Αρθρογραφία

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Λύθηκε το θέμα των τραπεζών με την τροικα που έκανε πίσω

  Έως την άλλη Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους
  Ύστερα από υποχωρήσεις της τρόικας στο ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, στέλεχος του υπουργείου οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα πάντα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό.

  «Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

  Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

  Κατ' αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές.

  Η επίλυση του θέματος, σύμφωνα με έτερο κυβερνητικό παράγοντας, μπορεί να προήλθε ύστερα από τις ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

  Ως προς το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την ένταση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, είπε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ».

  Επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

  Στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν μεταβεί το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, ' Αδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη (ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

  Οι ανασφάλιστοι

  Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.

  Τα φάρμακα

  Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Ενώ, σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο "κόφτης". Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

  Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων τωνδανειστών.

  Στο στόχαστρο τα ναυτιλιακά

  Σε εξέλιξη, τέλος, είναι αυτήν την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

  Πηγή φωτογραφιών: eurokinisi

  Απο πότε η τρόικα είναι εθνική στρατηγική;

   Του Χάρη Τσιοκα

   Οι ευρωεκλογές εμπεριέχουν την δυνατότητα του πολίτη να εκφράσει ,επιβεβαίωση η απόρριψη της "εθνικής στρατηγικής" που υλοποιεί η χώρα προκειμένου με τους συσχετισμούς δύναμης-συμμετοχής να «επηρεάσει» τις εξελίξεις !
   «Εθνική στρατηγική» ονομάζεται ένα σύνολο στόχων και επιδιώξεων που καλείται να προωθήσει μια πολιτική-κοινωνική πλειοψηφία –συμμαχία! Για θέματα πχ που σχετίζονται με το ρόλο της χώρας και του έθνους στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό ,την οικονομία και την παραγωγική βάση , και βέβαια των όρων λειτουργίας του κράτους ,της αλληλεγγύης και ασφαλώς τόσο των θεσμών λειτουργίας της δημοκρατίας όσο και της πρόσβασης του συνόλου των πολιτών στους κανόνες της !
   Μ αυτή την έννοια , η κατεύθυνση και το «χρώμα» των εκλογικών μηνυμάτων για τις πολιτικές & συμμαχίες που θα προωθηθούν και θα αναπτύσσουν την «εθνική στρατηγική» δεν είναι ουδέτεροι!
   Ακριβώς γι αυτό το λόγο έχουμε και τη διαφορά ανάμεσα στην «εθνική στρατηγική» που χαράσσουν τα δεξιά –νεοφιλελεύθερα κόμματα , μ αυτά του κέντρου η της αριστεράς ! Γιατί επιδιώκουνμέσα από διαφορετικές κοινωνικές πλειοψηφίες και αρχές να δώσουν ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης για την κοινωνία , την οικονομία , τη δημοκρατία ,το κράτος , τις ευρωπαϊκές διεργασίες..
   Η περιγραφή στην έκφραση "εθνική στρατηγική" δεν γίνεται τυχαία ! Και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , αφού μετατρέπεται σε εκλογικο πήχη , για την συνέχιση , η την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της!
   Ακριβώς γι αυτό το λόγο , ακόμα και σε «επικοινωνιακούς» διαλόγους τίθεται το ερώτημα :

   Κατά πόσο τα περιεχόμενα των «υποχρεώσεων» της τρόικα ,ιδιαίτερα αυτών που εξελίσσονται , συνιστούν «εθνική στρατηγική»;
   --μπορεί να είναι «εθνική στρατηγική» η αύξηση του χρέους ,η αδυναμία των τραπεζών - παρά τις εγγυήσεις - να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης;
   Οι «υποχρεώσεις» τους , στηρίζουν ,συγκρατούν ,διευρύνουν η συρρικνώνουν τηνπαραγωγική βάση ;
   --το κράτος εξυγιαίνεται και γίνεται εργαλείο για την «ανάπτυξη» του πολίτη , η οι αρμοδιότητες του εκχωρούνται, εμπορευματοποιούνται , δημιουργώντας μιακοινωνία πολλαπλών κατηγοριών και ταχυτήτων;
   --η ανεργία και η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ,να είναι υπόθεση του αχαλίνωτου ανταγωνισμού και του χρηματιστηριακού κερδοσκοπικού κεφαλαίου η ενός σχεδίου που θα πρέπει να διαμορφώνουν εθνικά ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα ;

   Και αυτά , ποιοι συσχετισμοί , μπορούν να το πετύχουν;
   --οι "υποχρεώσεις" εκχώρησης εθνικώνεργαλείων ανάπτυξης , η νόθευσης του ανταγωνισμού συνιστούν εξυγίανση , ευρωπαϊκή στρατηγική η νεοφιλελεύθερη επέλαση ;
   --η «δημοκρατία» είναι το πλαίσιο έκφρασης, ελέγχους ,διαφάνειας και αντιπροσώπευσης της κοινωνίας και των αναγκών της , η' δομές χειραγώγησης και μετάλλαξη σε «εξουσιοδοτική η επικοινωνιακή επίφαση»?

   Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές ότι χαρακτήρας και τα περιεχόμενα της «εθνικής στρατηγικής» ΓΙΝΟΝΤΑΙ το κεντρικό διακύβευμα των επιλογών του πολίτη!

   Αλλά πως μπορεί να είναι αξιόπιστη μια «εθνική στρατηγική» αν δεν απαντά στο:

   - με ποιες αλλαγές, με ποιο χρονοδιάγραμμα ,με ποιες πολιτικές , ποια μέσα ,πόρους και δυνάμεις θα αντιμετωπιστεί η συντελούμενη απο τις "υποχρεώσεις" οικονομική καταστροφή και η ανθρωπιστική κρίση που :

   ---έθιξε τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγικής βάσης η συσωρευτική ύφεση τα τελευταία χρόνια

   --δημιούργησε 1 500.000 ανέργους με το 60% να είναι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας οι νέοι

   --έχει επίσημα καταγράψει πάνω από 3.500,000 φτωχούς

   --- εμφανίζει πάνω από 350000 οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, χωρίς ηλεκτρικό

   ---η δημιούργησε τόσα αλλά κοινωνικά και βιολογικά αδιέξοδα ,μετανάστες...Κτλ

   Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές ότι «η εθνική στρατηγική» δεν είναι ούτε πανάκεια για την «μετά μνημόνιο εποχή» ,ούτε είναι η συνέχιση μιας καλλίτερης διαχείρισης επιδιώξεων των νεοφιλελευθέρων μνημονίων!

   Θα μπορούσε όμως να γίνει λαϊκή εντολή , προκειμένου οι « νεοφιλελεύθερες υποχρεώσεις», να αντικαταστασταθουν από μια «εθνική στρατηγική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

   Η γνώμη μου στη θολούρα που επιχειρούν για τον ΣΥΡΙΖΑ

    Ειναι φοβερό αυτο που συμβαίνει. Ολο το συστημα εχει πέσει πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσει θολούρα με αποτέλεσμα οι πολιτες να μην ξερούν τι να κάνουν.

    Ξέχνα το Γιάννη ...

     Του Χάρη Τσιοκα
     --"Ξεχνά το Γιάννη.."....

     έτσι αποδίδει η ειδησεογραφία την απάντηση που έδωσε Βολφαρντ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα όταν "επιχείρησε " να μιλησει ως επροσωπος κυβέρνησης , στην ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση "κινήτρων" που θα επιβραβεύει!! την «πιστή» και άνευ όρων εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πλέον μνημονιακών «υποχρεώσεων» !

     Η γνώμη μου

      Η γνώμη μου

      Κέντρο, δεξιά , αριστερά και μέση

      Κινησεις παρασκηνίου, κινησεις κορυφης , μυστικές συναντήσεις , συνεννοήσεις που όμως γινονται χωρις το ξενοδόχο , δεν έχουν αποτέλεσμα οπως θα ήθελαν όλοι εκείνοι που ασχολούνται με την υποθεση της κεντροαριστεράς. Και αυτο γιατι ολα αυτα γινονται ερήμην του κόσμου που αγωνιά για τα προς το ζειν χωρις να ξερει ή να του δεσμεύεται κανεις για το μελλον του. Όλοι κοιτάνε το απλό, πως θα βολευτούν. Τωρα που γυρίζει και το συστημα ζαλίζεται μόνο και μόνο στο άκουσμα του οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορει να γινει κυβέρνηση κάποια στιγμή, το ίδιο το συστημα βάζει φραγμούς. Σηκώνει τοίχοι , υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης , δημιουργεί αναχώματα κόντρα στη ΝΔ που δείχνει να ξεπερνιέται σιγα , σιγα και αυτη και κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ.

      Νομίζει όμως το σύστημα οτι κατι θα καταφέρει. Φαινεται όμως πως οτι και να κανει, όποια προσπαθεια και να καταβάλουν οι 58, οι 75, οι 11 και δεν ξέρω ποιος άλλος , ο ΣΥΡΙΖΑ χωρις να κανει αντιπολιτευση επι της ουσίας, δηλαδή χωρις να κουνηθεί το παραμικρό , θα κληθεί να αναλάβει ευθύνες αργα , η γρήγορα χωρις να σημαίνει πως και γι αυτόν ειναι ορι καλύτερο υπάρχει στη ζωή.

      Όποιος συνομιλήσει με υπεύθυνους ανθρώπους μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει λιγο ως πολυ που βρίσκεται και το συστημα το ίδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απλα οι άνθρωποι κλήθηκαν εξ αιτίας των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν να κυβερνήσουν κάποια στιγμή αφου απο το 4% κοντεύουν να φτάσουν σχεδόν την αυτοδυναμία. Η καρδούλα τους το ξερει και εκεινων που βλέποντας τι γινεται γύρω τους το βάρος που αναλαμβάνουν και το ρίσκο ειναι πολυ υψηλότερο και μεγαλύτερο απ οτι της κυβέρνησης σημερα. Επομένως τι κέντρο , τι δεξια τι αριστερά; Τι μέση . Το αποτέλεσμα μετράει. Αυτο θα δείξει και απο αυτο θα φανεί τι θέλει ο ελληνικός λαός και που θέλει να φτάσει.

      Δεν έχουν το θεό τους       20140125-210112.jpg Αρθρο Του Δημήτρη Στάμου Καθώς μετρούμε αντίστροφα για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, η οποία - αν δεν λάβει τριπλό χαρακτήρα- θα προσδιορίσει αναπόφευκτα τις πολιτικές εξελίξεις, τα διλήμματα γίνονται εντονότερα και τη θέση των πολιτικών επιχειρημάτων καταλαμβάνει η στρατηγική της πόλωσης. Τα εξειδικευμένα κομματικά επιτελεία απεργάζονται θέσεις για να φουντώσουν το φανατισμό και να επηρεάσουν περισσότερο το θυμικό του λαού, ερεθίζοντας ιδεολογικές προκαταλήψεις και κοσμοθεωρίες. Η πρόσφατη αντιπαράθεση για τα θρησκευτικά «πιστεύω» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύει ότι αντί να βλέπουμε το φεγγάρι, εστιάζουμε στο δάχτυλο. Πολλάκις στο παρελθόν άλλωστε, ανεδείχθη τεχνηέντως και συγκεκαλυμμένα το ζήτημα της πίστης των ηγετών. Σκοτεινές και αντιδραστικές δυνάμεις, που συνδέουν και συγχέουν τους ρόλους της πολιτείας και της εκκλησίας, χρέωναν ηγέτες στη μασονία και στον αθεϊσμό. Συγκυριακά, τους εξυπηρετούσε για να αποπροσανατολίσουν τους δήθεν θρησκευόμενους. Ομοϊδεάτες τους, προφανώς, στις ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ερώτημα αν ο Ομπάμα είναι κρυφομουσουλμάνος… Στην Ελλάδα της κρίσης, με την ίδια τακτική, απροκάλυπτα και αναίσχυντα, κάποιοι πήραν το ρόλο του εξομολογητή και κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να ομολογήσει σε ποιο Θεό πιστεύει! Ανάλογα με την απάντηση, θα πάρει το δρόμο της πυράς ή της άφεσης ανομιών. Γιατί, δήθεν, μας εμπαίζει - λέει- όταν ασπάζεται τον Σταυρό κατά την τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς ή όταν δηλώνει σε συνάντηση του με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ότι θα μεταβεί στο Αγιον Όρος, τη στιγμή που δεν έχει βαπτίσει τα παιδιά του και δεν έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο. Κριτής σε θεολογικό επίπεδο λησμονούν ότι είναι και παραμένει Ένας… Επειδή όμως, επί γης και «οι κρίνοντες, κρίνονται» τα ερωτήματα επιστρέφονται αμείλικτα σε εκείνους που τολμούν να γίνουν εξομολογητές. Σε πολιτικό επίπεδο, τους ηγέτες και τις θέσεις των κομμάτων τους κρίνει ο λαός, ο οποίος βεβαίως δικαιούται να γνωρίζει τις προγραμματικές δεσμεύσεις τους για την Εκκλησία και τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, που συνθέτουν τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της πολιτείας μας, τον οποίο ασπάζεται το 92% των πολιτών. Την πλειοψηφία, ωστόσο, ουδόλως αφορά το αυστηρά προσωπικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών της θρησκευτικής πίστης του καθενός πολίτη. Οι όψιμοι Ιεροεξεταστές είναι άραγε ειλικρινείς όταν δηλώνουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα ή με εντυπωσιακές παρουσίες σε τελετές και εκδηλώσεις υποκρίνονται, γνωρίζοντας ότι οι μεγάλοι… σταυροί αποφέρουν και τους σταυρούς της κάλπης; Ουαί υμίν υποκριτές!!! Η υποκρισία όμως, έγκειται και στη στρατηγική των ίδιων κύκλων να πετούν τη μπάλα στη εξέδρα και να μη θέτουν την αδήριτη ανάγκη διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Προφανώς δεν τολμούν επειδή αντιλαμβάνονται ότι ο διαχωρισμός σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο θα αποβεί - σύμφωνα με συνετούς ιεράρχες- υπέρ της εκκλησίας και σε πολιτικό επίπεδο, το χριστεπώνυμο πλήρωμα δεν θα έχει κανένα λόγο πλέον να τους συντηρεί. Το αρθρο του Δημήτρη Στάμου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα news mail

       Διαβάστε τον Καιρός...κόπο του Σαββατοκύριακου (CMigrator copy 3)        20140125-002757.jpg Οι ξένοι μας την λένε για την απόδραση Ξηρού. Μας την λένε για το Φαρμακονήσι. Μας την λένε με την οικονομία. Μας την λένε γενικά. Δεν έφτανε αυτό, θα τα ακούσουμε και από τον καιρό το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται μάλιστα για μεγάλη «κατσάδα» που θα μας ξεβολέψει αρκετά από τις καλές μέρες που μας είχε συνηθίσει ο καιρός. Για όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα να πούμε ότι έχει εκδοθεί και έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ. Συγκεκριμένα το επόμενο διήμερο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες ιδίως στην δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο, το ανατολικό Αιγαίο, την Θράκη και την Πελοπόννησο. Δώστε τώρα βάση. Ενώ το Σάββατο τα χιόνια θα περιορίζονται κυρίως στα ορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα της Δυτικής Μακεδονίας, την Κυριακή αναμένουμε χιόνια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα (άνω των 500-600 μέτρων στα κεντρικά και ίσως και 100 μέτρα στα βόρεια). Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η Θεσσαλονίκη μας θα δει χιόνι (βλέπε εικόνα 3). Πάντως όσοι κινείστε στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο το επόμενο διήμερο απαραιτήτως να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. «Αληταράδες» χαρακτηρίζει τους βουλευτές άλλων κομμάτων η Ζαρούλια. Αλήτικα θα μας συμπεριφερθεί και η θερμοκρασία όμως δεν μπορούμε να την τιμωρήσουμε αυτήν. Το Σάββατο θα προλάβει να ανέλθει στα πεδινά τμήματα της χώρας σε διψήφια νούμερα (εξαίρεση η δυτική Μακεδονία) όπως στους 13 στα βόρεια και στους 15 με 17 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από το βράδυ του Σαββάτου όμως και κυρίως την Κυριακή θα σημειώνει σταδιακά πτώση και μάλιστα από το βράδυ της Κυριακής στην βόρεια Ελλάδα θα φλερτάρει σε κάποιες ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα περιοχές με το μηδέν. Άκουσε τα κρύα και αποδημεί στα πιο νότια της Ελλάδας ο Γιώργος. Με την ευκαιρία θα συναντήσει και τα πεθερικά. Μπορεί να γλιτώσει τα κρύα δεν θα γλιτώσει όμως το Σάββατο τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7, 8 και τοπικά μάλιστα 9 μποφόρ. Την Κυριακή σταδιακά θα στρέφονται από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θα σας στεναχωρήσω παιδιά αλλά βλέπω να έχουμε απαγορευτικά.

        20140125-002828.jpg Μέσα στο αλαλούμ του καιρού μαθαίνω για καταιγιστικές αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες γύρω από νέο σκάνδαλο που πιθανόν εμπλέκει πολιτικούς. Καταιγίδες και στην Αττική, ιδίως το Σάββατο το πρωί και από το βράδυ αλλά και αρκετές βροχές την Κυριακή. Άνεμοι νότιοι θυελλώδεις το Σάββατο και σταδιακά βορειοανατολικοί από το βράδυ της Κυριακής οπότε και κάποια χιόνια στην Πάρνηθα δεν θα πρέπει να αποκλείονται.

        20140125-002925.jpg Έχουμε έκτακτο χάρτη για την συμπρωτεύουσα μας σήμερα. Όχι δεν είναι επειδή ο Γιάννης Ιωαννίδης εξέφρασε κάποια παραπονάκια αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον. Όχι δεν είναι επειδή ο Βαγγέλης έκανε διάγγελμα σε μικρό ακροατήριο στην συμπρωτεύουσα. Είναι επειδή πέρα από τις βροχές το Σάββατο, την Κυριακή με μια πιθανότητα σοβαρή (ο καιροσκόπος την δίνει στο 50%) – ιδίως το βράδυ θα έχουμε νιφάδες στον λευκό μας πύργο. Τώρα αν θα το στρώσει κτλ δύσκολα μπορεί σήμερα κάποιος να δώσει καθαρή απάντηση. Στα ορεινά του νομού βέβαια απαραιτήτως αλυσίδες στα αυτοκίνητα. *Ο καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Σε κάθε περίπτωση θα σας πρότεινε ιδίως ενόψει των επόμενων δύο ημερών να συμβουλευτείτε την Εθνική μας Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και ενδεχόμενες ανακοινώσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

        Κίνηση υπέρ του Β. Βενιζέλου         20140124-123232.jpg Με ένα αρθρο του, ο κ. Λάμπρος Παλάτζας πρωην μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ δηλωνει ανοικτά την υποστήριξη του προς τον κ. Βενιζέλο , κίνηση ασφαλώς που σχολιάζεται θετικά απο διάφορα στελεχη της Χαριλάου Τρικούπη αν κρίνει κανείς οτι το συγκεκριμένο στέλεχος οπως αναφέρουν, ηταν κομματικά προσκείμενο στον Γ. Παπανδρέου και στις τελευταιες εκλογες ηταν υποψήφιος στο νομο Γρεβενών. Το αρθρο του τιτλοφορείται "Τωρα στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο" και αναφέρει τα εξης : Τον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ΠΑΣΟΚ τον προσδιόρισε από πέρυσι στο συνέδριο του. Είναι ο δρόμος της ανασύνθεσης και της ανασυγκρότησης του συνόλου της δημοκρατικής παράταξης. Στην πορεία ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να ανασυγκροτήσουν και αυτοί μια παράταξη στην οποία δεν συμμετείχαν ποτέ, αντιθέτως σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης ήταν συνοδοιπόροι του Αλαβάνου, του Κωνσταντόπουλου του Λαφαζάνη του Τσίπρα κτλ. Ακόμη και σαν ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε καμία μεταρρύθμιση την εποχή Παπανδρέου (ούτε καν την μεταρρύθμιση στην Γ/θμία εκπαίδευση), δεν στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου και γενικά μέχρι τις εκλογές του 2012 οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα λόγια και όχι βέβαια στις πράξεις και στις πρακτικές. Άρα η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει στην ανασυγκρότηση του χώρου γιατί η ηγεσία της δεν άνηκε ποτέ στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης μάλιστα υπήρξε και από τους μεγάλους πολέμιους της. Η παράταξη όμως με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια διαδικασία ανασύνθεσης όπως όφειλε. Οι 58 υιοθέτησαν τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τις αποφάσεις της ηγεσίας του και μαζί το ΠΑΣΟΚ, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου επιχειρούν να δώσουν δυναμική στην πορεία της παράταξης προς τις ευρωεκλογές. Στην προσπάθεια αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με υπερβατικό τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρεί να δώσει τον απαιτούμενο χώρο και να μην αλλοιώσει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το εγχείρημα. Σε αυτή την ιστορία με τους 58 όλοι μπορούμε να βρούμε λάθη, παραλείψεις, υπερβάσεις, πολλά. Στο ΠΑΣΟΚ μπορούμε να νιώσουμε ότι υποτασσόμαστε, ότι αυτοδιαλυόμαστε ότι μας καπελώνει ο Βούλγαρης, πολλά. Όμως το πραγματικό δίλλημα που οφείλουμε όλοι να θέσουμε στον εαυτό μας είναι εάν θέλουμε να μπούμε στην μάχη. Γιατί εάν δεν θέλουμε μπορούμε να πούμε απλά δεν θέλουμε κα να αφήσουμε αυτούς που θέλουν να την δώσουν. Εάν όμως πραγματικά πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης της παράταξης, στην αναγκαιότητα ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ τότε πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τον πρόεδρο και να δώσουμε την μάχη απέναντι σε όλους και σε όλα για ακόμη φορά. Ναι όποιες διαφωνίες και εάν έχουμε, όποια αρνητικά συναισθήματα, όποιες πικρίες, έχουμε μπροστά μας μια μάχη και πρέπει να την δώσουμε ενωμένοι γύρω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο .Όχι δεν είναι μάχη για τον Βενιζέλο, είναι μάχη για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξη, για την χώρα. Όλες αυτές οι δημόσιες διαφοροποιήσεις, για το τι είπε και τι εννοούσε ο Βούλγαρης, ποίος θα μπει επικεφαλής, ποίος δεύτερος και ποιος τρίτος, είναι προφάσεις για την μη συμμέτοχη ή ακόμη χειρότερα στοχεύουν σε μικροπολιτικά ανταλλάγματα. Όλες αυτές οι επινοήσεις από τους 75, τους 11, τους Γραμματείς τους μεταβατικούς και άλλους πολλούς τιμητές της παράταξης για κάλπες, επιτροπείες μοιράσματα ανάμεσα σε φανταστικούς χώρους απλά αποδυναμώνουν την παράταξη και το εγχείρημα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως όλοι οι πρόεδροι, έχει την εξουσιοδότηση, την ευθύνη και την υποχρέωση να διαμορφώσει μια πρόταση για ένα ψηφοδέλτιο που θα απευθύνεται στην κοινωνία, στον κόσμο της παράταξης και θα κοιτάει προς το μέλλον. Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της συμπαράταξης με τους 58 και όλους τους άλλους την καλύτερη δυνατή πρόταση. Η μόνη κάλπη που χρειάζεται είναι η λαϊκή νομιμοποίηση της πρότασης και της συμφωνίας του προέδρου. Όλα τα άλλα είναι οργανωτικομπακαλίστικές πρακτικές και νοοτροπίες που δεν χωρούν στο παρόν και στο μέλλον της παράταξης. Αν θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε κριτική και να τα χώνουμε στο Βενιζέλο οφείλουμε πρώτα να τον οπλίσουμε με την εμπιστοσύνη μας, να διαθέσουμε τους εαυτούς μας στις μάχες που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ και μετά οι επιλογές όλων θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

         Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Παρασκευής (CMigrator copy 7)          20140123-234555.jpg Όπως είχαμε προβλέψει παιδιά από καιρό, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατέβει με άλλο όνομα στις ευρωεκλογές. Το brand είπαμε δεν πουλάει, τί να κάνουμε; Πόσο μπορείς να πουλάς «ήλιο» στο καταχείμωνο; Έτσι και με τον καιρό. Χάνεται ο ήλιος σταδιακά την Παρασκευή. Αρχής γεννωμένης από την δυτική Ελλάδα και μέχρι αργά το βράδυ και στην υπόλοιπη χώρα θα συννεφιάσει, και θα εκδηλωθούν βροχές και παροδικές καταιγίδες όπου πιθανόν τοπικά στα δυτικά και βόρεια θα είναι ισχυρές. Τα χιόνια περιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (για την ώρα) και θα ικανοποιούν μόνο τα αδικημένα χιονοδρομικά μας κέντρα. Πολύ ντόρος για την Μισέλ. Αδέρφια η θέση είναι βυσματική και προθάλαμος πιο μόνιμου βολέματος για το μέλλον. Για πειστείτε δείτε το σχετικό προϊστορικό και θα με δικαιώσετε. Να δικαιώσει τον χειμώνα θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία. Την Παρασκευή πάντως πέφτει λίγο μόνο στην βορειοδυτική Ελλάδα όπου θα φτάσει τους 9 βαθμούς κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σκαρφαλώσει το μεσημέρι πάλι στους 15 με 17 βαθμούς κελσίου. Μικρές αλλαγές για τον Νταβρή. Αντί «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα είναι «Ανεξάρτητος Βουλευτής». Και επειδή η μόνη – μικρή - πιθανότητα να ξαναείναι στο μέλλον βουλευτής είναι στην Ν.Δ. τον βλέπω να επιστρέφει πίσω με τα μπούνια. Με τα μπούνια και ο νοτιάς την Παρασκευή στην Ελλάδα. Όσο περνάει η μέρα θα ενισχύονται και θα κυμαίνονται από 5 έως 7 μποφόρ.

          20140123-234641.jpg Να τα μας και ο Βασίλης ο Οικονόμου που διαμαρτύρεται. Βρε το αγαπημένο παιδί του Φώτη ήσουν, έτσι ξηγιέσαι; Και εσύ «πουλάς»; Πουλάει σιγά σιγά και ο ήλιος την Αττική την Παρασκευή, όπου σταδιακά μέσα στην ημέρα θα συννεφιάσει και αργότερα αναμένονται κάποιες βροχές ή και καταιγίδες. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

          Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Πέμπτης (CMigrator copy 4)           20140122-223748.jpg Με τόσα εκατομμυριάκια που τάζει η κυβέρνηση θα βλέπουμε τον Ξηρό στον ύπνο μας. Και με τόσους άνεργους θα βγούμε όλοι στον δρόμο να τον αναζητήσουμε μπας και κάνουμε την τύχη μας. Πιο πιθανό άλλωστε είναι να βρούμε τον Ξηρό παρά δουλειά. Στις έρευνες μας σύμμαχος ο καιρός την Πέμπτη. Λιακάδα σε όλη την χώρα. Τοπικές νεφώσεις μόνο στα δυτικά και στην Θράκη όπου και υπάρχει πιθανότητα για κάποιες βροχές. Δύο τα τινά για τον Άρη. Είτε καλοβλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε απλά ο άνθρωπος λέει την γνώμη του, ότι δηλαδή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι κάπως άσχετες με την πολιτική. Πάντως το γεγονός ότι όλοι οι στενοί του συνεργάτες έφυγαν νύχτα συνηγορεί υπέρ του πρώτου. Η θερμοκρασία παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, όχι για πολύ ακόμη πάντως, και θα φτάσει τους 14 βαθμούς το μεσημέρι στα βόρεια και στους 16 με 17 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Ντινόπουλος με τον Μαριά, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Χριστογιάννη, φίλοι μου η χώρα απλά έχει μετατραπεί σε ένα αέναο βήμα καταγγελίας. Καλά τελικά κάνουμε εμείς και απλά λέμε τον καιρό. Ο άνεμος λοιπόν αύριο από δυτικές διευθύνσεις στην χώρα μόλις 3 εως 5 μποφόρ στα πελάγη.

           20140122-223825.jpg Καλά το ότι επιστρέφουμε σαν κοινωνία πίσω πολλά χρόνια δεν είναι κάτι νέο. Αλλά να φτάσουμε στα σχολεία σε σκηνές το «ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» δεν το περιμέναμε. Όλα αλλάζουν, μόνο ο καιρός στην Αθήνα δεν αλλάζει την Πέμπτη. Λιακάδα ξανά, ασθενής δυτικός άνεμος και θερμοκρασία έως και 17 βαθμούς κελσίου. Ο Καιροσκόπος υπενθυμίζει ότι από την Παρασκευή και ιδίως το Σάββατο και την Κυριακή έρχεται σημαντική αλλαγή του καιρού στην χώρα. Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά και βλέπουμε… * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

           Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Τετάρτης (CMigrator copy 3)            20140122-004159.jpg Φίλε Κυριάκο με τον μακρύ επαγγελματικό βίο (2003-2006 στην ΕτΕ), ειλικρινά φιλικά στο λέω, πρόσεχε και εσύ λίγο τις διατυπώσεις. Από τους 300 οι μισοί έχετε κολλήσει ένσημα μόνο από το ωραίο κτίριο στο Σύνταγμα και μάλιστα από ηλικίες (λόγω οικογένειας) που άλλοι είναι αμούστακοι και δεν έχουν πάει ούτε φαντάροι. Αντίθετα, οι 14.000 που θα απολυθούν έχουν κολλήσει δεκαετίες ενσήμων. Επειδή όμως τώρα λαϊκίζω σταματώ και περιγράφω τον καιρό. Παραμένουν μόνο στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι τοπικές βροχές. Γρήγορα όμως και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη Ελλάδα από την αρχή της ημέρας ο καιρός θα είναι καλός. Σημαντική αλλαγή του καιρού περιμένουμε από την Παρασκευή προς το Σάββατο. Σας το λέω από τώρα για να κάνετε τα κουμάντα σας. Η Εύα μας πάει λέει στους 58. Και γιατί να μην πάει; Να βγει στη Θεσσαλονίκη με το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται, να γυρίσει στη δημοσιογραφία δεν ψήνεται, άσε που δεν έχει και καμιά σοβαρή πρόταση, πάμε σου λέει στους 58 να δούμε τι θα γίνει. Η όμορφη Θεσσαλονίκη θα έχει αύριο θερμοκρασία έως 15 βαθμούς το μεσημέρι, όπως και η υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα αγγίξει και τους 16 με 17 βαθμούς κελσίου. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου την έχουν ψωνίσει. Σου λέει η μία δεν κατεβαίνω στον Δήμο της Αθήνας γιατί είμαι εν δυνάμει Υπουργός, ο άλλος δεν πάω στην Περιφέρεια γιατί προορίζομαι για τσάρος. Αλέξη με μαλθακότητα δεν επιβλήθηκε ποτέ κανείς. Επιβάλλεται σιγά σιγά ο δυτικός άνεμος στην χώρα (στα βορειοδυτικά, βορειοδυτικοί) εντάσεως 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη πιο ενισχυμένοι έως και 7 μποφόρ.

            20140122-004225.jpg Το στυλ του Κουβέλη είναι για ευρωβουλευτή πάντως. Ήπιων τόνων, ευρωπαϊστής, «λογικά» προοδευτικός κτλ. Αλλά αν πράγματι θέλει να πάει στις Βρυξέλλες, το κόμμα ποιος θα το αναλάβει; Και ρωτάω γιατί οι τριπλίτσες μπαίνω και παραιτούμαι για τον επόμενο δεν είναι σεμνές και δεν αρμόζουν στο ήθος του κυρίου Φώτη. Σεμνός διατηρείται ο καιρός στην Αττική και την Τετάρτη. Λιακάδα κυρίως, ένας νοτιάς στα 5 μποφόρ και θερμοκρασία το μεσημέρι στην πρωτεύουσα στους 16 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

            Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Τρίτης (CMigrator copy 3)             20140120-234314.jpg Νέα χρονιά, νέο δάνειο, νέο μνημόνιο μας λέει η τρόικα και μας πιάνουν οι μαύρες μας. Καιρικά πάντως ο ουρανός θα είναι μαύρος μόνο στην δυτική, την βόρεια Ελλάδα, τα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Και τι σας νοιάζει που και αν πιστεύει ο Τσίπρας. Για Πρωθυπουργό τον ψηφίζετε ή για Αρχιμανδρίτη; Βέβαια ξέρω, το πρότυπο του καλού έλληνα πολιτικού πρέπει να είναι εκείνο με σταυρωμένα τα χέρια και ελαφρώς σκυμμένο κεφαλάκι – ιδανικά δακρυσμένος – να προσεύχεται στην Μεγαλόχαρη. Άλλη μία μέρα με καλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ελλάδα, γύρω στους 12 με 15 στην βόρεια Ελλάδα το μεσημέρι, έως και 17-18 στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ στην βόρεια Κρήτη και πάλι – εξαιτίας του νοτιά – θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 20 βαθμούς κελσίου. Βρε τι πάθανε στην κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ. Με κάτι τέτοια δεν ξέρουν και τι να κάνουν. «Αν πω όχι, χάνω κάθε αξιοπιστία και δεν σέβομαι τους νόμους του κράτους, αν πω ναι, ανοίγω τους ασκούς του Αιόλου και σε άλλους με περίεργα μισθολογικά αιτήματα» σκέφτεται ο Σαμαράς. Στα πελάγη μας πάντως ο ασκός του νοτιά παραμένει ανοιχτός και την Τρίτη με ένταση που τοπικά θα φθάνει τα 6 και 7 μποφόρ.

             20140120-234349.jpg Δεν το σκέφτεται άσχημα η Ν.Δ. για τον Δήμο Αθήνας. Τέτοιες εποχές μόνο με τρέλα και κορδέλα μπορεί να χτυπήσει τον Δήμο. Ο Ψινάκης τα έχει και τα δύο. Και ο καιρός την Τρίτη παραμένει «τρελιάρης» αφού αρνείται να παραδεχτεί ότι είναι χειμώνας. Λίγες μόνο νεφώσεις, αρκετή ηλιοφάνεια, νοτιαδάκι και θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

             Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Δευτέρας (CMigrator copy 4)              20140120-003745.jpg Ησύχασα λίγο με την συνέντευξη Ολάντ. Κατάλαβα ότι δεν είμαστε μόνο εμείς οι «ψεκασμένοι». Ο άλλος ανακοίνωσε 50 δις ευρώ μέτρα λιτότητας σε συνέντευξη τύπου και οι Γάλλοι ασυγκίνητοι. Χέστηκαν. Μόνο για τις ερωτικές περιπετειούλες του Προέδρου έδειξαν ενδιαφέρον. Σιγά σιγά γίνεται πιο ενδιαφέρον ο καιρός και στην Ελλάδα. Λίγες βροχές θα έχουμε την Δευτέρα στα δυτικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το βράδυ πάντως στα βορειοδυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα έχουμε και καταιγίδες. Έχετε προσέξει πόσο επιμελώς σε κάθε σχεδόν πλάνο του Σαμαρά πλασάρετε από πίσω ο Παπασταύρου. Δεν ξέρω αν τον προορίζει για αντικαταστάτη του Στουρνάρα πάντως οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι ο Σταύρος πάει για ψηλά. Υψηλές για την εποχή παραμένουν και την Δευτέρα οι θερμοκρασίες στην χώρα. Τους 14 με 17 βαθμούς κελσίου θα αγγίξουν οι μέγιστες στα βόρεια, τους 19 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στα δυτικά τοπικά 20-21 και στην βόρεια Κρήτη…καλοκαίρι, η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τοπικά τους 23 βαθμούς κελσίου. Πάει και η Όλγα. Τον έκοψε τον αέρα όσων ήθελαν να την κατεβάσουν στον Δήμο της Αθήνας. Αντίθετα ο νότιος άνεμος καλά κρατεί και μάλιστα θα φτάσει τοπικά στα πελάγη τα 6 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά τα 7.

              20140120-003815.jpg Το έλα να δεις από προσωπικότητες το Σάββατο στις καφετέριες του Ψυχικού. Στο ένα τραπέζι ο Παπακαλιάτης με καπελάκι και με δύο κυρίες να συζητάνε σε ευχάριστο κλίμα. Λίγο πιο πέρα ο Πλεύρης να δέχεται από τους περαστικούς ευχές για την ονομαστική εορτή του. Ωραία ατμόσφαιρα. Ωραίος και ο καιρός αύριο στην Αθήνα με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις το πρωί, ανέμους από νότιες διευθύνσεις μέχρι 4 και από το απόγευμα 5 και στον Σαρωνικό τοπικά 6 μποφόρ, και τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι τους 19 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

              Η κεντροαριστερά ειναι μόρφωμα δίχως πολιτική ταυτότητα               20140119-213137.jpg Αρθρο Του Χαρη Τσιοκα Όσο ο χρόνος των εκλογών έρχεται και πιο κοντά ,τόσο οι συζητήσεις για τις ανακατατάξεις που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν , περισσεύουν! Τελευταία δε , επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ρυθμιστής αυτών των εξελίξεων ένας χώρος με ταυτότητα λάστιχο στις επιδιώξεις των κατασκευαστών του! Ο χώρος αυτός, από σκοπιμότητα, παρ ότι αδόκιμα, επικράτησε να ονομάζεται «κεντροαριστερά» Πρόκειται για μόρφωμα που δεν υφίσταται ως περιεχόμενο πολιτικής ταυτότητας ,ούτε συναντάται ως επιστημονική διατύπωση, γιατί ο προσδιορισμός ενός πολιτικού σχήματος πρέπει να απαντά με αυτοτέλεια στο με ποιους και για ποιους αρθρώνει προγραμματικό λόγο διακυβέρνησης . Είναι αλήθεια οτι ,το κέντρο και η αριστερά , ως κοινωνικός χώρος παραγωγικών, καινοτόμων ,μεσαίων, επιστημονικών ,νεολαιίστικων στρωμάτων και εργαζομένων, στην διαχρονική τους διαδρομή βρέθηκαν παρά πολλές φορές σε πολιτικοκοινωνική συμπόρευση , γιατί στον πυρήνα των επιδιώξεων τους έχουν τον άνθρωπο με ανάπτυξη, τη δημοκρατία με δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη! Δηλαδή η συμμαχία του κέντρου και της αριστεράς ,πολιτικά πλειοψήφησε στην Ελλάδα και την Ευρώπη , ως εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επιδιώξεις του συντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού! Αντίθετα , ο νεοφιλελευθερισμός σχετιζόταν πάντοτε με την άνευ όρων οικονομική μεγέθυνση των δυνάμεων της κερδοσκοπίας και του παρασιτισμού , επιδιώξεις που θυσιάζουν την δημοκρατία .τον άνθρωπο ,τις παραγωγικές δυνάμεις και τη χώρα στην αχαλίνωτη αγορά! Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς & του κέντρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη , με «κεντροαριστερά μορφώματα» που εν δυνάμει ρέπουν στο να εξελιχθούν σε παρακολουθήματα, φορείς ανταγωνισμού μιας καλλίτερης διαχείρισης της πολιτικής που ήδη απορρίπτουν! Σ αυτούς τους προβληματισμούς, δείχνει και στα δημοσκοπηκα ευρήματα να απαντά η κοινωνία , διατηρώντας αποστάσεις για όσους «από τα πάνω», χρησιμοποιούν την «κεντροαριστερά» ως «φερετζέ» για τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών διαχείρισης της κρίσης! Το κοινωνικο πρόβλημα δεν είναι το περιτύλιγμα παρουσίασης ενός «νέου» πολιτικού μορφώματος αλλά αν οι ασκούμενες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν! Άλλωστε με τον ίδιο καθαρό τρόπο. «διασκεδάζεται» ως ανιστόρητο το διάγραμμα που προσδιορίζει τις δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και του κέντρου , ως χώρο που κινείται στο μέσον μιας υποτιθεμένης κλίμακας ,προσδιορίζοντας την «κεντροαριστερά τους» σαν αριστεροδεξιο «μπαλαντέρ» ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς δρόμους !Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πολιτικά και κοινωνικά πλειοψηφικός χώρος «ολίγον» αριστεροδεξιος ! Όταν μια χώρα διέρχεται κρίση τα κόμματα δεν πρέπει να συμπαρασύρονται προς τα κάτω αλλα.να γίνονται «εργαλεία» που δημιουργούν τους αναγκαίους όρους ώστε να ανοίγουν δρόμους ανάταξης! Μ αυτή την έννοια είναι ανιστόρητη η εκδοχή ότι η αλλαγή ονομασίας και όχι τα περιεχόμενα του πολιτικού σχεδίου εξόδου συνιστούν το πεδίο κοινωνικής-εκλογικής αναζήτησης! Ιστορικά οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και του κέντρου , έγιναν κορμός μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας όταν: –στην κλίμακα αριστερά- δεξιά , διεκδικήσαν καθαρά την πολιτική τους ταυτότητα με αυτοκριτική, περιεχόμενα εναλλακτικών πολίτικων , με τις δυνάμεις που διεκδικούν ανάπτυξη με δικαιοσύνη χωρις να θολώνουν την ιστορική διαδρομή τους . —ταυτίζουν τη σωτηρία της χώρας μ αυτή των πολιτών,,, —η σκληρή κριτική στην άλλη αριστερά δεν εχει τον χαρακτήρα του διμέτωπου , αλλά της πρόσκλησης για κοινές δράσεις-συμμαχίες αλλαγών υπέρ των πολλών . –εξελίσσονται σε καταλύτη διαμόρφωσης μας εναλλακτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφιας διακυβέρνησης ,σ αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό! Ο Χαρης Τσιόκας ειναι πρωην Γ.Γ υπουργείου μεταφορων και βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

               Για τον ΟΑΕΔ τι πρέπει να προσέξει                20140119-151133.jpg Του Οδυσσέα Κορακίδη Διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας με κοινωνικά κριτήρια και ενίσχυση του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο Η επέκταση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων και σε άλλες ηλικιακές ομάδες πέραν των 45-65 ετών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, είναι μια απόφαση στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο μια σειρά από περιορισμούς που θέτει ο ΟΑΕΔ με πρόσφατη εγκύκλιο του αποκλείουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των μακροχρόνια ανέργων. Πιο συγκεκριμένα αποκλείει όσους έχουν λάβει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για διάστημα 12 μηνών και έχει λήξει για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών. Ουσιαστικά δηλαδή την συντριπτική πλειονότητα των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης γεννά ζήτημα άνισης μεταχείρισης των μακροχρόνια ανέργων διότι δημιουργεί δύο τάξεις. Εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα επιδοτούνται στην πράξη για 2 συνεχόμενα έτη, δηλαδή 2013-2014 και εκείνων που μπορεί για παράδειγμα να είναι για 5 χρόνια άνεργοι και εν μέσω της οικονομική κρίσης να μην έχουν στηριχτεί από την πολιτεία ούτε με ένα ευρώ. Θεωρώ κατά συνέπεια ότι θα έπρεπε να τεθούν σύνθετα κοινωνικά κριτήρια με δημόσιο σύστημα μοριοδότησης. Και με γνώμονα την συνολική οικονομική, οικογενειακή και υγειονομική κατάσταση του ανέργου να προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες (Αμέα, μονογενεϊκές, οικογένειες με δύο και πλέον ανέργους κλπ), να ακολουθούν όσοι είναι για χρόνια άνεργοι και να έπονται όλοι οι υπόλοιποι. Είναι ίσως αδιανόητο για κάποιους αλλά το να μένεις για 2,3,4 χρόνια άνεργος είναι ίσως ότι ποιο τραγικό για έναν άνθρωπο της δημιουργικής ηλικίας. Συνεπώς θεωρώ ύψιστη και αποκλειστική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Για αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος καθώς σύμφωνα με τους αρμοδίους οι πόροι επαρκούν μόλις για 35.000 δικαιούχους, αριθμός τραγικά μικρός μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργων. Η Αναζήτηση επιπρόσθετων πόρων όχι μόνο από τα Εθνικά διαθέσιμα αλλά και μέσα από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 μαζί με ένα σύνολο δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ως ανάγκη για να παραμείνει στην Κυβέρνηση. Τέλος αν κάτι θεωρώ ότι πρέπει να μας μάθει η κρίση την οποία ζούμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια είναι η κρίση αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να δημιουργούμε εντυπώσεις και προσδοκίες για επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και τελικά να το λαμβάνουν μερικές μόνο χιλιάδες. Διότι και ασέβεια δείχνουμε προς τον δοκιμαζόμενο πολίτη και δημιουργούμε το έδαφος της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Ο Οδυσσέας Κορακίδης ειναι μέλος της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

                Φέρτε εναν ψυχολόγο για τον ψυχολόγο                 20140119-105043.jpg Γραφει ο Μανόλης Σταυρουλάκης Τις τελευταίες ημέρες ζούμε ένα απίστευτο κολάζ γεγονότων για το οποίο ο ιστορικός – ψυχολόγος του μέλλοντος σίγουρα θα βάλει την ταμπέλα «διπολικός ασθενής»: - εδώ και δεκαετίες ακούγαμε «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Γύρισαν ήδη στο λογαριασμό που διατηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος 17,3 εκατομμύρια ευρώ. Ψίχουλα λένε κάποιοι «ηττοπαθείς», αλλά από την άλλη δεν βλέπω και κανένας «αισιόδοξο παράγοντα» να δηλώσει ότι θα μαζέψουμε 100 – 200 – 300 εκατομμύρια. Συνεχίστε την αναγνωση του άρθρου του Μανόλη Σταυρουλάκη στην εφημερίδα newsmail

                 Διαβάστε τον Καιρός...κόπο του Σαββατοκύριακου (CMigrator copy 2)                  20140117-235939.jpg Να τρελάνουμε τους Γερμανούς δεν λέμε όλοι; Ε, ωραία, τώρα που κάναμε τον Φούχτελ(ο) έναν από εμάς, που απολαμβάνει τον ήλιο, την ζεστούλα, μια βόλτα τι σας χάλασε; Δηλαδή εσείς θέλετε να μου πείτε ότι με τέτοιο Σαββατοκύριακο που μας περιμένει στη καρδιά του χειμώνα θα επιλέξετε γερμανική πειθαρχία και θα παραμείνετε κλεισμένοι στα σπίτια σας; Αρκετός ήλιος το επόμενο διήμερο στην πατρίδα μας με κάποιες αραιές νεφώσεις μόνο που στα δυτικά και βόρεια το Σάββατο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κυριακή θα είναι πιο αυξημένες και ίσως κατά διαστήματα έχουμε κάποιες ασθενείς και ασήμαντες βροχούλες. Την Κυριακή το βράδυ όμως στην Ήπειρο θα έχουν έναν πιο έντονο χαρακτήρα. Πλημμύρα αισιοδοξίας ο Γιάννης. Στη μεσημεριανή λιακάδα περπάτησε ως το Μαξίμου ευχήθηκε στον Αντώνη για την γιορτή του και είπε ότι και αυτός θέλει να καθυστερήσει να έρθει λίγο η τρόικα στην χώρα. Προτιμά αυτές τις αναπάντεχα ζεστές για την εποχή μέρες να τις περνάει με κανά καφεδάκι στην Κηφισιά από το να βλέπει τα μούτρα του Πολ. Γύρω στους 17 με 18 βαθμούς κελσίου οι μέγιστες θερμοκρασίες το διήμερο στην χώρα. Κους κους Ραχήλ με Κουμουνδούρου βλέπω. Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Θυμάστε την μεγάλη δεξιά που οραματιζόταν η Ν.Δ; Ο Αλέξης το πάει ένα βήμα πιο κάτω. Οραματίζεται το μεγάλο, σκέτο, από πού κι αν προέρχεται. Βίρα βίρα τον νοτιά λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν θα ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη το Σάββατο αλλά την Κυριακή τοπικά και 7 μποφόρ.

                  20140118-000009.jpg Φαγώθηκαν όλοι με τις προφητικές δηλώσεις του Κάρολου. Ρε παιδιά δεν είπε τίποτα περίεργο ο άνθρωπος. Έβαλε κάτω τις μέρες και δεν του βγαίνει πολύ πάνω από χρόνο η Προεδρία. Εύστοχη και καλή λοιπόν η δήλωση του στην κοπή της πίτας. Καλός σχετικά και ο καιρός στην Αττική το διήμερο με αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους την Κυριακή πιο πυκνές, μέτριο νοτιαδάκι και μέγιστη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                  Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Παρασκευής (CMigrator copy 6)                   20140117-010321.jpg “We deleiver” αδέρφια. Τώρα μάλλον το delivery των φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ εννοεί ο Αντώνης (χρόνια πολλά Πρωθυπουργέ). Άντε και καμιά πίτσα. Κάτι άλλο δεν βλέπω να είμαστε ικανοί για την ώρα. Και ο καιρός πέρα από λίγα μόνο σύννεφα δεν είναι ικανός για καμία σοβαρή βροχή την Παρασκευή. Εξαίρεση, τα Δωδεκάνησα όπου για λίγο το πρωί θα βρέχει και αργότερα η Ήπειρος όπου ίσως έχουμε κάποια τοπικά και με μικρή διάρκεια φαινόμενα. Να τα μας. Θέλει να «την κάνει» το ΔΝΤ από την τρόικα. Τώρα να σας δω που θα φύγει ο Τόμσεν και θα σας μείνει ο Μαζούχ και ο Άσμουσεν. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους; Για να σκεφτείτε αυτό το ερώτημα βγείτε στον αυριανό ήλιο και στις καλές θερμοκρασίες, οι οποίες το μεσημέρι θα φτάσουν τους 14 με 15 βαθμούς στα βόρεια και έως και τους 17 στην υπόλοιπη Ελλάδα (18 βαθμούς κελσίου στην Κρήτη μας). Τελευταία, όπως θα έχετε προσέξει τα έχω πάρει πολύ με τις «από το παράθυρο» προσλήψεις. Διάβαζα πριν λίγο για τη ΝΕΡΙΤ. Από τα πρώτα - για να μην έχουμε και καμία απορία - που ξεκαθαρίζει η προκήρυξη είναι ότι πρόκειται για διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ. Με λίγα λόγια πρόκειται για διαδικασία εντός «πολιτικών ή υπουργικών γραφείων». Δεν βοηθάει και ο ασθενής νοτιάς την Παρασκευή μήπως και ταρακουνούσε κανένα κεφάλι.

                   20140117-010346.jpg Μαθαίνω ότι πολύ γνωστός βουλευτής της κυβέρνησης κάνει ακόμη…γιορτές και δεν έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του. Σου λέει κάτσε μήπως θεσμοθετηθεί και η Λευκή εβδομάδα και έρθω μια και καλή μετά το Πάσχα. Καιρός που θα θυμίζει Πάσχα παρά μέσα Γενάρη στην Αθήνα την Παρασκευή. Λιακάδα με λίγα σύννεφα, ασθενές νοτιαδάκι και θερμοκρασία στους 17 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι. Ετοιμαστείτε για ένα πολύ όμορφο κα σχετικά ζεστό Σαββατοκύριακο. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                   Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Πέμπτης (CMigrator copy 3)                    20140115-235415.jpg Είπα αρχικά να σχολιάσω την χθεσινή ομιλία Σαμαρά στο Στρασβούργο. Τελικά με κερδίζουν οι λεπτομέρειες. Λεπτομέρεια πρώτη: Η Τζαβέλα του ΛΑΟΣ πραγματοποίησε επίθεση αγάπης προς τον Αντώνη. Φιλική συμβουλή. Νίκη μου εδώ δεν χωράνε οι Νεοδημοκράτες, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει άδεια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο; Δυστυχώς μας τέλειωσε. Τελειώνουν και οι βροχές σταδιακά την Πέμπτη στην χώρα. Μέχρι το μεσημέρι σιγά σιγά σταματούν με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της ημέρας. Λεπτομέρεια δεύτερη: Να πούμε και τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ όταν τα βλέπουμε. Ο Χουντής στη παρέμβασή του είπε γενικά αυτά που λέει η αριστερά αλλά προσεκτικά να μην εκτεθεί η χώρα μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Ήπιοι τόνοι, ήπιο και το νοτιαδάκι που εξασθενεί και δεν θα ξεπερνάει τα 4 μποφόρ. Στη δυτική Ελλάδα θα κυριαρχεί ένα βοριαδάκι 2-3 μποφόρ. Λεπτομέρεια τρίτη: Η Προεδρία απαιτεί υπαλλήλους. Και μάλιστα πολλούς. Έχετε δει εσείς καμιά λίστα με το ποιοι διορίστηκαν για το επόμενο εξάμηνο; Ποιοι μετακόμισαν στις Βρυξέλλες; Πόσα παίρνουν; Αν τη βρείτε πουθενά στείλτε την και σε μένα. Καλές παραμένουν οι θερμοκρασίες με μέγιστες που θα αγγίζουν τους 12 με 14 στα βόρεια και τους 16 με 17 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                    20140115-235504.jpg Όσοι δεν έχετε λεφτά για μπουζούκια σας έχω λύση. Μετεγγραφή στην Γλυφάδα τώρα. Ο εκεί Δήμαρχος ναύλωσε δημοτικό πούλμαν και προσφέρει τζάμπα Ρέμο σε όποιον το επιθυμεί. Αυτές είναι κοινωνικές παροχές, τι φάρμακα και τρόφιμα μου λέτε εσείς. Ε, ρε τι σου κάνουν οι εκλογές. Μάλιστα την Πέμπτη η προσφορά ισχύει. Ο καιρός επίσης βοηθάει αφού σταδιακά οι βροχές σταματάνε και μέχρι το απόγευμα θα έχουμε ήλιο, ασθενείς ανέμους και καλή θερμοκρασία (γύρω στους 16 το μεσημέρι). * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                    Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Τετάρτης (CMigrator copy 2)                     20140114-234519.jpg Ακρόαση του Πρωθυπουργού την Τετάρτη το πρωί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν την βλέπω εύκολη την διαδικασία. Έχει να πέσει κράξιμο από πολλούς ξένους ευρωβουλευτές. Δύσκολος και ο καιρός την Τετάρτη στην Ελλάδα. Αρχικά βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια, σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Τα φαινόμενα μάλιστα πιθανόν να είναι έντονα στην δυτική Ελλάδα, την Θράκη και την Πελοπόννησο, ίσως και την ανατολική Στερεά. Τι θα πει η Ν.Δ. έκανε διακανονισμό με την ΔΕΗ; Εγώ λέω να βγει σε πλειστηριασμό η περιουσία της για ανεξόφλητα χρέη. Τυχερό πάντως το κόμμα. Με τέτοιες θερμοκρασίες δεν χρειάζεται να ανάψει και ο κλιματισμός στην Συγγρού για πολλές ώρες. Στους 10 με 12 η μέγιστη στα βόρεια, 15 με 18 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μια πιθανότητα έχει κάποιος το πρωί να κατέβει σχετικά γρήγορα την Λεωφόρο Κηφισίας. Να είναι η ώρα όπου αναχωρούν από τα σπίτια τους ο Σαμαράς ή ο Στουρνάρας. Μια πιθανότητα υπάρχει και να έρθει κρύο στην Ελλάδα. Να έχουμε βοριάδες. Αυτό αύριο δεν ισχύει. Ισχυροί νοτιάδες θα κυριαρχήσουν στα πελάγη μας όπου η ένταση θα αγγίξει τα 6 και πιθανόν στο Αιγαίο τοπικά τα 7 μποφόρ.

                     20140114-234614.jpg Η Ρένα του ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει γιατί δεν συγκαλείται λέει επιτροπή εξωτερικών. Και τι θα πεις βρε χρυσή μου που ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τον προγραμματισμό του κόμματος για την εξωτερική πολιτική; Από τον μπελά σε βγάζει ο Μπένι. Μπελάς την Τετάρτη ο καιρός στην Αττική όπου σταδιακά θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Το νοτιαδάκι θα έχει ένταση 5 μποφόρ και η θερμοκρασία, σε καλά επίπεδα θα φτάσει το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης τους 17 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                     Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Τρίτης (CMigrator copy 2)                      20140113-235740.jpg Στην Γαλλία – όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – υπάρχουν οι λεγόμενες «vacances d’ hiver”.Το ξέρω μείνατε άφωνοι με τα γαλλικά μου. Εν πάση περιπτώσει αυτές είναι οι χειμερινές διακοπές (κλειστά σχολεία) για να πάει ο λαός να κάνει τα σκι του (ελληνιστή κατά το θέρος: μπάνια του λαού). Τώρα λέμε να το υιοθετήσουμε και εδώ. Καλό ακούγεται αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα. Πρώτον, δεν έχουμε λεφτά ούτε για διακοπές στην Λούτσα (και ας μην είναι λευκή). Δεύτερον, μέχρι στιγμής μόνο χειμώνα δεν έχουμε με τα χιόνια να αγνοούνται ακόμη και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1700 μέτρων). Συννεφιασμένος ο καιρός την Τρίτη στην χώρα με κάποιες παροδικές βροχές ή και λίγες καταιγίδες στην νότια μόνο Ελλάδα. Είστε σίγουροι ότι όλα τα Υπουργεία έχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συμμετέχει στα προγράμματα κινητικότητας των υπαλλήλων; Εγώ λέω όχι και μια μικρή έρευνα το αποδεικνύει. Παράδειγμα, το «βόρειο» Υπουργείο των οποίων οι υπάλληλοι έχουν εξαιρεθεί. Ίσως επειδή εκεί κάνει πιο ψύχρα. 10 με 13 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη στην βόρεια χώρα έως και 17 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μεγαλύτερη πλάκα σε μια προεκλογική διαδικασία είναι η ονοματολογία. Το τι στριμωξίδι πέφτει στη ΝΔ για μια θέση στον «ευρωπαϊκό ήλιο (λέμε τώρα)» των Βρυξελλών δεν λέγεται. Από το Μαξίμου πάντως φύλλο δεν κουνιέται και πως άλλωστε με τους ασθενείς ανέμους την Τρίτη. Μόνο στα πελάγη (ιδίως στο Ιόνιο) το νοτιαδάκι θα αγγίξει τα 5 μποφόρ.

                      20140113-235809.jpg Κυκλοφόρησαν κάποιες κρυφές δημοσκοπήσεις για την Περιφέρεια Αττικής. Σακοράφα και Σγουρός πάνε καλά. Οι φημολογούμενες μέχρι σήμερα υποψηφιότητες της Ν.Δ. τρώνε «μαύρο». Μαύρος κατά διαστήματα και ο ουρανός στην Αττική την Τρίτη. Τοπικές βροχές είναι πιθανές ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία το μεσημέρι αναμένεται να αγγίξει τους 15 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                      Τι δουλειά εχει η σοσιαλδημοκρατία με την κεντροαριστερά;                       20140113-230551.jpg Αρθρο Του Χάρη Τσιοκα Σε «μήλον της έριδος» εξελίσσεται η προσπάθεια ενός είδους «χειραγώγησης» των δημοσκοπηκων και όχι μόνο ευρημάτων που αφορούν τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστερας και του κέντρου Αναφέρομαι στο γεγονός ότι εν όψει των εκλογών του Μαΐου , διαπιστώνεται πως ένα ποσοστό που φθάνει ως 25% , αρνείται , απορρίπτει την κυβερνητική πολιτική !Διατηρεί όμως αποστάσεις από τα υπάρχοντα αντιπολιτευτικά σχήματα και αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο του κέντρου η της σοσιαλιστικής αριστερας ! Ο χώρος αυτός, από σκοπιμότητα η κατά άλλους , για λόγους σύντομου προσδιορισμού, παρ ότι αδόκιμα, επικράτησε να ονομάζεται "κεντροαριστερά" Φυσικά όμως , δεν υφίσταται ως περιεχόμενο πολιτικής ταυτότητας ,ούτε συναντάται ως επιστημονική διατύπωση, ο προσδιορισμός «κεντροαριστερά», γιατί ούτε κοινωνικά ούτε ιδεολογικοπολιτικά , δηλαδή εναλλακτικά και με αυτοτέλεια , μπορεί να υπάρξει σαν σχήμα! Αντίθετα ,το κέντρο και η αριστερά , ως κοινωνικός χώρος παραγωγικών, καινοτόμων ,μεσαίων, επιστημονικών ,νεολαίιστικων στρωμάτων και εργαζομένων, στην διαχρονική τους διαδρομή βρέθηκαν παρά πολλές φορές σε πολιτικοκοινωνική συμπόρευση , γιατί στον πυρήνα των επιδιώξεων τους έχουν τον άνθρωπο με ανάπτυξη, τη δημοκρατία με δικαιοσύνη και τη αλληλεγγύη με την οικουμενικότητα, τον διεθνισμό! Η συμμαχία του κέντρου και της αριστερας ,πολιτικά πλειοψήφησε στην Ελλάδα και την Ευρώπη , ως εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επιδιώξεις του συντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού ! Ο νεοφιλελευθερισμός σχετιζόταν πάντοτε με την άνευ όρων οικονομική μεγέθυνση των δυνάμεων της κερδοσκοπίας και του παρασιτισμού , επιδιώξεις που θυσιάζουν την δημοκρατία .τον άνθρωπο ,τις παραγωγικές δυνάμεις και τη χώρα στην αχαλίνωτη αγορά! Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυνάμεις του κέντρου & της σοσιαλιστικής αριστερας στην Ελλάδα και την Ευρώπη , με «κεντροαριστερά σχήματα» που εν δυνάμει ρέπουν στο να εξελιχθούν σε παρακολουθήματα, φορείς ανταγωνισμού μιας καλλίτερης διαχείρισης της πολιτικής που ήδη απορρίπτουν! Γεγονός που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως εκλογικό σώμα που διαφωνεί με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές ! Γι αυτό το λόγο, που είναι και ο κυρίαρχος ,οι δυνάμεις του κέντρου και της σοσιαλιστικής αριστερας πολύ δύσκολα θα «πατούσαν την πεπονόφλουδα» αποδοχής προεκλογικών σχημάτων που δεν θα διατυπώνουν ξεκάθαρη εναλλακτική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης έναντι των ασκούμενων πολιτικών! Χωρίς δηλαδή να διευκρινίζεται με ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις συνιστούν εναλλακτική πρόταση! Σ αυτό τον πυρήνα διλλημάτων , παρά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό, δείχνει να απαντά η κοινωνία διατηρώντας αποστάσεις καχυποψίας για όσους «από τα πάνω» , χωρίς κοινωνική διασύνδεση και αλληλοτροφοδοτηση, χρησιμοποιούν την "κεντροαριστερά» ως «φερετζέ» για τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών διαχείρισης της κρίσης! Άλλωστε με τον ίδιο καθαρό τρόπο. στα ίδια δημοσκοπηκα ευρήματα , η κοινωνία δείχνει «να διασκεδάζει» ως ανιστόρητο το διάγραμμα που προσδιορίζει τις δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστερας και του κέντρου , ως χώρο που κινείται στο μέσον μιας υποτιθεμένης κλίμακας με εύρος αριστερά- δεξιά !Προσδιορίζοντας την "κεντροαριστερά" τους σαν αριστεροδεξιο «μπαλάντερ» ανάμεσα στους δυο κυριάρχους πόλους ! Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πολιτικά και κοινωνικά πλειοψηφικός χώρος "ολίγον" αριστεροδεξιος ! Η κοινωνική ανάγκη και η πολιτική στοχεύση , για την διαχείριση της κρίσης και έξοδο απ αυτή, διεκδικούν καθαρό προγραμματικό λόγο και επιβραβεύουν όσα σχήματα το επιδιώκουν με καθαρές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες! Ιστορικά οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστερας και του κέντρου , έγιναν κορμός μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφιας όταν: --στην κλίμακα αριστερά- δεξιά , έδειχναν καθαρά πως συμπαρατάσσονται όχι μόνο με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αλλά κύρια με τις δυνάμεις της αλλαγής που διεκδικούν ανάπτυξη με δικαιοσύνη . ---ταυτίζουν τη σωτηρία της χώρας μ αυτή των πολιτών,,, ---η σκληρή κριτική στην άλλη αριστερά δεν εχει τον χαρακτήρα του διμετώπου , αλλά της πρόσκλησης για κοινές δράσεις-συμμαχίες αλλαγών υπέρ των πολλών . --εξελίσσονται σε καταλυτη διαμόρφωσης μας εναλλακτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφιας διακυβέρνησης ,σ αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό! Ο ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ ειναι πρωην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Γ.Γ υπουργείου υποδομών

                       Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Δευτέρας (CMigrator copy 3)                        20140113-000924.jpg «Γιάννη ξέχνα το». Πάνε οι λιακάδες που ήξερες. Αλλάζει σταδιακά ο καιρός την Δευτέρα στην χώρα με αυξημένες συννεφιές και τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στην δυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ και στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην Ελλάδα μαθαίνουμε πια τις πολιτικές εξελίξεις από την Γερμανία. Δύο στις τρεις ειδήσεις το Σαββατοκύριακο ήταν τι έγραφε για την χώρα η μία και τι η άλλη φυλλάδα. Να δείτε από το Βερολίνο θα μάθουμε και τι καιρό θα έχουμε αύριο. Τέτοια ζήλια που θα τους πιάνει στο καταχείμωνο με τους 16 και 17 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι στην Ελλάδα, θα θέλουν να ελέγχουν και το θερμόμετρο. Κάπως πιο ψυχρά τα πράγματα στην βόρεια χώρα μας όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς. Κατέβηκαν τα μικρόφωνα στον Κασιδιάρη. Ε, καλύτερα γιατί μέχρι και πριν λίγους μήνες μόνο τα σώβρακα που δεν κατέβαιναν για λίγη τηλεθέαση ενόψει πιθανών χαστουκιών ή σφαλιάρων. Ο άνεμος πάντως δεν πρόκειται την Δευτέρα να μας πάρει τα ρούχα καθώς το βοριαδάκι δεν θα έχει ένταση μεγαλύτερη από τα 3-4 μποφόρ.

                        20140113-001019.jpg Μαύρη μαυρίλα στους ΑΝ.ΕΛ. όπου βλέπω πολύ κοντά κοινοβουλευτικές απώλειες. Μαυρίλα και στον Αττικό ουρανό κατά διαστήματα την Δευτέρα όπου δεν αποκλείεται να έχουμε και τοπικές βροχές ιδίως από το απόγευμα και έπειτα. Το βοριαδάκι εξασθενημένο γύρω στα 3 με 4 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 15 με 16 τοπικά βαθμούς κελσίου το μεσημέρι. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της ΕΜΥ στην οποία και παραπέμπει για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                        Ο Γολιάθ της πειθαρχίας, ο Δαυίδ της απειθαρχίας.                         20140112-181032.jpg Του Μανόλη Σταυρουλάκη. Σχεδόν έντεκα χρόνια πριν, στα πρώτα μου «εφηβικά» βήματα ως οικονομικός συντάκτης, παρακολουθούσα με δέος το άτυπο Eurogroup στον Αστέρα της Βουλιαγμένης (αυτά κι αν ήταν μεγαλεία) κατά την Ελληνική Προεδρεία του 2003. Δέος, όχι επειδή ήμουν «άπειρος» σε τέτοια θέματα, αλλά γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω το πως ήταν δυνατόν η Γερμανία (ναι, καλά διαβάζετε) να μπαίνει στο εκτελεστικό απόσπασμα του «υπερβολικού ελλείμματος» και να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο απέναντι σε όλους όσοι εν μια νυκτί έγιναν υπέρμαχοι της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και ευθυγράμμισης στα κριτήρια του Μάαστριχτ. Συνεχίστε την αναγγνωση του άρθρου του Μανόλη Σταυρουλάκη στην εφημερίδα newsmail

                         Euro... Διλήμματα                          20140112-180434.jpg Του Βασίλη Μπεσκένη Άκου τώρα πλάκα… Είχαμε δεν είχαμε, βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με την ευρωκάλπη. Όχι βέβαια με αυτό καθαυτό το κουτί από πλέξι-γκλας. Αλλά με τα επίχειρα της επιλογής μας «για την Ευρώπη τού αύριο» που λένε. Θα είναι η Ευρώπη τού κεφαλαίου; Θα είναι η Ευρώπη των λαών; Θα είναι μία Ευρώπη ή περισσότερες Ευρώπες; Θα είναι η Ευρώπη του Βορρά ή του Νότου; Της Ανατολής ή της Δύσης; Της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της –λέγε με Ουάσινγκτον- Αγγλίας; «Ευρώπη να’ ναι, κι ό,τι να’ ναι» είπε περίπου ο Σαμαράς στην τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα μας. (Καλά, το «ό,τι να’ ναι» είναι δική μου προσθήκη, αλλά άμα δεν κάνεις εσύ κουμάντο…). Τσουπ, να το πάλι το δίλημμα: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές. Ή εκείνοι που επιθυμούν και επιδιώκουν με τις πολιτικές τους την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή… Συνέχεια του άρθρου του Βασίλη Μπεσκενη στην εφημερίδα newsmail

                          Τα κακά της οικονομίας και τα ανοικτά μέτωπα της αναξιοκρατίας και της υπερφορολόγησης                           20140112-122639.jpg Του Νίκου Ρογκακου Αν με τους φόρους σωζόταν η «παρτίδα» και η Ελλάδα επανέρχονταν ακμαία και ισχυρή τότε δεν θα δυσανασχετούσαμε τόσο ή τουλάχιστον θα ήταν λιγότερη η αντίδραση, γιατί θα σκεφτόμασταν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα βλέπαμε τις θυσίες μας να πιάνουν τόπο και θα κάναμε υπομονή για πέντε ή δέκα χρόνια, ίσως! Όμως όλες οι μελέτες και οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υπερφορλογηση έχει τις πιο πολλές φορές αντίθετα, του αναμενόμενου αποτελέσματα. Την αποτυχία της συνταγής της υπερφορολόγησης καταδεικνύει η πρόσφατα επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ. Συνεχίστε την ανάγνωση του ρεπορταζ του Νίκου Ρογκακου στη newsmail

                           Ο Καιρός...κόπος του Σαββατοκύριακου (CMigrator copy 1)                            20140111-104149.jpg Εξ αναβολής χειμώνα έχουμε στον καιρό. Κάτι σαν τις αναβολές που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες αποφάσεις. Διότι ποιος θα χαρακτηρίσει έναν χειμώνα βαρύ όταν ο Ιανουάριος έχει χαρακτηριστικά Απριλίου; Και ποιος θα χαρακτηρίσει ένα κόμμα στιβαρό, ικανό να κρατήσει στα χέρια τους τις τύχες του τόπου όταν το συζητούσε μέρες για το αν θα διαγράψει ένα μέλος του που εδώ που τα λέμε ήθελε και δεν ήθελε να είναι στο κόμμα; Απρόθυμος και ο καιρός να πιστέψει ότι είναι χειμώνας. Έτσι και το Σάββατο λιακάδα και μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις περιμένουμε στην χώρα. Ένα ασθενές βοριαδάκι θα κυριαρχεί ενώ η θερμοκρασία ιδιαιτέρως ικανοποιητική γύρω στους 14 με 16 βαθμούς το μεσημέρι στα βόρεια, στους 17 με 19 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                            20140111-104208.jpg Παιδιά η πολιτική showbiz έχει τα «άπλυτά» της. Τώρα εσείς ασχολείστε αν ένας νεαρός πολιτικός στην Ελλάδα έκανε την κουτσκουκέλα του. Εδώ ολόκληρος Ολάντ – αυτός ο σοβαρός κυριούλης που η φατσούλα του σε ηρεμεί και σε νυστάζει – φαίνεται να μην μας τα λέει καλά. Αντίθετα, πολύ καλά μας τα λέει το Σάββατο ο καιρός στην Αττική. Λιακάδες, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία που δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξει και τους 19 βαθμούς κελσίου.

                            20140111-104302.jpg Ο Κεδίκογλου λέει ότι η αριστερά βάζει πλάτες σε τρομοκράτες γιατί ένας τύπος που πριν από 30 χρόνια φέρεται να στήριζε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δηλαδή με τον ίδιο συλλογισμό βάζει πλάτες στην ακροδεξιά όταν έχει αγκαλιάσει την μισή – προ τριακονταετίας - νεολαία Παπαδόπουλου; Εμείς ειλικρινά δεν το πιστεύουμε. Οι άνθρωποι αλλάζουν όπως ο καιρός. Την Κυριακή βέβαια η αλλαγή θα αφορά μόνο την δυτική Ελλάδα όπου προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές. Στην υπόλοιπή χώρα η καλοκαιρία συνεχίζεται. Οι άνεμοι παραμένουν ασθενείς (2-4 μποφόρ) από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις και η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα γύρω στους 16 με 18 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι

                            20140111-104334.jpg Βλέπω ο Καμίνης ανανέωσε την ιστοσελίδα του Δήμου. Φορτσάρει ενόψει των εκλογών. Τα δίνει όλα και ο καιρός την Κυριακή στην Αθήνα. Λιακάδα, λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, ασθενείς γενικά άνεμοι και μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 16 με 17 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                            Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Παρασκευής (CMigrator copy 5)

                             20140109-235227.jpg Πρώτοι βγήκαμε, τελευταίοι – από τις χώρες μνημονίου - θα επιστρέψουμε στις αγορές για την δανειοδότηση της οικονομίας. Τι αμαρτίες επιτέλους πληρώνουμε; Θα μου πείτε λίγο ΤΤ, λίγο μίζες στα εξοπλιστικά, λίγο «επιδοτήσεις», θέλετε κι άλλα; Το μόνο καλό που με βεβαιότητα επέφερε η κρίση είναι η χειραφέτηση της δικαιοσύνης η οποία πλέον πιστεύω λειτουργεί αλά. Κάτι είναι και αυτό…Δεύτερη γρήγορη παρηγοριά αν ψάχνετε είναι η διατήρηση του καλού καιρού την Παρασκευή στην χώρα μας. Κάποιες νεφώσεις στα δυτικά, σταδιακά θα αυξηθούν το βράδυ αλλά δεν περιμένουμε βροχές. Ανάθεμα του συμβούλους σου Αλέξη. Δεν πας στην τελετή έναρξης τρως την ρετσινιά του αντιευρωπαϊστή και μαζί το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών. Έτσι πάνε αυτά. Ας πρόσεχες. Για μάθαινε από τον καιρό. Το πάει με ζεστούλα τόσες μέρες. 18 βαθμοί κελσίου αύριο η μέγιστη θερμοκρασία και ο κόσμος χαίρεται, δεν φοβάται μην «κρυώσει». Δεν ξέρω αν προσέξατε…ο Ομπάμα με το που έμαθε τον τραυματισμό της Μέρκελ της απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Σου λέει όχι θα πει, θα βγάλω και την υποχρέωση. Υποχρεώσεις απλά βγάζει και ο άνεμος στην Ελλάδα την Παρασκευή αφού απρόθυμος δεν θέλει να φυσήξει πάνω από 3-4 μποφόρ από δυτικές, νοτιοδυτικές διευθύνσεις. 20140109-235257.jpg Ο Παπαδημούλης τρέχει να προλάβει στο twitter να διαψεύσει την υποψηφιότητα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προορίζει τον εαυτό του για το ΥΠΕΞ μαθαίνω αν κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Αλλά τον έχει προλάβει ο Νίκος εκ Βρυξελλών να τον ενημερώσω. Δεν αντέχει τις βροχές πια εκεί. Βλέπει και τις λιακάδες στην Αθήνα μέσα στο καταχείμωνο, βλέπει την άπνοια και τους 18 βαθμούς θερμοκρασία και σου λέει δεν πάει άλλο, θα επιστρέψω. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της ΕΜΥ την οποία και συστήνει για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                             Τέσσερις παρατηρήσεις της Μ. Ξενογιαννακοπούλου μετα το τέλος της έναρξης της προεδρίας στην Ευρώπη

                              20140109-225054.jpg Μετά την ολοκλήρωση της «πανηγυρικής έναρξης» εχθές της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέσσερις παρατηρήσεις: Πρώτον. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να θέσει άλλη μια φορά το δίλημμα ναι ή όχι στην Ευρώπη. Όσοι όμως αυτοαναγορεύονται ως οι γνήσιοι και μοναδικοί «Ευρωπαϊστές» που επιδιώκουν την συγκρότηση ενός δήθεν Ευρωπαϊκού μετώπου ως μανδύα εγκλωβισμού στον αδιέξοδο μονόδρομο της κρατούσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αποδυναμώνουν και τελικά υπονομεύουν τόσο την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας, όσο και την προοπτική αλλαγής πλεύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Η αντίληψη του «καλού παιδιού» που άνευ όρων λαμβάνει μέτρα και στη συνέχεια ζητά επιβράβευση, οδηγεί τη χώρα μας σε συνεχώς δυσμενέστερη θέση, και υποκαθιστά την στρατηγική εξόδου από την κρίση με ένα ατέρμονο αγωνιώδες κυνήγι της επόμενης δόσης. Η λογική ενός Ευρωπαϊκού μετώπου ταυτισμένου με τον σημερινό μονόδρομο και η σχετική κινδυνολογία, αποδυναμώνει τη διεκδίκηση και τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τροφοδοτεί τον τυφλό αντιευρωπαϊσμό. Χαρακτηριστική η μεθόδευση της συγκυβέρνησης για την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της Τρόϊκας. Δεύτερον. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην άνοδο εξτρεμιστικών – αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Περισσεύει η υποκρισία, όταν σήμερα η πορεία της Ευρώπης καθορίζεται από την κρίση που βιώνουμε και την επιβολή του μονόδρομου, που έχει οδηγήσει σε συνθήκες εκτροπής σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αρχές και καλλιεργεί το έδαφος για την εμφάνιση του νέου φασισμού. Η ιδεοληψία που επικρατεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συνεχώς διευρυνόμενες ανισότητες, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο Ευρωπαϊκός Νότος και η απουσία προοπτικής οδηγούν τελικά στον κλονισμό της Ευρωπαϊκής πορείας και στην αποδυνάμωση της Ευρωζώνης. Τρίτον. Η Ευρώπη είτε θα αλλάξει και θα ξαναβρεί τη δυναμική και την προοπτική της, είτε θα διολισθαίνει στην παρακμή και σε ανυπέρβλητη υπαρξιακή κρίση. Η Ευρώπη μόνο αν ξαναβρεί τις αρχές της και αλλάξει κατεύθυνση έχει μέλλον. Στο ερώτημα αν σήμερα χρειάζεται η Ευρώπη, η απάντηση είναι ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, αλλά μια άλλη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, οικονομικής και κοινωνικής εξισορρόπησης, παράγοντας διασφάλισης της Δημοκρατίας και του περιβάλλοντος απέναντι στην παντοκρατορία των Πολυεθνικών και των συμφερόντων τους. Μια Ευρώπη βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και κοινής ευημερίας για τους λαούς της. Τέταρτον. Παρά τα ωραία και μεγάλα λόγια που ακούστηκαν επειδή το 2014 είναι εκ των πραγμάτων εκλογική χρονιά, κοινή είναι η διαπίστωση, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, παρά τις συνεχείς θυσίες και τη μεγάλη επικοινωνιακή στήριξη που έχει η κυβέρνηση. Η επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι παραπλανητική, καθώς αφορά κυρίως λογιστική προσέγγιση, ενώ το κρίσιμο πρόβλημα που υπονομεύει κάθε προσπάθεια είναι η ύφεση, η ανεργία, και η μη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί αναπόφευκτα συνεχώς σε νέα μέτρα, ανεξάρτητα πως βαφτίζονται, και σε τρίτο μνημόνιο, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής και νέα διαπραγμάτευση. Ακόμη και το ΔΝΤ ομολογεί λάθη στην πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα μας, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για την αλλαγή της. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αφού στην πραγματικότητα ποτέ δεν το προσπάθησε. Η νέα διαπραγμάτευση πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός νέου συνολικού σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η συγκυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση για μια τέτοια μάχη. Στο κρίσιμο ερώτημα αν είναι εφικτή σήμερα αυτή η αλλαγή, η απάντηση είναι ναι, δύσκολη σίγουρα, αλλά αναγκαία. Προϋποθέτει μια διπλή μάχη σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αλλαγή του Ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και μια νέα σθεναρή και συγκροτημένη διαπραγμάτευση για τη χώρα μας, καθώς και ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο Αλλαγής , συνειδητό εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, στρατηγική και συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ευρύτερων Ευρωπαϊκών εξελίξεων και αλλαγών.

                              Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Πέμπτης (CMigrator copy 2)                               20140109-004512.jpg Υπερπαραγωγή η τελετή ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. Φιλοφρονήσεις με τον Μπαρόζο, τα καλύτερα από τους Επιτρόπους, «Ελλάδάρα δώστα όλα» από τον Ρομπάι, τί άλλο θέλετε βρε αχάριστοι; Μέχρι και ο καιρός σας χαμογελάει και σας υπόσχεται άλλη μια μέρα λιακάδας σε ολόκληρη την χώρα που μόνο την καρδιά του χειμώνα δεν θα θυμίζει. Μοναδική παραφωνία οι πρωινές ομίχλες. Να σας πω την αμαρτία μου την χαίρομαι την άπνοια. Να μπουκώσει η Αθήνα στην αιθαλομίχλη μπας και καταλάβουν οι υψηλόβαθμοι της Ευρώπης τι εστί φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά πάλι άτυχοι είμαστε. Δεν κάνει δα και τόσο κρύο να μπουμπουνίσουμε τζάκια και σόμπες. Άσε που μας τελείωσαν τα ξύλα γιατί το ρίξαμε έξω τα Χριστούγεννα. Από τα μέσα σας λέω ότι ο Βαν Ρομπάι ήταν τελευταία στιγμή να ρίξει «κανόνι» στην τελετή έναρξης. Ο λόγος; Βαριόταν το ταξίδι για μια μέρα. Το επιχείρημα που τον έπεισε τελικά είναι η ζεστούλα το μεσημέρι στην χώρα. Λες εύκολα όχι στους 17 και 19 βαθμούς κελσίου και στον ήλιο της Ελλάδας όταν οι Βρυξέλλες έχουν 6 και βροχή;

                               20140109-004547.jpg Ας το ρίξουμε και λίγο στην έβδομη τέχνη γιατί μπουχτίσαμε με την πολιτική. Όχι τίποτα άλλο αλλά να μην με λέτε και «άμουσο». Βλέπω που λέτε την Μέριλ Στριπ να βαράει Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «ο Αύγουστος». Μπορεί να μην θυμίζει Αύγουστο η Αθήνα την Πέμπτη αλλά προχωρημένο Απρίλη για να μην πω αρχές Μαΐου. Λιακάδα όλη την ημέρα, σχετική άπνοια, ίσως λίγες ομίχλες το πρωί και μέγιστη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της ΕΜΥ την οποία και συστήνει για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                               Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Τρίτης (CMigrator copy 1)                                20140106-224538.jpg Ιδέα μου είναι ότι το σκι θέλει και μια Α φυσική κατάσταση; Πού πας κυρά μου; Εδώ ολόκληρος Σουμάχερ και δεν τα καταφέρνει, εσύ με την χοληστερίνη στο 354 από τα Στόλλεν, τα σμαλτζγκεπέκ και τα Λεμπκουχέν θες να κατέβεις τις πλαγιές; Συννεφιές για την Καγκελάριο, συννεφιές και στην Ελλάδα, περισσότερες στα κεντρικά και νότια όπου και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες ιδίως στο Αιγαίο. Σταδιακά πάντως στα ηπειρωτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Δεν είναι νέο το γεγονός ότι οι καλύτερες προσλήψεις από τα παράθυρα γίνονται εν μέσω εορτών. Να σας ενημερώσω ότι παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε κομματικούς διορισμούς (θηλέων κυρίως), χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς συνέντευξη, χωρίς αξιολόγηση. Γιατί έτσι μας αρέσει. Μας αρέσει και ο ανατολικός άνεμος έντασης 4-6 μποφόρ στην Ελλάδα την Τρίτη που θα διώξει μακριά και την αιθαλομίχλη. Μιας και μιλάμε για περίεργα στο δημόσιο. Το σκαλπ μας έφυγε με τα αποτελέσματα επιτυχόντων που ανακοίνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (φυσικά μέσα στις γιορτές). Ένας από τους πιο αδιάβλητους διαγωνισμούς στην Ελλάδα δυστυχώς μας προβλημάτισε αυτή την φορά πολύ. Καλά ενστάσεις και ΑΣΕΠ πάλι μην ψάχνεται. Είπαμε…μας προβλημάτισε. Η θερμοκρασία πάντως στην χώρα καθόλου δεν μας προβληματίζει την Τρίτη με τον υδράργυρο να αγγίζει το μεσημέρι τους 11 με 14 βαθμούς στα βόρεια και μέχρι τους 16 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                                20140106-224652.jpg Δεν έρχεται η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για να αξιολογήσει τα πεπραγμένα της τρόικας. Άκουσε βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημεράκι. Μετά που ο καιρός θα βελτιωθεί δεν θα έχει πτήση από Βρυξέλλες πάντως. Αυτή η εξήγηση για όσους από εσάς (τους περίεργους) που στάζει φαρμάκι η γλώσσα σας για την αναβολή της επίσκεψης. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                                Οι δεσμεύσεις των πολιτικών τα λόγια και η πράξη                                 20140106-102855.jpg Η γνώμη μου ειναι πως οι πρώτες ημέρες του νέου χρόνου που ήδη διανύουμε ελπίζουμε να μας δώσουν αισιοδοξία για τις υπόλοιπες ημέρες του 2014. Και οχι μόνο στα λογια, αλλα και στην πράξη. Ελπίζουμε δηλαδή, οσα υπόσχονται και δεσμεύονται οι πολιτικοι μας, να τα υλοποιήσουν. Δεν ξεχναμε. Υποσχέθηκαν: να φύγουμε απο το μνημονιο, η χωρα να βγει στις αγορές, να μειωθεί η ανεργία , να υπαρξει αναπτυξη καλύτερες ημέρες για όλους και φυσικά ενίσχυση οικονομική των κοινωνικά αδυνάτων τάξεων. Αν πάρουμε τα πράγματα απο την αρχη, για να γίνουν ολα αυτα χρειάζονται προϋποθέσεις. Δηλαδή εκείνο που χρειαζεται ειναι να υπάρχει ομαλή πολιτική και οικονομική περίοδος. Πως να υπάρξει όμως τέτοια περίοδος , οταν εχουμε μπροστα μας ευρωεκλογες και εκλογες για τη τοπική αυτοδιοίκηση; Πως να υπαρξει τέτοια μεγάλη πρόοδος στη χωρα, οταν θα αρχίσει η αντιπαραθεση και τα κομματα μεταξυ τους θα σφάζονται μέχρι να κυριαρχήσει το ένα κομμα στο αλλο. Και το χειρότερο , αμέσως μετα τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις θα κάνουμε αλλους δυο μήνες απο τα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν με το ένα κομμα να ζητά εκλογές εθνικές, αν αυτές δεν έχουν γίνει ,και το αλλο να απαντά οτι συνεχίζει να σώζει τη χωρα. Ειναι φανερό , οτι ολο το 2014 θα ομφαλοσκοπούμε. Η πολιτική επικαιρότητα θα βρίσκεται συνεχώς στο ζενίθ καθημερινά με τα οικονομικά ολο και περιςςότερο να δυσκολεύουν και να λιγοστεύουν απο τις τσέπες των περισσότερων ελλήνων φορολογουμένων. Πως λοιπόν θα ειναι καλύτερο το 2014. Στα χαρτιά ισως και τους αριθμούς του κ. Στουρνάρα που θα επιδεικνύει στις Βρυξελες, στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση θα ειναι πολυ διαφορετική. Ισως και χειρότερη απο τη σημερινή , αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες που αναφέραμε ετσι ωστε κάποια στιγμή να δούμε ολα οσα υπόσχεται η πολιτκη ηγεσια της χώρας. Χρονια πολλα

                                 Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πέμπτης ελληνικής προεδρίας                                  20140105-091223.jpg Tου Γιώργου Σ. Κουμουτσάκου, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη. Θα είναι μια σημαντική και απαιτητική Προεδρία. Η χώρα μας καλείται να φέρει σε αίσιο πέρας τα καθήκοντα της Προεδρίας σε περιβάλλον αβεβαιότητας και πολλαπλών εθνικών και ευρωπαϊκών προκλήσεων. Καλείται να αποδείξει ότι, παρά την δυσμενή συγκυρία, παραμένει αξιόπιστος εταίρος. Μία ευρωπαϊκή χώρα που, αφενός μπορεί να εκπληρώνει με σοβαρότητα, συνέπεια και προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία τα θεσμικά της καθήκοντα, αφετέρου, εν” όψει των κρισιμότατων ευρωεκλογών, να συμβάλει ουσιαστικά στη μεγάλη συζήτηση για το «ποια Ευρώπη θέλουμε». Το εγχείρημα δεν θα είναι απλό. Αυτή η Προεδρία θα έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από τις προηγούμενες τέσσερις, που έχει ασκήσει η χώρα μας. 1. Προεδρία με δικομματική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την πρόκληση του απαραίτητου για μια επιτυχή Προεδρία άρτιου συντονισμού, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και μεταξύ των εμπλεκομένων στην Προεδρία υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. 2. Προεδρία με πρόγραμμα προσαρμογής και Τρόικα. Θα επηρεάσει και πως την άσκηση της Προεδρίας; Πρόκειται για λάθος ερώτημα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτά σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συνθηκών και ως θεσμικά ισότιμο κράτος-μέλος. Δεν θα ασκήσει μια υπό επιτροπεία ή καθ’ υπαγόρευση Προεδρία. 3. Προεδρία με Ευρωπαϊκές Εκλογές. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν την 25η Μαΐου. Ως αποτέλεσμα η εν γένει λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστεί την επίδραση της προεκλογικής περιόδου που θα ξεκινήσει το αργότερο ένα μήνα πριν τις εκλογές, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Έτσι η νομοθετική δράση της Προεδρίας θα λειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες για το πρώτο τρίμηνο του 2014.Βέβαια σε προεκλογική περίοδο θα βρίσκεται και η Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι στην αναμενόμενη πολιτική διελκυστίνδα θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και η ανάγκη υπεράσπισης του ευρύτερου συμφέροντος της χώρας, η οποία τους επόμενους μήνες θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει μια καλύτερη θέση στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Άλλωστε το όφελος μιας επιτυχούς Προεδρίας θα είναι όφελος για όλους. Πηγή: news mail.gr

                                  Υπέρ ποιου παρεμβαίνει ο Κ. Σημίτης οταν λεει οτι το χρέος δεν ειναι βιώσιμο;                                   20140104-112657.jpg Ορατό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισημαίνει πως μπορεί ακόμη και τώρα η χώρα να θυσιαστεί ως «Ιφιγένεια» για να σωθεί το κοινό νόμισμα. Σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην στάση των Βρυξελλών, ωστόσο, τονίζει ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό αποτελεί κίνδυνο για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. «Στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει «ούριος άνεμος» στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος» γράφει ο Κώστας Σημίτης. «Η Ενωση έχει χρηματοδοτήσει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα ως και τις αρχές του 2013. Το ύψος των πόρων και εγγυήσεων που διατέθηκαν φτάνει τα 340 δισ. περίπου. Είναι μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότηση» σημειώνει ο κ. Σημίτης και προσθέτει «Πραγματοποιήθηκε όμως με τρόπο που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Τόσο το Ινστιτούτο Bruegel όσο και το ΔΝΤ επισήμαναν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές δεν είχαν μελετηθεί ικανοποιητικά. Πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρουσία των επιτηρητών της Ένωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» Παράλληλα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την μετεξέλιξη της Ενωσης. «Η ευρωπαϊκή πολιτική της είναι αποκλειστικά ελληνοκεντρική και συνίσταται στην προώθηση άμεσων οικονομικών αιτημάτων. Δεν έχει γι' αυτό απήχηση. Το σχέδιο ανάπτυξης παραμένει ένα νεφέλωμα. Έρευνες, μελέτες, πρότυπα, συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εφαρμογής δεν φαίνεται να υπάρχουν. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν» σημειώνει ο Κώστας Σημίτης.

                                   Διαβάστε τον Καιρός...κόπο του Σαββατοκύριακου (CMigrator copy 1)                                    20140103-214852.jpg «Τι είχα Γιάννη…τι είχες πάντα» λέει η παροιμία και άλλα λέει ο Γιάννης για το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, άλλα η Κομισιόν, άλλα ο Αντώνης. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή και το μόνο σίγουρο πια είναι ότι αν η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει μέχρι τις ευρωεκλογές μυρίζομαι θερινές κάλπες για εθνικές εκλογές αυτή την φορά. Ο καιρός το επόμενο διήμερο μπορεί να μην είναι θερινός, όμως σίγουρα δεν θα θυμίζει την καρδιά του χειμώνα. Λιακάδα σε όλη σχεδόν την χώρα με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου το Σάββατο θα έχουμε παροδικές βροχούλες.

                                    20140103-214922.jpg Θάνο Πλεύρη σε είδα την Παρασκευή να πίνεις καφεδάκι με την αξιολάτρευτη γυναίκα σου και το ακόμη πιο αξιολάτρευτο κοριτσάκι σου. Φιλική συμβουλή: Δύο ώρες σε παρατηρούσα. Δεν σήκωσες το κεφάλι από το κινητό. Από έναν «δεξιό» οικογενειάρχη περιμένουμε μια πιο family friendly εικόνα. Σαν τον καιρό της Κυριακής όπου η λιακάδα επιτρέπει τις οικογενειακές εκδρομές εκτός από την δυτική Ελλάδα όπου θα έχουμε κάποιες μπόρες. Με μια πρόωρη πρόβλεψη να σας πω ότι ο καιρός μας τα χαλάει τα Θεοφάνεια. Μπαϊράκι εξακολουθεί να σηκώνει ο Κακλαμάνης για τον Δήμο της Αθήνας. Ας το δούμε ρεαλιστικά. Όποιον υποψήφιο και να στηρίξει η Ν.Δ. τον βλέπω να έχει πολύ δύσκολη μάχη. Αντίθετα όσοι ταξιδεύουν με τα πλοία στα πελάγη μας το Σαββατοκύριακό δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αφού το βοριαδάκι θα είναι ασθενές, το πολύ μέχρι 4 μποφόρ. Τα είχαμε πει ότι ο Σγουρός δεν είναι σίγουρος στην Περιφέρεια; Σας το λέω τώρα. Δεν έχει και φανατικούς οπαδούς στην Συγγρού όπως κάποιοι νομίζουν. Να δείτε που εκεί θα έχουμε Φάντη Μπαστούνη την τελευταία στιγμή τον Μάκη. Καλές οι θερμοκρασίες για την εποχή το Σαββατοκύριακο, γύρω στους 10 με 14 βαθμούς στα βόρεια, έως και 16 με 17 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                                    20140103-215015.jpg

                                    20140103-215026.jpg Βλέπει τα τάλιρα το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και του έρχεται κόλπος. Η στροφή στα κοινωνικά θέματα επιβεβλημένη με πρώτο στόχο τον Άδωνη που έτσι και αλλιώς δεν είναι και πολύ αγαπημένος στο κίνημα. Ο καιρός ωστόσο δεδομένης της εποχής θα είναι αξιολάτρευτος στην Αττική, με αρκετή ηλιοφάνεια, ασθενές βοριαδάκι και μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Αλλαγή με νοτιάδες και βροχές αναμένεται σταδιακά από την ημέρα των Θεοφανείων. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                                    Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Παρασκευής (CMigrator copy 4)                                     20140102-210544.jpg Άντε τώρα - στουμπωμένοι όπως είμαστε από τα μελομακάρονα και το κρεατικό - να διαχειριστούμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. σου λέει ο ένας, κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε λίγους μήνες σου λέει ο άλλος, μίζες ο τρίτος. Και μέσα σε όλα αυτά να έχεις και την ανακοίνωση του ΚΚΕ (την Πέμπτη το βράδυ την έβγαλαν τα συντρόφια γιατί την Τετάρτη είχαν hangover από το ρεβεγιόν) που καταδικάζει την ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. Ρε παιδιά του Περισσού βρίσκετε τίποτα αισιόδοξο σε τούτη την πικρή ζωή; Έστω η αυριανή βελτίωση του καιρού μετά την παρατεταμένη συννεφιά, σας ικανοποιεί; Λιακάδα αύριο με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μόνο οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πρέπει να περιμένουν κάποιες βροχές ως το μεσημέρι κυρίως. Έχετε δει τώρα τελευταία τις ευαισθησίες της Ντόρας για τους απόδημους, τα διεθνή κτλ; Εκκολάπτει την ιδέα της Ευρωπαίας Επιτρόπου. Να μην σε στεναχωρήσω Ντόρα αλλά ο Αντώνης δεν το βλέπει ζεστά. Ψυχρούλα αύριο και στην χώρα, γύρω στους 13 με 14 βαθμούς στα βόρεια, όχι πάνω από 16 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη χώρα. Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της πάσχει από μερικό διπολισμό. Άλλες ανακοινώσεις με τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ» άλλες με τον «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ». Παιδιά έτσι δεν πάμε πουθενά. Όχι τίποτα άλλο αλλά φανταστείτε να έβγαζε ο Άδωνης «Νυν ΝΔ – πρώην ΛΑΟΣ», ο Σαμαράς «Πρωθυπουργός – Πρώην Πρόεδρος ΠΟΛΑΝ», ο Κουρουμπλής «Συριζαίος – πρώην Πασοκάρα». Δεν γίνεται έτσι. Η έχουμε μια κατεύθυνση ή όχι. Ο άνεμος πάντως αύριο στην χώρα δεν θα είναι μπερδεμένος. Βοριάς παντού, όχι πάνω από 3 με 4 μποφόρ.

                                     20140102-210621.jpg Οι βουλευτάδες της Αττικής τρελάθηκαν να τηλεφωνούν (οι υπάλληλοι δηλαδή) για να μεταφέρουν τις ευχές τους. Πότε θα καταλάβετε ότι αυτό είναι ανούσιο; Από εμένα πάντως το έχασαν το κουκί όσοι το έκαναν. Θα χαθούν σταδιακά και τα συννεφάκια από τον Αττικό ουρανό την Παρασκευή ενώ το βοριαδάκι θα εξασθενήσει κι άλλο και δεν θα ξεπερνά τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι γύρω στους 14 με 15 βαθμούς κελσίου. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                                     Ο απολογισμός των κομμάτων στο 2013 τι έκαναν και τι δεν έκαναν                                      20131230-100852.jpg Συχνά καλούμαστε να κάνουμε εναν απολογισμό σε πολλαπλά επίπεδα. Συχνά επισης παρόμοιο απολογισμό δεν κάνουν για ευνόητους λόγους οι πολιτικοι, τα κομματα και οι διάφοροι φορεις επισης. Εμείς όμως σταθήκαμε σε στιγμές του 2013 και απαθανατίσαμε απολογιστικά τι έκαναν και τι δεν έκαναν τα κομματα της βουλής. Ένα ρεπορταζ της Γεωργίας Σαδανά για την δωρεάν διαδικτυακή εφημερίδα news mail.gr. Γραφει λοιπόν για τη ΝΔ αρχής γενομένης : Το κόμμα τη κυβερνητικής πλειοψηφίας μετρά μικρές νίκες και αρκετές ήττες τη χρονιά που μας αποχαιρετά. Η συμμετοχή της ως πρώτου κόμματος στην κυβέρνηση προσφέρει αίγλη και ισχύ στο στελεχιακό της δυναμικό, που ανανεώνεται ηλικιακά μετά την εκλογή του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη θέση του Γραμματέα στις 30 Ιουνίου. Η κυβερνητική ωστόσο αύρα σε συνδυασμό με την ώθηση που δίνει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά η ελληνική Προεδρία, επισκιάζονται από μικρά και όχι αμελητέα, περιστατικά κομματικής οπισθοδρόμησης. Οι περιπτώσεις των Μιχάλη Λιάπη και Χάρη Τομπούλογλου είναι απλώς τα τελευταία και ίσως όχι τα έσχατα.Διαβάστε τη συνέχεια στο newsmail.gr

                                      Ο Καιρός...κόπος σήμερα                                       20131230-082716.jpg Μας κοροϊδεύει παιδιά η ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Στα επίπεδα του 2006 λέει επέστρεψαν οι μισθοί. Το 2006 όλη η Ελλάδα ήταν ένα απέραντο μποζουκτσίδικο, χαρά και ευτυχία να δουν τα μάτια σου. Νομίζαμε ότι ζούσαμε στο Άσπεν. Χαρά Θεού τότε, το ίδιο και ο καιρός στην χώρα την Δευτέρα. Λιακάδα παντού με μικρή παραφωνία στην βόρεια Κρήτη όπου υπάρχει η πιθανότητα για κάποιες παροδικές βροχές νωρίς το πρωί. Ακόμα ο Στουρνάρας αισθάνεται την ανάγκη να διαψεύδει ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων. Ρε Γιάννη 2014 ξημερώνει σε δυο μέρες. Ούτε αυτό δεν έχουμε εξασφαλίσει; Πάλι καλά που αυτή η χώρα έχει στο τσεπάκι της τις γλυκές μέρες ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα ως παρηγοριά. Τους 15 με 17 βαθμούς κελσίου θα φτάσουν οι μέγιστες θερμοκρασίες στην χώρα την Δευτέρα. 3-4 βαθμούς χαμηλότερα στα βορειοδυτικά. Θυμάμαι τότε που ο Παπαθεμελής έφευγε από το ΠΑΣΟΚ και έφτιαχνε δικό του κόμμα, οι Πασόκοι να λένε: «ας αντιληφθεί ο καθείς το πολιτικό του μπόι». Οι νεοδημοκράτες τώρα για τον Βύρωνα που διαδίδει ανάλογα μαντάτα φαντάζομαι θα μουρμουράνε: «Ας αντιληφθεί ο καθείς το πολιτικό του βάρος». Ασθενές το αεράκι στην χώρα την Δευτέρα. Ένας βοριάς 3-6 μποφόρ.

                                       20131230-082811.jpg Μαθαίνω ότι η Όλγα δέχτηκε κομπλιμέντα σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας από ευπαρουσίαστο νεαρό άνδρα ο οποίος λέει δεν ήξερε σε ποιο πολιτικό πρόσωπο απευθυνόταν. Δεν δυσανασχέτησε η Υπουργός. Και γιατί άλλωστε; Τι καλύτερο για μια γυναίκα να την πλησιάζουν άντρες αυθόρμητα. Τι καλύτερο και για την Αθήνα μας οι δευτεριάτικες λιακάδες με τις καλές θερμοκρασίες (γύρω στους 17 η μέγιστη) και το ασθενές βοριαδάκι; * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει πάντα την ΕΜΥ για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                                       Διαβάστε τον Καιρός...κόπο της Παρασκευής (CMigrator copy 3)                                        20131227-102405.jpg Φόρος ακινήτων; Τσεκ. Προϋπολογισμός; Τσεκ. Μελομακάρονα; Τσεκ….είπε ο Πρωθυπουργός και την άραξε λίγο στην Κηφισιά να φιλοσοφήσει το 2014. Η χώρα σε μια εβδομάδα αναλαμβάνει την Προεδρία αλλά τα σαΐνια του Μαξίμου δεν έχουν ακόμη έτοιμες τις προτεραιότητες και τον οδικό χάρτη της Προεδρίας (road map όπως λένε στο χωριό). Έτσι ο Σαμαράς ξεχνάει τα ρεβεγιόν, ξεχνάει και τα ταξίδια και την πέφτει στον σχεδιασμό. Έτσι κι αλλιώς με τέτοιο παλιόκαιρο την Παρασκευή τι να τις κάνει τις εκδρομές; Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές προβλέπονται πρώτα στην δυτική και σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χιόνια στα βουνά (πάνω από τα 1300 περίπου υψόμετρο). Ρίξτε μια ματιά και στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Μετά τα τούρκικα σίριαλ τώρα η γειτονική χώρα πρωταγωνιστεί και στις ειδήσεις. Να σας πω πιο ανάλαφρο μου φαίνεται μέσα στις γιορτές από το να άκουγα πάλι για το πόσο κατεστραμμένη οικονομικά είναι η χώρα. Άλλο να σου λένε ότι σου κόβουν την σύνταξη και άλλο τον Μπαγίς να παραιτείται. Άλλο το νοτιαδάκι που θα φυσάει αύριο και δεν θα μας παγώνει και άλλο ο βοριάς που ξυρίζει. Βέβαια όσοι κάνουν ταξίδια με καράβι στα πελάγη μας θα κουνηθούν αρκετά αφού τα 6 και 7 μποφόρ θεωρούνται δεδομένα. Οι πολιτικές ευχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν. Ξύλινες ευχές όπως και ο πολιτικός λόγος. Είναι ας πούμε δυνατόν να μου εύχεται εμένα ο κάθε βουλευτής εγκάρδια υγεία και χαρά; Στην Χριστουγεννιάτικη τουαλέτα του με έχει συνδέσει αλλά τι να κάνει που κυνηγάει τον σταυρό; Η Ρένα πάλι την είδε αλλιώς. Αντί ευχών «τιτίβισε» μαύρες ειδήσεις. Άμα έχεις πολιτική μιζέρια τί να σου κάνει και το πνεύμα των Χριστουγέννων; Τέλος πάντως ας παραμείνουμε εμείς ζεστοί τούτες τις μέρες. Ο νοτιάς βοηθάει λίγο όπως είπαμε ωστόσο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στην βόρεια χώρα τους 10 με 14 βαθμούς (5-7 μόνο στα βορειοδυτικά) και τους 15 με 18 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                                        20131227-102500.jpg Αυτή η Χ.Α. θέλει να ανοίγει νέα γραφεία παρά τις διώξεις και τα βίντεο. Μα δεν καταλαβαίνουν ότι το Franchise και το brand της διέρχονται κρίση; Ίσως απλά κεκτημένη ταχύτητα. Θα δείξει. Πάντως αύριο στην Αττική η βροχή σίγουρα θα έχει κεκτημένη ταχύτητα και θα πέφτει με το τουλούμι κατά διαστήματα όμως. Ισχυρό και το νοτιαδάκι το οποίο όμως θα κρατάει «γλυκιά» σχετικά την θερμοκρασία. * Σας την έφερα. Ο Καιροσκόπος κατ΄ εξαίρεση σήμερα χρησιμοποίησε τους χάρτες της ΕΜΥ την όποια και συστήνει πάντα για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.

                                        Διαβάστε τον Καιρός...κόπο των Χριστουγέννων                                         20131224-232305.jpg Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα. Ανάψτε τζακάκι άφοβα – αιθαλομίχλη δεν πολυπαίζει γιατί θα φυσάει λίγο – και ξεχάστε τα προβλήματα του 2013. Νομίζετε η Άντζελα εσάς θα σκέφτεται Χριστουγεννιάτικα; Θα χτυπάει κανά rotewurst (φημισμένο γερμανικό λουκάνικο). Αν τώρα εσείς δεν έχετε χρήματα για λουκάνικα, ε πάρτε κανα μπούτι κοτόπουλο να ξεγελάσετε την πείνα σας. Δεν βαριέσαι…για όλους έχει ο Θεός και ο καιρός τα Χριστούγεννα. Βροχές και τοπικές καταιγίδες ανήμερα των Χριστουγέννων. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα σε ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Την Πέμπτη σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα εστιάζονται τα έντονα φαινόμενα ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται και πάλι από το βράδυ και από την δυτική Ελλάδα αυτή την φορά με περισσότερο εκτεταμένα φαινόμενα. Τα χιόνια θα εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα και μόνο στην δυτική Μακεδονία θα πρέπει να περιμένουμε να «κατηφορίζουν» και λίγο πιο χαμηλά δημιουργώντας στους τυχερούς και την ανάλογη εορταστική ατμόσφαιρα. Για τους πιο ψαγμένους και τους ταξιδιώτες προτείνω να ρίξετε μια ματιά σε κάτι έκτακτα δελτία που εξέδωσε η ΕΜΥ.

                                         20131224-232342.jpg Οι μίζες δεν κοιτάνε ούτε άγιες μέρες ούτε αργίες. Αυτός ο Τομπούλογλου (απίστευτο επίθετο) αιώνιος πολιτευτής της Ν.Δ. στην Β Αθηνών δεν είναι; Δεν κατάφερε να βρει το παιδί την άκρη του από την Βουλή και την βρήκε από την Υγεία. Εντάξει. Το ψωμί να μπαίνει στο σπίτι μας σου λέει τέτοιες περίεργες και κρύες μέρες. Η θερμοκρασία στην χώρα δεν θα ξεπεράσει τα Χριστούγεννα τους 8 με 10 βαθμούς στα βόρεια και τους 15 με 18 βαθμούς κελσίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                                         20131224-232430.jpg

                                         20131224-232437.jpg Και ενώ εμείς εδώ μιλάμε για Χριστούγεννα, στην γειτονική χώρα το πολιτικό σκηνικό τραβάει Γολγοθά έπειτα από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα. Η πολιτική θύελλα είναι τόσο μεγάλη που και στην Ελλάδα θα φυσάει από την εκεί πλευρά, γενικά από ανατολικές δηλαδή διευθύνσεις με ένταση που δεν θα ξεπερνά στα πελάγη τα 5 με 6 μποφόρ (τίποτα το ανησυχητικό για τους ταξιδιώτες). Πραγματικά σκέτη απόλαυση τα βίντεο της Χ.Α. που διαρρέουν. Είναι για ποπ κορν και ανάλαφρες κινηματογραφικές βραδιές. Ειδικά μάλιστα δεδομένου ότι ανήμερα των Χριστουγέννων η βροχή θα πέσει με το τουλούμι στην Αττική αν και την δεύτερη μέρα ο καιρός μαλακώνει και θα δούμε και λίγο ήλιο. * Ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης, την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει δε πάντα την Εθνική μας Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.
                                         Tweets by @vagelisgiakoumi
                                         Facebook Slider

                                         Register

                                         User Registration
                                         or Cancel