Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ευρεία υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες ανακούφισης των δοκιμαζόμενων κατοίκων από τους ισχυρούς σεισμούς.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ.Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Σπ.Σπύρου και ο δήμαρχος Αλ.Παρίσης.

Παρόντες στη σύσκεψη και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι, τόσο στο Αργοστόλι όσο και στο Ληξούρι, το οποίο έχει υποστεί μεγαλύτερες ζημιές.

Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ δεν λείπουν και τα παράπονα για έλλειψη χώρων υγιεινής. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι, δεδομένου ότι τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για τους σεισμόπληκτους:

Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης
Η αποκατάσταση των ζημιών όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος
Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.
«Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη» τόνισε ο υπουργός.

O κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Aνέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία

«Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα, υπογράμμισε.

Και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο νησί

Ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε.

Κανένα πρόβλημα στα τουριστικά καταλύματα

Η υπουργός Τουρισμού 'Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

«Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, είπε ότι το νησί άντεξε, αλλά όλοι πρέπει να συμβάλουν για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής.

Σαρωτικοί επανέλεγχοι στα κτίρια

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν καταγραφεί 600 κατοικίες κατεδαφιστέες, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου.

Για το νησί θα δοθεί τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο θα καλούν οι πολίτες για να ζητήσουν καταγραφή των ζημιών και για να απαντηθούν οι απορίες.

Επίσης στην Κεφαλονιά θα μεταβούν 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας οι οποίοι είχαν φύγει με την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου.

Σε εξέλιξη ο «Δευκαλίων»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.

Η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού που έφθασε τα ξημερώματα στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας.

Η ομάδα μεταβαίνει στο Ληξούρι για αντίστοιχους ελέγχους.

Εξάλλου, στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί με μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις.

Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι.

Το μεσημέρι αναμένεται στο νησί και το δεύτερο αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα.

Κινητοποίηση και της Εκκλησίας

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του Mega, είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα στήσει μηχανισμό για την παροχή τροφής σε τουλάχιστον 500 άτομα την ημέρα.

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel