάς μίλησε από το Λονδίνο (όπου διδάσκει στο London School of Economics) για τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Η καλύτερη στιγμή, όμως, είναι όταν μιλά για τον 25χρονο Αντώνη και την 23χρονη Μιράντα. Εκεί η φωνή του αλλάζει και τότε ακούς έναν από τους πιο περήφανους μπαμπάδες. Θεωρείτε ότι η ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις και η κατακόρυφη πτώση μισθών που επιχειρείται στη χώρα μας θα φέρει ανταγωνιστικότητα; Η αύξηση ελαστικότητας οπωσδήποτε θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, θεωρώ ότι η πτώση μισθών έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Κατά τη γνώμη μου αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να αυξηθεί η ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, να γίνουν επενδύσεις –κυρίως σε υποδομές– και έτσι θα αυξηθεί η παραγωγικότητας της εργασίας. Tι θα προτείνατε ως αλλαγές στον εργασιακό χάρτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παραγωγικότητας, της ανεργίας και του αποκλεισμού ομάδων από την παραγωγή; Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ούτε η τεχνολογία μπορεί να προχωρήσει, ούτε να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι το πώς θα γίνουν οι επενδύσεις. Γιατί δεν είναι η έλλειψη χρημάτων που βάζει εμπόδια. Επειδή ζω και στο εξωτερικό ακούω διαρκώς που συζητούν για το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα, ότι πρέπει να δωροδοκήσεις για να πάρεις απλά μία άδεια, ενώ για να την πάρεις στα χέρια σου απαιτούνται πολλές υπογραφές από ένα δαιδαλώδες σύστημα. Δεν υπάρχει, όπως στο εξωτερικό, ένα γραφείο όπου μπορεί να απευθυνθεί κάποιος επενδυτής και να πει, θέλω να επενδύσω. Θα πρέπει ακόμα να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας και κυρίως ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας τον ιδιωτικό. Σίγουρα ρόλο παίζουν στην Ελλάδα και οι εργατικές οργανώσεις και οι συντεχνίες που με τη δράση τους δυσκολεύουν πολύ τους εργοδότες. Πώς δυσκολεύουν την κατάσταση; Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση με τις απεργίες, τις συνεχείς διαδηλώσεις, το κλείσιμο δρόμων δημιουργεί μία πολύ αρνητική εικόνα για τη χώρα. Η Ελλάδα δίνει πλέον την εντύπωση πως είναι μία ακυβέρνητη χώρα. Ένας επενδυτής σκέφτεται, τι να πάω να κάνω εκεί; Αν επενδύσω, θα πάρω τα λεφτά μου πίσω ή θα χαθούν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις; Στην Ελλάδα θεωρούμε πως όλα τα εργασιακά είναι κατακτήσεις των εργαζόμενων. Ενδέχεται κάποια από αυτά να δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα; Προστατεύουν αυτούς που έχουν τις εγγυημένες θέσεις, που κυρίως είναι άντρες μεγάλης ηλικίας – γιατί αυτοί έχουν καταφέρει ως επί το πλείστον να μπουν στην αγορά εργασίας. Χτυπούν όμως πολύ αρνητικά τους άλλους και κυρίως τους νέους. Όταν εμείς σε κάθε αλλαγή λέμε «αυτά είναι κεκτημένα του εργατικού δυναμικού και πρέπει να παραμείνουν», τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά κυρίως την αγορά νέων. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας νέων μαζί με την Ισπανία. Γιατί στη χώρα μας το σύστημα προστατεύει αυτούς που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας, ενώ αδιαφορεί για όσους προσπαθούν να μπουν; Έχει συμβεί το εξής. Όταν η οικονομία πάει καλά και η εργασία φαίνεται εξασφαλισμένη, σιγά σιγά ως εργαζόμενος καταφέρνεις να αποσπάσεις όλο και περισσότερα… «δικαιώματα», όπως τα αποκαλούν οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, θεωρείς ότι αν παραμείνεις σε μία δουλειά Χ χρόνια θα πρέπει να σου εγγυηθεί και αυτόματη αναβάθμιση και αναρρίχηση μισθού και το τάδε κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι καταστάσεις που μπορεί μία οικονομία να τα αντέξει όταν πηγαίνει καλά και αναπτύσσεται με ρυθμό 3-4% το χρόνο, αλλά όταν πάει προς τα κάτω είναι αδύνατον να τα αντέξει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτά δεν είναι δικαιώματα. Είναι μία προνομιούχα κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας όμως κοιτάει εγωιστικά τον εαυτό του και σκέφτεται «δεν με νοιάζει για τους άλλους, εγώ τα έχω εξασφαλίσει όλα αυτά, τα έπαιρνα τόσα χρόνια, δεν τα αφήνω». Θα πρέπει όμως όλοι να μοιραστούμε την κρίση και τις επιπτώσεις της. Έχετε πει ότι σπάνια βλέπουμε τέτοια αντίθεση ανάμεσα στους «μέσα» και τους «έξω» από το σύστημα. Τι εννοείτε; Εννοώ ότι όταν είσαι μέσα στο σύστημα και έχεις τόσα πολλά προνόμια και περιορισμούς στο τι μπορεί να σου κάνει ο εργοδότης, αυτό καθιστά δύσκολο σε κάποιο νέο να μπει στο σύστημα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν πλέον εργοδότες που θέλουν ή μπορούν να δώσουν αυτά τα πολλά προνόμια που απέκτησαν οι εργαζόμενοι στις καλές εποχές. Έτσι, δημιουργούνται δύο τάξεις εργαζομένων, αυτοί που είναι μέσα γιατί είχαν καταφέρει να μπουν μέχρι και πριν μία πενταετία, όταν ήταν καλύτερα τα πράγματα, και οι έξω, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν. Αυτή η κατάσταση και πάλι ισχύει σε δύο χώρες, στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τη στάση της τρόικας πώς την κρίνετε; Πιστεύω ότι η τρόικα ζητάει πολλά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το λάθος της. Δεν έχει αφήσει χρόνο ούτως ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρουμε να γίνουν με πιο αργό ρυθμό. Θα μπορούσε να πει, ας κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αρχή, να δούμε τι αποτελέσματα θα φέρουν στην οικονομία και σιγά σιγά, όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία, τότε να εφαρμόσουμε τη λιτότητα στα δημοσιονομικά. Στο μεταξύ, όμως, να βοηθηθεί ο τόπος με επενδύσεις κυρίως από τα επενδυτικά ταμεία της ΕΕ. Θα πρέπει κάτι να αλλάξει. Και αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει δεν είναι το πρόγραμμα, αλλά να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις με πιο αργό ρυθμό για να μπορούν να εφαρμοστούν. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει; Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα πρέπει να γίνει είναι ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών σχέσεων και του μισθολογίου. Να υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο, να ξέρει, δηλαδή, ο εργοδότης πόσο του κοστίζει το εργατικό δυναμικό. Ακόμα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος που γίνονται οι συλλογικές συμβάσεις, να γίνονται μία φορά το χρόνο στη βάση μιας μοντέρνας αγοράς εργασίας. Οι κοινωνικοί εταίροι να καθίσουν και να συζητήσουν έναν ενιαίο τρόπο αμοιβής, όχι λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, με αποτέλεσμα ο τελικός μισθός να είναι διαφορετικός. Όλα αυτά δεν βοηθούν μία οικονομία, πόσο μάλλον όταν είναι σε κρίση. Στο θέμα που περιγράφετε, με τις υπερωρίες, τη δυσκολία στις απολύσεις, τις υψηλές αποζημιώσεις, τη μετενέργεια, στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη τι ισχύει; Διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, αλλά η Ελλάδα είναι ίσως η χειρότερη στην ΕΕ σε σχέση με τους περιορισμούς που υπάρχουν στην αγορά εργασίας μαζί με την Ισπανία. Και η Ιταλία έχει κάποιους περιορισμούς, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία. Αν πάρουμε τις βόρειες χώρες, για παράδειγμα την Ολλανδία, είχε κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που συζητούμε σήμερα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρχές του ’90. Δεν υπάρχουν πλέον όλα αυτά που προσπαθούμε σήμερα να αλλάξουν στην Ελλάδα. Ο εργοδότης μπορεί να πει σε έναν υπάλληλο δεν σε χρειάζομαι πλέον και σε 1 μήνα να τον απολύσει, χωρίς το ύψος των αποζημιώσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Ελλάδα; Δυστυχώς, έχει γίνει πρόβλημα κουλτούρας. Δηλαδή, το να γελάσεις το κράτος, το να καταφέρεις να μην πληρώσεις τους φόρους που σου αναλογούν ή το να έρθει κάποιος και να σου ζητήσει να κάνεις τη δουλειά σου και να σκέφτεσαι πάντα «εγώ τι μπορώ να κερδίσω από αυτό». Αυτή η λογική έχει μπει τόσο βαθιά στη συνείδηση του Έλληνα, που κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι πλέον οικονομικό. Είναι βαθύτερο πρόβλημα νοοτροπίας και πολιτικό. Για να αλλάξει, χρειάζεται να τιμωρούνται αυστηρά αυτοί που συλλαμβάνονται για φαινόμενα διαφθοράς, όσο μικρό και να είναι το παράπτωμα, για να γίνει σαφές ότι κάνει κακό συνολικά στην κοινωνία. Δεν είναι καθόλου απλό. Για τη μείωση του δημόσιου τομέα είσαστε υπέρ των απολύσεων; Αφού είναι σαφές και έχει αποφασιστεί ότι τα έξοδα του δημοσίου πρέπει να ελαττωθούν, αν δεν γίνουν απολύσεις οι μισθοί θα πρέπει να πέσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που πλέον δεν θα είναι εργασία που θα αξίζει ή θα έχει κάποιος κέφι να την κάνει. Επομένως, λειτουργεί σε βάρος της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας. Ένας δημόσιος τομέας λειτουργεί αποτελεσματικά όταν είναι μικρός σε μέγεθος και οι υπάλληλοί του πληρώνονται καλύτερα. Αν συγκρίνετε το δημόσιο τομέα της Ελλάδας με της Μ. Βρετανίας; Είναι πολύ πιο μικρός ο δημόσιος τομέας εκεί και κυρίως δεν άλλαξε τόσο πολύ το μέγεθός του στο πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να λειτουργεί πιο εύρυθμα. Για να δώσω ένα παράδειγμα, στο Λονδίνο υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν ολόκληρο το δημόσιο τομέα, όχι μία ειδικότητα ανά υπουργείο. Δεν διορίζεσαι σε ένα υπουργείο, αλλά σε μία τεχνική υπηρεσία. Έτσι αν ένα υπουργείο χρειάζεται, για παράδειγμα, έναν οικονομολόγο τον παίρνει από τις τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό βοηθάει στο να μείνουν μικροί οι αριθμοί και παράλληλα να μειώνεται η γραφειοκρατία. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα από το φθινόπωρο του 2009; Το λάθος που έγινε ήταν το ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις πιο οργανωμένα στο σύνολό τους. Όταν προσφύγεις στο μηχανισμό είσαι αναγκασμένος να κάνεις μεταρρυθμίσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταρτίσεις ένα σχέδιο, να κάνεις μία συμφωνία μεταξύ συντεχνιών, εργοδοτών και κυβέρνησης και να προχωράς σταδιακά, αλλά σταθερά, προς μία μεταρρύθμιση. Αυτό δεν έχει γίνει στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν το βλέπω να συμβαίνει ούτε στην Κύπρο. Κάνουν τα ίδια με την Ελλάδα του 2009. Κατηγορούν τον κ. Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, θεωρείτε ότι έχουν δίκιο; Σίγουρα ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή. Όταν η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Με καθαρά οικονομικά κριτήρια αν το δει κανείς, αφού τα επιτόκια είχαν ανέβει τόσο ψηλά, δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Εξάλλου πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για αυτό υπάρχει το ΔΝΤ και η Ελλάδα είναι μέλος του. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ Τι θα συνιστούσατε στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει από εδώ και πέρα; Θα πρέπει να ξαναπάει στην τρόικα να κάνει μία καλή ανάλυση σε σχέση με το τι αποτελέσματα έχει φέρει η πολιτική της τρόικας στην οικονομία και να τους δώσει να καταλάβουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται το θέμα δεν φέρνει αποτέλεσμα, οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε ποια κατεύθυνση; Πρέπει να τους πούμε πως εμείς έχουμε κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βέβαια ακόμα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, γιατί έτσι κι αλλιώς οι μεταρρυθμίσεις αυτές αργούν να φέρουν αποτέλεσμα. Δείχνουν το αποτέλεσμα όταν η οικονομία ανακάμπτει και έτσι όπως μας «χτυπάτε» με τη λιτότητα ποτέ δεν θα ανακάμψει η οικονομία για να δούμε αποτελέσματα. Καιρός είναι να μας δώσετε κάτι το θετικό. Και αυτό θα μπορούσε να είναι να χρηματοδοτήσετε επενδύσεις σε υποδομές. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ας κάνετε μία μεγάλη επένδυση εκεί. Να αναζωογονηθεί η περιοχή. Και τότε θα μπορεί να πει η κυβέρνηση, να τι κάνει η τρόικα, κόπηκαν μισθοί και συντάξεις, αλλά ήρθαν με αυτό το μεγάλο επενδυτικό έργο και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Να υπάρχει κάποιο πάρε δώσε. Όχι απλά να σου δώσω κάποια λεφτά να ξεπληρώσεις κάποια χρέη, αλλά μετά θα έχεις ακόμα μεγαλύτερα χρέη γιατί η οικονομία σου θα είναι σε ύφεση. Θεωρείτε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή θα απαιτηθούν νέα μέτρα και νέο hair cut, όπως ζητάει το ΔΝΤ; Αν είχε ανακάμψει η οικονομία ίσως να μη χρειαζόταν, αλλά χωρίς ανάκαμψη φοβάμαι ότι, ναι, θα απαιτηθεί νέο hair cut. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι ίσως κάποια στιγμή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χωρίς νέο hair cut δεν νομίζω ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Και κυρίως δεν βλέπω την οικονομία να ανακάμπτει, έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Άκουσα ότι έχουν ανέβει οι εξαγωγές σε 1-2 κλάδους και αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά είναι πολύ μικροί κλάδοι της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να ανακάμψει. Είσαστε νομπελίστας οικονομολόγος, έχει έρθει κάποιος από τις ελληνικές κυβερνήσεις να απευθυνθεί σε εσάς, να σας ζητήσει να συνεργαστείτε; Θα το κάνατε; Όχι, ως επίσημη κυβέρνηση δεν έχει έρθει κάποιος. Ο κ. Παπανδρέου με είχε φωνάξει δύο φορές όταν ήταν πρωθυπουργός και μιλήσαμε λίγο για το τι μπορεί να γίνει στην αγορά εργασίας, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχε καιρό να το εφαρμόσει, ήταν την τελευταία χρονιά. Αν με καλούσαν και μπορούσα να βοηθήσω, οπωσδήποτε θα βοηθούσα, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα τη νιώθω πατρίδα μου. Την περασμένη εβδομάδα με είχαν φωνάξει στο Δουβλίνο να μιλήσω στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας. Αν το κάνω για τους Ιρλανδούς, γιατί όχι για τους Έλληνες. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας μετά το νόμπελ; Όλη μου η ζωή! Δεν το πιστεύω ούτε εγώ πόσο πολύ έχει αλλάξει. Πριν το νόμπελ η κυριότερή μου ασχολία ήταν η ακαδημαϊκή έρευνα. Έγραφα άρθρα, βιβλία... Μετά το νόμπελ, τα οικονομικά που συζητάς, αναλύεις και σκέφτεσαι είναι σαν αυτά που συζητούμε: οικονομικά πολιτικής, σε τηλεοράσεις, εφημερίδες. Έχω πάει και έχω μιλήσει με προέδρους, αντιπροέδρους και υπουργούς Οικονομικών σε πάρα πολλές χώρες, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες… εκτός από Κύπρο και Ελλάδα! Τα παιδιά σας ασχολούνται με οικονομικά; Ο γιος μου εργάζεται σε μία μικρή τράπεζα στο Λονδίνο, σε επενδυτικό ταμείο, και η κόρη μου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Slade School, την καλύτερη σχολή Καλών Τεχνών στο Λονδίνο. Από εκεί έχουν βγει όλοι οι μοντέρνοι Άγγλοι καλλιτέχνες. Την ενδιαφέρει να έρθει στα νησιά της Ελλάδας, γιατί της αρέσει το φως και τα χρώματα της θάλασσας στην Κύπρο, και της λέω να έρθει στις Κυκλάδες. Εκεί να δεις χρώματα! ATHENS Voice

      Όλοι εναντίον όλων στη βουλή- Αντιπαράθεση Τσίπρα και Αλέκας με Στουρνάρα για τα μέτρα

       Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για τα μέτρα και το πακέτο της τρόικα αποτυπώθηκε πολύ καθαρά στην έντονη αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης που εκπροσωπήθηκε απο τον κ. Στουρνάρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίως από τον Συριζα που με υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του για το σύνολο της πολιτικής που ασκεί ο κ. Α. Σαμαράς. Η ένταση προκλήθηκε σε όλα τα μέτωπα και για όλα τα ζητήματα: εργασιακά, λίστα Λαγκάρντ, μέτρα, τρόικα, διαπραγματεύσεις. Το σύνολο της αντιπαράθεση έχει ως εξής με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποκαλύπτει ότι η χώρα έλαβε την επιμύκηνση και την αντίδραση των γερμανών που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Στην ουσία το παιχνίδιο που παίζεται αυτή την ώρα είναι απο τη μία ο υπουργός οικονομικών να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και απο την άλλη, η ΔΗΜΑΡ να προσπαθεί να συμφωνήσει στο εσωτερικό της αν θα αποδεχθεί το πακέτο. Αλ. Παπαρήγα Υπάρχει ζωτικός χώρος που τα ιδιωτικά μονοπώλια δεν έχουν αξιοποιήσει. Δεν ξεπερνιέται η κρίση με κόψιμο εργασιακών δικαιωμάτων, γίνεται για να εξασφαλίσει ο καπιταλιστής την κερδοφορία που είχε προ κρίσης…. κανένας δε θα έρθει να κάνει επένδυση στην Ελλ αν δεν κερδίσει τη μεγαλύτερη κερδοφορία. Για τους τομείς που ενδιαφέρεται η Μέρκελ όπως διαχείριση απορριμμάτων, περιβαλλοντική βιομηχανία, θα το πληρώσουμε εμείς μέσα από τα τέλη ΓΙΑ ΤΟΜΣΕΝ: δεν είναι καθόλου υπαλληλίσκοι, ξέρουν ποιους βάζουν. Ελπίζουν στην ανάκαμψη της κερδοφορίας. Επειδή ο κ. Κουβέλης δυσανασχετεί ή ο κ. Βενιζέλος που έχει υπογράψει τα πάντα, επειδή απειλούν ότι δε θα ψηφίσουν… θα γίνει συμβιβασμός, θα έρθουν Φλεβάρη και Απρίλη Ψιλό γαζί περνάν κυριολεκτικά το λαό. Εργασιακές σχέσεις και ιδιωτικοποιήσεις είτε υπήρχε κρίση είτε όχι είναι κεντρικό ζήτημα…. Ταχύτητα, αδιαφάνεια καθορίζεται από το Μνημόνιο, η στρατηγική από την κερδοφορία… με το μπαμπάκι μπορείς να σφάξεις άνετα Γιάννης Στουρνάρας ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ  Σήμερα, μετά από ολονύκτια προσπάθεια υποχώρησε η Τρόικα σε 2 βασικά ζητήματα. Η διαφορά σήμερα είναι περί όνου σκιάς. Δεν χρεοκοπήσαμε γιατί έχουμε αποθέματα από προηγούμενη δόση. Τα εύσημα και στην προηγούμενη κυβέρνηση… η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο από Ισπανία για το δάνειο ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ  Σήμερα πετύχαμε επιμήκυνση, αλλιώς θα έπρεπε να πετύχουμε πλεόνασμα. Αν όχι επιμήκυνση θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα 18,5 δις ευρώ. Για ΤΑΙΠΕΔ που έχει ευθύνη γνώση να τρέξει τις διαδικασίες και τους όρους θα ενημερώνει και τη Βουλή, όποτε απαιτείται ή του ζητηθεί. Θα προσέλθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για να ενημερώσει για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είναι και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Θα κάνω προσθήκη για τη διαβούλευση της βουλής με το ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Θα χρησιμοποιηθεί κάθε δικλείδα ασφαλείας… η αξιωματική αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι ξεπουλάμε… δεν θα πρέπει  να δημιουργούνται παρανοήσεις Αλέξης Τσίπρας Η χώρα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Είμαστε δέσμιοι, τολμώ να πω, μιας στρατηγικής που εσείς εισηγηθήκατε, είστε εισηγητής της μη διαπραγμάτευσης. Το αδιέξοδο αντανακλάται στους τριγμούς της κυβέρνησής σας. Αναλάβατε ως κυβέρνηση  τη διακυβέρνηση τόπου και λίγες μέρες μετά ξέχασε ο Πρωθ τα περί διαπραγμάτευσης και ο Κουβέλης τα περί απαγκίστρωσης και ο Βενιζέλος το να ξαναδούμε το Μνημόνιο και δέχτηκαν και οι τρεις τη στρατηγική της μη διαπραγμάτευσης – τη στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή. Μας είπατε μόνο αυτή η στρατηγική θα πετύχει… 15:02 σήμερα φαίνεται πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η πολιτική. Καμώνονται κάποιοι πως δεν κατάλαβαν…. Λέει ο κ. Κακλαμάνης να διαπραγμ εσείς με Σόιμπλε και Σαμαράς με Μέρκελ. Όταν εμείς θέσαμε να μη δει η κυβ τους δευτεροκλασάτους,…, μένω στο ότι έχουν αποτύχει όλα τα σχέδια που έχουν φέρει εδώ. Διαρκώς τους ξέφευγε η ύφεση και εσείς τα ίδια λέγατε. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ Αντί να ζητήσετε πολιτική διαπραγμάτευση επιλέξατε τεχνοκρατική διευθέτηση με Τρόικα. Κρύψατε από το λαό ότι είχατε πολιτική διαπραγμάτευση όχι με θεσμικά όργανα, αλλά με Μέρκελ. Συμφωνία υποταγής είχατε. ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ Ο  Βενιζέλος έχει ηθικά απαξιωθεί. Άκουγα και Παπακωνστ να λέει ότι το CD της Λαγκάρντ το έδωσε στη γραμματέα του και χάθηκε. Ή αυτοί που μας κυβερνούν είστε ανίκανοι ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Ποιους προστατεύετε να μη φορολογηθούν; Το χασε η γραμματέας λεέι. ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Εχουμε διμερή συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Τι είδους έγγραφο είναι αυτό που αποστέλλεται για τον ειδικό λογαριασμό; Ουσιαστικά ζητά τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της χώρας. Να γίνει αποικία χρέους της Γερμανίας. Πρόκειται για εξευτελισμό της ΕΕ αυτό το έγγραφο. Ννα καταθέσετε εγγράφως την απάντηση που δώσατε… ΓΙΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Είναι υποκριτικό να έρχεται ο κ. Βενιζέλος στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι προτεκτοράτο η Ελλάδα. Είναι αργά για δάκρυα. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έφερε αυτόν τον νόμο το Φλεβάρη 2011 που τα χρήματα από δόσεις και από αποκρατικοποιήσεις σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας. Τότε δεν υπήρχε θέμα προτεκτοράτου, τώρα το ανακάλυψε; ΓΙΑ ΚΟΥΒΕΛΗ Από τον Ιούνιο και μετά συμμετέχοντας στην συγκυβ του Μν με επιχείρημα ότι καταρρέουμε υιοθέτησε λογική Μνημονίου….  δεν ξέρει ότι ο βασικός κορμός έχει ψηφιστεί από Φλεβάρη. Φάγατε το γάιδαρο και έμεινε η ουρά; Μήπως τσινάμε στην ουρά γιατί θέλουμε ο λαός να καταπιεί αμάσητα τα 13,5 δις;  Παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν αποικία χρέους.. θα εκποιήσετε ΟΠΑΠ για να πάρει το ελληνικό δημόσιο δύο χρόνια κερδοφορίας του;… έχω την εντύπωση ότι είναι για να στερηθεί και η επόμενη κυβ εργαλείων σημαντικών για ανόρθωση χώρας… γι΄αυτό βρισκόμαστε εδώ για να ελέγξουμε τη νομιμότητα… ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ννομοθετείτε με μικρά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα… θα ελέγξουμε τη νομιμότητα… η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού δημοσίου είναι έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενεών… απόσυρση δυνατότητας ανάκαμψης της οικονομίας το επόμενο διάστημα Για Αντώνη Σαμαρά   Η έκκληση ήταν για τους εταίρους, όχι για τον ελληνικό λαό. Και επειδή χτες μίλησε για τόλμη. Εδώ  έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν έρχεται και δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ Οι μάσκες έπεσαν, ο Πρωθυπουργός  το έπαιζε αντιμνημονιακός, άλλαξε στρατόπεδο ο κ. Σαμαράς, αυτό πράγματι θέλει τόλμη να πάει στην κ. Μέρκελ και να σκύψει το γόνυ ευλαβικά… από αδυναμία το κάνετε όχι από στρατηγική. Προφανώς η λίστα Λαγκάρντ που ξέχασε ο Benny δεν είναι η μόνη λίστα. Υπάρχουν και άλλες λίστες… η λίστα της Siemens… Από φόβο φτιάχνετε τον άξονα υποταγής Ελλάδας στη Γερμανία… απευθυνόμαστε σε καθεμιά .. να σταματήσουν κατήφορο εκποίησης δημόσιας περιουσίας και είμαστε βέβαιοι ότι η κακόγουστη παράσταση θα λάβει τέλος για τον λαό μας… Πάνος καμμένος  Επίθεση σε Γιώργο Παπανδρέου: Χτες είδαμε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κατέστρεψε μια οικονομία, ΣΤΟ Χάρβαρντ   που απάντησε στο ερώτημα μιας ελληνίδας φοιτήτριας και στο ερώτημα γιατί δεν ζήτησε μονομερή διαγραφή του χρέους η απάντηση του ήταν εξαιρετική. Δεν τον άφησε η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Δηλαδή δεν τον άφησε η ΕκΤ. Και τότε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου απειλούσαν ότι δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις. Τα ίδιο έκανε και ο κ. Σαμαράς. Επίθεση σε Γ. Στουρνάρα :Και έρχεστε και σήμερα εσείς κ υπουργέ των οικονομικών και απειλείτε. Ποιον απειλείτε, ποιον κοροϊδεύετε.  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. Είπατε ψέματα και για τον ειδικό λογαριασμό. Πρέπει να πείτε την αλήθεια. Ότι έχετε συμφωνήσει στον ειδικό λογαριασμό. Και εκεί θα μπούνε και τα έσοδα του ορυκτού πλούτου.  Σε αυτόν τον λογαριασμό έχουν συμφωνήσει και οι  τρεις πολιτικοί αρχηγοί πριν από τις εκλογές. ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ  Υπάρχει ή δεν υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ σύζυγος αρχηγού πολιτικού κόμματος και επιχειρηματίας που χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ για τακτική καλού και υπάκουου μαθητή Ακολουθώ την πολιτική ανθρώπου  που έχει συναίσθηση… αν είχαμε εμείς το δικαίωμα να συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής θα το κάναμε… χρησιμοποιήσαμε τη σύνοδο προχθες, το είπαμε και ακούστημε ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ  Γγερμανική εμμονή ετών. Ο κ. Σόιμπλε το ξαναέθεσε στο προηγούμενο Γιούρογκρουπ και του είπα δεν γίνεται δεκτό από εμάς, αλλά ούτε από την Τρόικα. Είναι στη σφαίρα της φαντασίας. (Από κάτω λένε το  Έστειλε;) Ε, δεν μπορούμε να του απαγορεύσουμε. Ήταν παρούσα και η Τρόικα

       Ο Γαπ στο BBC για την Ευρωπη

        Το Νόμπελ Ειρήνης έστειλε ένα μήνυμα ότι υπάρχει κάτι πέρα από τις οικονομίες, κάτι πιο σημαντικό, και αυτό είναι η εμπέδωση της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Ιαπωνία στο BBC Radio World Service. Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει ερωτηθεί ξανά και ξανά, είναι υπέρ της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι απομένουν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη.

        20121013-152053.jpg
        Tweets by @vagelisgiakoumi
        Facebook Slider

        Register

        User Registration
        or Cancel