Κόσμος

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Βρήκαν πως φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου

  Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβρεχαν την άμμο και φόρτωναν τις πελώριες πέτρες, βάρους 2,5 τόνων σε έλκηθρα, που είχαν ανυψωμένες άκρες στο μπροστινό τους μέρος.

  Με αυτόν τον τρόπο, χρειαζόταν λιγότερη δύναμη και κόπος, για να μετακινήσουν οι σκλάβοι τους λίθους, που στήθηκαν και δημιούργησαν τις εντυπωσιακές πυραμίδες στην έρημο.

  Εκατόν τριάντα οχτώ πυραμίδες έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Αίγυπτο, με τις πιο δημοφιλείς αυτές της Γκίζας.

  "Τα πειράματα μας έδειξαν, ότι η δύναμη που χρειαζόταν για τη μετακίνηση των λίθων μειώθηκε ανάλογα με τη σύσταση της βρεγμένης άμμου", ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

  Τύμπανα εμφυλίου στην Ουκρανία

   Σκηνικό πολέμου θυμίζει η κατάσταση στην Οδησσό, το σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται μακριά από τις ανατολικές επαρχίες, καθώς, από το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων. Οι νεκροί έφθασαν τους πέντε, ωστόσο, αρκετά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες.

   Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, έγινε γνωστή η πιο τραγική εξέλιξη, καθώς, στο κτίριο των εργατικών συνδικάτων 38 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τα επεισόδια.

   Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό. 38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα».

   Είναι άγνωστο ακόμη το ποιοι έβαλαν τη φωτιά, με φιλορώσους και Ουκρανούς να αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και στην Οδησσό.

   Στρατιωτική επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ με οκτώ νεκρούς -Νέες μάχες τη νύχτα της Παρασκευής

   Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο ουκρανικός στρατός, υποστηριζόμενος από τεθωρακισμένα και δυνάμεις αέρος, ξεκίνησε εκ νέου την επονομαζόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» επιτιθέμενος με σφοδρότητα στην πόλη του Σλαβιάνσκ. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, έξι αυτονομιστές και πολίτες, αλλά και δύο μέλη του στρατού.

   Από την πλευρά τους οι ένοπλοι, φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά ελικόπτερα, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο.

   Την ίδια στιγμή εικόνες από το Σλαβιάνσκ δείχνουν εκατοντάδες πολίτες να αντιδρούν οργισμένα στην εισβολή του στρατού και να του ζητούν να αποχωρήσει από την πόλη.

   Το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την πόλη με τις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές να διεξάγονται πλέον σώμα με σώμα.

   Σφοδρή σύγκρουση Ρωσίας με ΕΕ και ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

   Την ίδια στιγμή, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες κατέληγαν σε αδιέξοδο και τη Μόσχα να εκφράζει ευθείες απειλές κατά του Κιέβου, αλλά και των «δυτικών» απειλώντας ότι διαπράττουν ένα μοιραίο λάθος και πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

   «Ζητούμε από το Κίεβο και τους (δυτικούς) υποστηρικτές του να μην διαπράξουν ένα μοιραίο λάθος και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

   Οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να βάλουν γρήγορα τέλος στις τιμωρητικές επιχειρήσεις τους» εναντίον των αυτονομιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πρόσθεσε.

   Γαλλία: Πυρομανής πυροσβέστης η Μόσχα -Εξαπέλυσε συμμορίες αλητών

   Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του πρεσβευτή της Γαλλίας, Ζεράρ Αρό, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν «πυρομανής πυροσβέστης» την ώρα που η Ουκρανία «προσπαθεί να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της».

   «Το Κίεβο», εξήγησε ο Γάλλος διπλωμάτης, «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό και την αστυνομία του εναντίον των ενόπλων συμμοριών που δεν έχουν τη στήριξη του πληθυσμού. Οι συμμορίες αυτές είναι τόσο αυθόρμητες τοπικές συγκεντρώσεις που ήταν σε θέση να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ένα όπλο που συνήθως δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά του Χαρκόβου».

   Η Ρωσία «εξαπέλυσε συμμορίες αλητών στην Ουκρανία αυτή επέλεξε αυτόν το δρόμο και σε αυτήν επαφίεται να κάνει ένα βήμα πίσω να ηρεμήσει τις ένοπλες συμμορίες τις οποίες εξοπλίζει» και κατόπιν να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο, συνέχισε.

   Η Αμερικανίδα διπλωμάτις Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς «να περιορίσει τη βία των παραστρατιωτικών που στηρίζονται από τη Ρωσία ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών».

   Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενέργειες του Κιέβου «λογικές και αναλογικές» λέγοντας ότι «πρόκειται ειλικρινά για αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα» για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση.

   «Καμία χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το τραπέζι δεν θα άφηνε να καταλαμβάνονται οι πόλεις της από ενόπλους», τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κάνοντας λόγο για «τρομακτική υποκρισία» εκ μέρους της Μόσχας η οποία «εξοπλίζει τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου, όπως αυτό της Συρίας».

   Ο προηγμένος οπλισμός που χρησιμοποιούν οι φιλορώσοι «μας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων υπάρχουν και επαγγελματίες που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία», κατέληξε.

   Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η 13η από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Καμία από τις προηγούμενες δεν κατέληξε στην υιοθέτηση κάποιας κοινής θέσης αφού η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα προωθήσουν οι άλλες χώρες.

   Ταραχές στην Οδησσό και μάχες σώμα με σώμα

    Ανδρες με όπλα και ρόπαλα κυκλοφορούν στην Οδησσό όπου έχουν ξεσπάσει έντονα επεισόδια σήμερα. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται στην πόλη – την τέταρτη μεγαλύτερη της Ουκρανίας με τη φημισμένη ελληνική κοινότητα- και οι αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για κατάσταση χάους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ φιλορωσικών δυνάμεων και ομάδων φιλάθλων. Αυτή την ώρα δίνονται μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους.

    Πέταξαν αυγά στον Φάρατζ

     Διαδηλωτής στο Νότιγχαμ επιτέθηκε στον υπερσυντηρητικό ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανικής Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ.

     Ο Φαράτζ, η ξενοφοβική ρητορική του οποίου έχει κατακόρυφα αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, επισκέφθηκε το Νότιγχαμ για να στηρίξει τον αγώνα των υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές.

     Κατά την άφιξή του στην προεκλογική εκδήλωση του UKIP, ένας διαδηλωτής εκτόξευσε ένα αυγό προς το μέρος του. Μετά το περιστατικό ο Φάρατζ κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του και αποχώρησε, αφήνοντας πίσω τους υποστηρικτές του.

     Ο άνδρας που πέταξε το αυγό κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «UKIP... λυπηροί, φοβισμένοι γέροι». Η αστυνομία τον έβαλε σε περιπολικό και τον απομάκρυνε. Ο διαδηλωτής, οποίος συστήθηκε ως ο Φρεντ από το Νότιγχαμ, είπε ότι προέβη σε αυτήν την ενέργεια γιατί δεν συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος του Φάρατζ.

     «Η ρίψη αυγού είναι μία θεμελιώδης πρακτική πολιτικής διαμαρτυρίας σε αυτή τη χώρα. Είδα αυτούς τους τύπους έξω από το δημαρχείο περίπου 10 λεπτά πριν. Πήγα στο Tesco και αγόρασα μερικά αυγά», εξήγησε ο Φρεντ στο BBC.

     Βια και ταραχές ξανά στην πλατεία Ταξίμ

      Επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ, αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στο συγκεκριμένο σημείο. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

      Μονάδες καταστολής ταραχών της αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

      Η περιοχή έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, έως 40.000 σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση.

      Ωστόσο στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επετράπη να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

      Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

      Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του Μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.

      Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: «Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης».

      Ήδη οι εκδηλώσεις της περσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση.

      Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το πάρκο Γκεζί έγιναν σημείο σύμβολο του κινήματος κατά του Ερντογάν. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ζητούσαν την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.

      Ο Ερντογαν απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

       Απαγορεύει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ και αναπτύσσει τεράστια αστυνομική δύναμη 40.000 ανδρών στην Κωνσταντινούπολη για την Εργατική Πρωτομαγιά η κυβέρνηση Ερντογάν.

       Απορρίφθηκε αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για την άρση της απαγόρευσης, ωστόσο αριστερές οργανώσεις εξαγγέλλουν ότι θα προσπαθήσουν στην φτάσουν στην κεντρική πλατεία, η οποία έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136.

       Ο χώρος της πλατείας θα είναι αποκλεισμένος, και όλα τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προς την Ταξίμ αναστέλλονται, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

       Ορισμένα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μετά τις πορείες των μελών τους στην πλατεία Ταξίμ, παρά το γεγονός ότι περίπου 40.000 αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη περιοχή.

       Ανατροπή : κερδίζει ο Σουλτς τον Γιούνκερ

        Λόγω της κακής επίδοση του Ζαν –Κλον Γιούνκερ στην τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων ο αντίπαλός του Μάρτιν Σούλτς, κάνει την ανατροπή και ενισχύει τη θέση του.

        Όπως αναφέρεται στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, για μια ακόμη φορά φάνηκε «στριμωγμένος» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το ευρωπαϊκό δίκτυο ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών Euranet Plus.

        Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς έπρεπε να υπερασπιστεί το έργο που επιτέλεσε ως πρόεδρος του Eurogroup, καθώς πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

        Ο ίδιος κλήθηκε επίσης να δικαιολογήσει την αντίθεσή του, στην κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο στη συνέχεια επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

        Η δεύτερη αυτή κακή εμφάνιση του, ενίσχυσε την κακή του πρώτη εικόνα. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας και ότι θα μπορούσε να βγει εκτός συναγωνισμού, αν η επίδοσή του δεν μεταβληθεί στην επόμενη αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου.

        Έκπληξη αποτέλεσε αυτή η « άσχημη εμφάνιση» για πολλούς αξιωματούχους, Ευρωπαίους πολιτικούς και δημοσιογράφους, καθώς ο Γιούνκερ είναι γνωστός για την ευφυΐα του και την σημαντική πείρα, στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενώ έχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας στα υψηλά επίπεδα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

        Κάποιοι βέβαια, ενοχοποιούν το επιβαρυμένο πρόγραμμά του: πολλές συνεντεύξεις κάθε ημέρα, πολλές αναμετρήσεις και περιοδεία σε όλη την Ευρώπη.

        Από τη δική του πλευρά, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς ενισχύει κατά πολύ τη θέση του. Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα πιο χαρισματικός σε σχέση με τους αντιπάλους του.

        Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Φέρχοφστατ επίσης διακρίνεται για καλές επιδόσεις. Ο ίδιος επανέλαβε το σύνθημά του: «Περισσότερη Ευρώπη» (κοινή αγορά ενέργειας, ευρωομόλογα, ψηφιακή Ευρώπη) για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

        Η μοναδική γυναίκα υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ που είναι και η νεότερη μεταξύ των υποψηφίων, έδειξε ότι είναι καλή ομιλήτρια και ένιωθε άνετα απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με τη μετανάστευση ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Ωστόσο, οι απαντήσεις της σε οικονομικά ζητήματα δεν ήταν και τόσο λεπτομερείς.

        Νέα τραγωδία οκτώ νεκροί απο πυρκαγιά

         Τη ζωή τους έχασαν οκτώ άνθρωποι την Κυριακή σε πυρκαγιά που κατέστρεψε κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην περιοχή Αλτάι της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ερευνητές που διενεργούν την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

         Οι πυροσβέστες αφού έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, εντόπισαν τους νεκρούς ασθενείς στα ερείπια του κέντρου φροντίδας «Chisty List», σε μια ακόμη τραγωδία που πραγματοποιείται σε κέντρο υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

         Μια επιστολή απο το ναυάγιο του Τιτανικού βύθισε πολλά πορτοφόλια πωλήθηκε 144 χιλιάδες ευρω

          Σε πλειστηριασμό στη Βρετανία, δημοπρατήθηκε επιστολή που γράφτηκε την ημέρα του ναυαγίου του Τιτανικού, μέσα στο άτυχο κρουαζερορόπλοιο. Ο αγοραστής για να την αποκτήσει πλήρωσε 119.000 στερλίνες (144.000 ευρώ), σύμφωνα με ανακοινώσεις των διοργανωτών.

          Κάτοχος της επιστολής αλλά και του φακέλου της υπήρξε μέχρι τώρα ένας συλλέκτης έργων τέχνης, ο οποίος την είχε αγοράσει πριν από είκοσι χρόνια από την εταιρεία Henry Aldridge & Son.

          Γράφτηκε από την Έσθερ Χαρτ η οποία ήταν μία από τους επιζώντες του ναυαγίου αλλά δεν ταχυδρομήθηκε ποτέ διότι η Βρετανίδα είχε σκοπό να την αποστείλει στη μητέρα της μετά την επιστροφή του υπερωκεάνιου στο Σαουθάμπτον, στη νότια Αγγλία, τον Απρίλιο του 1912, αλλά δεν πρόλαβε.

          Ενώ μέρα καταγραφής της ήταν το ίδιο το βράδυ της τραγωδίας, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου 1912.

          Η ίδια και η κόρη της Εύα κατάφεραν να διασωθούν αλλά ο σύζυγός της δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός και έτσι συμπεριλήφθηκε στους 1.500 που έχασαν τη ζωή τους.

          Στην συγκεκριμένη επιστολή, η Έσθερ αφηγείται στη μητέρα της ότι ήταν άρρωστη την προηγούμενη ενώ την επόμενη μέρα ετοιμάζονταν να τραγουδήσει με την κόρη της, στη σκηνή του Τιτανικού.

          Η Έσθερ απεβίωσε το 1996 και υπήρξε μία από τις διασημότερες διατυπωθείσες του Τιτανικού.

          Ομπάμα : θα έσωζα τον Πούτιν αν πνιγόταν

           Δεν θα δίσταζε να σώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην περίπτωση που κινδύνευε να πνιγεί δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα πό τη Σεούλ όπου βρίσκεται, στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία

           «Ασφαλώς και θα έσωζα τον κύριο Πούτιν εάν πνιγόταν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι αν πνιγόταν ο οποιοσδήποτε θα μπορούσα να τον σώσω. Ήμουν πολύ καλός κολυμβητής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

           Λόγω της κρίσης στην Ουκρανία η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που την περασμένη εβδομάδα ένα 6χρονο κορίτσι ρώτησε τον Πούτιν εάν ο Ομπάμα θα τον έσωζε από πνιγμό.

           Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στο παιδί ότι ο Ομπάμα είναι ένας «ευγενικός» και «θαρραλέος» άνθρωπος που «σίγουρα» θα τον έσωζε.

           Αν και βάστηκε να προσθέσει ότι θα προτιμούσε να μην έφτανε ποτέ σε αυτό το σημείο.

           Τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για βιασμό 34χρονης

            Παρότι δεν εργαζόντουσαν την συγκεκριμένη ώρα, οι δράστες όπως έγινε γνωστό, συνάντησαν την άτυχη γυναίκα σε μια παμπ και την οδήγησαν στο τμήμα όπου την βίασαν, όλοι μαζί.
            Οι ύποπτοι για επικείμενη πράξη είναι τέσσερις Γάλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για το βιασμό μίας 34χρονης στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού. Τα διεθνή μέσα τόνισαν πως οι αστυνομικοί ενώ βρισκόντουσαν εκτός υπηρεσίας ζήτησαν στην 34χρονη να τους ακολουθήσει στο τμήμα και εκεί ασέλγησαν σε βάρος της.

            Οι τέσσερις άνδρες βρίσκονται υπό κράτηση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

            Εντοπίστηκε ηρωίνη αξίας 140 εκ. λιρών

             Οι αρχές της Αυστραλίας και της Βρετανίας βρήκαν ποσότητα μαμούθ ηρωίνης, αξίας 140.000.000 λιρών, μετά από έλεγχο σε πλοίο, ανατολικά της Αφρικής και ειδικότερα κοντά στις ακτές της Κένυας και της Τανζανίας.
             Οι αστυνομικές αρχές των δύο χωρών, συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να πετύχουν ένα καίριο «χτύπημα» στους μεγαλεμπόρους ηρωίνης, καθώς μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις των ναρκωτικών στον Ινδικό Ωκεανό, καταλήγει στην Αλ Κάιντα.

             ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: www.telegraph.co.uk

             Ανήκουστο 500 ευρω πρόστιμο σε όποιον ταΐζει άστεγο

              Σε απάνθρωπη πράξη προχώρησε η Ιταλική κυβέρνηση επιβάλλοντας πρόστιμο έως και 500 ευρώ σε όποιον προσφέρει φαγητό σε άστεγους. Η απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο της Βερόνα, Φλάβιο Τόζι (της ξενοφοβικής Λέγκα).

              Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η απόφαση πρόκειται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. Στο παρελθόν, δημοτικοί σύμβουλοι είχαν προτείνει ανάλογα μέτρα, αλλά, τελικώς, είχε υπερισχύσει η άποψη ότι προέχει το δικαίωμα σίτισης όσων δεν διαθέτουν μόνιμο τόπο κατοικίας και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

              Σε ανακοινωθέν του, ο Φλάβιο Τόζι επεσήμανε ότι «όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες πολιτών και οι εκθέσεις της αστυνομίας, πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου έχουν μετατραπεί σε μόνιμα σημεία κατανάλωσης τροφίμων από μέρους ατόμων χωρίς μόνιμη κατοικία. Πολλοί είναι γνωστοί στα όργανα της τάξης και σε βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης».

              Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην περιοχή «έχουν συσσωρευτεί αποφάγια, στρώματα, αλλά και ακαθαρσίες των ατόμων αυτών».

              Μετά την υπογραφή της εν λόγω απόφασης, κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να πληρώσουν το χρηματικό πρόστιμο και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων τα οποία, κάθε βράδυ, διανέμουν ζεστό φαγητό σε φτωχούς και άστεγους της πόλης της «Αρένα».

              Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ, ζήτησε από τους κατοίκους της Βερόνα, μέσω διαδικτύου, να πάρουν μέρος την Παρασκευή στην πορεία για τον εορτασμό της επετείου της πτώσης του ναζιφασισμού, προχωρώντας σε μια πράξη «πολιτικής ανυπακοής»: να μοιράσουν φαγητό στους άστεγους, αδιαφορώντας για την απόφαση του Τοζι, όπως θα κάνει και ο ίδιος.

              Νέος ψυχρός πόλεμος Ομπάμα κατηγορεί Ρωσία

               Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις και κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν «ακούει» τη συμφωνία της Γενεύης που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

               Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις, του μετά την υπογραφή της συμβατικής συμφωνίας της Γενεύης για την Ουκρανία, τόνισε ότι μέχρι δεν βλέπει κανένα σεβασμό της συνθήκης, αντιθέτως οι κακόβουλοι ένοπλοι συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κτήρια και να ενοχλούν τον κόσμου που δεν τους υποστηρίζει.

               Πρόσθεσε επίσης ότι προτίθεται να κινηθεί κατά όσων δεν συμμορφώνονται με τα κατασταλτικά μέτρα, χωρίς όμως να ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα λάβουν χώρα οι κυρώσεις.

               Η συμβατική συμφωνία της Γενεύης αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό παράνομων ένοπλων ομάδων, τόσο φιλοδυτικών στο Κίεβο, όσο και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, καθώς και την εκκένωση όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί.

               Ενώ οι τόνοι συνεχίζουν να είναι αυξημένοι ανάμεσα στη Μόσχα και στις δυτικές χώρες, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις ενέργειες των υποστηρικτών τους και ανέπτυξαν δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

               Δεν εχει τέλος η τραγωδία στη Ν. Κορέα με το ναυάγιο

                Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει εξακριβωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νοτιοκορεάτικου φέρι Sewol ανέρχεται πλέον σε 46, όπως ανέφεραν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε αφού δύτες ανακάλυψαν κι άλλες σορούς στο βυθισμένο σκάφος, μετέδωσε το δίκτυο KBS.
                Ακόμη 250 και πλέον πρόσωπα αγνοούνται, στην πλειονότητά τους μαθητές, έπειτα από το ναυτικό δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε την Τετάρτη στις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Κορέας.

                Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νησί Τζιντό, όπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο επιχειρήσεων για το ναυάγιο, και προσπάθησαν να κάνουν πορεία σε μια γέφυρα που συνδέει το νησί αυτό με την ενδοχώρα, για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους κατόπιν στην πρωτεύουσα Σεούλ. Η αστυνομία σχημάτισε διπλή γραμμή για να τους εμποδίσει να φθάσουν στη γέφυρα και οι πολίτες άρχισαν να σπρώχνουν τους αστυνομικούς. «Φέρτε μου τη σορό», επαναλάμβανε κλαίγοντας η μητέρα ενός από τους επιβάτες στη γέφυρα, ενώ αστυνομικοί προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν.
                Το ναυάγιο πιστεύεται πως όταν ανασυρθούν οι σοροί όλων των θυμάτων θα αποδειχθεί το πιο πολύνεκρο των τελευταίων 21 ετών στη Νότια Κορέα.
                Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ

                Ο Κον Μπεντίτ άφησε την πολιτκή και αφιερώθηκε στο ποδόσφαιρο

                 Εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καθώς τον κέρδισε... το ποδόσφαιρο! Πράγματι, ο Γάλλος πολιτικός αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα πολιτικά δρώμενα, ώστε να αφιερωθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί.

                 Όπως ανακοίνωσε ο 69χρονος ευρωβουλευτής, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες ευρωεκλογές και χαρακτήρισε τη τελευταία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως μία «συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή» αλλά, όπως είπε, «έχει έρθει η ώρα να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενεά».

                 «Είκοσι χρόνια της ζωής μου φθάνουν στο τέλος τους. Και κοιτάω μπροστά και δεν μπορώ να μην σκέφτομαι: θα υπάρξουν άραγε ακόμη 20 χρόνια; Πολύ ενοχλητική σκέψη» είπε.

                 Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θα ασχοληθεί με την μικρή ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί από το 2012, η οποία «συγκεντρώνει πρόσωπα από διαφορετικές γειτονιές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες». Μάλιστα, στα σχέδιά του περιλαμβάνονται και η συγγραφή ενός βιβλίου για την εβραϊκή του ταυτότητα και το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο.

                 Μία από τις ηγετικές μορφές του γαλλικού Μάη του '68, ο Κον Μπεντίτ απελάθηκε από τη Γαλλία για τον ρόλο του στο φοιτητικό κίνημα και δεν του επετράπη να επιστρέψει παρά μόνο δέκα χρόνια αργότερα.

                 Αφού έγινε μέλος των Γερμανών Πρασίνων εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο το 1994. Με τη διπλή του υπηκοότητα και τη γλωσσομάθειά του, ο φεντεραλιστής Κον Μπεντίτ αποτέλεσε τον ιδανικό «κράχτη» του σκοπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί δύο ολόκληρες δεκαετίες.

                 Ο συνάδελφος και φίλος του Ζοζέ Μποβέ είπε ότι ο Κον Μπεντίτ «ήταν η ενσάρκωση της Ευρώπης».

                 Δείτε με πόσα αμείβονται αυτοί που μας επιβάλουν τη λιτότητα

                  Είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις και εκείνοι που αποφάσισαν να «σφίξουν το ζωνάρι» των Ευρωπαίων πολιτών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι αρκετά υψηλόμισθοι. Ωστόσο, πόσο υψηλόμισθοι είναι;

                  Το περιοδικό European Voice δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις ετήσιες απολαβές των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπου την πρώτη θέση κατέχει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με μισθό 34.124 ευρώ, δηλαδή 31.777 ευρώ την μήνα.

                  Οι απολαβές του είναι υπερδιπλάσιες από αυτές της προέδρου της αμερικανικής Fed, Τζάνετ Γέλεν, υψηλότερες από αυτές του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (κατά 27%) αλλά και από προέδρους και πρωθυπουργούς χωρών της ΕΕ.

                  Μια χαρά τα καταφέρνουν και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι οποίοι πληρώνονται με 321.240 ευρώ ετησίως.

                  Στην ίδια μισθολογική κατηγορία βρίσκεται και ο Έλληνας Βασίλειος Σκουρής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

                  Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, κερδίζει 24.793 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως, δηλαδή 297.516 ευρώ ετησίως.

                  Σύμφωνα με τον κατάλογο οι ριγμένοι της υπόθεσης είναι οι αρχηγοί κρατών που κερδίζουν λιγότερα ακόμη και από έναν Ευρωπαίο Επίτροπο.

                  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πληρώνεται με 14.443 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ο Γάλλος ΠρόεδροςΦρανσουά Ολάντ με 14.910 ευρώ μηνιαίως, η Γερμανίδα καγκελάριος,Άνγκελα Μέρκελ με 17.016 ευρώ το μήνα και ο Ιταλός πρωθυπουργόςΜατέο Ρέντσι με 17.280 ευρώ.

                  Στην τελευταία θέση της κλίμακας, βρίσκονται οι ευρωβουλευτές, με 7.957 ευρώ μηνιαίως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

                  Πηγή: iefimerida.gr

                  Τα δραματικά μηνύματα των μαθητών που αγνοούνται στο βυθισμένο πλοίο προς τους γονείς τους

                   «Δεν είμαστε ακόμη νεκροί-Βοηθήστε μας». «Αν αδίκησα κάποιον, συγχωρέστε με. Σας αγαπώ». «Μαμά, σου το στέλνω αυτό τώρα γιατί φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω να στο πω αργότερα. Σ' αγαπάω». Αυτά είναι μερικά από τα συγκλονιστικά μηνύματα που έστειλαν μέσω του κινητού τους μαθητές του μοιραίου πλοίου Sewol, λίγα λεπτά πριν βυθιστεί στη Νότια Κορέα. Κάποιοι από αυτούς σώθηκαν, κάποιοι χάθηκαν για πάντα, ενώ για κάποιους η τύχη τους ακόμα αγνοείται.

                   Τα τελευταία λόγια των επιβατών κάνουν τον γύρο του κόσμου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των 287 αγνοούμενων. Σύμφωνα με την Daily Mail, 20 άτομα είναι νεκρά, ενώ περίπου 175 από τους συνολικά 462 επιβάτες έχουν διασωθεί.

                   Οι τελευταίοι διάλογοι μεταξύ μαθητών και συγγενών

                   Ενας μαθητής έστειλε ένα μήνυμα στη μητέρα του υποστηρίζοντας πως είναι παγιδευμένος στο πλοίο. Σύμφωνα με το CNN, ο μαθητής έγραψε σε ένα από τα μηνύματα που κατάφερε να στείλει: «Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στο πλοίο, δεν μπορεί να δει κανείς τίποτα, καθώς όλα είναι σκοτεινά εδώ. Οι γυναίκες ουρλιάζουν. Δεν είμαστε ακόμα νεκροί, γι αυτό παρακαλώ στείλτε βοήθεια».

                   Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν και τα λόγια ενός μαθητή που ζητάει από την θεατρική ομάδα του σχολείου να τον συγχωρέσουν στην περίπτωση που στο παρελθόν είχε αδικήσει κάποιον. «Αν έχω αδικηθεί κάποιον από εσάς, συγχωρέστε με. Σας αγαπάω παιδιά». Η τύχη του μαθητή αγνοείται.

                   Ενας άλλο μαθητής έστειλε ένα μήνυμα στην μητέρα του, στο οποίο σύμφωνα με το CBC έλεγε: «Μαμά, σου στέλνω αυτό τώρα, γιατί φοβάμαι ότι ίσως να μην είναι σε θέση να στο πω αργότερα. Σ 'αγαπώ ».

                   Σε ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα σε έναν επιβάτη με το όνομα Woong Gi και του αδερφού του, ο δεύτερος προσπαθεί να του παρέχει διαβεβαιώσεις πως τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο.

                   «Παρέμεινε ψύχραιμος, μην πανικοβάλλεσαι, πάρε τον χρόνο σου και κάνε ό,τι σας λένε. Όταν μπορείς, επικοινώνησε ξανά μαζί μου και πάλι, ο αδερφός σου».

                   Οργή των συγγενών για τη στάση του πληρώματος

                   Εντωμεταξύ, καθώς περνούν οι ώρες και οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουν κανένα νέο για τους δικούς τους ανθρώπους η οργή ξεχειλίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας ενός παιδιού επιτέθηκε πετώντας ένα μπουκάλι με νερό στον πρόεδρο της χώρας ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το χώρο που έχει παραχωρηθεί στους συγγενείς σε λιμάνι σε μικρή απόσταση από το ναυάγιο.

                   Επιζώντες και συγγενείς των παιδιών που αγνοούνται κατηγορούν τον καπετάνιο ότι εγκατέλειψε τους επιβάτες.

                   Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ο 69χρονος καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ φέρεται να εγκατέλειψε το φέρι μπόουτ μόλις 40 λεπτά μετά το δυστύχημα, όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση.

                   Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ο πλοίαρχος του φέρι ανακρίνεται ως ύποπτος.

                    

                   Ορφανά έμειναν τα 100 χρόνια μοναξιάς

                    Εφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και όχι μόνο, ο Γαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

                    Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα της Κολομβία. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά.

                    Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση».

                    Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.

                    Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 και το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, καθώς αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές.

                    Το 1982 του δόθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

                    Αλλα έργα του είναι:

                    La hojarasca (Τα νεκρά φύλλα, 1955)
                    El coronel no tiene quien le escriba (Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει, 1961)
                    La mala hora (Η κακιά ώρα, 1962)
                    Los funerales de la Mamá Grande (Η κηδεία της Μεγάλης Μάμα, 1962)
                    Cien años de soledad (Εκατό χρόνια μοναξιάς, 1967) ― ελλην.μετάφρ.Αγγ.Βερυκοκάκη-Αρτέμη ("Νέα Σύνορα")
                    El otoño del patriarca (Το φθινόπωρο του Πατριάρχη, 1975)
                    Crónica de una muerte anunciada (Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου, 1981) ― ελλην.μετάφρ.Σωτηριάδου-Μπαράχας ("Νέα Σύνορα")
                    El amor en los tiempos del cólera (Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, 1985) ― ελλην.μετάφρ.Σωτηριάδου-Μπαράχας ("Νέα Σύνορα")
                    La aventura de Miguel Littín clandestino en Chile (Η περιπέτεια του Μιγκέλ Λιττίν, λαθραίου στη Χιλή', 1986)
                    El general en su laberinto (Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του, 1989)
                    Doce cuentos peregrinos (Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα, 1992)
                    Del amor y otros demonios (Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων, 1994)
                    Noticia de un secuestro (Η είδηση μιας απαγωγής, 1996)
                    Ανεμοσκορπίσματα
                    Ζω για να τη διηγούμαι
                    Επίσης, έγραψε άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια. Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και μάχεται με τον καρκίνο τωυ.

                    Στο χάος βυθίζεται ξανά η Ουκρανία απειλείται με εμφύλιο

                      

                     Δραματικό χαρακτήρα αποκτά η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των φιλορώσων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε δέκα πόλεις, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Είναι η πρώτη φορά που ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει καθήκοντα καταστολής «εσωτερικού εχθρού».

                     Μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακατέλαβαν χθες το απόγευμα το αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ, όπου είχαν οχυρωθεί ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές. Μαχητικό αεροπλάνο προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, αλλά απωθήθηκε από εχθρικά πυρά, αργότερα όμως δύο ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν, μεταφέροντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το βράδυ. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σλαβιάνσκ, ένα από τα επίκεντρα της φιλορωσικής εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο στρατηγός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, SBU, Βαλερί Κρουτόφ, προειδοποίησε πως όσοι «στασιαστές» δεν καταθέσουν τα όπλα «θα καταστραφούν» από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

                     «Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδείξουν οι Αρχές του Κιέβου ότι «έχουν αρκετό μυαλό» ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε να καταδικασθούν οι «αντισυνταγματικές ενέργειες» του Κιέβου. Στις δυτικές πρωτεύουσες επικρατούσε ανησυχία για το σενάριο να χρησιμοποιήσει η Μόσχα ενδεχόμενη αιματοχυσία για να εισβάλει στην Αν. Ουκρανία.

                     Νωρίτερα, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, είχε αναγγείλει την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ, 24 ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές. Πρόσθεσε, όμως, ότι η επιχείρηση θα διεξαχθεί «κατά στάδια, με υπεύθυνο τρόπο», σε μια προφανή ένδειξη της θέλησης του Κιέβου να αποφύγει κατά το δυνατόν απώλειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη πυράκτωση. Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κάλυψε την κυβέρνηση του Κιέβου για την επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους αυτονομιστές.

                     Εν μέσω της χειρότερης κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, οι πρόεδροι των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων συζήτησαν τα τεκταινόμενα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε να καταθέσουν τα όπλα οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και άλλων πόλεων. Ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του Κρεμλίνου στα πρόσφατα γεγονότα.

                     Δηλώσεις Λαβρόφ

                     Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι η επέμβαση του ουκρανικού στρατού απειλεί να ναρκοθετήσει τις διεθνείς συνομιλίες για την πολιτική επίλυση του προβλήματος που έχουν προγραμματισθεί για αύριο, στη Γενεύη. «Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις τεθωρακισμένα εναντίον πολιτών της χώρας σου και ταυτόχρονα να διεξάγεις συνομιλίες», δήλωσε σχετικά. Η Ρωσία θέτει ως προϋποθέσεις για την επίλυση της κρίσης την παροχή εγγυήσεων για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αλλαγή του συντάγματος, στην κατεύθυνση του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Eθνη, Γιούρι Κλιμένκο, δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι αποφασισμένο να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες στις διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής του κράτους σε ομοσπονδία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν εννοεί να συζητήσει το εν λόγω θέμα με τη Ρωσία, στη Γενεύη.

                     Τέλος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζιάνι Μαγκαζένι, δήλωσε χθες ότι, αν και υπήρξαν περιστατικά επιθέσεων κατά της ρωσικής κοινότητας στην Ουκρανία, οι καταγγελίες της Μόσχας περί εκτεταμένων και συστηματικών διώξεων είναι υπερβολικές. «Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί την ανάληψη δράσης από οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε. Η Μόσχα αποδοκίμασε τη σχετική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι μεροληπτική και υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες.

                     Προειδοποίηση Ομπάμα στον Πούτιν

                     Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες, πολύ ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, εάν το Κρεμλίνο δεν συγκρατήσει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ασκώντας πίεση στην πιο αδύναμη πλευρά της Ρωσίας, την κατάσταση της οικονομίας της.

                     Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη από την Αμερική να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες απειλούν να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στις οικονομίες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε, κατά τη σύνοδο των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες έχουν διαφορετική εικόνα των πραγμάτων. Εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα σπεύσουν σε δραστικά μέτρα στον βαθμό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περνάει την «κόκκινη γραμμή», με το να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία.

                     Ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίζεται η Γερμανία, η οποία έχει τα περισσότερα να χάσει από μια ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία. Στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, η Γερμανία κράτησε χαμηλό προφίλ, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να βρίσκεται σε ανάπαυλα για τις διακοπές του Πάσχα και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να ταξιδεύει στην Ανατολική Ασία.

                     Στο μεταξύ, η έναρξη των επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία και η απειλή ρωσικής επέμβασης είχαν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο και στις δύο χώρες. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας έπεσε χθες κατά 3,2%. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανεβάσει απότομα το επιτόκιο καταθέσεων από 6,5% σε 9,5%, προσπαθώντας να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία συναλλάγματος και να συγκρατήσει το εθνικό νόμισμα που υποχωρεί άτακτα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

                     Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς το Κίεβο, η γερμανική εταιρεία RWE άρχισε να στέλνει χθες φυσικό αέριο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία απειλεί να διακόψει την τροφοδοσία των γειτόνων της εάν δεν τακτοποιήσουν τα υπέρογκα χρέη τους. Πάντως, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, διαβεβαίωσε την Κομισιόν ότι το ρωσικό μεγαθήριο φυσικού αερίου θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

                     Έντυπη καθημερινή

                     Δραματικό τηλεφώνημα εγγονής στη γιαγιά της πριν βυθιστεί το πλοίο

                      Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα τελευταία λόγια μίας μαθήτριας, λίγο πριν χαθούν τα ίχνη της στην τραγωδία με το ναυάγιο στη Νότια Κορέα. Την ώρα που 293 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές που πήγαιναν εκπαιδευτική διαδρομή αγνοούνται, στο φως της δημοσιότητας ήρθε το περιοχέμονο του τηλεφωνήματος που έκανε στη γιαγιά της η μικρή Park Ji Yoon.

                      «Γιαγιά νομίζω ότι θα πεθάνω» είπε σύμφωνα με το bloomberg «Το πλοίο βυθίζεται και κρεμιέμαι από τα κάγκελα» ανάφερε με τρομοκρατημένη φωνή στη γιαγιά της η μικρή, κατά τη διάρκεια της τραγωδίας. Με κομμένη την ανάσα, η γιαγιά της επιχειρούσε συνεχώς να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της. Κάποια στιγμή άκουσε και πάλι τη φωνή της. Αυτή τη φορά το μόνο που πρόλαβε να πει η Park Ji Yoon, σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ότι έπρεπε να κλείσει. Λίγη ώρα αργότερα, η 74χρονη γιαγιά της έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό της από την εγγονή της, το οποίο περιείχε μόνο ένα γράμμα. Από τότε... κανένα σημάδι ζωής. Τραγική ειρωνεία; Η μικρή δεν ήθελε να πάει εκδρομή, καθώς φοβόταν τα πλοία. Μάλιστα, η οικογένειά της την έπεισε υποστηρίζοντας πως θα το μετάνιωνε και πως ήταν ευκαιρία να πάει εκδρομή με τους συμμαθητές της.

                      Βυθίστηκε πλοίο στην Κορέα αγνοούνται 100 μαθητές

                       Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 368 έχουν διασωθεί από το ναυάγιο νοτιοκορεατικού επιβατικού πορθμείου που μετέφερε 477 ανθρώπους κοντά στη νότια ακτή της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, ενώ το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άνω των 100 ανθρώπων.

                       «Προς το παρόν έχουν διασωθεί 368 άνθρωποι» δήλωσε ο υφυπουργός Ασφάλεις Λι Γκιόνγκ-Ογκ, επιβεβαιώνοντας το θάνατο δύο ανθρώπων, το ένα από τα οποία ήταν μέλος του πληρώματος.

                       Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και είναι δύσκολο να δοθεί οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη πληροφορία για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

                       Το πλοίο, το Sewol, μετέφερε 477 επιβάτες και πλήρωμα και 150 οχήματα, σύμφωνα με τις κορεατικές λιμενικές αρχές, όταν άρχισε να γέρνει πολύ καθώς πλησίαζε στο νησί Ζεζού, περίπου 100 χλμ. νοτίως της κορεατικής χερσονήσου.

                       Μέσα σε διάστημα ωρών, οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν το Sewol να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του. Λίγο αργότερα το πλοίο είχε ανατραπεί, και πάνω από το νερό φαινόταν μόνο το εμπρός τμήμα του κύτους του.

                       Αξιωματούχος του Λυκείου Ντανουόν στο Ανσάν, ένα προάστιο της Σεούλ, δήλωσε πως και οι 338 μαθητές και οι δάσκαλοί τους διασώθηκαν και είναι ασφαλείς, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την ακτοφυλακή ή από άλλους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διάσωση.

                       Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους έκαναν εκδρομή στο Ζεζού, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

                       Σήμα κινδύνου εστάλη από το πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης με συμμετοχή δεκάδων πλοίων και ελικοπτέρων.

                       Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το τι έκανε το πλοίο να πάρει κλίση και να γείρει, αν και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο YTN πως πριν το Sewol αρχίσει να βυθίζεται ακούσθηκε ένας «ισχυρός ήχος πρόσκρουσης και θόρυβος».

                       Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε αργότερα πως ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός μέσα στο βυθιζόμενο οχηματαγωγό. Αξιωματούχος του νοσοκομείου Μόκπο Χανκούκ, στην ηπειρωτική Νότια Κορέα, δήλωσε πως άλλος ένας άνθρωπος απεβίωσε λίγο μετά τη μεταφορά του στη μονάδα εντατικής.

                        

                       πηγη iefimerida .gr 

                       Δείτε ζωντανά την πανσέληνο μοναδικό φαινόμενο

                        Δείτε ζωντανά την πασχαλινή πανσεληνο που ονομάζεται και ματωμένη πανσέληνο 

                        Ένας χρόνος απο την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη

                         Τη μνήμη των θυμάτων του περίφημου μαραθωνίου τιμά σήμερα Τρίτη η Βοστόνη ένα χρόνο μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που τον επισκίασαν, με την παρουσία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

                         Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διοργανωτές της ημέρας μνήμης: «Το αφιέρωμα αυτό είναι προς τιμήν εκείνων που επλήγησαν από τα γεγονότα του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, των επιζώντων και των ομάδων διάσωσης».

                         Όπως είναι φυσικό προς τιμήν των θυμάτων στη φετινή διοργάνωση του μαραθωνίου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά αυξημένος, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 36.000 άνθρωποι θα τρέξουν, συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια που συμμετείχαν 27.000 δρομείς.

                         Στη τελετή θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ο δήμαρχος της Βοστόνης μαζί με αρκετούς επιζώντες, παρουσία πολλών οικογενειών των θυμάτων στο συνεδριακό κέντρο Χάινς, όπου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή μεταξύ 14.30 και 15.00 ώρας Βοστόνης στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου.

                         Ο περσινός μαραθώνιος είχε δυστυχώς άσχημη κατάληξη, καθώς δύο βόμβες που ήταν τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ., ( τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο παιδί, ενώ 264 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

                         Να υπενθυμίσουμε ότι οι βόμβες που ήταν κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

                         Ο 26χρονος Ταμερλάνος Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Ντζοκχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος.

                         Η δίκη του νεαρού τσετσένου, ο οποίος κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ αντιμετωπίζει και την τιμωρία της θανατικής ποινής.

                         Βίντεο - επιβάτης αεροσκάφους λόγω πανικού προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα στον αέρα

                          Σκηνές τρόμου έζησαν οι 135 επιβάτες μίας πτήσης από το Σικάγο με προορισμό το Σακραμένο, καθώς ένας άνδρας σε κατάσταση αμόκ προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του αεροσκάφους, ενώ αυτό ήταν στο αέρα.

                          Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ABCnews ένας άνδρας ήταν νευρικός καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, αλλά οι περισσότεροι επιβάτες το θεώρησαν λογικό και το απέδωσαν στον φόβο του για τα αεροπλάνα. Ωστόσο κάποια στιγμή πήγε στην τουαλέτα και όταν βγήκε ήταν βρεγμένος από την κορυφή έως τα νύχια και προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα εν πτήσει.

                          Στο αεροσκάφος επικράτησε πανικός ένας επιβάτης του έβαλε τρικλοποδιά για να τον ρίξει στο πάτωμα και αμέσως κινητοποιήθηκαν και άλλοι επιβάτες, που κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ομάχα στη Νεμπράσκα και οι αρχές συνέλαβαν τον δράστη.

                          Πηγή: iefimerida.gr

                          Σαν σημερα βυθίστηκε ο τιτανικός

                           Το υπερωκεάνειο « Τιτανικός» βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο, παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες, σ' ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης.

                           Πρόκειται για βρετανικό πολυτελές υπερωκεάνειο, θαύμα της ναυπηγικής για την εποχή του
                           Ο Τιτανικός είναι, ίσως, το πιο διάσημο πλοίο όλων των εποχών. Η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη στις ημέρες μας, μέσα από πολυάριθμα βιβλία, εκατοντάδες ταινίες και εκθέσεις.

                           Πούτιν κσι Ομπάμα τηλεφωνήθηκαν για την Ουκρανία

                            Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αμερικάνο ομόλογο του, Μπάρακ Ομπάμα.

                            Την επικοινωνία των δύο ηγετών επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας.

                            Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πούτιν και αφορούσε στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

                            «Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου» σημειώνει με ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

                            «Η ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της» είπε ο Πούτιν στον Ομπάμα.

                            Αυστραλία: Η χώρα της επαγγελίας για τους νέους

                             Οι νέοι της Αυστραλίας είναι οι πιο προνομιούχοι του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ίδρυμα Νέων για τον τρόπο ζωής νέων ηλικίας από 12 έως 24 χρόνων σε τριάντα χώρες, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνεται από τη Σουηδία και την τρίτη από τη Νότια Κορέα.

                             Όσον αφορά στο ερώτημα «Σε ποια χώρα οι νέοι ζουν καλύτερα», οι οι ερευνητικοί οργανισμοί έλαβαν υπόψη τους τις δυνατότητες συμμετοχής στην πολιτική ζωή, τις ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την τεχνολογία. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν και οι αντιλήψεις των νέων για την κυβέρνηση και τον αποτελεσματικό ή όχι τρόπο λειτουργίας της.

                             Χώρες «υψηλού εισοδήματος» όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν μία σημαντική θέση στην πρώτη δεκάδα της λίστας, άλλες εύπορες χώρες όπως η Ρωσία και η Νότια Αφρική κατατάχτηκαν στην 25η και την 23η θέση, αντίστοιχα.

                             Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι δεν επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Απεναντίας, οι θεσμοί μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νέων ακόμα και όταν οι παροχές είναι περιορισμένες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Βιετνάμ, το οποίο καταλαμβάνοντας την 11η θέση, αποδεικνύει ότι απολαμβάνει καλύτερο επίπεδο διαβίωσης συγκριτικά με άλλες.

                             Ψηφίζουν οι Ελβετοί για τον Κατώτατο μισθό 3.297 ευρω το μήνα

                              Στην Ελλάδα οι δείκτες της οικονομίας ακολουθούν πτωτική πορεία, οι περικοπές των μισθών είναι πια μια παγωμένη κατάσταση αλλά τα ωραία νέα έρχονται από τη Ελβετία.

                              Στη χώρα των ρολογιών και της σοκολάτας στις 18 Μαΐου οι κάτοικοί της θα κληθούν σε δημοψήφισμα προκειμένου να να εγκρίνουν την υιοθέτηση κατώτατου μισθού, ο οποίος θα κυμαίνεται στα 18 ευρώ την ώρα.

                              Εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η Ελβετία θα έχει τον υψηλότερο κατώτερο μισθό παγκοσμίως - 4.000 φράγκα/μήνα (3.297 ευρώ) ή 22 φράγκα/ώρα (18 ευρώ). Ο μέσος μισθός στην Ελβετία είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 6.800 φράγκα (5.600 ευρώ).

                              Κι ενώ το 90% των εργαζομένων στην Ελβετία κερδίζει ήδη περισσότερα από αυτά, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι εάν υιοθετηθεί οροφή για τον κατώτατο μισθό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν όλοι οι μισθοί στη χώρα.

                              «Δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους μισθούς» λέει στο Bloomberg η Jasmin Eicher, η οποία έχει ήδη διώξει το μοναδικό υπάλληλο πλήρους απασχόλησης που είχε στο κατάστημα με είδη δώρων, που διατηρεί σε προάστιο της Ζυρίχης.

                              Ο υπάλληλος αυτός κέρδιζε 3.500 φράγκα το μήνα. Τώρα, αναγκάζεται η ίδια να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι ελπίδες της να προσλάβει κάποιον με λιγότερα χρήματα θα εξανεμιστούν εάν περάσει η σχετική πρόταση.

                              «Φυσικά, καταλαβαίνω τον κόσμο που δεν κερδίζει αρκετά, αλλά δεν αξίζουν όλοι 4.000 φράγκα. Εδώ στην Ελβετία είμαστε όλοι ήδη τόσο καλοπληρωμένοι».

                              Με ασφυξία κάτοικοι της Συρίας απο βομβαρδισμούς με χημικά

                               Με συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης νοσηλεύονται δεκάδες κάτοικοι της επαρχίας Χάμα στη Συρία μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος.

                               «Τα αεροπλάνα του καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα στην Καφαρζίτα με βαρέλια με εκρηκτικά που δημιούργησαν πυκνό καπνό και οσμή, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας και δηλητρηρίασης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

                               Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συριακή τηλεόραση κατηγόρησε το μέτωπο αλ-Νόσρα ότι βομβάρδισε την πόλη με χλώριο, «σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό άλλους». Η τηλεόραση της Δαμασκού κατηγόρησε το Αλ-Νόσρα ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πόλεις Ουάντι Ντέιφ στην επαρχία Ιντλέμπ, και Μόρεκ στην επαρχία Χάμα, με τοξικό χλώριο και αέριο σαρίν.

                               «Το καθεστώς βομβάρδισε την Καφαρζίτα με τοξικές ουσίες, χλώριο, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό ανθρώπους», έγραψαν ακτιβιστές από την Καφαρζίτα στις σελίδες τους στο Facebook.

                               «Ο βομβαρδισμός άφησε μία ουσία κίτρινου χρώματος, και μία οσμή που μοιάζει με του χλωρίου. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ένας γιατρός σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube και όπου εμφανίζονται παιδιά και άνδρες με συμπτώματα ασφυξίας.

                                

                               Πηγή iefimerida.gr 

                               Κατάληψη αστυνομικού τμήματος στην Ουκρανία

                                «Ενοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα στο Σλάβιανσκ. Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους τρομοκράτες», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

                                Αστυνομικός της πόλης που βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ- 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία- δήλωσε στο Reuters πως οι άνδρες δεν διατύπωσαν αιτήματα, ούτε έδωσαν λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους.

                                Τις τελευταίες ημέρες διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, ζητώντας την απόσχιση των περιοχών από το Κίεβο. Την Παρασκευή εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε θέσει η ουκρανική κυβέρνηση στους καταληψίες ζητώντας τους να απομακρυνθούν, αλλά δεν υπήρχε ένδειξη αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση των κτιρίων.

                                «Θα το πω ξανά: εκείνοι που θέλουν διάλογο, θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Εκείνοι που χρησιμοποιούν τα όπλα, βάζουν φωτιά σε κτίρια, πυροβολούν πολίτες και αστυνομικούς, τρομοκρατούν με μπαστούνια και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την κατάλληλη απάντηση», έγραψε ακόμη ο Αβάκοφ στο Facebook.

                                Βίντεο - κύματα τσουνάμι στο πλοίο που ψάχνει για τα συντρίμμια του Boeing

                                 Γιγαντιαία ορμητικά κύματα, ένα πλοίο που το καταπίνει η άγρια θάλασσα.Ένα θαλάσσιο τσουνάμι παραλίγο να βουλιάξει πλοίο που έψαχνε για το χαμένο Boeing.
                                 Απίστευτες καιρικές συνθήκες κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα από τα πλοία που βρέθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, για να εντοπίσουν συντίμμια του χαμένου Boeing της Malaysia Airlines. Το μέγεθος των κυμάτων είναι τόσο μεγάλο που φτάνουν ακόμη και στη γέφυρα.

                                 Το βίντεο που ακολουθεί αναρτήθηκε στον ιστότοπο military.com πριν από δύο εβδομάδες.

                                 Στη Σουηδία μείωςαν το 8ωρο σε 6ωρο με τις ίδιες αποδοχές

                                  Το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας σε έξι, καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο.

                                  Πρόκειται για ένα «πείραμα», που αποφάσισε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ο συνασπισμός των Κοκκινοπράσινων ( Αριστεροι - Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών.

                                  «Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να το επιχείρησουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem, όπως αναφέρει η Independent. Μία από τις υπηρεσίες που θα εφαρμοστεί το νέο ωράριο είναι τα γηροκομεία. Μετά από ένα χρόνο θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. «Θα συγκρίνουμε το πριν και το μετά και θα δούμε τις διαφορές. Ελπίζουμε πως το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικότερο και θα αισθάνεται καλύτερα, ψυχικά και σωματικά», τόνισε ο Mats Pilhem.

                                  Το «πείραμα» βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η παραγωγή καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν κουρασμένοι μετά από έξι ώρες εργασίας, γεγονός που επηρεάζει σωρευτικά την παραγωγικότητα τους.

                                  Ο Mats Pilhem σημείωσε πως το «πείραμα» εφαρμόστηκε και σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής και τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά». Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως με το νέο ωράριο επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

                                  Πηγή tvxs

                                  Ο Μπερλουσκόνι την πάτησε εκεί που δεν το περίμενε

                                   «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του δώδεκα μηνών, με εναλλακτική, κοινωνικά ωφέλιμη εργασία, βοηθώντας ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας» σύμφωνα με τα όσα γράφει η ιταλική καθολική εφημερίδα Αβενίρε.

                                   Σύμφωνα με την Αβενίρε, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβαίνει, μια φορά την εβδομάδα, σε ίδρυμα το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου και θα βοηθά τους ηλικιωμένους που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν.

                                   Ιταλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι αν τελικά οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, ο Μπερλουσκόνι θα έχει, πιθανότατα, στην διάθεσή του και τον αναγκαίο χρόνο για να μπορέσει να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα ως επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

                                   Η μόνη υποχρέωση στην οποία γίνεται αναφορά, στο άρθρο της Αβενίρε είναι η παραμονή του εντός της οικίας του, καθημερινά, από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί.

                                   Πέθανε ο ήρωας του WWE

                                    Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματά της Τρίτης ο Ultimate Warrior, σύμφωνα με ανακοίνωση της WWE.

                                    Ο 54χρονος Ultimate Warrior – κατά κόσμον James Hellwig – έπεσε αναίσθητος το απόγευμα της Τρίτης έξω από ξενοδοχείο του στην Αριζόνα ενώ περπατούσε. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

                                    «Η WWE είναι σοκαρισμένη και βαθύτατα θλιμμένη στο άκουσμα του θανάτου ενός από τους πιο γνωστούς Superstars του χώρου, του Ultimate Warrior. O Warrior άρχισε την καριέρα του το 1987 και γρήγορα έγινε ένας από τους σημαντικότερους παλαιστές στην ιστορία», αναφέρει η ανακοίνωση της WWE  για το θάνατο του δημοφιλούς αστέρα, που πριν από λίγες ημέρες είχε καταφέρει να μπει στο «Hall of Fame».

                                    hulk-hogan-ultimate-warrior

                                    Hulk Hogan vs Ultimate Warrior

                                    Ο Warrior γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1959 στο Κρόφορντσβιλ της Ιντιάνα και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στις 28 Νοεμβρίου του 1985 αρχικά ως «Blade Runner Rock», στη συνεχεία ως «Dingo Warrior» και «Jim Justice Hellwig» και τελικά ως «The Ultimate Warrior» ή απλώς Warrior.

                                    Ήταν παντρεμένος με τη Shari Lynn Tyree από τις 2 Οκτωβρίου του 1982. Γνωρίστηκαν στο «Million Dollar Sallon» του Τέξας, όπου η Shari εργαζόταν. Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1991 και ο Warrior ξαναπαντρεύτηκε το 2000: τη Dana, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη 14χρονη Indiana Marin «Indy» Warrior και τη 12χρονη Mattigan Twain Warrior.

                                    Τρόμος στη Β. Κορέα σκότωσε υπουργό του με φλογοβόλο

                                     Μόλις τον βλέπουν, ξεσπούν σε χειροκροτήματα και λυγμούς, από χαρά. Αυτό δείχνουν όλες οι φωτογραφίες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Ο τρόμος βασιλεύει πάνω από την Βόρεια Κορέα όπου ο δικτάτορας σκοτώνει εν ψυχρώ όποιον διαφωνεί μαζί του.

                                     Μια νέα ιστορία φρίκης με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς ο ηγέτης της Β. Κορέας φέρεται να εκτέλεσε με φλογοβόλο όπλο υπουργό της κυβέρνησής του. Αιτία, οι φιλικές του σχέσεις με τον μισητό θείο του ηγέτη, με τη σάρκα του οποίου είχε ταΐσει πέρυσι περισσότερα από 100 σκυλιά.
                                     Τη νέα φρικιαστική είδηση δημοσίευσε πρώτη η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα «Chosun Ilbo», επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ανώνυμη αυτή πηγή, ο Σανγκ Χον, ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν επειδή εξακολουθούσε να διοικεί το υπουργείο του με τον τρόπο που το έκανε και ο εκλειπών θείος του ηγέτη.
                                     Τον περασμένο χρόνο ο Γιονγκ Ουν είχε υποστηρίξει ότι ο θείος του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, είχε μετατρέψει το υπουργείο του σε παράρτημα όπου εξυπηρετούσε τις δουλειές του γι' αυτό και είχε διατάξει τη θανάτωσή του.
                                     Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Mirror, συνολικά 11 ακόμη ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί ή κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του καθεστώτος. Το 2012, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να εκτέλεσε τον υφυπουργό Άμυνας επειδή κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους για το θάνατο του Κιμ Γιονγλ - Ιλ έπινε αλκοολούχα ποτά.

                                     Δολοφόνησαν γνωστό δημοσιογράφο του Σβόμποντα

                                      Ένας δημοσιογράφος και μαχητικός υποστηρικτής του ουκρανικού εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα «Ελευθερία» βρέθηκε νεκρός, φέροντας σημάδια βασανισμού, μία ημέρα μετά την απαγωγή του, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα.

                                      Η σορός του Βασίλι Σεργκουιένκο βρέθηκε χθες σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Βιγκράιεφ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 120 χλμ. νοτιοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του κόμματος. Έφερε «σημάδια βασανισμού» και τραύματα με μαχαίρι και είχε «ανοιγμένο κρανίο», σύμφωνα με το Σβόμποντα, που διευκρινίζει πως είχε απαχθεί από το σπίτι του προχθές το βράδυ από τρεις αγνώστους οι οποίοι τον είχαν αναγκάσει να επιβιβαστεί σε ένα αυτοκίνητο.

                                      Η τοπική εισαγγελία επιβεβαίωσε την ανακάλυψη της σορού του δημοσιογράφου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς «η έρευνα είναι σε εξέλιξη». Σύμφωνα με το Σβόμποντα, ο Βασίλι Σεργκουιένκο είχε δεχθεί πρόσφατα απειλές και η δολοφονία του μπορεί να συνδέεται με άρθρα που είχε γράψει σχετικά με έναν ισχυρό επιχειρηματία της περιοχής, τον οποίο το κόμμα δεν κατονομάζει.

                                      Εκτός από τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, ήταν ακτιβιστής του Σβόμποντα και είχε συμμετάσχει στις φιλο-ευρωπαϊκές διαδηλώσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στην πτώση της φιλο-ρωσικής ουκρανικής κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου. Το κόμμα Σβόμποντα, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο ηγέτης του, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αντισημιτικές δηλώσεις.

                                      Η Μέρκελ στέλνει νέο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα

                                       Νέο μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αυτή τη φορά από το βήμα του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, είμαστε στο πλάι της», είπε χαρακτηριστικά, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή της στην Αθήνα.

                                       Φωτογραφίες - απίστευτος ζωγράφος ο Τζ. Μπους

                                        Σαν Πρόεδρος της Αμερικής είναι αμφιλεγόμενος αλλά σαν ζωγράφος το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο.

                                        Ο λόγος για τον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο που στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει πορτραίτα ξένων ηγετών όπως ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ κ.α.

                                        Δείτε τις ΦΩΤΟ που δημοσίευσε το washingtonpost.com.

                                        Πορτραίτο Πορτραίτο Πορτραίτο Πορτραίτο Πορτραίτο

                                        Β. Σόιμπλε: Να μην παρασυρθούν οι έλληνες απο ανεύθυνους πολιτικούς

                                         «Οι Έλληνες υποφέρουν από τα μέτρα εξυγίανσης» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, απέδωσε, ωστόσο, τα σημερινά προβλήματα στις παραλείψεις των περασμένων δεκαετιών, τις οποίες οι Έλληνες καλούνται σήμερα να πληρώσουν και διευκρίνισε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα της Ελλάδας. Κάλεσε δε τους Έλληνες πολίτες να μην παρασύρονται από ανεύθυνους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ευθύνονται άλλοι για τα προβλήματά τους.

                                         Tweets by @vagelisgiakoumi
                                         Facebook Slider

                                         Register

                                         User Registration
                                         or Cancel