ΝΥΤ: «Μπαράκ κάνε κάτι με τον Ερντογάν»

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

ΝΥΤ: «Μπαράκ κάνε κάτι με τον Ερντογάν»

«Καταστροφική πορεία» ακολουθεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times

με κύριο άρθρο της, ενώ απευθύνει έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ΝΥΤ υπογραμμίζει ότι «αυτός, που άλλοτε χαιρετίσθηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-πρότυπο, έχει δημιουργήσει μια πολιτική καταστροφή, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σ' ένα αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει, με αφορμή την υπόθεση των σκανδάλων διαφθοράς στην Τουρκία και την αντίδραση του κ. Ερντογάν, πως «ακόμα και αν έχει δίκιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός και οι διώξεις ήταν πολιτικά υποκινούμενες, ο ίδιος θα έπρεπε να επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι να προσπαθεί να την εκτροχιάσει».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «οι αμείλικτοι τρόποι του και η προσπάθειά του να συντρίψει τις διαφωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ γίνεται αναφορά και στην «καταστολή των διαδηλώσεων», τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο κύριο άρθρο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, «είχε δίκιο» όταν δήλωσε, στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να επιστρέψει στο κράτος δικαίου.

Τέλος, η New York Times καλεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον κ. Ερντογάν για την «καταστροφική πορεία» που ακολουθεί διότι, όπως επισημαίνεται, «το αν η Τουρκία φροντίζει την κεκτημένη με σκληρούς αγώνες δημοκρατία της, η οποία έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξης, ή αν γίνεται αυταρχική, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα και για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όσο είναι και για τους Τούρκους».

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel