Γκάλοπ στην Ιταλία: Πρώτη η Κεντροαριστερά, δεύτερος ο Μπέπε Γκρίλο

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Γκάλοπ στην Ιταλία: Πρώτη η Κεντροαριστερά, δεύτερος ο Μπέπε Γκρίλο

Ο νέος ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς και δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι Ο νέος ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς και δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι

Διατηρεί την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών εκλογέων το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, συγκεντρώνοντας το 27,6%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο IPR Marketing και δημοσίευσε την Τρίτη η εφημερίδα Repubblica, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το ποσοστό αυτό του Δημοκρατικού Κόμματος, εάν επαληθευτεί, θα είναι κατά μία εκατοστιαία μονάδα και πλέον υψηλότερο από εκείνο που είχε καταγράψει στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2009 (26,1%), δύο και πλέον μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό του στις περσινές εκλογές για τη Βουλή (25,4%), αλλά μόνο ελαφριά αυξημένο από το ποσοστό του στις περσινές εκλογές για τη Γερουσία (27,4%).

Στη δεύτερη θέση και σε αξιοσημείωτα μικρή απόσταση ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, με 25,4%.

Η μόνη δυνατότητα σύγκρισης των επιδόσεων του M5S, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια συγκριτικά πολύ νέα πολιτική δύναμη, είναι με το αποτέλεσμά της στις εκλογές του 2013 (25% στην ψηφοφορία για τα μέλη της Βουλής, κοντά στο 24% στην ψηφοφορία για τα μέλη της Γερουσίας).

Το αναγεννημένο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην δημοσκόπηση αυτή, με το 24,3%.

Από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης ακολουθούν η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο που αποχώρησε από την παράταξη του Καβαλιέρε με 5,6% και η Λέγκα του Βορρά με 5%.

Στον κεντρώο χώρο, το κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Κέντρου (UdC), δεν ξεπερνά το 2%, ενώ η Επιλογή Πολιτών που είχε ιδρύσει στις αρχές του 2013 ο Μάριο Μόντι περιορίζεται μόλις στο 1%.

Το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία (το οποίο στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου 2013 είχε συνεργασθεί με τους Δημοκρατικούς) εξασφαλίζει το 2% της πρόθεσης ψήφου και το υπερσυντηρητικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας 1,5%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι οι δυνάμεις του μετώπου κατά του ευρώ συγκεντρώνουν, αν προστεθούν τα ποσοστά του M5S και της Λέγκας του Βορρά, γύρω στο 30%.

Η κεντροδεξιά σε περίπτωση που η Φόρτσα Ιτάλια συμμαχήσει με την Νέα Κεντροδεξιά —παρότι η τελευταία απαρτίζεται από πολιτικούς που εγκατέλειψαν τον Μπερλουσκόνι πριν από τρεις μήνες— και τους Αδελφούς της Ιταλίας θα αγγίξει το 31,4%.

Θα είναι η ισχυρότερη πολιτική συμμαχία, αν και με σαφή πτώση σε σχέση με το ποσοστό της παράταξης στις ευρωεκλογές του 2009.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μετά την εκλογή του δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι στη θέση του γραμματέα του επιβεβαιώνει την ανοδική του πορεία. Αλλά σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία.

Related items

back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel